Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

«Βάζει πλάτη» ο Μητσοτάκης για να εκλεγεί ο Πτωχός στην Πελοπόννησο

Στην Τρίπολη ο Μητσοτάκης σήμερα για να βοηθήσει τον Δημήτρη Πτωχό στη ρίζα του κακού, εκεί που δεν παίρνει πολλές ψήφους.

Αυτό δημιουργεί διάφορες υπόνοιες, όπως για παράδειγμα, ότι ο Κ.Βλάσσης, βουλευτής Αρκαδίας προσπαθεί να σαμποτάρει τον Πτωχό επειδή ο πρώτος δεν προτιμήθηκε για την περιφέρεια…

Αντίστοιχα, ο Μάκης Βορίδης «τρέχει» για να βγει και ο Αγοραστός στην διαλυμένη Θεσσαλία

Μου λένε ότι ο Μάκης Βορίδης θα τρέξει αρκετά για την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού και θα βρεθεί την Παρασκευή στην Θεσσαλία.

Ποιες περιφέρειες θεωρούνται χαμένες και έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα

Όπως σας είχα ενημερώσει ο Μητσοτάκης δεν θα πάει στα Ιόνια Νησιά και στην Δυτική Μακεδονία. Κάτι ξέρει…

Όμως, στην Δυτική Μακεδονία μπορεί να δούμε ένα απίστευτο ντέρμπι που θα κριθεί στην τελευταία ψήφο.

Όσον αφορά τα Ιόνια θα παρελάσουν πολλοί βουλευτές και υπουργοί όπως π.χ Χρυσοχοίδης, Παπαστεργίου κ.α για να βοηθήσουν την Κράτσα. Εις μάτην όμως.

Διχασμένοι οι Νεοδημοκράτες στη Θεσσαλονίκη μεταξύ Ζέρβα και Αγγελούδη

Δεν θέλω να ανοίγω έριδες αλλά στον αγώνα του Κώστα Ζέρβα να γίνει δήμαρχος, υπάρχουν και κάποιες ηχηρές απουσίες.

Όπως για παράδειγμα του Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος δεν ασχολείται καν. Και γιατί να το κάνει;

Αφού αρκετοί φίλοι και στενοί του συνοδοιπόροι στην Δεξιά έχουν αποφασίσει να συνταχθούν με την άλλη πλευρά.

Οι ΓΑΠικοί του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τα αδύνατα δυνατά να «αδελφοποιήσουν» το κόμμα με το ΠΑΣΟΚ

Όλοι οι πρώην ΓΑΠικοί του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε σύγκρουση με τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να τους διώξουν και έτσι να έρθει το κόμμα κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Αν γίνει αυτό θα επιβεβαιώσει ένα ρητό της μεταπολίτευσης που λέει ότι οι πασόκοι επιζούν από όλες τις σκληρές καταστάσεις στην πολιτική ζωή.

Η νέα πολεμική σύρραξη Ισραήλ-Παλαιστινίων και οι διεθνείς αναταράξεις, αυξάνουν το επενδυτικό ρίσκο και διαφοροποιούν τις επενδυτικές επιλογές

*** Σε έναν κόσμο με συνεχείς εντάσεις και συγκρούσεις, το επενδυτικό χρήμα πάντα αναζητά είτε χώρες και περιοχές με όσο το δυνατόν μειωμένους κινδύνους είτε περιμένει το τέλος των αναταραχών, για να επενδύσει με ασφάλεια στις πολιτικές ανοικοδόμησης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τώρα οι ξαφνικές και άγριες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οι συχνές αναταραχές σε πολλές χώρες της Αφρικής, αλλά και στη βόρεια γειτονιά μας με το αγκάθι που ακούει στο όνομα Κόσοβο, αλλά και πιο μακριά μας η μόνιμη ένταση των σχέσεων Κίνας-Ταιβάν, αποτελούν τα πλέον γνωστά μέτωπα συγκρούσεων σήμερα, επηρεάζοντας καθοριστικά τις ροές και τις κατευθύνσεις του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου. Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί ρίσκο, ιδίως για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, να διαφημίζουν τη μονομέρεια τους, ακόμα και αν το οικονομικό όφελος είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από το ένα μέρος των αντιμαχόμενων. Σήμερα, το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο, από τα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα συντηρητικά συνταξιοδοτικά ταμεία, μέχρι και τα πλέον επιθετικά hedge funds, αναλύουν με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τις συνθήκες που επικρατούν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε μία χώρα και στην ευρύτερη περιοχή της, πριν πάρουν την οριστική τους απόφαση για τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους, ιδιαίτερα των μετοχικών επενδύσεών τους.

*** Ακριβώς για τους προαναφερόμενους λόγους, η Citi, αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχουν στις μετοχές οι διεθνείς αναταράξεις και το ποια είναι σήμερα η κατάσταση σχετικά με την ανάληψη ή όχι αυξημένου ρίσκου, ο ξένος οίκος επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην οικονομική πολιτική, θα πρέπει να ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις των αγορών μετοχών. Οι γεωοικονομικοί κίνδυνοι δεν αγνοούνταν, αλλά τα ασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν κάτω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. (Οι αγορές κατά τη Citi που είναι πιο ευαίσθητες στους γεωοικονομικούς κινδύνους περιλαμβάνουν τις Κίνα/Ιταλία, ενώ οι Ελβετία/Ιαπωνία επηρεάζονται λιγότερο).
  • Με το βλέμμα στο μέλλον, οι επενδυτές ενδέχεται να αλλάξουν την κατανομή των χαρτοφυλακίων τους, ώστε να λάβουν υπόψη τους γεωοικονομικούς κινδύνους. Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις για αυτό στα στοιχεία ροής μετοχών, τα οποία δείχνουν ότι οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από την Κίνα τους προηγούμενους μήνες. Οι αγορές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές εναλλακτικές λύσεις, έναντι της Κίνας, κατά τη Citi είναι η Ιαπωνία και περιοχές της Ασίας.
  • Το σημαντικότερο όλων, που επισημαίνει ιδιαίτερα ο ξένος οίκος, είναι το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν προκαλέσει την επιστροφή των προστατευτικών πολιτικών, δηλαδή των κυβερνητικών μέτρων που αποσκοπούν στη στήριξη των εγχώριων βιομηχανιών. Αυτά δηλαδή, που αναφέραμε αναλυτικά στα χθεσινά σχόλια της στήλης, σε σχέση με τις νέες πολιτικές των ΗΠΑ, της Κίνας και πολύ λιγότερο της Ε.Ε.

Συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα – Μεγάλη άνοδος τιμών-πτώση αποδόσεων – Κέρδη για τις μετοχές

*** Για δεύτερη μέρα χθες συνεχίστηκε το ράλι των ελληνικών ομολόγων, ενώ σε ανοδική τροχιά κινούνται όλα τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης. Οι ελληνικοί τίτλοι έχουν καλύψει πλέον τις απώλειες που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια του διεθνούς sell-off, όταν η ξαφνική άνοδος της τιμής του πετρελαίου τρομοκράτησε τις αγορές. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε και χθες κοντά στα επίπεδα του 4,17%, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχε κινηθεί μέχρι και σε απόδοση 4,54%. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς υποχώρησε αισθητά και κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του 3,65%. Εχει τη σημασία του να επισημανθεί ότι και τα ιταλικά ομόλογα καταγράφουν μεγάλη αύξηση των τιμών τους και πτώση των αποδόσεών τους, με το 10ετές να σημειώνει μείωση μέχρι και 10 μονάδες βάσης και τελικά να κλείνει στο 4,66%. Αλλά και στην αμερικανική αγορά συνεχίστηκε χθες η σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, δίνοντας τροφή για ανάσα και σημαντικά κέρδη στις μετοχές, ενώ παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στην Ευρώπη, φυσικά και στο δικό μας χρηματιστήριο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου, μετά από αλλεπάλληλες αρνητικές συνεδριάσεις και μεγάλες απώλειες.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα έχουν αιτίες – Η Ελλάδα δεν παράγει πλέον μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων, αλλά εισάγει

*** Από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, θα σταθώ στο γεγονός ότι οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν τσουχτερές, καθώς σε ετήσια βάση καταγράφουν αύξηση 9,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,6% τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 9,4% του δείκτη της ομάδας “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Θα σταθώ, λοιπόν, ιδιαίτερα στο θέμα των αυξήσεων σε φρούτα και λαχανικά, καθώς μου ήρθε στα χέρια μου η ανακοίνωση του Συνδέσμου Διακινητών και Εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών -Incofruit HELLAS, η οποία μας λύνει όλες τις απορίες και καταγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε μία, κατά τα άλλα, γεωργική χώρα. Η αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανήλθε σε 14,3%! Σε όρους δε ποσοτήτων, κρατηθείτε, γιατί τα νούμερα είναι απίστευτα και όμως αληθινά: Οι εισαγωγές πατάτας αυξήθηκαν κατά 17%! Της τομάτας αυξήθηκαν κατά 55%!! Και των κρεμμυδιών κατά 280%!!! Ευτυχώς, οι αντίστοιχες εισαγόμενες ποσότητες στα φρούτα εμφανίζονται μειωμένες, τουλάχιστον ακόμα.

*** Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων και των μεγάλων πόλεων, δεν μπορούν να κατανοήσουν τις αιτίες αυτής της κατάστασης, γιατί δεν έχουν καμία επαφή με τις διαδικασίες παραγωγής και τις εκάστοτε συνθήκες. Μιλάμε για τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (μηχανήματα, καύσιμα, λιπάσματα, υλικά συλλογής και συσκευασίας κλπ), αλλά και για πολύ μεγάλη έλλειψη χεριών για το μάζεμα της παραγωγής, καθώς πολλοί μετανάστες είτε άλλαξαν δουλειά είτε έφυγαν από την επαρχία στις πόλεις ή σε άλλες χώρες. Ειδικά εφέτος, το πρόβλημα έλλειψης εργατών ήταν πρωτόγνωρο, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να μειώσουν και αυτοί δραστικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ σημαντική μερίδα γεωργών εγκατέλειψαν τη δραστηριότητά τους. Σε όλα τα προαναφερόμενα, προσθέστε και το γεγονός ότι οι γνωστές εταιρείες συσκευασίας φρέσκων λαχανικών (Μπάρμπα Στάθης, Φρεσκούλης κλπ), αλλά και τα σούπερ μάρκετ, που δημιούργησαν ξεχωριστά τμήματα λαχανικών και φρούτων, ζητάνε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες, θέτοντας ταυτόχρονα και αυστηρούς όρους τήρησης των συμφωνιών, που δύσκολα μπορεί να τηρήσει ο κάθε παραγωγός, απλούστατα γιατί δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια, για να επενδύσει σε αύξηση των καλλιεργειών του. Και η λύση, βρέθηκε, ως συνήθως, στην αύξηση των εισαγωγών, με ότι προβλήματα αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται, σε πολλαπλά επίπεδα, όπως αντιλαμβάνεστε.

Ενδιαφέρουν

*** Σε νορμάλ ρυθμούς χθες η κίνηση στο Χρηματιστήριο, μετά το προχθεσινό ανοδικό ξέσπασμα. Δεν υπάρχουν και πολλά να πεις, τα ισχυρά χαρτιά κατέγραψαν λελογισμένες ανόδους, οι πωλητές εμφανίστηκαν μεν, αλλά κάπου στα μέσα της συνεδρίασης βγήκαν αγοραστές δυναμικά και συγκράτησαν τα μέχρι τότε κέρδη. Είπαμε, η ομαλή έξοδος από τη στενωπό, γίνεται μόνο με μικρά και προσεκτικά βήματα, τα άλματα, έχουν βραχύβια αποτελέσματα.

*** Το διακύβευμα είναι μεγάλο και προκαλεί αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις. Τώρα μαθαίνουμε, λοιπόν, κρίσιμες “λεπτομέρειες”, από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Διάσταση απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων της Federal Reserve προέκυψε, σχετικά με το εάν θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, όπως αποκάλυψαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν χθες το βράδυ. Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να «προχωρήσει προσεκτικά» στις αποφάσεις για τα επιτόκια και αναγνώρισε τους «αμφίπλευρους» κινδύνους από την επιδίωξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%. Παρά ταύτα, μια ακόμη αύξηση θεωρείται πιθανή, αν όχι επιβεβλημένη, ώστε να υπάρξουν βήματα προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση. Υπήρξαν, όμως, μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, που εξέφρασαν μια επιφυλακτική στάση για την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

*** Η σχέση της Ευρώπης με τα Βαλκάνια και ο συνδυασμός των δυνάμεων με κοινό στόχο την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση, στο τραπέζι του συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο και Νοτιοανατολική Ευρώπη που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες για δεύτερη χρονιά. Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ιδίως σε σχέση με τα Βαλκάνια, βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο και αποτελεί βασική θεματική στην ατζέντα του συνεδρίου.

*** Αυτό που συμβαίνει στην Αμερική είναι πρωτόγνωρο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μήνες τώρα, χρησιμοποιούσε τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου (SPR), για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Αποτέλεσμα; Επαρκούν μόνο για 17 ημέρες προμήθειας και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία τους! Βρίσκονται, δηλαδή, στο μισό του ιστορικού μέσου όρου των 33 ημερών, που χρονολογείται όμως από το 1990! Καλά να είναι το σχιστολιθικό αέριο, αλλά, μέχρι πότε θα διασώζει την κατάσταση…Την ώρα μάλιστα που οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο έχουν μειώσει τις διαθέσιμες ποσότητες, ενώ και οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου περιορίζονται.

*** Η βιομηχανία εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ, έσπασε σε τζίρο το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος κατέγραψε άνοδο 16,16% και ανήλθε σε 100.729.509,35, απορροφώντας την αύξηση του κόστους παραγωγής και επιτυγχάνοντας να συγκρατήσει τις τιμές πώλησης των προϊόντων της, στα επίπεδα του 2021. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 70,37% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή προέρχεται από τη ραγδαία, διεθνή άνοδο της τιμής του πετρελαίου και των παραγώγων του, καθώς και από τη μεγάλη άνοδο του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 15,08% και ο μέσος όρος του προσωπικού έφτασε τα 412 άτομα, αποδεικνύοντας έμπρακτα για μία ακόμη χρονιά ότι οι θέσεις εργασίας όχι μόνο προστατεύονται αλλά και αυξάνονται, παρά τη σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας.

*** Περί αναπτύξεως: Αδύναμη ανάπτυξη αναμένεται στην ευρωζώνη, της τάξεως του 0,7% φέτος και στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024, με τη Γερμανία να αναδεικνύεται σε μεγάλο ασθενή, με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος και άνοδο μόλις 0,9% το 2024. Στις ΗΠΑ αναμένεται ανάπτυξη 2,1% φέτος και 1,5% του χρόνου, με την παγκόσμια ανάπτυξη να εκτιμάται στο 3% το 2023 από 3,5% πέρυσι, ενώ το 2024 αναμένεται να κινηθεί στο 2,9%.

*** Η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia, ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της Αυστραλιανής θυγατρικής εταιρείας Triathlon Battery Solutions, μέσω της θυγατρικής της, Triathlon International. Η Triathlon Battery Solutions ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Έκτοτε, η εταιρεία γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και σε σύντομο χρονικό διάστημα, κέρδισε σημαντικά μερίδια αγοράς στις βασικές αγορές δραστηριοποίησής της, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα, είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προμηθευτές προηγμένων και καινοτόμων μπαταριών λιθίου παγκοσμίως.

*** Και (έμμεση;) εμπλοκή ελληνικής εταιρείας στις αμερικανικές έρευνες για πιθανές δραστηριότητες του trader πετρελαίου, Murtaza Lakhani, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Mercantile & Maritime Group, μεγάλης εταιρείας trading και μεταφοράς πετρελαίου, με κεντρικά γραφεία σε Μπαχρέιν και Σιγκαπούρη. Η έρευνα εξετάζει εάν ο Lakhani διαπραγματεύτηκε ρωσικό πετρέλαιο κατά παράβαση των δυτικών κυρώσεων, που θεσπίζουν ανώτατο όριο τιμών στο διά θαλάσσης μεταφερόμενο πετρέλαιο. Να σημειωθεί ότι η Mercantile & Maritime Group έχει αποκτήσει την ελληνική Jet Oil.
.
Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!