Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα.
Προσωπική ήττα του Ανδρουλάκη το «Βατερλό» του Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής
Εκεί στο ΠΑΣΟΚ στήριξαν λανθασμένα τον Γιάννη Σγουρό με αποτέλεσμα να πέσουν στην 4η θέση. Είναι μία προσωπική ήττα του Νίκου Ανδρουλάκη που επέμενε σε αυτή την επιλογή ενώ υπήρχαν εναλλακτικές.
Και τι επιλογή! Ο Σγουρός είναι ο μαθουσάλας της αυτοδιοίκησης.
Ο Πολάκης συνεχίζει να »παίζει μπάλα» προς όφελος του Μητσοτάκη
Πολλά τα σχόλια εντός ΝΔ για την παρουσία του Πτωχού
Ο άνθρωπος που κρατούσε τα κλειδιά της χώρας για χρόνια πήγε να ψηφίσει …χωρίς ταυτότητα
Το στέγαστρο Καλατράβα, ο Γιώργος Στασινός και οι κατασκευαστικές μπίζνες που έρχονται
«Χορηγός» του Κασσελάκη ο ανεκδιήγητος Μπέος
Συναγερμός με τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται «ινκόγκνιτο» στην Ελλάδα
Ανησυχητικές εξελίξεις για το εξαγωγικό εμπόριο – Μεγάλη η μείωση των εξαγωγών και φόβοι για περαιτέρω πτώση τους
*** Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος έφερε τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα στο εξαγωγικό εμπόριο, εντείνοντας τις ανησυχίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Η υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών τον Αύγουστο είναι αποτέλεσμα των ασφυκτικών συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά την τελευταία διετία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να προκαλεί πολλαπλές αναταράξεις. Παράλληλα, τα υψηλά επιτόκια, τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών και ο πληθωρισμός, δυσχέραναν έτι περαιτέρω τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη δυναμική προηγούμενων περιόδων. Η εικόνα αυτή, διατυπώνονται φόβοι ότι θα έχει και συνέχεια κατά τους επόμενους μήνες, αφαιρώντας μία πολύτιμη για τη χώρα πηγή εσόδων και προσθέτοντας προβλήματα στις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, που πρέπει να βρουν άλλους δρόμους για τη διοχέτευση των προϊόντων τους. Είναι βέβαιο ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε διεθνές επίπεδο θα εξακολουθήσει να δυσκολεύει το έργο των εξαγωγέων, οι οποίοι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ακόμα πιο αντίξοες συνθήκες κατά τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα, λοιπόν, με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 24,5% (καθώς μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 3,64 δισ. ευρώ, έναντι 4,82 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022) ενώ μειωμένες ήταν και οι εισαγωγές κατά 17,8% (μειώθηκαν κατά 1,38 δισ. ευρώ και ανήλθαν μόλις σε 6,38 δισ. ευρώ, έναντι 7,77 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 7%, το μόνο θετικό της όλης υπόθεσης. Παρόμοια είναι η εικόνα στο οκτάμηνο, όπου οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν ενώ και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 16,8%. Το θετικό, βέβαια, γεγονός είναι ότι οι εξαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρέμειναν αυξητικές στο οκτάμηνο, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό για την ελληνική οικονομία.
DBRS: Βάζει ανώτατο όριο συνολικών εισπράξεων τα 3,1 δισ. από την αποεπένδυση του ΤΧΣ – «Διαχειρίσιμο», λέει, το ρίσκο
*** Η πρώτη απόπειρα αποεπένδυσης, η πιο εύκολη και ανώδυνη, αυτή της Eurobank, φυσιολογικά θα άνοιγε το δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες, με πρώτη την Εθνική. Πλην, όμως, οι συνεχόμενες απώλειες των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, σαφώς θέτουν έντονους προβληματισμούς, τόσο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στους συμβούλους, που έχουν αναλάβει μέρος της διερεύνησης, πέραν των ίδιων των τραπεζών. Η DBRS Morningstar, σε έκθεσή της, αναμένει ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ομαλά, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές βελτιώσεις στα μεγέθη των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανακτημένη όρεξη των επενδυτών για τη χώρα. Θυμίζει ταυτόχρονα ότι το Ταμείο στοχεύει να διαθέσει όλες τις μετοχές του στις ελληνικές συστημικές τράπεζες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Στον βαθμό που το χαρτοφυλάκιο δεν έχει πλήρως πωληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2025, ο Νόμος του ΤΧΣ προβλέπει ότι κατά την ημερομηνία λήξης τυχόν εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις μεταφέρονται σε διάδοχη οντότητα που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ESM.
*** Αλλά, το πιο σημαντικό, ακόμα και από την πρόβλεψη ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς – για την Attica Bank, ούτε λόγος ακόμα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια) αποτελεί η απόπειρα, γιατί για τέτοια πρόκειται, να κοστολογήσει (!!!) το συνολικό ποσό που μπορεί να εισπράξει το ΤΧΣ από όλα τα πακέτα που κατέχει. Και ο ξένος οίκος, χωρίς να δίνει πολλές λεπτομέρειες, ανακοινώνει ότι μπορεί να εισπραχθεί από αυτή τη διαδικασία, συνολικό ποσό, που το προσδιορίζει κατ΄ανώτατο όριο στα 3,1 δισ. ευρώ. Ο οίκος σημειώνει ότι το ΤΧΣ δεν δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία συναλλαγών, εντός του συνολικού πλαισίου εκποίησης, που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του. Επισημαίνει δε ότι το Ταμείο ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά τμήματα των μετοχών του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλους επενδυτές που κρίνονται κατάλληλοι για την ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής των ελληνικών τραπεζών στις τρέχουσες προκλήσεις, σημειώνει. Συμπληρώνει όμως ακόμα η έκθεση της DBRS ότι βρίσκονται υπό εξέταση και διαφορετικές επιλογές αποεπένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στην κεφαλαιαγορά (Χρηματιστήριο) και των ιδιωτικών πωλήσεων, τουτέστιν, πακέτων μετοχών σε μεμονωμένους επιχειρηματίες ή ομάδες ιδιωτών επενδυτών.
*** Ειδικότερα, ο ξένος οίκος αναφέρει ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, η εύλογη αξία των μετοχών του ΤΧΣ που κατείχε σε τράπεζες ήταν περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που αποδίδονταν κυρίως στις συστημικές τράπεζες. Εκτιμά ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 3,1 δισ. ευρώ από την αποεπένδυση των συμμετοχών σε συστημικές τράπεζες, με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετοχών των τραπεζών και την υψηλότερη της χρηματιστηριακής τιμής, προσφορά επαναγοράς της Eurobank. Ωστόσο, σημειώνει ότι η πλήρης αποεπένδυση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025 και πρόκειται να διεξαχθεί ως ανταγωνιστική διαδικασία, επομένως αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Πάλι καλά, δηλαδή, που κρατάει και κάποιες επιφυλάξεις…
Βιομήχανοι: Ζητούν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης για ενεργειακές επενδύσεις, γιατί «έρχεται βαρύς χειμώνας»
*** Το ενεργειακό κόστος φαίνεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα τους Έλληνες βιομηχάνους (προφανώς, όχι όλους…), καθώς είναι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει ενεργειακή έκρηξη κόστους και τιμών τον ερχόμενο χειμώνα και στην Ελλάδα, με συνέπειες στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της. Αυτό, δηλαδή, που διστάζει ή δεν θέλει να μας πει ευθέως η κυβέρνηση, μας το λένε…κομψά οι βιομήχανοι και τα κορυφαία στελέχη του ΣΕΒ. Τι, όμως, ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι για να κάνουν επενδύσεις; Πρώτο αίτημα προς την πολιτεία, ήτοι την κυβέρνηση, τη δημιουργία μηχανισμών για την «αυτοματοποιημένη» συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε περιόδους κρίσης, αφού το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, πρόεδρο του ΣΕΒ και μεγαλομετόχου της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Οι βιομήχανοι, όμως, έχουν και ένα ακόμα, το σοβαρότερο, αίτημα, που δεν είναι άλλο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς ζητούν ισχυρή χρηματοδότηση από τα κονδύλιά του για τις επενδύσεις πράσινης μετάβασης σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι η δέσμευση και αποθήκευση CO2, αλλά και τα δίκτυα για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία. Στον ΣΕΒ στηρίζουν σαφώς και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με άλλες χώρες, με στόχο να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που φυσικά θα ευνοήσει και τη βιομηχανία, αφού θα αγοράζει φθηνότερο ρεύμα. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες, αν όχι στην πρώτη θέση, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, όπως έχει καταγραφεί πολλάκις από τα επίσημα στοιχεία.
Ενδιαφέρουν
*** Ιδιαιτέρως κρίσιμη είναι και αυτή η εβδομάδα για τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι οιωνοί δεν είναι…άριστοι, δυστυχώς και οι περισσότεροι βλέπουν συνέχεια των πιέσεων. Για να δούμε, θα υπάρξουν αντίρροπες δυνάμεις… Οι εντολές αγορών, που δεν εκτελέστηκαν την Παρασκευή δεν συνηγορούν για αισιόδοξα σενάρια, αλλά… ποτέ δεν ξέρεις.
*** Αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα και εδώ δεν φτάνουν μόνο οι έλεγχοι, δεν αρκούν, απλούστατα γιατί θα πρέπει άμεσα να αλλάξει ο σχετικός αλγόριθμος και να περιλαμβάνει τις τιμές πριν και μετά το κλείσιμο. Γιατί δεν γίνεται, συγκεκριμένες μετοχές (μόνο στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης μέτρησα 7 μετοχές του MSCI, με αρνητικό κλείσιμο στο τέλος). Δηλαδή, στη διαδικασία των δημοπρασιών, στο τελευταίο μισάωρο, “κάποιοι”, σε μόνιμη σχεδόν βάση ρίχνουν εντολές χιλιάδων μετοχών και αλλάζουν την τιμή, που μπορεί να είχε η μετοχή σχεδόν σε όλη την συνεδρίαση. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι διατυπώνουν πάρα πολλά και σοβαρά παράπονα, καθώς μένουν εκτεθειμένοι έναντι των πελατών τους, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, κυρίες και κύριοι των ελεγκτικών αρχών, είναι παραποίηση της αγοράς.
***Απόψεις είναι αυτές και θα δοκιμαστούν στην πράξη, ίσως και από σήμερα. Σύμφωνα με το report για τις τράπεζες της Axia, ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει σημαντικά κέρδη από τις αρχές του έτους και για το λόγο αυτό κάποιοι ρευστοποιούν τα κέρδη τους. Ο οίκος λοιπόν, θεωρεί την πρόσφατη υποχώρηση ευκαιρία και τις τιμές ελκυστικές και επαναλαμβάνει συστάσεις αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση καθιστά τις τιμές εισόδου πιο ελκυστικές. Ιδού, λοιπόν, για να τις έχετε φρέσκες σήμερα στο σημειωματάριό σας και στις όποιες κινήσεις σας, ποιές τιμές δίνει ο οίκος: Την Alpha Bank την αφήνει σταθερή στα 2 ευρώ, για τη Eurobank δίνει τιμή 2,3 ευρώ από 2,4 ευρώ, για την Εθνική αυξάνει την τιμή στα 7,4 ευρώ από 7,2 και για την Πειραιώς επίσης την αυξάνει στα 3,7 ευρώ από 3,4 ευρώ.
*** H κατάσταση της αγοράς εργασίας τον Σεπτέμβριο αποτελεί ένα καλό νέο για την οικονομία τη δεδομένη στιγμή, αλλά είναι κακό νέο για τις αγορές και τη Fed, δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy. Και πρόσθεσε ότι “όταν μένεις πίσω στην αρχή ενός πληθωριστικού κύκλου, πληρώνεις το τίμημα όταν φτάνεις στο τελευταίο μίλι”, εκφράζοντας την άποψη ότι βρίσκεται στο τραπέζι νέα αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο.
*** Το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν είναι καλό για κανέναν, νικητές και ηττημένους. Κατά τα λοιπά καλή επιτυχία σε όσους εκλέχτηκαν από την πρώτη Κυριακή και καλή επιτυχία σε όσους πάνε για την επόμενη.
Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε καλή και δημιουργική εβδομάδα. Την καλημέρα μου!