Δεν χωρεί αμφιβολία ότι την ώρα τούτη η πολιτική αστάθεια που έχει ανακύψει με αφορμή το ζήτημα της νόμιμης συνακρόασης των τηλεφωνικών συνομιλιών Ανδρουλάκη πριν αυτός ανακηρυχθεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το τεταμένο πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί λόγω της αίσθησης που έχει δημιουργηθεί ότι βαδίζουμε προς κυβερνήσεις συνεργασίας, έχουν οδηγήσει την Διαπλοκή, τις μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας και τους κάθε λογής «νταβατζήδες» στο συμπέρασμα – διαπίστωση ότι «ο κύκλος Μητσοτάκη έχει κλείσει» και πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αναζητηθεί αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία!

Ένα πρόσωπο ικανό να συνενώσει και όχι να διχάσει και το οποίο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (κυρίως το ΠΑΣΟΚ) ως επικεφαλής μιας δικομματικής ή και πολυκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας!

Υπό το πρίσμα αυτό, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είτε δεν θα αντέξει υπό το βάρος των αποκαλύψεων που πιθανόν να έρθουν στο φως της δημοσιότητας (κάτι τέτοιο πάντως δεν προκύπτει βάσει απόλυτα αξιόπιστων πηγών), είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να επιτύχει αυτοδυναμία στις προσεχείς εθνικές εκλογές, η Διαπλοκή, οι «νταβατζήδες» και οι πανίσχυρες οικογένειες έχουν αρχίσει να στηρίζουν και να προμοτάρουν με κάθε τρόπο συγκεκριμένα πρόσωπα ως υποψήφιους μελλοντικούς αρχηγούς της κεντροδεξιάς παράταξης! Και ήδη αρχηγικές τάσεις επωνύμων πολιτικών προσώπων έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους για να υποδηλώνουν παρουσία στις επικείμενες εξελίξεις!

Την ίδια ώρα οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις δίνουν και παίρνουν προκειμένου να διαμορφωθούν συμμαχίες, προσεγγίσεις και κοινές γραμμές δημοσίως! Και οι «βαρόνοι» της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής έχουν αρχίσει να σηκώνουν τηλέφωνα, ενώ παράλληλα την ίδια ώρα, οι πάσης φύσης νταραβεριτζήδες, κουμανταδόροι και παλαιάς κοπής κομματάρχες έχουν πιάσει δουλειά κυρίως στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας κρατικούς και κομματικούς μηχανισμούς!

Υπό το πρίσμα τούτο είναι προφανές πως βαριά ονόματα της παράταξης και της κυβέρνησης όπως του Ν. Δένδια, του Βασίλη Κικίλια, του Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα), της Νίκης Κεραμέως, της Ολγας Κεφαλογιάννη, του Απόστολου Τζιτζικώστα, του Αδωνι Γεωργιάδη (του λαϊκού – πατριωτικού τόξου με τάσεις αυτονόμησης), του Κωστή Χατζηδάκη, στηρίζονται και προωθούνται από επιχειρηματικά κέντρα, παραδοσιακές οικογένειες, παλαιά δεξιά τζάκια αλλά και φρέσκο νέο χρήμα ανερχόμενων επιχειρηματιών! Την ίδια στιγμή στο κάδρο μπαίνουν και νεότεροι σε ηλικία και εξαιρετικά δημοφιλείς στη νεολαία πολιτικοί όπως ο απόλυτα επιτυχημένος Κυριάκος Πιερρακάκης και ο συμπαθής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γέννημα θρέμμα του κόμματος!

Ο grand maitre (λαμόγιο – νταραβεριτζής της χειρίστης υποστάθμης) των ανώνυμων επιστολών προς τις Αρχές (ΣΔΟΕ, ξέπλυμα κλπ), έπεσε μέσα στο λάκκο που έσκαβε…

Υπάρχει ένας, τρόπος του λέγειν, επιχειρηματίας, ο οποίος εσχάτως παριστάνει τον νταραβεριτζή, κοινώς «όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει»! Και μεταξύ άλλων έχει αναγάγει σε επιστήμη την συγγραφή ανώνυμων επιστολών – καταγγελιών προς την Επιτροπή για το ξέπλυμα, προκειμένου να προκαλέσει ελέγχους «ανεπιθύμητων προσώπων» από την ανεξάρτητη Αρχή!

Βεβαίως μέσα στην αμετροέπεια και την ημιμάθεια του λησμόνησε τη σοφή – πλέον- λαϊκή ρήση «Όποιος σκάβει το λάκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα» (από το βιβλίο Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς: Δεν φτάνει μόνο η πίστη…)!

Κάπως έτσι, ο επιχειρηματίας – νταραβεριτζής που φέρεται να σχετίζεται και με ΜΜΕ του περιθωρίου, βρίσκεται την ώρα τούτη από … (ανωνύμως) καταγγέλλων, … ελεγχόμενος!!!

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως στα χέρια της αρμόδιας Αρχής εμφανίστηκε πλήθος στοιχείων με ύποπτες δραστηριότητες και μυστηριώδεις κινήσεις κεφαλαίων μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς, που δεν δικαιολογούνται ούτε είναι σαφής η προέλευση τους!

Η διδακτική αυτή ιστορία παρουσιάζει δημοσιογραφικό – και όχι μόνο- ενδιαφέρον!

Σφίγγει ο κλοιός για την αγοραπωλησία ακινήτου στην Πάτμο, μεταξύ του Ολιβιέ Σαρκοζί και της συζύγου προβεβλημένου υπουργού! Μετά τον αδερφό του Γάλλου προέδρου, η Αρχή για το ξέπλυμα επεκτείνει την έρευνα και στη σύζυγο του υπουργού! Το έμβασμα από τον φορολογικό παράδεισο Τζέρσεϋ!

Σας είχαμε αποκαλύψει προ ημερών, ότι η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος διερευνά την υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτου σε Ιερό Νησί των Δωδεκανήσων (Πάτμος) και ειδικότερα τη συναλλαγή μεταξύ του Ολιβιέ Σαρκοζί, ετεροθαλούς αδερφού του πρώην Γάλλου Προέδρου, και της συζύγου προβεβλημένου υπουργού της κυβέρνησης!

Ως γνωστόν, μολονότι η αγοραπωλησία δεν είχε λάβει δημοσιότητα και εκείνοι που έπρεπε στην κυβέρνηση και το Μαξίμου δεν το γνώριζαν, το deal για την αγορά του σπιτιού έγινε πέρυσι το Φθινόπωρο και περί τα τέλη του 2021 πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είχε προσδιορισθεί στις 360.000 ευρώ!

Το ζήτημα που ανέκυψε και σήμανε συναγερμό στην συστημική τράπεζα, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος και έστειλε την υπόθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή, είναι πως η εν λόγω συναλλαγή του 1 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε με έμβασμα που απέστειλε ο Ολιβιέ Σαρκοζί από τον φορολογικό παράδεισο της νήσου Τζέρσεϋ, όπου ανθεί και εξειδικεύεται η φοροδιαφυγή!

Η Ανεξάρτητη Αρχή, πολύ σωστά ως όφειλε, ξεκίνησε έρευνα, διότι πρόκειται για μια συναλλαγή μεταξύ δύο προσώπων, του αδερφού Σαρκοζί και της συζύγου υπουργού, που σχετίζονται με την πολιτική και εμπίπτουν στο σχετικό πρωτόκολλο; Επιπροσθέτως δε, το ζήτημα της συναλλαγής μέσω φορολογικού παραδείσου προκαλεί ερωτήματα και χρήζει περαιτέρω έρευνας και διευκρινίσεων!

Γι αυτό άλλωστε ζητήθηκε από την αντίστοιχη Ανεξάρτητη Αρχή των ΗΠΑ, η παροχή επιπλέον στοιχείων για τις οικονομικές συναλλαγές και την γενικότερη οικονομική κατάσταση την ώρα τούτη του Ολιβιέ Σαρκοζί, ο οποίος από το 2016 έχει αποχωρήσει από την επενδυτική τράπεζα Carlyle!

Επί του προκειμένου τώρα: οι πληροφορίες, απόλυτα έγκυρες, λένε πως η Ανεξάρτητη Αρχή υπό τον εξαίρετο Χ. Βουρλιώτη, αποφάσισε χθες, μετά από σχετική εισήγηση ελεγκτών και υπηρεσιακών παραγόντων, να επεκτείνει την έρευνα και στην σύζυγο του εν ενεργεία υπουργού, προκειμένου να διαπιστωθεί πότε και πως – και με τι προέλευσης χρήματα- αποκτήθηκε και ανακαινίσθηκε το εν λόγω ακίνητο, που πουλήθηκε στον Σαρκοζί με έμβασμα από τον φορολογικό παράδεισο Τζέρσεϋ, 3 φορές πάνω από την αντικειμενική αξία!

Μας πέρασαν για «αμερικανάκια» (σαν κι αυτά με τα οποία «νταραβερίζονται» σε …άλλα λιμάνια) εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ! Τα φούμαρα, οι φανφάρες για τα 33,9 εκατ. (σε 40 χρόνια!!!) και η αλήθεια για το τίμημα του υπό – παραχώρηση Λιμένος Καβάλας! Πήραν εφάπαξ τίμημα μόλις 1,9 εκατ. ευρω!

Πραγματικά ορισμένες φορές έχω την αίσθηση ότι εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ μας δουλεύουν ψιλό γαζί! Προφανώς μας έχουν περάσει για τίποτα «αμερικανάκια» σαν κι αυτά με τα οποία «νταραβερίζονται» σε …άλλα λιμάνια και πάνε και αλλάζουν τις ημερομηνίες υποβολής των οικονομικών προσφορών στο …παραπέντε κατά το δοκούν!!!

Έρχονται λοιπόν οι «φωστήρες» του ΤΑΙΠΕΔ νομίζοντας ότι απευθύνονται σε «ιθαγενείς» και πάνε να μας πείσουν ότι «πήραν» 33,9 εκατ. ευρώ από τη μία και μοναδική υποψήφια κοινοπραξία για το Λιμάνι της Καβάλας, προκειμένου να δημιουργήσουν ψευδεπίγραφες εντυπώσεις, όταν η αλήθεια είναι πως το ποσό αυτό αφορά το σύνολο που θα καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ στα 40 χρόνια της παραχώρησης! «Φέξε μου και γλίστρησα» που λέει ο σοφός λαός, ή αλλιώς «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει σε 40 χρόνια»!

Ενώ η πικρή αλήθεια είναι πως το πραγματικό, το εφάπαξ δηλαδή τίμημα για το υπό παραχώρηση Λιμάνι της Καβάλας είναι το πόσον των 1,9 εκατ. ευρώ! Ούτε 2 εκατομμύρια δηλαδή δεν πήραν και έρχονται με τα …νταούλια να ζητωκραυγάζουν μια παταγώδη αποτυχία, ενός πολύ μικρού τιμήματος, κάτω των 2 εκατ. το οποίο «βάφτισαν» 33,9 εκατ. εισπρακτέο σε 40 χρόνια!!!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Στις 06 Μαΐου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανέδειξε την κοινοπραξία «Internal Port Investments Kavala», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως προτιμητέο επενδυτή για την ανάληψη του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄, του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.

Η εν λόγω ανακοίνωση ανέφερε ότι το οικονομικό αντάλλαγμα για την υπο-παραχώρηση ανέρχεται περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το εφ’ άπαξ τίμημα για την υπο-παραχώρηση ανέρχεται σε μόλις 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό των περίπου 32 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα είναι σε ανατοκιζόμενη βάση για την περίοδο των 40 ετών της υπο-παραχώρησης, αφορά ουσιαστικά τις ετήσιες αμοιβές που θα καταβάλει ο υπο-παραχωρησιούχος.

Όταν η ναυαρχίδα της δεξιάς παρέχει «φως, νερό, τηλέφωνο» (μαζί με παρέμβαση στις Ανεξάρτητες Αρχές) σε επιχειρηματίες, παράγοντες και πάσης φύσης ενδιαφερόμενους!

Διάβασα πριν από λίγο καιρό με ενδιαφέρον σε καθημερινή εφημερίδα της συντηρητικής παράταξης, ένα άρθρο που αναφερόταν στις τράπεζες, οι οποίες όπως πολύ σωστά υποστηρίζει το σχετικό κείμενο, μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ και εκτός από τραπεζικά προϊόντα θα πωλούν ενέργεια και τηλεφωνία. Και ίσως στο μέλλον έρθουν και σε συμφωνία με αυτά τα σαΐνια της ΕΥΔΑΠ και πουλάνε και νερό …της βρύσης!

Ωστόσο βάσει της γνώσης των πραγμάτων από μέσα, ξέροντας δηλαδή πρόσωπα και καταστάσεις, για τα οποία βοά η πιάτσα, ίσως οι τράπεζες να πήραν ως παράδειγμα την καλή εφημερίδα πριν προχωρήσουν σε διεύρυνση των παροχών τους προς το πελατολόγιο τους.

Γιατί η αλήθεια είναι πως μέσα από την δημοσιογραφική προσέγγιση και τις σχέσεις με τους θεσμούς, την δικαιοσύνη και τα συστήματα, πρόσωπα μέσα από την εφημερίδα πωλούσαν επί χρόνια «φως, νερό, τηλέφωνο»!!!! Υπό την ανοχή ή και καθοδήγηση υψηλά ιστάμενων…

Διαπλοκή με κρατικούς οργανισμούς, υπηρεσίες προς τρίτους, νταραβέρια και εξυπηρετήσεις, ιδιότυπες σχέσεις με επιχειρηματίες, άκρες, προσβάσεις και επιρροές σε θεσμικούς λειτουργούς ανεξάρτητων αρχών!

Η αλήθεια επομένως είναι πως δεν πρωτοπόρησε η τράπεζα στην πώληση ενέργειας και τηλεφωνίας στο πελατολόγιο της, αλλά πρώτη η έγκυρη εφημερίδα ήταν που παρείχε «φως, νερό, τηλέφωνο» στους αναγνώστες της και όχι μόνο…

Ξαφνικά μας προέκυψε «νέος νταραβεριτζής»στην Πόλη! «Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει»! Ίντριγκες, διαπλοκές, μυστικά τραπεζώματα με υπουργούς, νυν και πρώην, δημοσιογράφους και λαμόγια!

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά η Πόλη απέκτησε ξαφνικά νέο «νταραβεριτζή»! «Όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει» που λέει σοφά η πιάτσα, για τον διαχρονικό και με εμπειρία – παρουσία πολλών χρόνων «παράγοντα» της επιχειρηματικής – και όχι μόνο- ζωής του τόπου, ο οποίος βρίσκεται, έμμεσα ή άμεσα, πίσω από όλα τα μεγάλα deals, καθοδηγεί πρόσωπα και καταστάσεις και δρομολογεί κάθε τύπου συμφωνίες!

Μου λένε ότι αναδεικνύεται σε κεντρικό πρόσωπο των καιρών που παρασκηνιακά κινεί τα νήματα και κατευθύνει νομοτελειακά τις εξελίξεις! Ίντριγκες, συνωμοσίες, φράξιες βρίσκονται στο ρεπερτόριο του, όπως και τα μυστικά τραπεζώματα σε νυν και πρώην υπουργούς, δημοσιογράφους και κομματικά λαμόγια!

Ποιος είναι ο «παράγοντας» που ενώ επί πολλά χρόνια ήταν απλώς διεκπεραιωτής πανίσχυρων συμφερόντων, εσχάτως έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστής;

«Τσάμπα μάγκες» με τα λεφτά των τραπεζών! Οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις των τραπεζιτών, οι «ημέτεροι» και το νέο σύστημα διαπλοκής!

Παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια πολιτική επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων από τις συστημικές τράπεζες, προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους, πολλούς και διάφορους, γνωστούς από το παρελθόν, «εκλεκτούς» και «ημέτερους»!

Είναι πλέον πασιφανές πως οι αξιότιμοι κύριοι τραπεζίτες, την ώρα που έχουν κλειστή τη στρόφιγγα παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ανοίγουν τους κρουνούς των χρηματοδοτήσεων στους στενούς διαχρονικούς τους φίλους, τους διαβόητους «δημοσιοσχετίστες» που έκαναν καριέρα στηριγμένη στις πλάτες του τραπεζικού συστήματος εν μέσω ρυθμίσεων και ειδικών σχέσεων αγοράς και πώλησης περιουσιακών στοιχείων!

Το γεγονός των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων αποτελεί ένα φαινόμενο στρεβλό, που νοθεύει τον ανταγωνισμό, τους υγιείς όρους λειτουργίας της αγοράς και το οποίο προφανώς αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινούριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα αποτελείται από στενούς φίλους, ημέτερους και εκλεκτούς!

Μια νέα διαπλοκή!

Συνεχίζεται …

Η «υστερική» της Δεξαμενής και της εξουσίας!

Μου λένε ότι, στην περιοχή της Δεξαμενής, υπάρχει μια «υστερική» της εξουσίας, η οποία κατεβάζει τα σκουπίδια κάθε βράδυ στην πολυκατοικία όπου διαμένει (με μπικουτί στα μαλλιά σαν την Μαντάμ Σουσού) και μονίμως βρίζει κατοίκους και περαστικούς και ουρλιάζει σαν τρελή σε όποιον βρει μπροστά της, όπως επιβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες και ένοικοι της πολυκατοικίας! Οι φουκαράδες οι σκουπιδιάρηδες έχουν πλέον απαυδήσει! Η κατάσταση με την περίπτωση της έχει ξεφύγει. Επιτέλους κάποιος να την μαζέψει!

Η «υστερική» του τζόγου! Φυσάει τον παρά, γουστάρει media, την θέλει κανείς;

Στον χώρο του τζόγου, με την ευρεία έννοια, υπάρχει μια «υστερική», «κακίστρω» που όμως πλούτισε και το παίζει παραγόντισσα! Βρίζει και μισεί τους πάντες, πνιγμένη μέσα στην κακία των ιδιαιτεροτήτων της! Και γουστάρει τα media για να βγάζει τα απωθημένα της, έλα όμως που κανένας παράγοντας του εκδοτικού συστήματος δεν την κάνει κέφι!!!

Τα τρία «Δ»! Το σούρτα φέρτα της αρπαχτής και τα 3 μαυρέλια κάθε φορά!

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν περίπου 3 χρόνια, σε μεγάλο όμιλο με εσωτερικές αντιπαραθέσεις, ο ένας «Δ» πιάνει τον άλλο «Δ» και του λέει, πόσα θες για να έρθεις μαζί μου; Τρία σου φτάνουν;

Με την πρόταση στο χέρι ο δεύτερος «Δ» πάει στον τρίτο «Δ», στενό φίλο του υποτίθεται , ο οποίος είναι σε σύγκρουση με τον πρώτο «Δ»! Και του λέει: Ο «Δ» μου δίνει τρία στο χέρι, εσύ πόσα μου δίνεις για να έρθω μαζί σου; Και η δουλειά έκλεισε! Ο δεύτερος «Δ» κέρδισε!

Τα χρόνια πέρασαν και η ιστορία επαναλήφθηκε με άλλους πρωταγωνιστές, μόνο που ο ένας της μιας πλευράς έχει σχέση με τον «Δ» που νίκησε κατά το παρελθόν!

Για να μην πολυλογούμε, νικητής αναδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος, αυτός που έδωσε στον κομβικό «Δ» τα πιο πολλά!

Τελικά δεν είναι και άσχημη δουλειά ανά 2 χρόνια να κονομάς από 3 μαυρέλια εκατομμύρια (μπορεί και παραπάνω τη δεύτερη φορά)!