Με θέμα την παρουσίαση του νέου πλαισίου αξιολόγησης των δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας των πλέον προηγμένων μοντέλων AI, θα γίνει συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Τρίτη με κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Η είδηση μεταδόθηκε πρώτα από την “The Information”.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το εθελοντικό πλαίσιο αξιολόγησης που προβλέπει το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο εκδόθηκε στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με την “The Information”, στη συνάντηση θα συμμετέχουν κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες του κλάδου, όπως η Anthropic, η OpenAI και η Google.

Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Ιουνίου ανέθεσε στις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να δημιουργήσουν μια διαδικασία μέσω της οποίας οι εταιρείες ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν τα μοντέλα που αναπτύσσουν εμπίπτουν στην κατηγορία των λεγόμενων «frontier models», δηλαδή των πλέον προηγμένων συστημάτων AI που θεωρούνται ικανά να δημιουργήσουν αυξημένους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια.

Στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος, οι εταιρείες που θα συμμετέχουν θα μπορούν να παρέχουν στην αμερικανική κυβέρνηση πρόσβαση στα νέα μοντέλα τους έως και 30 ημέρες πριν τα διαθέσουν σε άλλους αξιόπιστους συνεργάτες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η έγκαιρη αυτή πρόσβαση θα επιτρέψει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και στις ίδιες τις εταιρείες τεχνολογίας να αξιολογούν εάν τα ισχυρότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ευπαθειών σε λογισμικό ή ακόμη και για τη διεξαγωγή πολύπλοκων κυβερνοεπιθέσεων.

Το διάταγμα προβλέπει επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) θα δημιουργήσουν μια απόρρητη διαδικασία αξιολόγησης για την εκτίμηση των προηγμένων δυνατοτήτων των μοντέλων AI στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Τόσο τα κριτήρια αξιολόγησης όσο και το όριο βάσει του οποίου ένα μοντέλο θα χαρακτηρίζεται ως κατάλληλο για έλεγχο αναμένεται να παραμείνουν απόρρητα.

Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει δημοσιοποιήσει το ολοκληρωμένο πλαίσιο ούτε έχει αποκαλύψει τους δείκτες που θα χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των μοντέλων.

Παράλληλα, το εκτελεστικό διάταγμα διευκρινίζει ρητά ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή υποχρεωτικής ομοσπονδιακής αδειοδότησης, προέγκρισης ή άλλης μορφής υποχρεωτικού ελέγχου πριν από την ανάπτυξη ή τη διάθεση νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Σημειωτέον ότι η παρουσίαση του νέου πλαισίου πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου δοκιμάζουν ολοένα περισσότερο κατά πόσο τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εντοπίζουν και να εκμεταλλεύονται αυτόνομα ευπάθειες κυβερνοασφάλειας.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη: