Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Σήμερα είναι Πέμπτη, τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου και αύριο Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου. Δηλαδή, βρισκόμαστε μιαν ανάσα από την αξιολόγηση της Fitch, που σημαίνει ένα ακόμα investment grade για την Ελλάδα. Αλλά, σήμερα το μενού έχει ΟΠΕΚ+, έχει Εθνική και εκτιμήσεις Στουρνάρα για οικονομία και επιτόκια.

Δύο αρνητικά γεγονότα, ανακόπτουν την υπέρμετρη κυβερνητική αισιοδοξία και στέλνουν σήμα προσγείωσης

*** Και τα δύο γεγονότα που ήδη είναι γνωστά, έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία και αποτελούν σαφώς σημαντικά γρανάζια στο παζλ αισιοδοξίας που καλλιεργείται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η οποία, σαφώς κινείται με υψηλότερες ρυθμούς, έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα και ξαφνικά λύσαμε όλα τα προβλήματά μας. Το πρώτο αφορά την δραστική μείωση των καταθέσεων τον περασμένο μήνα Οκτώβριο, κατά 2,1 δισ. ευρώ. Αναμενόμενο γεγονός; Όχι, φυσικά. Οι τράπεζες, βέβαια, το έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους (όπως βλέπουν και την αύξηση των κόκκινων δανείων, αλλά δεν μας το λένε ακόμα). Δόθηκε κάποια πειστική εξήγηση, πέραν της αυτονόητης, ότι πλέον αποσύρονται καταθέσεις, γιατί ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός καταθετών-καταναλωτών, βάζει χέρι στις καταθέσεις του, για να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες δαπάνες διαβίωσής του; Τραπεζικό στέλεχος που ρώτησα, απέδωσε και ένα μικρό μάλλον μέρος εξόδου αυτών των κεφαλαίων και στις αυξήσεις εισηγμένων εταιρειών, αλλά ως εκεί. Δεν είναι από μόνο του ανησυχητικό αυτό το γεγονός; “Φυσικά και είναι”, η απάντηση, “ιδίως αν συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο αυτή η εικόνα απόσυρσης καταθέσεων”

*** Το δεύτερο γεγονός είναι οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο POLITICO, ανέφερε ότι η κεντρική μας τράπεζα, θα αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για το επόμενο έτος στις επικείμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου, όπως δείχνουν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Ναι μεν αναφέρει ότι το 2023, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα μεγενθυθεί με ρυθμό 2,4%, έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 2,2%, αλλά το 2024 και το 2025 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% ετησίως, έναντι αρχικής εκτίμησης για ρυθμούς ανάπτυξης 3% για το 2024 και 2,7% για το 2025. Συνεπώς, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πρόδρομες εκτιμήσεις της ΤτΕ, θα πιστοποιούν μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας μετά την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία. Σε σχέση με το ΑΕΠ μετά την άνοδο 8,4% που κατέγραψε το 2021 και 5,6% πέρυσι, ακόμη και αν «κατεβάσει» ταχύτητα, η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους περισσότερους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ. Με αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να έχει πλέον διαμορφωθεί σε περίπου 165% και να εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 144,7% έως το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Ελλάδος. Σε σχέση με τον πληθωρισμό, η προκαταρκτική εκτίμηση για το 2023 παραμένει στο 4,3%, αλλά φαίνεται πλέον ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε 3,5% το 2024 και σε 2,2% το 2025, αντί 3,8% και 2,3% αντίστοιχα, όπως αναμενόταν στις προηγούμενες προβλέψεις. Σημειωτέον ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης…

Συμφωνία Μαξίμου – Μητσοτάκη και τραπεζιτών η διάταξη για την άρση της ασυλίας των τραπεζιτών

Moυ λένε ότι η διάταξη για την άρση του ακαταδίωκτου για τους τραπεζίτες ήταν συμφωνημένο με τα στελέχη του Μαξίμου και τον πρωθυπουργό.

Άλλωστε, το Μαξίμου όταν στις προγραμματικές ο Φλωρίδης μίλησε για την άρση αυτή της διάταξης, δεν τον είχε αδειάσει ακριβώς αλλά είχε πει ότι δεν έχει ακόμα συζητηθεί για να αποφασιστεί τι θα κάνει η κυβέρνηση…

Και όπως μου λένε στελέχη του Μαξίμου, έχει συμφωνηθεί και με τους τραπεζίτες…

Διαφωνίες ακόμη και στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο των ΛΟΑΤΚΙ

Μου λένε ότι ακόμα και στελέχη που τα αναβάθμισε ο Κ.Μητσοτάκης διαφωνούνε για το νομοσχέδιο για ΛΟΑΤΚΙ.

Μάλιστα, ένας από αυτούς λέει ότι ΔΕΝ πρέπει να υπάρξει ούτε καν πολιτικός γάμος… Όσο για την τεκνοθεσία, ούτε για αστείο…

Σε συζητήσεις βρίσκεται ο Γιάννης Λαγός με τον Βασίλη Στίγκα

Σε συζητήσεις βρίσκεται ο Γιάννης Λαγός με τον Βασίλη Στίγκα για να βοηθηθεί στις ευρωεκλογές.

Ο Λαγός έχει ένα μικρό ρεύμα και ίσως εκεί εξηγείται ότι οι Σπαρτιάτες στις δημοσκοπήσεις πιάνουν ακόμα ποσοστά γύρω από το 3%.

Team bonding από τον Κασσελάκη σε γνωστό ΠΑΣΟΚομάγαζο της Αθήνας

Στο Musique πήγε ο Κασσελάκης εχθές κάποιους από τους βουλευτές του για να μιλήσουν και να αναπτύξουν δεσμούς ενότητας και συνεργασίας. Team bonding δηλαδή.

Το μέρος βέβαια που πήγαν είναι στέκι των διασπαστών του ΣΥΡΙΖΑ, Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου κ.α.

Ενώ παλαιότερα πήγαινε εκεί συχνά ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες.

Για να είμαστε δίκαιοι όμως, το στέκι αυτό ανακαλύφτηκε το 2010 από συνεργάτες του ΓΑΠ και άρχισε να γίνεται γνωστό.

Στο Λονδίνο πάει ο Λιανός τώρα που τελειώνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τελειώνει ο Λιανός από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι οριστικό.

Και μάλιστα, ο ίδιος έχει βρει και την επόμενή του δουλειά που θα είναι στο Λονδίνο, στο board της βρετανικής επιτροπής ανταγωνισμού.

Για τον αντικαταστάτη του το Μαξίμου ψάχνει την αγορά …

Για την Ευρωβουλή προορίζει τον ΓΑΠ ο Ανδρουλάκης

Ο Ανδρουλάκης, μαθαίνω, θέλει να στείλει τον ΓΑΠ στην ευρωβουλή και έτσι να απελευθερώσει μία θέση στην Αχαία μήπως βάλει κάποιον δικό του.

Δεν ξέρω αν θα δεχτεί ο ΓΑΠ, αλλά επειδή είναι των ταξιδίων και των επαφών, νομίζω οι Βρυξέλλες θα έκαναν καλό στο ΓΑΠ και την Ολλανδέζα σύντροφό του.

Πρόσω ολοταχώς για το Δρομοκαΐτειο η Ζωή

Μου έλεγε βουλευτής, παλιός και γνωστικός, ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάποια στιγμή θα καταλήξει με ζουρλομανδύα.

Δεν πάει καλα. Είπε ο βουλευτής Μαρκόπουλος στην ίδια, κάποια στιγμή, ότι ο πατέρας του ήταν μαθητής της γιαγιάς της η οποία ήταν καθηγήτρια και αυτή νόμισε ότι ο Μαρκόπουλος ήθελε να τη “γλείψει” για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση στην ειδική επιτροπή για τα Τέμπη…

Κλάμα…

Κρίσιμη απόφαση σήμερα του ΟΠΕΚ+ – Δύσκολη η κατάσταση, αν μειώσει κι άλλο την παραγωγή

*** Η διεθνής κοινότητα, ισχυρές και αδύναμες οικονομίες ανά την υφήλιο, αναμένουν με αγωνία τη σημερινή απόφαση του Οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, για το αν θα μειώσει και πάλι την παραγωγή πετρελαίου. O ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τα διεθνή ρεπορτάζ, με επίκεντρο όσα κατέγραψε χθες η WSJ, εξετάζουν νέα περικοπή στην παραγωγή αργού, ύψους έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Η συνάντηση του πετρελαϊκού καρτέλ, είναι ψηφιακή και κρατάει σε αγωνία όλη τη διεθνή οικονομία, καθώς η πολύ πιθανή απόφαση νέας μείωσης της ημερήσιας παραγωγής, θα σημάνει αυτομάτως νέα άνοδο των πετρελαϊκών τιμών και νέες πιέσεις επί των προϋπολογισμών κρατών, επιχειρήσεων και απλών καταναλωτών. Η συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών για την παραγωγή. Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η Σαουδική Αραβία φέρεται να είναι υπέρμαχος της περικοπής, ενώ ορισμένες αφρικανικές χώρες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τάσσονται κατά. Καθοριστική θα είναι και η στάση της Ρωσίας, όπως και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η τιμή του συμβολαίου του αργού ενισχύθηκε χθες και έκλεισε στα 77,8 δολάρια το βαρέλι.

Γίνεται ξέπλυμα χρήματος μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών;

***Διαβάζω στη χθεσινή ανακοίνωση της Επ. Κεφαλαιαγοράς: Επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 10.000 στην «ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» για παραβάσεις των διατάξεων των άρθρων 13 παρ. 1(δ) και 35 παρ. 3 του ν. 4557/2018 καθώς και του άρθρου 2 παρ. 8 της απόφασης 1/506/2009 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες αναφορικά με την αντιμετώπιση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”! (σ.σ: τα…μαύρα γράμματα, δικά μας).
Αλήθεια, περί τίνος πρόκειται, έγινε τέτοια πράξη από τη συγκεκριμένη χρηματιστηριακή, πότε, για λογαριασμό ποιου προσώπου ή κωδικού; Γιατί, αν ήταν απλώς απόπειρα, δεν θα υπήρχε και τιμωρία, με την έννοια ότι αντιμετωπίστηκε από τη χρηματιστηριακή και όχι οποιαδήποτε, αλλά της Εθνικής τράπεζας, λοιπόν, να γίνει αναλυτικότερη και η Επιτροπή και η ίδια η εταιρεία, το ζήτημα είναι πολύ πολύ σοβαρό, δε νομίζετε; Επί τη ευκαιρία, υπάρχει άραγε αντίστοιχος και αυστηρός έλεγχος σε όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες;

Ενδιαφέρουν

*** Στα 103,50 εκατ. ευρώ ο χθεσινός τζίρος, σε μία ήρεμα ανοδική αγορά, αλλά τα 39,44 εκατ. ευρώ ήταν συναλλαγές σε πακέτα. Εντύπωση προκαλεί ότι τα μεγαλύτερα εξ αυτών, έγιναν με discount, όπως της ΔΕΗ αξίας 6,9 εκατ. ευρώ στα 10,47/μετοχή, με έκπτωση έναντι κλεισίματος 2,06%, της Εθνικής το αξίας 4,83 εκατ. ευρώ στα 6,05/μετοχή, με έκπτωση 2,30% έναντι του κλεισίματος, το οποίο έγινε νωρίς και τα μετέπειτα μικρότερα πακέτα έγιναν στα 6,17 και 6,18 ευρώ.

*** Αν και όποτε προχωρήσει η συμφωνία εξαγοράς από την Εθνική ποσοστού 5% από το 18,3% των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ, αυτό όπως αναφέρεται θα ακυρωθεί στη συνέχεια. Έχετε αναρωτηθεί, για πιο λόγο πραγματικά “σβήνονται” κεφάλαια με αυτόν τον τρόπο;

*** Σήμερα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Λόγω του rebalancing του MSCI, κάποιες αναδιατάξεις θέσεων είναι βέβαιο ότι άρχισαν εδώ και μέρες και οι τζίροι κάποιων εισηγμένων έχουν την εξήγησή τους. Περισσότερα από σήμερα και κυρίως από αύριο

*** Η Eurobank συμφώνησε να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στην Plum Fintech Limited (“Plum”), μια καινοτόμο εταιρεία fintech με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή «έξυπνης» διαχείρισης χρημάτων. Θα επενδύσει αρχικά 5 εκατ. ευρώ για το μερίδιό της στην Plum και υπό προϋποθέσεις άλλα 5 εκατ. σε βάθος χρόνου. Εκτός από τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, η Eurobank και η Plum θα διερευνήσουν και μια εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα εντός του 2024.

*** Η Παγκρήτια Τράπεζα φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει σε έκταση και βάθος τις ανάγκες των πελατών της και στον τομέα της διαχείρισης περιουσίας. Έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο δίκτυο εξειδικευμένων επενδυτικών συμβούλων οι οποίοι καθημερινά παρέχουν προσωπική εξυπηρέτηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος COBALT Personal Banking. Με μεγάλη προσέλευση συνεχίστηκε ο κύκλος ενημέρωσης των πελατών του COBALT Personal Banking της Παγκρήτιας Τράπεζας στο 2ο COBALT Market Update που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στελέχη από τους οίκους Schroders, BlackRock και Triton Asset Management ανέλυσαν θέματα που αφορούν στις διεθνείς και εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις με στόχο την άμεση και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των COBALT πελατών της.

*** Πάνω από 14 εκατ. ευρώ αύξηση για το 2024 σε αμοιβές και παροχές για τους εργαζόμενους στα καταστήματα My market και METRO Cash & Carry, αλλά και στα κέντρα διανομής, θα δώσει η εταιρεία METRO. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των ανθρώπων της το 2023, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που επηρέασε το εισόδημα των νοικοκυριών και από τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στο σύνολο του κλάδου των σούπερ μάρκετ, προχωρά από 01/01/2024 σε αυξήσεις μισθών διαμορφώνοντας τις κατώτατες, μεικτές, συνολικές αποδοχές στα 900 ευρώ, για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, δηλαδή κατά 15,4% υψηλότερες από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό.

*** Η στήλη τα καταγράφει εδώ και μήνες τα κακά μαντάτα…H εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Signa Holding, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στην Ευρώπη, κήρυξε χθες πτώχευση και ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης, προκειμένου να τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης υπό αυτοδιαχείριση. Γιατί; Διότι, “παρά τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για εξωδικαστική αναδιάρθρωση”, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Στόχος είναι να αναδιαρθρωθεί ώστε να επιστρέψει στην κερδοφορία, με διάθεση ποσοστού έως 30% στους πιστωτές. Την περασμένη Παρασκευή κήρυξε πτώχευση η Signa Real Estate Management Germany, θυγατρική στη Γερμανία της Signa Prime Selection. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η πτώχευση της Signa Sports United. Τα πιο διάσημα ακίνητα της Signa στη Βιέννη περιλαμβάνουν το «Χρυσό τετράγωνο» και το ξενοδοχείο Hyatt στην ακριβότερη περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Όμιλος Signa κατασκευάζει ακόμη τον Πύργο του Έλβα (Elbtower) στο Αμβούργο, όπου έχουν τώρα παγώσει οι εργασίες, ενώ στη Νέα Υόρκη συμμετέχει στην ιδιοκτησία του διάσημου Chrysler Building.

*** Κρίμα…Να μην είμαι μέλος του ειδικού Μητρώου Προμηθευτών τυχερών παιγνίων, να αγοράσω μια ρουλέτα ή ένα τραπέζι μπλακ τζακ και πόκερ από όσα εκπλειστηριάζονται αυτές τις ημέρες από το καζίνο του Ρίου που έκλεισε, πρώην ιδιοκτησίας Πηλαδάκη, που έγινε…Πηλαλάκης, αλλά οι καλές μας τράπεζες του έσβησαν και χρέη 150 και πλέον εκατ. ευρώ. Θα καλούσα τους φίλους μου σε πονταρίσματα και χαρτάκι φιλικό, τώρα που έρχονται γιορτές… Τις οποίες δεν θα χαρούν όμως δυστυχώς οι δεκάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι

*** Στις 14 Δεκεμβρίου αποφασίζει η Aegean την επαναγορά των Warrants από το ελληνικό δημόσιο. Τα χρήματα βεβαιωμένα υπάρχουν και είναι στην άκρη για το σκοπό αυτό, αλλά και πάλι τα διαθέσιμα, το ταμείο δηλαδή της εταιρείας, θα υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ. Μετά την ημερομηνία αυτή, “θα κάνουν γιορτές” και οι πιστοί της μετοχής

*** Στα υψηλά έτους η μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ, στα 9,58 ευρώ. Φυσιολογικά χθες έβγαλε πωλητές στο τέλος, αλλά έχει περιθώρια ακόμα ο τίτλος

*** Έγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 7,44% χθες ο Ικτίνος, με συναλλαγές 231.236 μετοχών. Το χαρτί προσπαθεί να δημιουργήσει ισχυρή βάση κάπου εδώ στο 0,4620 -0,500 και να κινηθεί προς τα ετήσια υψηλά του του 0,7180 ευρώ. Εκτός κι αν επαναληφθεί το φαινόμενο των απότομων διακυμάνσεων, χωρίς προφανείς λόγους

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου, με νοτιάδες, υγρασία και γενικά καλό καιρό, προς το παρόν…

Διαβάστε ακόμη: