Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλό φθινόπωρο! Αν και το…αποκαλόκαιρο, δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ακόμα, ελπίζω…

Για να ξέρετε…1) Τα ερείσματα Κασσελάκη στους επιχειρηματίες που δεν συμπαθούν τον Μητσοτάκη! Ένας εξ αυτών έχει και δυνατά ΜΜΕ!

Είναι βέβαιο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δυνατά ερείσματα και σε μεγάλους επιχειρηματίες, ειδικά σε αυτούς που δεν συμπαθούν τον Κ.Μητσοτάκη και θέλουν οπωσδήποτε να υπάρχει αντιπολίτευση στην Ελλάδα ώστε να μην καταστούν έρμαια στις διαθέσεις του παντοδύναμου Μαξίμου.

Και τυχαίνει ένας από αυτούς να έχει και δυνατά ΜΜΕ.

Για να καταλαβαίνετε…. Από τον Τσίπρα στον Κασσελάκη! Τα διαχρονικά γλειψίματα και η μάζωξη σε roof garden στο Μοναστηράκι!

Ξέρετε τι με αηδιάζει; Αυτές οι γνωστές γκιόσες που ακολουθούσαν και έγλυφαν πατόκορφα τον Τσίπρα εξισώνοντας τον με ημίθεο για χρόνια και τώρα έχουν ξεκινήσει ένα νέο γύρο κολακείας απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Γριές και νέες ντουντούδες μαζεύτηκαν σε γνωστό roof garden στο Μοναστηράκι και πέρασαν πινέλο το τρυφερό αγόρι δείχνοντας του ότι μπορεί να τις εμπιστευτεί την επόμενη μέρα… Εμετός…

Μου λένε ότι…. Ο Παππάς, που δεν γουστάρει Τζανακόπουλο, κάνει ανοίγματα στον Κασσελάκη!

Ο Νίκος Παππας γνωρίζει ότι δεν έχει καμία τύχη για να γίνει αρχηγός.

Η περίπτωση της Αχτσιόγλου δεν τον βολεύει. Εχει ανιδιοτελές μίσος με τον σύντροφό της Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Αν νικήσει η Έφη θα βρεθεί στο πυρ το εξώτερο.

Ενώ αν νικήσει ο Κασσελάκης, έχει μία ελπίδα.

Αυτή την ελπίδα, λοιπόν, άρχισε να την καλλιεργεί και έστειλε έναν συνεργάτη του να υπογράψει την υποψηφιότητα Κασσελάκη – όταν ζητούσε άλλη μία στο Συνέδριο.

Καταλαβαίνετε ότι έχει πρόγραμμα ο Νίκος, όχι αστεία…

Ακούγεται ότι… Στο Μαξίμου άρχισαν να συνειδητοποιούν τις λάθος επιλογές προσώπων!

Στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να βλέπουν τις λανθασμένες επιλογές που έκαναν σε επιλογές προσώπων στα υπουργεία.

Και η αλήθεια είναι ότι ψάχνουν μία καλή δικαιολογία για να κάνουν έναν ανασχηματισμό.

Όμως και είναι πολύ πρόωρα αλλά δεν υπάρχει και αυτή η δικαιολογία.

Αυτό που έλεγε αξιωματούχος είναι ότι πρώτη φορά είναι τόσο εμφανή τα λάθη.

Φημολογείται ότι… Μεγαλοστέλεχος της ΝΔ «τα έχει πάρει» με το Μαξίμου, γιατί πριμοδοτεί έναν εν δυνάμει αντίπαλο του στην ηγεσία του κόμματος…

Μεγάλο κυβερνητικό στέλεχος είναι ιδιαίτερα παρμένο με το Μέγαρο Μαξίμου και για έναν ακόμα λόγο: Συνεχώς πριμοδοτεί εν δυνάμει αντίπαλό του στην ηγεσία του κόμματος.

Μιλάμε για κραχτές περιπτώσεις… Και οι πρώτοι έσονται… δεύτεροι!

Για να ξέρετε…2) Ο «ιδιαίτερος» Ν. Παπανδρέου και οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Καϊλή!

Να ξέρετε ότι ο Νίκος Παπανδρέου δεν είναι μια εύκολη περίπτωση που μπορεί να διαχειριστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης…

Όταν του υπονόησαν ότι με την στάση του βοηθάει τον Μητσοτάκη, εκείνος τούς υπονόησε για στενή σχέση Ανδρουλάκη-Καιλή…

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Τράπεζες: Πρόωρες αποπληρωμές και άρνηση λήψης εγκεκριμένων (!) δανείων, εκτροχιάζουν τα Business Plans

*** Η σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα που μεταφέρεται για τις τράπεζες, δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με βάση όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην αγορά και κυρίως αυτά που έχουν σχέση με την εξέλιξη της πιστωτικής επέκτασης τους. Η κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε μεγάλη μείωση του ενδιαφέροντος για νέα δάνεια, αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη ανατροπή. Το χειρότερο, όμως, σενάριο, το βιώνουν εδώ και μήνες οι τράπεζες, για δύο ακόμα πολύ σοβαρούς λόγους. Από τη μία οι δανεισμενες επιχειρήσεις σπεύδουν μαζικά για να αποπληρώσουν-ξεχρεώσουν τα παλιά τους δάνεια, καθώς η διατήρησή τους με τέτοια επιτόκια έχει καταστεί επιζήμια για τη λειτουργία τους και τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση. Αλλά, την ακόμα χειρότερη επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων οι τράπεζες, δεν την είχαν ξαναζήσει. Και η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι, ενώ είχαν εγκρίνει πολλά δάνεια, οι πελάτες τους αναστέλλουν την λήψη τους, ουσιαστικά αρνούμενοι να εκταμιεύσουν “ούτε ευρώ με τέτοια επιτόκια”. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία δεν είχαν φυσικά υπολογίσει όταν γινόταν η κατάρτιση των Business Plan τους, με αποτέλεσμα έσοδα που είχαν προϋπολογίσει, να μην υφίστανται πλέον ως δυνατότητα.

*** Μιλάμε για κανονικό εκτροχιασμό στα προβλεπόμενα έσοδά τους. Σύμφωνα δε με τραπεζικές πηγές, αυτός είναι και ο κυριότερος – ανομολόγητος – λόγος, που οι τράπεζες αρνούνται πεισματικά να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, παρά τη γενική κατακραυγή και τις νουθεσίες (εκκλήσεις ουσιαστικά) της κυβέρνησης για μείωση της υφιστάμενης ψαλίδας. Τα ίδια τραπεζικά στελέχη, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα εγκεκριμένα δάνεια που επιστρέφονται, “δίνονταν κατ’ ουσίαν στους ίδιους φερέγγυους πελάτες μας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ούτε απ’ έξω δεν μπορεί να περάσει”, διατυπώνοντας την ανησυχία τους για την μελλοντική πορεία των εγχώριων συστημικών τραπεζών. Προσθέτουν μάλιστα και τη διαπίστωση ότι οι νέες ρυθμίσεις κόκκινων δανείων έχουν επιπτώσεις και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές τους κατά το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, αλλά και για τους πρώτους μήνες του 2024, θέτοντας σοβαρούς προβληματισμούς για το αύριο του τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν επιστολές για τα ποσοστά του ΤΧΣ – Η επενδυτική βαθμίδα θα ξεκλειδώσει το διεθνές ενδιαφέρον

*** Πολλά ακούγονται και γράφονται για τα ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, για το ποια τράπεζα θα προηγηθεί – σε αυτό συμφωνούν όλοι για τη Eurobank – ποια και πότε θα ακολουθήσει και τους πιθανούς ενδιαφερόμενους. Υπονοείται μάλιστα από ορισμένους, όχι αναγκαστικά συναδέλφους, ότι υπάρχουν ήδη και έχουν κατατεθεί οι πρώτες επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, διαψεύδουν τα σενάρια αυτά και τα αποδίδουν είτε σε υπερβάλλοντα ζήλο είτε σε λανθασμένη (παρα)πληροφόρηση, χωρίς να αποκλείουν και κάποιες σκοπιμότητες, αναφέροντας μάλιστα χιουμοριστικά ότι “ούτε οι επιστολές του Ιησού δεν επιβεβαιώθηκαν”! Επί της ουσίας τώρα, η Eurobank θα κάνει την αρχή, αλλά το θέμα είναι τι τιμή θα δώσει τελικά, αλλά και ότι τα χρονοδιαγράμματα, όσο και αν συντμηθούν, θα απαιτήσουν μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η εξαγορά του 1,4%, πολύ περισσότερο στην απίθανη περίπτωση που υπάρξει και άλλος ενδιαφερόμενος. Από και πέρα, Alpha Bank και Εθνική “τσακώνονται” για το ποιος θα προηγηθεί, με την Πειραιώς να μην βιάζεται και να βλέπει το πρώτο εξάμηνο του 2024 ως το πιθανότερο διάστημα.

*** Καθοριστικό στοιχείο, όμως, για την εκδήλωση σοβαρού ενδιαφέροντος από ξένους για τα ποσοστά των συστημικών τραπεζών, αποτελεί, όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει από αυτή τη στήλη, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα. Το κριτήριο αυτό άλλωστε είναι που εμποδίζει, λόγω καταστατικού τους, πολλούς ενδιαφερόμενους να κινηθούν από τώρα, αναμένοντας την ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης. Αυτή είναι που θα ξεκλειδώσει το διεθνές ενδιαφέρον και τότε θα καταφθάσουν και οι επίσημες προτάσεις και οι επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η συνέχεια, βεβαίως, δεν υπογράφει κανένας ότι θα είναι ομαλή, με την έννοια όχι τόσο πιθανών ενστάσεων (αν και η προκριθείσα διαδικασία τις ελαχιστοποιεί), αλλά των τιμών που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι για κάθε τράπεζα. Γιατί αν κριθεί ότι είναι χαμηλές και μη συμφέρουσες, τότε η διαδικασία, οποιαδήποτε τράπεζα και αν αφορά, θα ακυρωθεί και θα επαναληφθεί αργότερα, προς το συμφέρον φυσικά του Δημοσίου, που έχει ούτως ή άλλως γράψει και υποστεί τεράστια ζημιά.

Σπεύδει…βραδέως η κυβέρνηση για ν/σ που αφορά servicers και Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης Ακινήτων

*** Ενώ οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων έχουν ξεκινήσει και επιταχύνουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων, μεταξύ των οποίων και πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση καθυστερεί ακόμα τις αναγγελθείσες νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποσοβήσει το επερχόμενο κύμα διαμαρτυριών και κοινωνικής έκρηξης που θα επιφέρουν οι μαζικές εξώσεις. Το σχέδιο νόμου για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων οδεύει προς τα μέσα Οκτωβρίου και μετέπειτα, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις ακολουθούμενες πρακτικές από τους servicers, το οποίο και θα διευρυνθεί μέρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Το οποίο θυμίζω ότι θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να γίνει λειτουργικότερος και αποτελεσματικότερος. Θα περιλαμβάνει, όμως και τις τελικές ρυθμίσεις για τη σύσταση και λειτουργία του πολυδιαφημισμένου, αλλά και συνεχώς αναβαλλόμενου Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, για τον οποίο υπάρχουν και διατυπώνονται ακόμα από τους διαχειριστές και τα funds σοβαρές επιφυλάξεις και κυρίως αντιρρήσεις για τη λειτουργία του. Το νέο πλαίσιο για τους servicers, όπως έχει γίνει γνωστό, προβλέπει τους κανόνες που πρέπει να τηρούν και την υποχρέωσή τους, για προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση των δανειοληπτών. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τελικές προβλέψεις για τη λειτουργία του Φορέα Ακινήτων, που μπορεί υπό προϋποθέσεις, να δώσει λύσεις κυρίως στις πλέον δύσκολες περιπτώσεις, ειδικά πρώτων κατοικιών.

Έκπληξη Κορκίδη (ΕΒΕΠ): Αντί οικονομικών αιτημάτων, κατέθεσε στον πρωθυπουργό δέσμη αναπτυξιακών μέτρων

*** Όπως είθισται κάθε χρόνο, οι επιχειρηματικοί φορείς και τα επιμελητήρια καταθέτουν στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ, τα οικονομικά τους κατά βάση και μόνο αιτήματά τους. Με έκπληξη είδα ότι ο πολύπειρος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης, αντί για τα καθιερωμένα οικονομικά αιτήματα, έστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δέσμη 7 μεταρρυθμιστικών σημείων στήριξης της επιχειρηματικότητας, που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Νομίζω ότι αξίζει να τις παραθέσω και σε αυτή τη στήλη, γιατί πράγματι είναι ασυνήθιστο και συγχρόνως πολύ ελπιδοφόρο, να αρχίσουν όλοι οι οικονομικοί και επαγγελματικοί φορείς να προτείνουν κιόλας, εκτός του να ζητούν ικανοποίηση αιτημάτων, ακόμα και των πιο δίκαιων.

Ιδού οι προτάσεις του ΕΒΕΠ:

1. Δημιουργία «smart cargo drone ports» για μικρο-αερομεταφορές εμπορευμάτων. Η πρόταση γίνεται με αφορμή το ότι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι η Βουλγαρία, που έχει αναπτύξει την τεχνολογία των «μικρο-αερομεταφορών» με αυτόνομη πτήση drones.
2. Επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας με ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς όρους και προϋποθέσεις.
3. Επέκταση του ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού σε όμορη έκταση για «επιχειρηματικό πάρκο».
4. Παροχή «free bonus» στους εργαζόμενους των κερδοφόρων επιχειρήσεων με τρόπο που θα αποσυνδέεται από τον μηνιαίο μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές.
5. Ενίσχυση του διαμετακομιστικού έργου των ελληνικών λιμανιών με την εφαρμογή «dryport».
6. Εφαρμογή των εργασιακών κοινοτικών οδηγιών με την ενσωμάτωσή τους στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
7. Αξιοποίηση των τοπικών Επιμελητηρίων ως Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων για επενδυτικές και εξαγωγικές δραστηριότητες.

Ενδιαφέρουν

*** Το Χρηματιστήριο τα έβαψε μαύρα (δηλαδή, κόκκινα) χθες, με το κύμα πωλήσεων να διατρέχει όλο σχεδόν το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και των άλλων κατηγοριών. Με τζίρο όχι ιδιαίτερα μεγάλο, γεγονός που σημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπήρξε το φαινόμενο του ντόμινο, κατέγραψε απώλειες 2,47%, κλείνοντας στις 1.267,33 μονάδες.

*** Το κύριο βάρος των απωλειών κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, που κάλυψαν το ήμισυ του όγκου συναλλαγών, σημειώνοντας όλες σημαντική πτώση και επηρεάζοντας φυσικά και το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς.

*** Υπό αυτές τις συνθήκες και με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται με ήπιες διακυμάνσεις, η σημερινή συνεδρίαση είναι καθοριστική για το αν θα συγκρατηθεί το κύμα ρευστοποιήσεων, ειδικά στις τράπεζες, που είχαν τη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και πολλούς μήνες.

*** Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στις τράπεζες και μετά την αποεπένδυση, έστω μερική σε πρώτη φάση, μπορεί να επανέλθουν τα σενάρια για συγχωνεύσεις ή ακριβέστερα για συγχώνευση των δύο μικρότερων συστημικών; Πρόωρο ακόμα, αλλά σε κάποιους κύκλους είναι βέβαιο ότι συζητείται…

*** Απορίες διατυπώνουν ορισμένοι φωτογραφίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, αναφέροντας, πως μπορεί να είναι σίγουρος υποψήφιος αγοραστής κάποιος, όταν ο ίδιος αποεπενδύει από αλλού. Ας μη βιάζονται, ο χρόνος όλα τα δικαιώνει ή τα διαψεύδει.

*** Ικανοποιητικά αποτελέσματα ανακοίνωσε χθες ο ΟΠΑΠ, με τα κέρδη πρώτου εξαμήνου στα 224,4 εκατ. ευρώ (+34,2%), ενώ ανακοινώθηκε και προμέρισμα 1 ευρώ για την τρέχουσα χρήση. Ακολουθούν σήμερα ο Fourlis, αύριο η Quest (6/9) και την Πέμπτη η Aegean.

ΚΟΥΙΖ 1 (για πολύ δυνατούς λύτες): Ποιος και γιατί ήταν ο πρώτος που έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Και ποια ομάδα τεχνοκρατών κινείται αθόρυβα δίπλα του και σε λίγο διάστημα επίλεκτο μέλος της θα το δούμε να μεταπηδά σε θέση-έκπληξη;

ΚΟΥΙΖ 2: Ποιος εγχώριος όμιλος φέρεται ότι δέχθηκε πρόταση από σύμβουλο επιχειρήσεων-πρώην τραπεζίτη, για λογαριασμό του CVC Capital, με αντικείμενο τις μονάδες που διαθέτει στο χώρο της υγείας;

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Καλό φθινόπωρο, τα πρωτοβρόχια ήρθαν, “έβρεξε” και στο Χρηματιστήριο, έπεσε και η θερμοκρασία. Αλλά, μην παραπονιόμαστε, ο καιρός έχει τα δικά του γυρίσματα και ο άνθρωπος δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος. Πλην των καταστροφών, που μακάρι να μην συμβούν από τις πλημμύρες, η φύση έχει τους δικούς της νόμους, αν και ο άνθρωπος… φροντισε να τους αλλάξει κι αυτούς, δυστυχώς… Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: