Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Τέλος οι γιορτές και τα ρεβεγιόν, τα…κεφάλια μέσα τώρα όλοι, άλλωστε ο χειμώνας μόλις άρχισε, καιρός του ήταν.

Ο κόσμος αλλάζει, δύο τα κυρίαρχα μπλοκ, αλλά η Ευρώπη συνεχίζει να αποδυναμώνεται

*** Το δεκαήμερο των εορτών πέρασε, το 2024 είναι εδώ και πλέον όλα τίθενται επί νέας βάσεως, σε διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, στις διεθνείς σχέσεις και τα δύο ισχυρά οικονομο-πολιτικά μπλοκ, που προς το παρόν αντιμάχονται, φανερά ή κρυφά, αν και υποτίθεται ότι ομνύουν στη συνεργασία. Ο λόγος για το μπλοκ ΗΠΑ-Ε.Ε.-Αγγλίας-Καναδά-Αυστραλίας από τη μία πλευρά και για το νέο και ισχυρό μπλοκ που δημιουργείται και έχει επικεφαλής τις χώρες των BRICS, με επικεφαλής Κίνα-Ρωσία-Ινδία-Βραζιλία-Ν. Αφρική και από κοντά Σ. Αραβία, Τουρκία, ακόμα και το Ιράν. Πλέον, βιώνουμε το τέλος της παγκοσμιοποίησης, κάτι που πιστοποιήθηκε πανηγυρικά και τη χρονιά που μας πέρασε. Κυρίαρχο ρόλο σήμερα διαδραματίζουν οι διμερείς σχέσεις, το διμερές εμπόριο, που βασίζεται όμως στην οικονομική ισχύ και όχι σε ισότιμες σχέσεις. Το δολάριο μπορεί να παραμένει ακόμα ως το κυρίαρχο νόμισμα (αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του συνολικού εμπορίου νομισμάτων και σχεδόν το 100% του εμπορίου πετρελαίου), αλλά η απειλή πλέον είναι άμεση.

*** Εκατοντάδες συναλλαγές πλέον γίνονται μεταξύ χωρών με τα δικά τους νομίσματα, ενώ η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα,που ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS, έχει πλέον πρόεδρο ένα ηχηρό όνομα, την Ντίλμα Ρούσεφ, πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας και οργανώνεται. Η ανησυχία της άβουλης, ως προς τον επηρεασμό των διεθνών εξελίξεων, Ευρώπης, μετουσιώθηκε στο αίτημα του Γάλλου προέδρου Μακρόν προς τη G7, να παρακολουθήσει ως παρατηρητής την επόμενη σύνοδο των χωρών BRICS, προκειμένου να αποκτήσει μια εκ του σύνεγγυς άποψη για τις άμεσες και κυρίως τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις τους. Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς και οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κίνας και της Ρωσίας, έχουν ενεργοποιήσει ανακλαστικά σε πολλές χώρες, που δεν θέλουν πλέον την αμερικανική επικυριαρχία, γιατί λειτουργεί εν πολλοίς κατά της ανάπτυξής τους. Οι χώρες BRICS έχουν αρκετούς λόγους που θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα. Οι πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και η επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ οδήγησαν τις χώρες BRICS να διερευνήσουν αυτή τη δυνατότητα. Θέλουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την παγκόσμια εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ. Τις εξελίξεις αυτές εισπράττουν βεβαίως και οι ηγεσίες των χωρών της Ε.Ε. και για αυτό ανησυχούν. Εάν οι χώρες BRICS δημιουργήσουν ένα νέο αποθεματικό νόμισμα, αυτό πιθανότατα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δολάριο των ΗΠΑ, οδηγώντας ενδεχομένως σε πτώση της ζήτησης του. Με τη σειρά του, αυτό θα είχε συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι τελευταίες μάλιστα πληροφορίες που ήρθαν από τη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, κάνουν λόγο για επίσπευση των εξελίξεων, ενώ πολλές χώρες ζήτησαν να ενταχθούν στην ομπρέλα των BRICS, αλλά και να αποτελέσουν μέλη της νέας τράπεζας.

*** Σκεφτείτε τώρα, μία Ε.Ε. που ουσιαστικά βρίσκεται ήδη σε μία από τις μεσαίες αλλά επιταχυνόμενες κλίμακες της ύφεσης και αδυνατεί να παράξει αυτοδύναμη πολιτική και οικονομική ισχύ, μετά το στραπάτσο που υπέστη, ακολουθώντας τυφλά τις ΗΠΑ στον καταστροφικό πόλεμο της Ουκρανίας, σε τι θέση θα βρεθεί σύντομα, αν δεν έχει ήδη βρεθεί. Το φθηνό φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία τελείωσε, τώρα το παίρνει μέσω τρίτων, αλλά φυσικ΄λα πολύ ακριβότερο από ότι προ του πολέμου και της διάρρηξης της σχέσης με τη Ρωσία. Επιχειρήσεις έκλεισαν, άλλες δεινοπαθούν, άλλες φεύγουν για άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Volkswagen, που απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους και στήνει εργοστάσιο στην Τουρκία, ενώ κορυφαίοι ευρωπαίοι επιχειρηματίες (μεταξύ αυτών και ο δικός μας Ευάγγελος Μυτιληναίος) κατηγορούν ευθέως την ευρωπαϊκή ηγεσία για ανικανότητα και έλλειψη ουσιαστικού οικονομικού σχεδιασμού. Έρχονται θεαματικές αλλαγές διεθνώς, συμβαίνουν ήδη, αλλά η Ε.Ε. κοιμάται και αδυνατεί να αναδειχθεί σε δύναμη επιρροής και διαμόρφωσης του νέου τοπίου, ακολουθώντας μία παθητική, αν όχι ηττοπαθή στάση έναντι των άλλων μεγάλων δυνάμεων. Και σε αυτό το κάδρο των εξελίξεων, φυσικά περιλαμβάνεται και η χώρα μας, που θα πρέπει άμεσα να επαναφέρει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της, βλέποντας πλέον ότι το διμερές και όχι το πολυμερές εμπόριο κυριαρχεί.

Και ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει: Το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας μεταφέρεται σε Ασία – χώρες Ειρηνικού και Αφρική

*** Η Ομάδα Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα υπό ελληνική προεδρία στο Παρίσι, εξέτασε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί των χωρών του οργανισμού κατά τα επόμενα χρόνια και τα συμπεράσματα που προέκυψαν, προμηνύουν τις κοσμογονικές αλλαγές που έρχονται, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Κυρίαρχο μήνυμα αποτελεί η κοινή διαπίστωση ότι πλέον το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας μεταφέρεται σταδιακά, από τη Δύση στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, ενώ η οικονομική σημασία της Αφρικής και η επιρροή της στη διεθνή σκηνή θα ενισχύονται διαρκώς. Οι ανεπτυγμένες χώρες -κυρίως της Δύσης, αλλά όχι μόνον αυτές βλέπουν ήδη τον πληθυσμό τους να γηράσκει, τις ανάγκες για κρατικές δαπάνες να μεγαλώνουν και την επιρροή τους στο διεθνές εμπόριο να μειώνεται, υπό την πίεση ανταγωνιστών όπως η Κίνα, αλλά και άλλων χωρών.

*** Από την έκθεση του ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνει 4 διαφορετικά σενάρια, κατά την άποψη της στήλης, έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, τα δύο που αναφέρονται:

– Στις αναδυόμενες οικονομίες με διεκδικητική συμπεριφορά και στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών, που θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση της παγκόσμιας τάξης
– Σε έναν διαιρεμένο κόσμο, λόγω του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων. Ένας συνασπισμός χωρών και ένα οικοσύστημα διεθνών οργανισμών υπό την ηγεσία της Κίνας, θα καθιερώσουν-επιβάλλουν δικά τους πρότυπα διεθνών συναλλαγών και συνεργασίας .
Βλέπετε, η παγκοσμιοποίηση είχε τα αρνητικά της (γιατί ωφελήθηκαν μόνο ή κυρίως οι ΗΠΑ και η Μ.Βρετανία), αλλά είχε και τα στοιχεία της συνεργασίας εντός της, τα οποία σήμερα ολοφάνερα εκλείπουν, δίνοντας τη θέση τους στην άκρατη αντιπαλότητα και στην οικονομική ισχύ, ως στοιχείο επιβολής.

ΒΟΑΚ: Οδεύουμε προς λήξη της ομηρίας έργων και Πολιτείας, ή, η απειλή εντάσεων θα θέσει σε νέα δοκιμασία τους θεσμούς;

*** Με σχεδόν πανηγυρικούς τόνους συνοδεύτηκε από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών για τον ΒΟΑΚ, ενός έργου που έχει θέσει σε σκληρή δοκιμασία τις σχέσεις κυβέρνησης και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο ελληνικών, αλλά ταυτόχρονα έχει οξύνει σε υπερθετικό βαθμό και τις όποιες σχέσεις υπήρχαν μεταξύ των βασικών διεκδικητών του εν λόγω έργου. Και αυτό γιατί, μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να δήλωσε με…αστική αυτοπεποίθηση ότι “τα έργα προχωρούν”, αλλά η απειλή ενστάσεων είναι υπαρκτή, αν όχι δεδομένη. Και από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, ήδη διατυπώνονται ερωτηματικά, απορίες και προβληματισμοί επί των τεχνικών προσφορών, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί προϊδεάζει για την υποβολή ενστάσεων, χωρίς φυσικά να θεωρείται σίγουρο από τώρα το τι θα συμβεί τελικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, που έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να τις καταθέσουν εγγράφως και επισήμως. Μέχρι τότε, άλλωστε, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και στα αλληλοσυνδεόμενα έργα, παραχωρήσεις εν προκειμένω, της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού
*** Θυμίζω ότι ο προϋπολογισμός του ΒΟΑΚ ανέρχεται σε 1,75 δισ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προσφορές έχουν υποβληθεί από τη ΓΕΚ Τέρνα και τις κοινοπραξίες Άκτωρ Παραχωρήσεις – Mytilineos και Άβαξ – EGIS – Meridiam (Ένωση Ιδομενέας). Αν, λοιπόν, δεν υπάρξουν στη φάση αυτή ενστάσεις, τότε θα ακολουθήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και εκεί θα γίνει το χοντρό παιχνίδι! Γιατί, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δύο πρώτες κοινοπραξίες έχουν δώσει τα…ρέστα τους και ότι, αν η διαφορά τους είναι κάτω του 5%, τότε θα ζητηθούν από τους δύο πρώτους, νέες βελτιωμένες προσφορές. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή τη φάση, μετά τον Μάρτιο, θα παιχτούν όλα, σε όλα τα επίπεδα!

*** Για να έχετε μια πλήρη εικόνα για τα έργα στην Κρήτη, θυμίζω ότι για την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ έχουν σχεδιαστεί ακόμα δύο έργα, το πρώτο δημόσιο και το δεύτερο ΣΔΙΤ, για τα οποία έχουν υπογραφεί με τους αναδόχους οι συμβάσεις εκτέλεσής τους. Το δημόσιο έργο θα εκτελεστεί από την Άκτωρ και αφορά το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει η κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα – Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat, το οποίο έχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

ΚΟΥΙΖ 1: Εντολή σε ξένο επενδυτικό οίκο έχει δώσει η μητρική Vodafone, για την εξεύρεση ενδιαφερομένων για τρεις θυγατρικές της, μεταξύ των οποίων λέγεται ότι περιλαμβάνεται και η ελληνική. Η πληροφορία, που δεν μπορεί φυσικά να επιβεβαιωθεί, παρά μόνο από το Λονδίνο, φέρεται ότι διέρρευσε από ξένη επενδυτική τράπεζα. Αν είναι πράγματι έτσι, υπάρχουν και εδώ ισχυροί ενδιαφερόμενοι, άλλωστε τα σενάρια για ενδιαφέρον της ΔΕΗ, δεν είναι και πολύ μακρινά…

ΚΟΥΙΖ 2: Στέλεχος πολύ γνωστού ξένου επενδυτικού οίκου, που βρέθηκε τις ημέρες των γιορτών σε ελληνικό χειμερινό θέρετρο, λέγεται ότι ρωτούσε με μεγάλο ενδιαφέρον Έλληνες συναδέλφους του (που τον φιλοξενούσαν και τον ξεναγούσαν), για το πως είναι οι σχέσεις δύο ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και πιο συγκεκριμένα του ομίλου Στασινόπουλου και του ομίλου Μυτιληναίου. Ποιος ξέρει γιατί; Επαγγελματική διαστροφή εν μέσω αναψυχής; Περισσότερα, δεν έμαθα – ακόμα…

Ενδιαφέρουν

*** Για να δούμε σήμερα, πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με άπαντες στη θέση τους, εγχώριους και ξένους παίκτες, θα εισπράξει λίγη…φώτιση και η χρηματιστηριακή αγορά, για να συνεχίσει σε θετική ρότα. Αρνητικά γεγονότα, τέτοια που να δώσουν ισχυρά ερείσματα για εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.

*** Προσοχή. Όσο και να θέλει ο Μυλωνάς να δώσει και το υπόλοιπο …αυλάκι του τώρα, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και ας το επικοινωνούν ορισμένοι. Ξεχνούν, ή, δεν ξέρουν ότι υπάρχει η περίφημη ρήτρα – σκάνδαλο, να μη πουληθεί άλλο ποσοστό πριν την πάροδο 6 μηνών, την οποία έθεσαν τα μεγάλα μαγαζιά που μπήκαν στο 22%. Συνεπώς, ο Χρήστος Μεγάλου, της Πειραιώς, δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Άλλοι θα έπρεπε…

*** Το πρώτο σημαντικό roadshow της χρονιάς διενεργείται στις 25 Ιανουαρίου από τη JP Morgan στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το project θα περιλαμβάνει και πάνελ, στο οποίο θα μετέχει ο Jamie Dimon, πρόεδρος και CEO του διεθνούς οίκου και ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

*** Τι γίνεται με τον νέο, τρίτο κατά σειρά “Ηρακλή”, είναι έτοιμος να υποδεχτεί όλα τα αιτήματα, συστημικών και μη τραπεζών; Έχει ζητηθεί αύξηση του ποσού (πλαφόν) των 2 δισ. από την DG Com και τι απάντηση έχει πάρει το αρμόδιο υπουργείο; Περιμένουν στη σειρά, το Frontier II της Εθνικής, το Sunrise III της Πειραιώς και το κοινοπρακτικό των τεσσάρων συστημικών με την επωνυμία solar. Αλλά, με αγωνία περιμένουν τις αποφάσεις και την εκκίνηση του και οι τράπεζες Attica Bank και Παγκρήτια, που θέλουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο εφέτος να προχωρήσουν στην ενοποίηση-συγχώνευσή τους.

*** Ευχάριστα νέα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ελληνική βεβαίως. Την παράταση για δύο χρόνια της αναστολή των δασμών για τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δηλαδή ως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας την παράταση της αναστολής δασμών για τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τις ΗΠΑ, έως τις 31 Μαρτίου 2025. Θυμίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγεται από την ΕΕ, απόφαση που ανέστειλε ο Τζο Μπάιντεν το 2021.

*** Χαμός γίνεται με τα εκατοντάδες διαγνωστικά κέντρα ανά τη χώρα, από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα. Βροχή οι προτάσεις εξαγοράς τους από τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους υγείας, αλλά και από εξειδικευμένα funds. Όσο η δημόσια υγεία και οι δομές της θα εγκαταλείπονται – γιατί αυτό συμβαίνει, ας μην κρυβόμαστε – τέτοιες καταστάσεις θα αποτελούν πάγιες πρακτικές…

*** Αυτή η κατάσταση διάλυσης των δρομολογίων της Hellenic Train, που κάθε μέρα επιφυλάσσει οδυνηρές εκπλήξεις στους επιβάτες της, μήπως ήρθε η ώρα να αφυπνίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αποτελεί ντροπή η ταλαιπωρία που υφίσταται το επιβατικό κοινό, αλλά δε βλέπω κανέναν να ντρέπεται…

*** Ολοκληρώθηκε και τυπικά μία μεγάλη πράσινη συμφωνία. Η θυγατρική της Enel, Enel Green Power (EGP) ολοκλήρωσε την πώληση του 50% της ελληνικής εταιρείας ΑΠΕ στη Macquarie Asset Management για συνολικό τίμημα περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική αξία επιχείρησης (full Enterprise Value) περίπου 980 εκατομμυρίων ευρώ. EGP και Macquarie Asset Management δημιούργησαν μία νέα εταιρεία joint venture, με στόχο τη συνδιαχείριση του τρέχοντος χαρτοφυλακίου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Enel Green Power Hellas παράλληλα με τη συνέχιση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου νέων έργων της. Με στρατηγικές κινήσεις όπως είναι οι επενδύσεις στην αποθήκευση, το repowering και η υβριδοποίηση υφιστάμενων έργων, το νέο εταιρικό σχήμα φιλοδοξεί να ηγηθεί των ενεργειακών εξελίξεων στην Ελλάδα

*** Με 25 χρόνια δυναμικής παρουσίας στο χώρο των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η IMPACT, ο μεγαλύτερος πιστοποιημένος Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα και μέλος του Ομίλου SOFTONE, ξεπέρασε το φράγμα των 180 εκ. παραστατικών, που έχουν εκδοθεί μέσω της υπηρεσίας EINVOICING, διασυνδέοντας περισσότερες από 640.000 επιχειρήσεις.

Αυτά κατά την πρώτη εργάσιμη που σήμανε και το τέλος των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και την επιστροφή στη συνήθη ροή των πραγμάτων και της ζωής. Κυρίες μου και κύριοι να έχετε καλή και αποδοτική εβδομάδα. Και προσοχή σε κορονοϊό – που τον είχαμε ξεχάσει και στις ιώσεις – που κυριολεκτικά θερίζουν. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: