Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Τραπεζοκρατούμενο το Χρηματιστήριο, αλλά για…καλό σκοπό, αν και βρίσκω όσους εμπλέκονται στις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ από τα ποσοστά του, αρκετά…εύκαμπτους ως προς τις τιμές πώλησης.

Το Χρηματιστήριο βρήκε την απαραίτητη «καύσιμη ύλη» και… μοιράζει πάλι κέρδη – Κινητήριος μοχλός τα πακέτα πώλησης των τραπεζών, σε τιμές «λουκούμι» για τους ξένους

*** Η χθεσινή συνεδρίαση είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί όχι μόνο ιστορική, λόγω της πώλησης του 20% τουλάχιστον της Εθνικής τράπεζας και αφού έχει προηγηθεί η πώληση του 9% της Alpha Bank και το μικρότερο και σε σχετική χρονική απόσταση ποσοστό του 1,4% της Eurobank. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε ήδη από χθες πρώτη ημέρα το πακέτο της Εθνικής, ούτε εφήμερο είναι ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων ανήκει στην κατηγορία των κερδοσκοπικών funds. Ενεργοποιήθηκαν και συμμετέχουν κορυφαία ονόματα ξένων επενδυτικών ομίλων, τουλάχιστον όπως βεβαιώνουν οι γνωρίζοντες εκ των έσω, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα αύριο το απόγευμα, με την ανακοίνωση της κατανομής των ποσοστών και των ονομάτων που θα αποτελέσουν το νέο μετοχικό κορμό της τράπεζας, με μεγαλύτερο ακόμα μέτοχο το ΤΧΣ, που θα διακρατήσει τουλάχιστον ένα 18% των μετοχών από το συνολικό πακέτο που κατέχει.

*** Οφείλουμε όμως να είμαστε και δίκαιοι και αυστηροί στα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες γύρω από την αποεπένδυση του Δημοσίου. Πράγματι, έγινε σοβαρή και μελετημένη προσπάθεια και από το ΤΧΣ και από τους συμβούλους του και τους συμβούλους των τραπεζών και από τις διοικήσεις των ίδιων των τραπεζών. Και τους αξίζουν συγχαρητήρια, όντως. Αλλά, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τις τιμές που πουλήθηκε το ποσοστό της Alpha Bank και αυτό που θα προκύψει για το ποσοστό της Εθνικής, για το οποίο τέθηκε περιέργως ένα χαμηλό ομολογουμένως όριο μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ ανά μετοχή. Βιασύνη, αδημονία να φύγει το ποσοστό και να εισπραχθεί ένα πολύ μεγάλο και απαραίτητο αυτό το διάστημα ποσό, νίκη και πειθώ των συμβούλων, συντονισμός ενδιαφερομένων στις επαφές τους, ώστε να μην πληρώσουν ακριβότερα, τώρα που το χρήμα ακρίβυνε, όλα αυτά και άλλα μαζί; Η πορεία θα δείξει αν υπήρξε βιασύνη και υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, υπό την πίεση γενικότερων (οικονομοπολιτικών) καταστάσεων ή ακόμα και των ίδιων των διοικήσεων των τραπεζών και των προϊσταμένων εποπτικών αρχών και όχι μόνο της ημεδαπής. Γιατί η χθεσινή μεγάλη άνοδος και των τεσσάρων μετοχών των συστημικών τραπεζών, δείχνει ότι “κάπου υπάρχει λάθος”.

*** Της Εθνικής και των τραπεζών γενικότερα, λοιπόν, χθες στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρήκε επιτέλους “καύσιμη ύλη”, ώστε να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένους, αλλά σημαντική και ολοένα αυξανόμενη είναι και η παρουσία ελλήνων επενδυτών και δεν εννοώ βέβαια τους μικρούς, με τις μικρές ούτως ή άλλως δυνατότητές τους. Πηγές που έχουν καλή πληροφόρηση, αναφέρουν ότι και από ελληνικής πλευράς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Εθνική, ειδικότερα δε από τα μεγάλα επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα, το οποίο προέκυψε και μέσα από τις τελευταίες επαφές διοίκησης και συμβούλων της τράπεζας. Άλλωστε πολλοί εξ αυτών φιγουράρουν στο πελατολόγιο της τράπεζας και έχουν μακροχρόνιες σχέσεις μαζί της. Προσθέστε και το ότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να έχει αυξημένη παρουσία, όσο αυτό είναι δυνατό και του ελληνικού στοιχείου μεταξύ των νέων επενδυτών, στοιχείο που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την επόμενη ημέρα της Εθνικής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποδεικνύεται η μέχρι τώρα ότι συσσώρευση, ειδικά στις τράπεζες, αλλά και γενικότερα στο ΧΑ, μόνο τυχαία δεν ήταν και ότι οι τιμές που αποκτούν συμμετοχή οι ξένοι επενδυτές στις τράπεζες, αποδεικνύονται ήδη “λουκούμι”, όπως πολύ εύστοχα σχολίαζαν χθες το βράδυ χρηματιστηριακές πηγές. Η συνέχεια στις… οθόνες σας και όχι μόνο σήμερα και αύριο…

Πάρτι κερδών από την Aegean στο εννεάμηνο – Εκτέθηκαν επώνυμοι αναλυτές

*** Οι πληροφορίες (και της στήλης) για πολύ μεγάλα κέρδη της Aegean στο εννεάμηνο, σε αντίθεση με όσα ανέμεναν κάποιοι… αναλυταράδες, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά. Ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο του 2023 στα 1,33 δισ., αυξημένος κατά 31% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 217,5 εκατ., υπερβαίνοντας κατά 79% (!) την αντίστοιχη κερδοφορία του εννεαμήνου του 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους του εννεαμήνου ανήλθαν στα 170,7 εκατ., 83% (!) υψηλότερα από τα κέρδη μετά από Φόρους των 93,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Αλλά η υγεία και η δυναμική μιας εταιρείας φαίνεται και από άλλους ιδιαίτερα σημαντικούς οικονομικούς δείκτες. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Aegean, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 755,5 εκατ. στις 30.09.2023, ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 525,3 εκατ. Προφανέστατα λοιπόν, η εταιρεία έχει μεγάλη άνεση να εξαγοράσει τα warrants ενίσχυσης που έτυχε από το Δημόσιο την περίοδο της πανδημίας, όπως συνέβη με όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες με απόφαση της Κομισιόν. Όποτε και αν ενεργοποιηθεί η εντολή του Δημοσίου.

*** Πέραν αυτού, όμως, τα αποτελέσματα της εταιρείας που απογειώθηκαν κυριολεκτικά, εκθέτουν και κάποιους αναλυτές, ειδικότερα έναν μεγάλης τράπεζας (διαθέσιμα όλα τα στοιχεία), που επέμεινε ότι η εταιρεία σε ετήσια βάση δεν θα βγάλει κέρδη πάνω από 128 εκατ. ευρώ! Ανθρώπινο και κατανοητό το όποιο λάθος, ακόμα και οι κακοί υπολογισμοί, αλλά κάποια πράγματα βγάζουν μάτι και…όνομα, πέραν της κακής (sic) πληροφόρησης των επενδυτών. Ιδού, όμως και ορισμένα ακόμα στοιχεία, που επεξηγούν και αυτά με τη σειρά τους την επίτευξη αυτής της ιδιαίτερα υψηλής κερδοφορίας της εισηγμένης

  • Ο Όμιλος προσέφερε 15,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις και μετέφερε 12,2 εκατ. επιβάτες, συνολικά 30% περισσότερους σε σχέση με την περσινή περίοδο, εκ των οποίων 7,3 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού.
  • Η διαμόρφωση της πληρότητας στο 84%, αυξημένη κατά 5 μονάδες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ο εμπλουτισμός του στόλου με αεροσκάφη νέας τεχνολογίας καθώς και οι έγκαιρες προαγορές καυσίμου για μέρος των αναγκών, συνέβαλαν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των επιτοκίων.

*** Αυτά και εις άλλα με υγεία. Η μετοχή χθες έκλεισε στα 11,800 ευρώ, με άνοδο 4,06%, καταγράφοντας ετήσια απόδοση περί το 125% και με τις τιμές – στόχους να δίνουν ακόμα και υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας τιμής

Δεν παίζει η «Ομπρέλα» να πάει στο ΜέΡΑ25 – Ο Γιάνης δεν θέλει ούτε να βλέπει τον Τσακαλώτο

Δεν παίζει αυτό, να πάει η Ομπρέλα στον Βαρουφάκη και το ΜΕΡΑ 25.

Ο Γιάνης δεν θέλει να έχει καμία παρτίδα με τον Τσακαλώτο, τον θεωρεί ρουφιάνο της τρόικας που τον υπέσκαψε και τον υπονόμευσε για καιρό…

Επίσης, ούτε η Ζωή τον θέλει τον Τσακαλώτο διότι κυβέρνησε και μάλιστα επέβαλε σκληρά μέτρα για το μνημόνιο…

Επισήμος ο Τσακαλώτος είναι ορφανός της Αριστεράς.

Γιατί πήγε στην Πόλη η Παπαδοπούλου να ετοιμάσει την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερτνογάν και όχι ο Γεραπετρίτης;

Να ξέρετε ότι το Μαξίμου έστειλε την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στην Κωνσταντινούπολη για να διευθετήσει τις τελικές λεπτομέρειες για την συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όχι ότι δεν εμπιστεύεται τον…. Γεραπετρίτη, αλλά να ξέρετε θέλει ο Μητσοτάκης να έχει το πρόσωπο με το οποίο μιλάει άμεσα και περνάει τη γραμμή του…

Μετά τις γιορτές και με το βλέμμα στην αγορά ο ανασχηματισμός

Μου λένε ότι οι αλλαγές που σκέφτεται το Μέγαρο Μαξίμου για το κυβερνητικό σύνολο ίσως να πάνε πίσω και να συνοδευτούν με ευρύτερες αλλαγές που θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός μέσα στο μέγαρο.

Σίγουρα θέλει να περιμένει τις γιορτές και πως θα πάει η αγορά.

Το Μαξίμου στηρίζει τον Κυρανάκη στην κόντρα με τους συμβολαιογράφους

Παρά τα όσα γράφονται το Μαξίμου θα στηρίξει τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη στην κόντρα του με τους συμβολαιογράφους.

Θεωρούν τη νομική διάταξη σωστή για τα ψηφιακά έγγραφα και αρχεία σωστή.

Οι δε συμβολαιογράφοι δεν είναι η πρώτη που δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Η Αχτσιόγλου δεν θα πάει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ

Tην Τετάρτη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που συνεχίζεται ο αναβρασμός στο κόμμα από τις αποχωρήσεις ιστορικών στελεχών.

Όμως, όπως μάθαμε, η Αχτσιόγλου δεν θα πάει επικαλούμενη φόρτο εργασίας…

Βασικά, αρχίζει να πακετάρει διότι σιγά σιγά θα αποχωρήσει από το κόμμα.

Εντυπωσιάζει και η Austrian Card (πρώην Inform Λύκος) με τα αποτελέσματά της

*** Στα ομολογουμένως πολύ καλά μέχρι τώρα αποτελέσματα εννεαμήνου και καλύτερα των αναμενομένων σε πολλές περιπτώσεις, έρχονται καθημερινά να προστεθούν και άλλες εταιρείες που δεν ανήκουν στις τράπεζες ή στα ισχυρότερα χαρτιά της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Austrian Card Holdings, που συνέχισε να σημειώνει ισχυρές επιδόσεις
και στο εννεάμηνο του 2023. Ιδού:
– Οι πωλήσεις του εννεαμήνου 2023 αυξήθηκαν κατά 13,1% φτάνοντας τα 261,5 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης της επίδρασης του έργου των εκλογών της Κένυας που ολοκληρώθηκε στο Γ’ τρίμηνο 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 54,9 εκατ. και ποσοστό 26,6%, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του τομέα προϊόντων και λύσεων πληρωμών (payment), καθώς και της συνεισφοράς της εταιρείας ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Ρουμανία.
– Το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου κατά το εννεάμηνο έφτασε τα 36,5 εκατ., με περιθώριο 13,9%, παρόμοιο με αυτό του εννεαμήνου 2022. Εξαιρουμένης της επίδρασης του έργου της Κένυας, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 36,9%.
– Τα καθαρά κέρδη της περιόδου μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 33,2%, φτάνοντας τα 14,6 εκ και ποσοστό 5,6%, βελτιωμένο σε σχέση με το 4,7% της αντίστοιχης περιόδου του 2022, λόγω επίσης σημαντικά λιγότερων προσαρμογών σε σχέση με το εννεάμηνο 2022. Εξαιρουμένης της επίδρασης του έργου της Κένυας, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 133,3%.

ΟΛΘ/6ος προβλήτας: Νέα προκήρυξη του… γεφυριού της συμπρωτεύουσας

*** Έπρεπε να φτάσουμε στον προτελευταίο μήνα του 2023, για να επαναπροκηρυχθεί ένα έργο που πάει κι έρχεται από το 2017, το οποίο αφορά στον περίφημο πλέον Προβλήτα 6 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ότι το χει η συμπρωτεύουσα, μία με το Μετρό, μία με τον εν λόγω Προβλήτα και τώρα με το νέο σίριαλ του flay over, αφήνω εκτός την καταργηθείσα τελικά υπόγεια διασύνδεση. Θυμίζω ότι το συγκεκριμένο έργο αρχικά είχε κερδίσει η κοινοπραξία Mytilineos – Rover Maritime. H προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 και η ανάθεση τελικά έγινε το καλοκαίρι του 2021. Αλλά το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ, εξαιτίας απουσίας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων! Τώρα όμως, τα τότε δεδομένα του έργου έχουν αλλάξει εντελώς και η κοινοπραξία δικαίως αρνήθηκε να υλοποιήσει το έργο με τους όρους που ίσχυαν πριν από τρία χρόνια. Φτου και από την αρχή, λοιπόν, με επαναπροκήρυξη του έργου. Που εμπλέκεται ο ΟΛΘ, ίσως απορείτε οι μη μυημένοι. Θυμίζω ότι ο Προβλήτας 6 αποτελεί υποχρεωτική επένδυση του ΟΛΘ, που εκκρεμεί, όχι μόνο από το 2020, αλλά από το 2017 (!), που η πλευρά Σαββίδη απέκτησε το λιμάνι.

Ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά προϊόντα από την Attica Bank και στα ξενοδοχεία

Αρχίζει σταδιακά να αποδίδει καρπούς η αναγέννηση της Attica Bank, η οποία διαθέτει νέα σειρα χρηματοδοτικών προϊόντων «Attica Hospitality», ειδικά για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας έμπρακτα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ειδικότερα τον δυναμικό και αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό κλάδο. Η διαδικασία έγκρισης είναι άμεση, σε έως 15 (!) ημέρες από την πλήρη υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενώ παρέχονται και επιπλέον λύσεις, όπως ενδεικτικά, το ασφαλιστικό προϊόν Hospital Services και άλλες διευκολύνσεις με ανταγωνιστική τιμολόγηση. Το «Attica Hospitality», αποτελείται από τρία επιμέρους χρηματοδοτικά εργαλεία:

  • Το Attica Operate:Ενισχύει τη ρευστότητα της ξενοδοχειακής επιχείρησης για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών (μέχρι 300.000)
  • Το Attica Develop: Καλύπτει επενδυτικές ανάγκες της ξενοδοχειακής επιχείρησης (μέχρι 200.000)
  • Το Attica Sustain: Το «πράσινο» προϊόν του Attica Hospitality που καλύπτει επενδυτικές ανάγκες της ξενοδοχειακής επιχείρησης ως προς την ανταπόκριση στα κριτήρια ESG και την ενεργειακή αναβάθμιση (μέχρι 200.000)

Σε συνεργασία με την Interamerican διατίθεται από την Attica Bancassurance και το προϊόν Hospital Services, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή και με παρεχόμενες καλύψεις, όπως
επείγουσα αερομεταφορά, τηλεφωνικές ιατρικές συμβουλές 24/7 σε πέντε γλώσσες, οργάνωση επαναπατρισμού για όλα τα περιστατικά και υπεύθυνη ιατρική κατεύθυνση και υποστήριξη για όλα τα θέματα Covid-19.

Ενδιαφέρουν

*** Η αγορά ‘πετάει’, τα είπαμε και στην αρχή. Το θέμα δεν είναι τα ξαφνικά ξεπετάγματα, αλλά η διάρκεια και η σταθερότητα των θετικών συνεδριάσεων, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι κανείς δεν…παντρεύεται χαρτιά εσαεί, αλλά κέρδη!

*** Και σήμερα η συνεδρίαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά ως προς τη συμπεριφορά των τραπεζικών χαρτιών. Πιθανόν κάποιοι γρήγοροι να πάρουν τα κέρδη τους και αυτό να δημιουργήσει ανάσχεση στις ορμητικές διαθέσεις και των 4 μετοχών των συστημικών τραπεζών. Αλλά, η ζήτηση είναι μεγάλη, οπότε…

*** Πλημμυρίδα αγορών ιδίων μετοχών και πάλι κατά τις τελευταίες ημέρες. Έχουμε και λέμε: Η ΜΟΗ, κατέχει ποσοστό 2,09% με μέση τιμή 17,768 ευρώ. Ο Μυτιληναίος κατέχει ποσοστό 3,3234%, χωρίς αναφορά μέσου όρου. Συνεχίζει τις αγορές ιδίων και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, χωρίς αναφορά συνολικού ποσοστού και μέσης τιμής. Ο Σαράντης στο 1,58%, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ χαμηλά ακόμα στο 0,13%. Και πολλές ακόμα μικρομεσαίες εταιρείες κάνουν το ίδιο, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους.

*** Στην περίπτωση όμως των Πλαστικών Κρήτης, μιας κατά τα λοιπά σοβαρής, νοικοκυρεμένης και κερδοφόρου εταιρείας, αυτά που συμβαίνουν χρηματιστηριακά, είναι αστεία, αποκαρδιωτικά και προς αποφυγή. Αγόρασε 29(!!!) μετοχές της με τιμή 15,10 ευρώ δαπανώντας το υπέρογκο ποσό των 437,90 ευρώ, ελπίζω να είναι μέσα και οι προμήθειες! Κρίμα…

*** Με την περίπτωση της Trade Estates, δεν θέλησα μέχρι τώρα να ασχοληθώ, ήταν ολοφάνερο το μεγάλο φάουλ της υψηλής τιμής εισαγωγής της. Ακόμα αγωνίζεται να μην πέσει κάτω από το 1,73 ευρώ. Προς γνώση και συμμόρφωση όλων…

*** Για το σχεδιαζόμενο deal Κέκροπα-ΚΛΜ/Intracom Properties, που σας αποκαλύψαμε χθες, νεότερα προσεχώς. Υπάρχει και ένα γνωστό λόμπι που παίζει το χαρτί, αλλά βιάζεται και χαλάει τις…ισορροπίες. Πάντως χθες ο μεν Κέκροπας ανέκοψε τη φρενήρη άνοδό του καταγράφοντας μικρά κέρδη 2,44%, ενώ η ΚΛΜ έγραψε μεγαλύτερα κατά 7,41%. Υπό…στενή παρακολούθηση.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Βάλτε τώρα που γυρίζει! Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: