Επειδή εσχάτως ακούω από …μεγαλόσχημους τοπικούς άρχοντες της Μυκόνου να πλέκουν…αγιογραφίες και ταυτόχρονα διαβάζω για την …καταπληκτική δράση της Αστυνομίας, μου δίνεται η ευκαιρία να σας διηγηθώ και να σας θυμίσω, ιστορίες του περσινού καλοκαιριού…

Κατά τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης στο Νησί των Ανέμων, τα λεγόμενα παράνομα κορωνοπάρτι έδιναν κι έπαιρναν.

Και μεταξύ μας, η Μύκονος κατά τη διάρκεια του λοκντάουν θύμιζε κάτι από Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης!

Με τα ποτά στα αυτοκίνητα και με τα ηχεία στην πλάτη οι fun της διασκέδασης αναζητούσαν καταλύματα, συνήθως βίλες επωνύμων, για να στήσουν το πρόχειρο σκηνικό. Και σε δευτερόλεπτα μέσα είχαν προσκαλέσει όλο το νησί, από επώνυμους, κοσμικούς, μαιντανούς και δήθεν επιχειρηματίες μέχρι βίζιτες και βαποράκια σε πάρτι ξεφαντώματος μέχρι πρωίας!

Και μην ακούτε για πάρτι των 30 ατόμων!!! Αυτά είναι για γέλια! Μιλάμε για συναθροίσεις όπου σε μόνιμη βάση, μέσα από ένα συνεχές πήγαινε – έλα προσώπων, τα άτομα που παρίσταντο ξεπερνούσαν τα 200!!!

Και οι …γραμμές πήγαιναν σύννεφο! Καταλάβατε …

Επί του προκειμένου τώρα. Σε ένα από τα πιο δυνατά κορωνοπάρτι του νησιού, όπου τα vibes της μουσικής, των ποτών και της άσπρης σκόνης βρίσκονταν στο αποκορύφωμα, οι …κεραίες των Αρχών «έπιασαν» την παρουσία δύο πολύ προβεβλημένων προσώπων της εγχώριας κοσμικής και επιχειρηματικής σκηνής!

Ο ένας, πολύ γνωστός στην Αθήνα και την Μύκονο των μαϊντανών, κοσμηματοπώλης! Πολυφωτογραφημένος, με προνομιακές σχέσεις επί σειρά ετών με τους κορυφαίους εκπροσώπους της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής!

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις του με μεγαλόσχημο καναλάρχη που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και δυστυχώς απεβίωσε πρόσφατα αλλά και ισχυρή κυρία τεράστιας οικογένειας, χάλασαν!

Ο άλλος, πρώην μεγαλοεφοπλιστής, γόνος σπουδαίας οικογένειας με πλούτο και παράδοση, που όμως λόγω συγκυρίας και …εξαρτήσεων, αλλά και κακών επιλογών γυναικείων συντρόφων που του τα φάγανε, ξέπεσε και έχασε την περιουσία του!

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν …άνοιξε μύτη. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά! Οι πολυδιαφημισμένοι αδιάφθοροι της Αστυνομίας της Μυκόνου, όπως μπήκαν, βγήκαν από το πάρτι!
Όσο για τους δύο προβεβλημένους, σιγά μην τους χάλαγε κανείς την διάθεση!

Ιστορίες περίεργων δανειοδοτήσεων: Όταν οι τράπεζες νοίκιαζαν (ακριβά) καταστήματα και γραφεία για να δικαιολογούν χρηματοδοτήσεις!

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν κάμποσα χρόνια, οι τράπεζες προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να δανειοδοτήσουν ή για να είμαι ακριβής, για να δικαιολογήσουν την χρηματοδότηση, του εμπορικού κέντρου Διογένης στη Λεωφόρο Συγγρού ιδιοκτησίας της οικογένειας Παπαθεοχάρη!

Και επειδή η κατάσταση ήταν σύνθετη και τα νούμερα μέσα από τις προσθαφαιρέσεις δεν βγαίνανε, επινόησαν ένα τέχνασμα το οποίο κατέστη διαχρονικό!!!

Χρησιμοποιήθηκε τότε και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Και προφανώς θα χρησιμοποιηθεί (κάτι πιάνουν οι κεραίες μου) στο άμεσο μέλλον!

Τι έκαναν λοιπόν οι τράπεζες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να βγουν τα νούμερα: πήγαν και νοίκιασαν χώρους στο εμπορικό κέντρο για τη λειτουργία καταστημάτων με υψηλά, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ενοικιοστάσια! Με τιμή ανά τετραγωνικό πολύ υψηλότερη από τα συνήθη στην πέριξ αγορά με τη δικαιολογία του νέου εμπορικού, που θα προσελκύσει κόσμο και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στα επιχειρηματικά δρώμενα!

Έτσι, με την παρέμβαση – παρουσία των τραπεζών στο εμπορικό της οικογένειας Παπαθεοχάρη στη Λεωφόρο Συγγρού, ενοικιάζοντας σε υψηλή τιμή καταστήματα και γραφεία, το project στα «χαρτιά» έβγαινε και κατ ‘ επέκταση δικαιολογείτο η χρηματοδότηση του!!!

Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεστε ή αν το συνειδητοποιείτε: πρόκειται για ανάγλυφη εικόνα από το μέλλον! Και ο νοών νοείτω…

Φέσι με 1 εκατ. ευρώ καταναλωτικό δάνειο: Ο τραγουδιστής, οι …εγγυήσεις και το …κανόνι!

Μου λένε ότι πολύ γνωστός τραγουδιστής πήρε από συστημική τράπεζα καταναλωτικό (!!!) δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ!!! Ένας Θεός ξέρει τι ήθελε να αγοράσει!!! Το θέμα βεβαίως είναι πως ο … τροβαδούρος, την μπουμπούνισε την τράπεζα! Σιγά μην πλήρωνε το εκατομμύριο, που το είχε πάρει άλλωστε χωρίς σοβαρές εγγυήσεις! Και φυσικά, για τους καλά γνωρίζοντες, δεν είναι και η πρώτη φορά που ο εν λόγω φεσώνει – γενικώς και ειδικώς- το σύστημα!

Τώρα στην τράπεζα τρέχουν και δεν φτάνουν! Ευτυχώς υπάρχει και η ασυλία που ήρθε για να σώσει τους τραπεζίτες! Και ευτυχώς υπάρχουν και οι αυξήσεις κεφαλαίου…

Καμία συμφωνία ούτε και χθες στην Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ένας – ένας πληρώνουν σε ρούβλια, με πρώτη την ιταλική ΕΝΙ

Πως λέγεται, Ευρωπαϊκή Ένωση; Στα λόγια, ναι. Στα δύσκολα, ο καθείς και το συμφέρον του. Κακό αυτό; Όχι κατ΄ανάγκη. Όσο περνάει ο καιρός, η Ε.Ε. δεν μοιάζει απλώς με αργοκίνητο καράβι, αλλά με κατειλημμένο από συμφέροντα καράβι.

*** Το είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο Μάριο Ντράγκι από τις ΗΠΑ και μάλιστα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Τώρα έρχονται και οι επιβεβαιώσεις, επισήμως. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ανακοίνωσε πως θα πληρώσει και σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Θα ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς με την Gazprombank για την πληρωμή σε ρούβλια και ευρώ αύριο Τετάρτη, προκειμένου να προλάβει την πληρωμή Μαΐου για την παράδοση ρωσικού αερίου.

*** Αλλά και η γερμανική RWE άνοιξε λογαριασμό στη Ρωσία για να πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ευρώ, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις της Μόσχας για ένα νέο σύστημα πληρωμών. Κατά τα λοιπά, όλοι πιέζουν την Ουγγαρία να υποχωρήσει και να μην εμποδίσει με βέτο το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο!…

Ο Στουρνάρας, οι μεταρρυθμίσεις και οι …πολιτικές δηλώσεις!

*** Έχει άδικο ο Στουρνάρας μετά να βγαίνει ανοιχτά και να λέει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το μοντέλο, δηλαδή, να γίνονται μεταρρυθμίσεις, ΜΟΝΟ όταν προκύπτουν κρίσεις. Σωστός ο κεντρικός μας τραπεζίτης.

*** Ειρήσθω εν παρόδω, αν δεν είναι αυτή κατ΄εξοχήν ΠΟΛΙΤΙΚΗ δήλωση (προθέσεων;), τότε ποια είναι; Τα κομματικά επιτελεία Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, την έχουν ακούσει, διαβάσει, μεταφράσει ή ασχολούνται με τις ημερομηνίες των εκλογών, τις λίστες υποψηφίων και τα σενάρια δεύτερων εκλογών; Λέτε να ανοίγει τα πανιά του από τώρα ο Κεντρικός μας τραπεζίτης, για πολιτικές καρέκλες;

Μέχρι εισαγγελέας θα πρέπει να μπεί για τις περιπτώσεις τραπεζικών στελεχών, που αγόρασαν ακίνητα σε πλειστηριασμούς των τραπεζών τους!

***Ποιός έχει αυτή την άποψη, που τείνει σε καταγγελία; Στέλεχος συστημικής τράπεζας, που βγήκε προ μηνών στη σύνταξη, παίρνοντας μαζί και την εθελουσία του. Προφανώς, “κάτι” περισσότερο από όσα υποψιάζομαι θα ξέρει. Αλλά, στον εισαγγελέα θα πάει, αν χρειαστεί; Δεν το πολυβλέπω, να σας πω την αλήθεια, έπρεπε ήδη να έχει πάει ο ίδιος με στοιχεία, που πιστεύω ότι είχε, πιθανότατα έχει ακόμα. Σιγή, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, όταν είπα φωναχτά τις σκέψεις μου…

*** Ότι πρόκειται για κατάπτυστη κατάχρηση θέσης και υφαρπαγή με μεθόδευση περιουσίας ανθρώπων – δανειοληπτών που χάνουν το σπίτι τους (ακόμα και εξωχικό να είναι) δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά, δε βλέπω το… αργοκίνητο (σε τέτοιες υποθέσεις…) καράβι της Δικαιοσύνης να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση

Τελικά, ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ή… ΜΠΛΕ ΚΕΡΔΟΣ;

***Τι έχει εκείνο το στοιχειωμένο Ενημερωτικό της εταιρείας και πηγαινοέρχεται από γραφείο σε γραφείο, ανεβοκατεβαίνοντας και ορόφους; “Μέγας ο εκνευρισμός για την καθυστέρηση, γιατί κάποιες συμφωνίες χάλασαν και τα συμφωνηθέντα κεφάλαια πέταξαν για άλλες μετοχικές πολιτείες”, η απάντηση από γνώστη του παρασκηνίου, σε ερώτημα που τέθηκε μεταξύ σολομού και ποτού σε στέκι πέριξ της πλ. Συντάγματος, που συγκεντρώνει κατά διαστήματα και ανθρώπους της αγοράς χρήματος και δη του Χρηματιστηρίου.

Βάζει πλώρη η Ιντεάλ …

*** Παράδειγμα εταιρείας που…απελευθερώθηκε από προηγούμενα καθεστώτα και ιδιοκτησίες και βάζει πλώρη για σημαντικά πράγματα είναι η Ιντεάλ. Έκανε επιτυχημένες εξαγωγές, σχεδιάζει νέες, βγάζει αξιόλογα κέρδη και μάλιστα από το 1ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Αρκεί να μην αποκτήσει νέες κακές συνήθειες και να μείνει πιστή στο επιχειρησιακό της πλάνο, με ζητούμενο φυσικά και την ομόνοια…

Επτά (7) Γενικές Διευθύνσεις έχει πλέον η Sunlight!

***Η διεθνοποιημένη βιομηχανία μπαταριών, με ειδίκευση στη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που ανήκει στον όμιλο Olympia Group του Πάνου Γερμανού. Στις δύο από αυτές προΐσταται δύο από τα τέσσερα άρτι αφηχθέντα ξένα στελέχη. Η Sunlight Group μεγαλώνει με ταχύτητα σε Ελλάδα, Ευρώπη και διεθνώς, ενισχύοντας τη διοικητική μας ομάδα με στελέχη παγκόσμιου βεληνεκούς που διαθέτουν μακρά και εξειδικευμένη εμπειρία σε απαιτητικούς βιομηχανικούς κλάδους.

*** Άραγε, έχουν βάση κάποιες πληροφορίες, ότι επίκειται “κάτι μεγάλο”, με διεθνείς προεκτάσεις, που θα συμβάλλει στην διεθνή ισχυροποίηση της θέσης της, ειδικότερα στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Θέλει προσοχή το Χρηματιστήριο…

*** Εισαγόμενες οι αναταράξεις στη χρηματιστηριακή αγορά. Ασυμφωνίες και διχογνωμίες στην Ε.Ε. για τα ενεργειακά, πληθωρισμός στα ύψη, επισιτιστική κρίση, ακρίβεια πρωτοφανής, ενεργειακή κρίση, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι κύριοι παράγοντες που το ΧΑ βιώνει κύμα απωλειών. Ήρθε και η Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν, με τα πλην και τα συν της για την Ελλάδα και το γλυκό έδεσε και έγινε…πικρό. Δεν πρόκειται για “καταστροφή” όσων παραμένουν πιστοί, επενδύοντας σε μετοχικές αξίες, αλλά μία (και δύο) προσοχή τη θέλει.