Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Η άλλη όψη της επιχειρηματικότητας: Από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2022, μόνο 49 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο!

*** Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, που δείχνουν νανάγλυφα την εικόνα που επικρατεί στο χώρο των ελληνικών επιχειρήσεων, πάντα προσφέρονται για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Για παράδειγμα, ποιες είναι ανθεκτικές για χρόνια και δεν επηρεάζονται από κρίσεις, ποιες αξιοποιούν τις κρίσεις και μεγεθύνονται, ποιες αναπτύσσονται μεθοδικά και αυξάνουν μερίδια και μεγέθη, αλλά και ποιες από αυτές έχουν αξιοποιήσει θεσμούς άντλησης κεφαλαίων, όπως το ελληνικό Χρηματιστήριο. Από τη μελέτη της εταιρείας ICAP για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2022, πράγματι προκύπτουν ιδιαιτέρως χρήσιμα συμπεράσματα για την εικόνα του εγχώριου επιχειρείν. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του έτους 2022, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 75,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 25,1 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η διεύρυνση των κερδών της Βιομηχανίας με κυριότερο τον κλάδο “Προϊόντα Πετρελαίου και Άνθρακα”, λόγω φυσικά της έκρηξης των τιμών ενέργειας. Επιπλέον, αξιόλογη είναι και η ενίσχυση των κερδών του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών με τα υψηλότερα κέρδη να εμφανίζουν οι κλάδοι “Ενέργεια – Νερό” και “Τηλεπικοινωνίες”. Τα συνολικά προ φόρων κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 19,9 δισ. ευρώ και κάλυψαν περίπου το 90% των κερδών του συνόλου των 20.470 ελληνικών εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς για το 2022. Ο συνολικούς κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 58,7% το 2022 και διαμορφώθηκε σε 156,5 δισ. ευρώ, καθώς, πέραν της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες, οι πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, οδήγησαν στην αλματώδη αύξησή του. ένα ακόμα αξιοπρόσεκτο σημείο της μελέτης της ICAP αποτελεί η διαπίστωση ότι, από τις 500 εταιρείες της κατάταξης, οι 105 διακρίνονται ανελλιπώς ως “Business Leaders in Greece” την τελευταία δεκαετία (2013-2022) και δικαίως μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι “πρωταθλητές” των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας.

*** Ιδιαίτερη σημασία, έχει όμως άλλο ένα εύρημα της μελέτης αυτής, που αφορά άμεσα την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και όσους έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της, θεσμικά και πολιτικά. Από τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του 2022, ΜΟΝΟ 49 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών! Πράγμα που σημαίνει ότι ένα τεράστιο κομμάτι υγιών και κερδοφόρων εταιρειών, είτε δεν έχει προσανατολισμό εξεύρεσης κεφαλαίων από τη χρηματιστηριακή αγορά είτε την αγνοεί επιδεικτικά, μην έχοντας καμία διάθεση να εμπλακεί σε γραφειοκρατικές και δαπανηρές διαδικασίες. Αλλά και γιατί, κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ επισταμένα μαζί τους, δεν υπάρχει καν κάποια αρμόδια υπηρεσία ή διεύθυνση προσέγγισης υγιών εταιρειών. Κάποτε, αυτό το ρόλο τον είχαν τα τμήματα εισαγωγής των τραπεζών και οι επενδυτικές θυγατρικές τους, σήμερα η απουσία τέτοιων φορέων είναι εκκωφαντική και ζημιώνει την όποια προσπάθεια ανάδειξης του ΧΑ, σε ανεπτυγμένη αγορά.

Οριστικός ο ενταφιασμός του περίφημου «Πόλου Καινοτομίας» στο ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ

Ο πολυδιαφημισμένος «Πόλος Καινοτομίας» στο ιστορικό εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ της οδού Πειραιώς δεν πρόκειται, δυστυχώς, να υπάρξει. Ήταν μία ιδέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του 2019 και αρχικά υιοθετήθηκε από τη ΝΔ. Η εξέλιξη, παρ’ όλο που στην αρχή φαινόταν καλή, αποδείχθηκε μια ιστορία τόσο πρόχειρη, που δημοσιοποιήθηκαν παλιές διπλωματικές εργασίες φοιτητών της αρχιτεκτονικής, ως μακέτες του έργου! Προκαλώντας έτσι σοβαρές αντιδράσεις και καταγγελίες πνευματικής κλοπής! Το γεγονός, εκτός από θυμηδία, δείχνει την αναποτελεσματικότητα ενός κυβερνητικών αποφάσεων και μιας διοίκησης, που δεν έχει θέση σε ένα κράτος που θέλει να λέγεται σύγχρονο. Οι καταγγελίες για παρέμβαση αντιτιθέμενων συμφερόντων, ξένων και ελληνικών, έμειναν μετέωρες, αλλά η εξέλιξη του όλου εγχειρήματος, μάλλον τις δικαιώνει. Θα μου πείτε, δεν πειράζει, φτιάχνουν hub ξένες εταιρείες και χρησιμοποιούν λαμπρά ελληνικά μυαλά, με αποδοχές κατά το πλείστον, πολύ κοντά στον σημερινό βασικό μισθό…

Η Νέα Αριστερά δυναμώνει τη φωνή της στα ΜΜΕ – Επιλεκτικές συγγένειες και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της νέας πολιτικής κίνησης όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, η έξοδος από την επικοινωνιακή απομόνωση που ακολούθησε, μετά το πρώτο διάστημα της φυγής των 11 βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι βρήκε μια πρώτη διέξοδο. Χθες, έγινε και επίσημα γνωστό ότι το site, DNews πέρασε σε άλλα χέρια και από τον Σωτήρη Μπέσκο (παραμένει στο επιτελείο) και την ομάδα του, πλέον ανήκει στην ομάδα που σχημάτισε ο πρώην έμπιστος του Αλέξη Τσίπρα (διευθυντής του γραφείου Τύπου του) ο Νίκος Ανδριόπουλος, παρέα με τον πολιτικό συντάκτη Βασίλη Σκουρή και τον οικονομικό συντάκτη, γνωστό από την υπόθεση των υποκλοπών, Θανάση Κουκάκη. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το συγκεκριμένο site όπως και το NEWS247, του Μάρη, που στήριξε εξαρχής τους 11, έστω και διακριτικά κάποιες φορές, θα αποτελέσουν τα πρώτα καθαρά φιλικά Μέσα της Νέας Αριστεράς, που φαίνεται ότι βρήκε χρηματοδοτική στήριξη. Βέβαια, ποιός έβαλε το χέρι στην τσέπη, δεν είναι βέβαιο, παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν, αλλά φαίνεται ότι κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα στηρίζουν αυτές τις κινήσεις. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, αναμένονται και άλλες κινήσεις, που ενισχύσουν έτι περαιτέρω την επικοινωνιακή στήριξη του νέου πολιτικού πόλου ενόψει ευρωεκλογών. Κάπου εδώ, υπεισέρχονται και οι πληροφορίες ότι ο ρόλος των εν λόγω Μέσων, θα είναι και η παράλληλη στήριξη μιας μελλοντικής συνεργασίας Νέας Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με στόχο την καθαρή ανάδειξη του σχήματος σε μελλοντική αξιωματική αντιπολίτευση, εκθρονίζοντας τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να συγκρατεί τις δυνάμεις του κοντά στο 12-14%. Προσθέστε τώρα και τα δημοσιεύματα που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα σχεδόν…έτοιμο για νέο κόμμα (προσεχώς, θα ασχοληθώ με το θέμα αυτό), οπότε το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξουμε σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον.

Ενδιαφέρουν

*** Εκρηκτικό ξεκίνημα χθες στο Χρηματιστήριο, με μεγάλη άνοδο του Γενικού Δείκτη, αλλά και με τζίρο ξανά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Αρκετοί οι πρωταγωνιστές της ανόδου, ξεχώρισαν τράπεζες, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΕΧΑΕ αλλά και αρκετά μεσαία και μικρότερα χαρτιά. Σε κάποια από τα οποία γίνεται ένα μικρό πάρτι, με αυξομειώσεις τιμών και τζίρου, αλλά με θετικό το τελικό μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

*** Αν η αγορά συνεχίσει έτσι και δεν υπάρξουν απρόοπτα, όπως επισημαίναμε και χθες, μπορεί για τρίτο κατά σειρά μήνα Ιανουάριο να έχουμε πολύ σημαντικές αποδόσεις.

*** Η ΔΕΗ εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου υπερταχυφορτιστών (HPDC) δημόσιας φόρτισης ΔΕΗ blue, μέσω του μηχανισμού χρηματοδότησης Connecting Europe Facility (CEF) και προχωρά στην εγκατάσταση και λειτουργία συνολικά, 34 σημείων ταχυφόρτισης σε σταθμούς φόρτισης 2Χ150 kW, συνολικής ισχύος έως 300 kW. Οι νέοι υπερταχυφορτιστές ΔΕΗ blue, θα τοποθετηθούν σε 13 περιοχές πανελλαδικά, ενισχύοντας την παρουσία, την ποιότητα και την κάλυψη του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ΔΕΗ blue σε βασικές οδούς της χώρας. Με ενέργεια που προέρχεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές, τα νέα σημεία ταχυφόρτισης, ΔΕΗ blue, θα είναι εύκολα προσβάσιμα από ΑμεΑ, η εξυπηρέτηση των οποίων θα γίνεται κατά προτεραιότητα. Η ΔΕΗ συνεχίζει να επενδύει, προσθέτοντας συνεχώς νέους φορτιστές, ενισχύοντας την υπάρχουσα υποδομή και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις με ηλεκτροκίνητο όχημα.

*** Η INTRACOM DEFENSE (IDE), ως o Συντονιστής μιας διευρωπαϊκής Kοινοπραξίας, υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Η σύμβαση υπογράφηκε μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιολόγησης.
Πρόκειται για το έργο PROTEAS, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας – ΕDF 2022 (European Defense Fund), το οποίο στοχεύει στην προώθηση του αναβαθμισμένου ρόλου των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων όπως οραματίζεται η ΕΕ, και στην μείωση τόσο του χρόνου επιχειρησιακής ετοιμότητας όσο και του κόστους των αποστολών τους.

*** Επιθετική πολιτική και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους εγκαινιάζει η Aegean, παρέχοντας γενναίες εκπτώσεις έως 40% σε όλο της το δίκτυο! Η προσφορά αφορά σε όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, για το διαστημα από 01/02/2024 – 26/10/2024. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνοδευτική προσφορά και από τη Hertz, με έκπτωση έως 30% στην ενοικίαση αυτοκινήτου.

*** BRICS: Δεν πρόλαβε να…στεγνώσει το μελάνι, όπως λέγαμε παλιά στις εφημερίδες, από την χθεσινή αναφορά της στήλης στα των διεθνών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, με επίκεντρο τις κινήσεις των χωρών των BRICS και τα νέα ήρθαν άμεσα και προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον: Η Ρωσία, λοιπόν, ζήτησε από τους εταίρους της να εγκαταλειφθεί άμεσα το δολάριο, ως νόμισμα στο εμπόριο σιτηρών! Ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το Ιράν ζήτησε τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος στα 10 κράτη μέλη των BRICS! Θα επανέλθω επί του φλέγοντος αυτού θέματος. Είπαμε, έρχονται ραγδαίες εξελίξεις διεθνώς.

*** Μείωσε ελαφρά τη θέση της στη ΔΕΗ η Goldman Sachs, από το 5,18%, σε 5,15%. Αλλά η μετοχή, δεν δείχνει να επηρεάζεται, τουναντίον…

*** Έτοιμη για κοινό ομολογιακό η Autohellas, της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ, φιλοδοξώντας σε ένα επιτόκιο πέριξ του 4%

*** Από τις…λίαν κατατοπιστικές ανακοινώσεις εισηγμένων: Η MED, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 29/1ου, με μοναδικό θέμα “την τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού”. Σιγά μην ανέφερε τι λέει το εν λόγω άρθρο, ψάξτε να το βρείτε…

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: