Προβληματισμός στον υπέρτατο βαθμό επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες και καναλάρχες, με τους οποίους για λόγους πολλούς και διάφορους έχει δημιουργηθεί μια απόσταση, που αποτυπώνεται και στα ΜΜΕ που ελέγχουν, έντυπα και ηλεκτρονικά!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αναλάβει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με δύο ισχυρούς παράγοντες, επιχειρηματικούς και όχι μόνο, οι οποίοι διαθέτουν και ισχυρή δύναμη κρούσης στα Μέσα Ενημέρωσης ενώ ελέγχουν πανίσχυρους επιχειρηματικούς ομίλους!

Με τον έναν επιχειρηματικό παράγοντα, τον Γιάννη Βαρδινογιάννη ειδικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πρόσφατα συνάντηση, λίγες μέρες πριν την ΔΕΘ, αλλά απέβη άκαρπη και ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις της επιχειρηματικής οικογένειας με το Μαξίμου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών να χειροτερέψουν αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αιφνιδιάζει με διάφορες αποφάσεις που προκαλούν νευρική κρίση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όπως ενδεικτικά ήταν η αιφνιδιαστική φορολόγηση των «υπερκερδών» των εταιριών του χώρου των πετρελαίων και της ενέργειας!

Με τον δεύτερο πανίσχυρο επιχειρηματία με τον οποίο ως γνωστόν το Μαξίμου βρίσκεται σε απόσταση, για να μην πω …σύγκρουση, αναζητείται από το κυβερνητικό στρατόπεδο εναγωνίως δίαυλος επικοινωνίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει διαμεσολαβητές που προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και σε έναν βαθμό να γεφυρώσουν τις σχέσεις.

Πάντως απόφαση του πρωθυπουργού είναι η αποκατάσταση των σχέσεων όχι μόνο με τους δύο αυτούς ισχυρούς παράγοντες αλλά γενικότερα με τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας και γι΄ αυτό αναλαμβάνει μόνος του τις σχετικές πρωτοβουλίες, πιθανόν γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στο σύνολο των στενών του συνεργατών παρά μόνο σε συγκεκριμένους!

Στην λογική αυτή εντάσσονται και οι στενές σχέσεις που πλέον επικρατούν μεταξύ του πρωθυπουργικού ζεύγους τόσο με τον επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Γ. Περιστέρη, όσο και με τον ισχυρό άνδρα του ομίλου Metlen Ευάγγελο Μυτιληναίο!

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι της σκληρής κριτικής προς τις κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις έχουν πέσει από τα τηλεοπτικά μέσα των ισχυρών καναλαρχών, ενώ από «παράθυρα», εκπομπές και δελτία ειδήσεων παρελαύνουν υπουργοί της κυβέρνησης!

Και η διαπίστωση τούτη ίσως να δίνει ένα στίγμα των εξελίξεων που τυχόν θα επακολουθήσουν…

Η «νέα πατέντα» και το «τριγωνικό κόλπο» μεταξύ νέο- κατασκευαστών, τραπεζιτών και παραγόντων με στενές σχέσεις με πολιτικούς – «Σου δανείζω, αγοράζεις, σου ξαναδανείζω, επισκευάζεις και μετά πουλάς στην διπλάσια τιμή»

Μια «νέα πατέντα», επί της ουσίας ένα νέο «τριγωνικό κόλπο» έχει στηθεί στην αγορά μεταξύ «νέο- κατασκευαστών», τραπεζιτών καθώς και παραγόντων με στενές σχέσεις – ακόμη και συγγενικές- με υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα!

Η …σύννομη μαιμουδιά έχει ως εξής: Σου δανείζω, αγοράζεις, σου ξαναδανείζω, επισκευάζεις και μετά πουλάς – στον απέναντι- στη διπλάσια τιμή!!!

Στο κόλπο αυτός που έχει το ακίνητο, ο φορέας που δανείζει και λέει «φτιάξτο και παράδωσε το», καθώς και ο νέος αγοραστής (που είναι από την αρχή στο κόλπο) και πληρώνει διπλάσια τιμή στον νέο- κατασκευαστή, που όπως λένε οι κακές γλώσσες, έχει πλάτες στα υψηλά πατώματα της εξουσίας και παράλληλα νταραβερίζεται υπογείως με παράγοντες που έχουν σχέσεις – ακόμη και συγγενικές- με πολιτικά πρόσωπα!

Σας πήραν χαμπάρι! Συνεχίζεται …

Alpha Bank: Η έκρηξη του τζίρου στην μετοχή φωτογραφίζει τον Henry Holterman – O τρόπος μου μαζεύτηκαν 30 εκατ. μετοχές μέσα στην εβδομάδα δείχνει υφιστάμενο μέτοχο – O Ολλανδός προσεγγίζει το 10% στηρίζοντας έμπρακτη την στρατηγική του Βασίλη Ψάλτη!

Φούντωσαν και πάλι τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες της αγοράς που θέλουν τον Henry Holterman να προχωράει μεθοδικά σε αύξηση του ποσοστού του στην Alpha Bank, δείχνοντας έμπρακτη στήριξη και απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές του Διευθύνοντος Συμβούλου Βασίλη Ψάλτη.

Έμπειροι χρηματιστές σημειώνουν πως καθ’ όλη την διάρκεια της τρέχουσας χρηματιστηριακής εβδομάδας η συμπεριφορά της μετοχής της Alpha Bank δείχνει την ύπαρξη επιθετικού παίκτη που προχωράει σε μεγάλες αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας η μετοχή έκανε περί τα 4 εκατ. χαρτιά, την Πέμπτη η μετοχή πραγματοποίησε όγκο συνάλληλων 7,12 εκατ. χαρτιά και χθες εκτοξεύτηκε στα 9,18 εκατ. χαρτιά.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η εικόνα της μετοχής φωτογραφίζει ενδιαφερόμενο που απλά αγοράζει χωρίς να το ενδιαφέρουν τα επίπεδα τιμών, ενώ προσεκτικότερη ματιά παραπέμπει πιθανόν σε αγοραστή που έχει υφιστάμενη μετοχική σχέση, καταλήγουν.

Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά της μετοχής πυροδότησε, όπως ήταν φυσικά, μπαράζ πληροφοριών στην εγχώρια τραπεζική αγορά, ότι πίσω από τις αγορές μετοχών της Alpha Bank κρύβεται η Reggeborgh, ενδεχόμενο που πρώτο αποκάλυψε το «R» στα μέσα του περασμένου Αυγούστου.

Μάλιστα δεν έλειψαν και οι πληροφορίες που ήθελαν πίσω από τις αγορές να κρύβεται ο έτερος μεγαλομέτοχος, η ιταλική UniCredit, που μετά την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Deutschbank ενισχύει και την παρουσία της στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Προσεγγίζει το 10% το ποσοστό του Holterman στην Alpha Bank

Αυτή τη στιγμή η ολλανδική εταιρεία συμφερόντων του Henry Holterman κατέχει σύμφωνα με πηγές, ποσοστό που προσεγγίζει το 10%.

Ο Ολλανδός μέτοχος του Ελλάκτωρα, υπό τις ευλογίες της ΤτΕ και τη σύμφωνη γνώμη των Ιταλών δεν έχει κρύψει την στρατηγική του επιλογή να επενδύσει στην ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και καθίσταται σταδιακά κορυφαίος μέτοχος της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα η Reggeborgh βρίσκεται μια ανάσα από το 10% των μετοχών της Alpha Bank και κατά τις πληροφορίες αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο μετόχο της συστημικής τράπεζας ξεπερνώντας τους Ιταλούς της Unicredit που κατέχουν το 9,61% των μετοχών της Alpha, ενώ ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής Τζ. Πόλσον φέρεται να έχει μειώσει το ποσοστό του κάτω του 5%!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο Ολλανδός Holterman, που με τις πράξεις και τις ενέργειες του έχει δείξει ότι «μένει Ελλάδα» και επικεντρώνεται πλέον σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δράσης, όπως οι Τράπεζες και το real estate σε πρώτο βαθμό, αλλά και τα σκουπίδια και οι παραχωρήσεις σε δεύτερο και επιδιώκει να αυξήσει περαιτέρω την μετοχική του σχέση με την εμβληματική τράπεζα η οποία έχει πλέον ανακτήσει υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Βασίλη Ψάλτη την πρωτοκαθεδρία στο τραπεζικό σύστημα!

Και το γεγονός είναι πως την ώρα τούτη ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, υπό τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος και σε συμφωνία με τους Ιταλούς, ανέβασε το ποσοστό του από το 9,3% που κατείχε στις αρχές του χρόνου, περίπου στο 9,8-9,9%, οριακά κάτω του 10%, εξέλιξη που τον καθιστά μεγαλύτερο μέτοχο της μεγάλης τράπεζας!

Και οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι είναι πια θέμα χρόνου το 10% να ξεπεραστεί και ο Ολλανδός να κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 12% στην επόμενη φάση!

Και αδιαμφισβήτητα η έκβαση αυτή στην μετοχική σύνθεση της κορυφαίας συστημικής τράπεζας αποτελεί έμπρακτη εμπιστοσύνη του Holterman και των υπολοίπων κυρίων μετόχων στο πρόσωπο του Βασίλη Ψάλτη και στις προοπτικές της Alpha bank όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό!

Σύννεφα πάνω από την διαπραγμάτευση μεταξύ δύο πανίσχυρων ομίλων όσον αφορά τις συζητήσεις συνένωσης δυνάμεων, στον τομέα της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και φυσικού αερίου, διά της συγχώνευσης των δύο παρόχων, που διαθέτουν και μονάδες παραγωγής!

Σύννεφα υπάρχουν την ώρα τούτη πάνω από την εν δυνάμει συμφωνία δύο κορυφαίων Ενεργειακών ομίλων να προχωρήσουν σε συνένωση δυνάμεων στον τομέα της λιανικής διαμορφώνοντας τον πιο ισχυρό παίκτη στην πιάτσα!

Και τούτο διότι, όπως επισημαίνουν στο Radar τραπεζικές πηγές, υπάρχει απόσταση στο οικονομικό σκέλος, με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει προς το παρόν η σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κορυφαίων επιχειρηματικών παραγόντων του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της ενέργειας!

Θυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το Radar προ ημερών, στην επιχειρηματική και τραπεζική κοινότητα κυριαρχούσε η φημολογία, ότι δύο πανίσχυροι και κορυφαίοι όμιλοι στον χώρο της Ενέργειας σε όλο της το εύρος, συζητούν την συνένωση των δυνάμεων τους στην λιανική ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και φυσικού αερίου, συγχωνεύοντας τους δύο παρόχους που ελέγχουν μετοχικά, οι οποίοι διαθέτουν και μονάδες παραγωγής – ο ένας από κοινού με έναν τρίτο παίκτη της ενέργειας- προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πανίσχυρος φορέας που θα κυριαρχήσει στον χώρο!

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Radar, οι δύο μεγάλοι και προβεβλημένοι επιχειρηματίες που ηγούνται των κορυφαίων ομίλων στον χώρο τους, έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα πολύ κοντά και μάλιστα ο ένας εξ αυτών φέρεται να μεσολάβησε προκειμένου νεοεισελθόντες Άραβες επενδυτές στο τομέα των ΑΠΕ, να ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το 40% της εταιρίας που έχει αποκτήσει ο εμβληματικός όμιλος από μεγάλη εισηγμένη πριν από λίγο καιρό!

Οι πληροφορίες αυτές, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί αρμοδίως και παραμένουν στο επίπεδο φημών, εντούτοις καταδεικνύουν την μεγάλη κινητικότητα στο χώρο και το πολύ σοβαρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που υφίσταται!

«Νέα εθνική εορτή» το Monaco Yacht Show, μετά την επανάσταση του 21 και το «Όχι» του Μεταξά, για τους σύγχρονους Έλληνες του νεοπλουτισμού, του δήθεν και του φαίνεσθαι!

Μετά την επανάσταση του ‘21 και το «Όχι» του Μεταξά στους Ιταλούς, για τους σύγχρονους Έλληνες του νεοπλουτισμού, του δήθεν και του φαίνεσθαι, ως σημαντικότερη στιγμή προσδιορίζεται το περίφημο Monaco Yacht Show που θα πραγματοποιηθεί στο Πριγκιπάτο 25-28 Σεπτεμβρίου.

Στο Port Hercule του Μόντε Κάρλο θα εκτεθούν 177 luxury yachts και ήδη οι Έλληνες Μονεγάσκοι – μόνιμοι κάτοικοι του Πριγκιπάτου με τις πάντων των ειδών τις χρυσές μπίζνες ακόμη και με τους Ρώσους ή τους Άραβες, κάνουν τις σχετικές ετοιμασίες προκειμένου να υποδεχτούν τα «καραβάνια» των συμπατριωτών μας που πραγματοποιούν μια νέα «Αργοναυτική εκστρατεία», όχι στην Κολχίδα αλλά στο μικροσκοπικό κρατίδιο των γαλαζοαίματων, ορίτζιναλ και γιαλαντζί, για να ανακαλύψουν μια θέση στον ήλιο, μπροστά στο Hotel de Paris και το ομώνυμο Casino ή στην περίφημη Μαρίνα όπου δεσπόζουν τα εμβληματικά club και bar restaurants!

Περιττό να σας πως ότι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα αεροπορικό εισιτήριο για την γειτονική Νίκαια, ενώ οι αφηνιασμένοι νεόπλουτοι και νταραβεριτζήδες συμπολίτες μας πασχίζουν είτε να νοικιάσουν κανένα ιδιωτικό τζετ ρεφενέ, είτε να φτάσουν οδικώς στο Πριγκιπάτο μέσω Μιλάνου!

Οι μόνιμοι θαμώνες βέβαια έχουν φροντίσει για όλα εδώ και καιρό, όπως άλλωστε και κάτι «γίδια από την Άρτα και τα Τρίκαλα», που δεν μιλάνε ούτε ελληνικά και παριστάνουν τους παράγοντες!

Λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για την «νέα εθνική εορτή» στο Μονακό, αλλά και επειδή η δραστηριοποίηση στο Πριγκιπάτο πολλών επωνύμων συμπολιτών μας, γνωστών διεθνώς για τον βίο και την πολιτεία τους, οι κεραίες του Radar θα είναι …εκεί, πιάνοντας ότι κινείται και μεθοδεύεται σε προσκήνιο και παρασκήνιο!

Διαβάστε ακόμη: