Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Καλύτερη, ούτως ή άλλως από την προηγούμενη, καθώς οι πυρκαγιές είναι γενικά σε ύφεση, ενώ και οι θερμοκρασίες έπεσαν σε αρκετά φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Γιάννης Βρούτσης: O πρώτος ΑΕΚτζης υπουργός Αθλητισμού από την εποχή Κατσιφάρα και οι λεπτές ισορροπίες του ελληνικού ποδοσφαίρου
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης είναι δηλωμένος οπαδός της ΑΕΚ. Είχαμε να δούμε αεκτζή υπουργό Αθλητισμού από την εποχή του Γιώργου Κατσιφάρα λένε διάφορα πρόσωπα στην Γ.Γ.Α οι οποίοι απορούν ποια θα είναι η στάση του νέου υπουργού ανάμεσα στο μεγάλο πόλεμο των μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου…
O «ομόσταβλος» κιτρινόμαυρος Χαρδαλίας και η στήριξη Μελισσανίδη στην Περιφέρεια!
Αεκζής όμως είναι και ο Νίκος Χαρδαλιάς και μάλιστα απο τους πιο άρρωστους μιας και πάει συχνά στο γήπεδο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αναζητήσει και από την ομάδα και τον μεγαλοπαράγοντα Μελισσανίδη στήριξη για το μεγάλο εγχείρημα που πάει να κάνει…
Δεν ήταν μόνο ο Μηταράκης και ο Πατούλης που διασκεδάζανε τις κρίσιμες ημέρες των μεγάλων πυρκαγιών
Σας έχω γράψει από την αρχή ότι δεν ήταν μόνο ο Μηταράκης και ο Πατούλης που διασκεδάζανε τις κρίσιμες ημέρες των μεγάλων πυρκαγιών. Ήταν και ένας τρίτος αλλά γι’ αυτόν δεν θα μάθετε ποτέ γιατί τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί πραγματικά προ της απειλής μεγάλης φθοράς… Ωστόσο το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη έχει περάσει και σε άλλους επίδοξους μιμητές…
Μετά το άδειασμα από το Μαξίμου ο Πατούλης σκέφτεται νέο κόμμα και στοχεύει στο 3% της Ευρωβουλής
Να ξέρετε ότι οι φιλοδοξίες του Γιώργου Πατούλη ήταν και είναι μεγάλες και δεν έφθαναν μόνο μέχρι την Περιφέρεια. Από την στιγμή που τον αδειάζει το Μαξίμου τόσο άκομψα και απότομα, ο ίδιος θα σκεφτεί πολύ σύντομα να ενεργοποιήσει και ένα δεύτερο μάστερ πλαν… Ποιο είναι αυτό; Αφού λοιπόν, του παίρνουν την Περιφέρεια – μιας και θα του φύγουν οι γαλάζιοι σύμβουλοι- θα στραφεί στην ευρωβουλή. Όχι φυσικά με τη ΝΔ μιας και πλέον οι σχέσεις είναι διαρρηγμένες. Αλλά με ένα νέο κόμμα βαθιά δεξιό. Στόχος να πιάσει 3% (σχετικά εύκολο) και να μπει στην ευρωβουλή.
Πίεση στον Σκρέκα από τον Πρωθυπουργό να ελέγξει τις τιμές
Επειδή και πάλι εκτοξεύτηκε η βενζίνη και πάλι έφτασε στις Κυκλάδες στα 2,4 ευρώ μου λένε ότι ο Μητσοτάκης και άλλοι στενοί του συνεργάτες πήραν τηλέφωνο τον Σκρέκα να αρχίσει τους ελέγχους και τις πιέσεις για να υπάρξει κατευνασμός Στο ίδιο έργο θεατές, η ακριβή βενζίνη θα διατηρήσει τις τιμές αρκετά υψηλές και πάει λέγοντας…
Τράπεζες και υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επί ποδός για το φόβο νέων «κόκκινων» δανείων
*** Η νέα αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει σε “θερινό συναγερμό” τα αρμόδια τμήματα παρακολούθησης δανείων από τις τράπεζες, καθώς τα σχετικά δείγματα καθυστερήσεων έχουν εμφανιστεί ήδη από τους δύο, τρεις προηγούμενους μήνες, ακόμα και σε δάνεια που δεν έδειχναν να έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των δόσεων τους. Τώρα, με τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, πληθαίνουν οι ανησυχίες στις τράπεζες, για τη δημιουργία νέων προβληματικών δανείων και για το λόγο αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη στήλη τραπεζικό στέλεχος που έχει πλήρη γνώση της όλης κατάστασης, έχει σημάνει ένας αναγκαστικός συναγερμός στα αρμόδια τμήματα. Μάλιστα, μετά από σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν δοθεί εντολές για άμεση επαφή με τους δανειολήπτες, μέσω τηλεφωνημάτων και e mails, προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι των καθυστερήσεων αποπληρωμής δόσεων. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες αθόρυβα μετακυλούν τους χρόνους αποπληρωμής, ανάλογα με το προφίλ του κάθε δανειολήπτη, προκειμένου να τους διευκολύνουν από πρόσκαιρες δυσκολίες, αλλά και για να μην “κοκκινίσει” το δάνειό τους, πράγμα που φυσικά δημιουργεί πρόβλημα και στις ίδιες τις τράπεζες. Εννοείται ότι προτεραιότητα έχει δοθεί σε όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές ή έχουν εξαιτίας τους συνέπειες στην οικονομική τους κατάσταση.
***Η ίδια ανησυχία διακατέχει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο για μεν τους πυρόπληκτους έχει δώσει παράταση προθεσμιών για πληρωμές ληξιπρόθεσμων ή ρυθμισμένων χρεών προς τις εφορίες. Αλλά, η ανησυχία των στελεχών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφορά τη γενικότερη κατάσταση με τα υφιστάμενα δάνεια, καθώς δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πεπεισμένα ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Άλλωστε, γνωρίζουν ότι οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων έχουν αυξήσει κατακόρυφα το ποσό των δόσεων και αντιλαμβάνονται ότι αυτό το θέμα δημιουργεί ήδη ανατροπές σε οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς, ειδικά των μικρότερων επιχειρήσεων και των μικροεπαγγελματιών.
Στο προσκήνιο, οι ρυθμίσεις για τους διαχειριστές και οι βελτιώσεις του εξωδικαστικού
*** Ανησυχεί, επιπλέον και η στάση των servicers, οι οποίοι δεν έχουν τις ίδιες “ευαισθησίες” και πιέζουν με κάθε τρόπο για την ρύθμιση των προβληματικών δανείων που έχουν αγοράσει, συνιστώντας έτσι ένα ακόμα πρόβλημα προς αντιμετώπιση. Για το λόγο αυτό επίκειται νομοθετική ρύθμιση για τους servicers, η οποία θα ορίζει ένα νέο πλαίσιο κανόνων, αλλά και υποχρεώσεων. Ουσιαστικά, από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων και κάποιων αναφορών του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, οι διαχειριστές θα έχουν υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες, για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Θα υπάρχουν δε ως πρόβλεψη και ποινές, σε περίπτωση που δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
***Ταυτόχρονα, προς αντιμετώπιση νέων δεδομένων και προβλημάτων, αλλά κυρίως εύρεσης λύσεων, μελετώνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Και αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι οι δανειολήπτες, αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να στρέφονται προς τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που φαίνεται ότι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αρχίζει να αποφέρει πρακτικά αποτελέσματα και ως εκ τούτου χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις και πρόνοιες, για να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στο μεγάλο αγκάθι των προβληματικών δανείων.
Θα δούμε και πότε κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων
*** Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θέτει και την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, καθώς πλέον τα επιτόκια χορηγήσεων, με τη νέα αύξησή τους, οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς οικονομία, επιχειρήσεις και δανειολήπτες. Οι μόνες που χαίρονται, γιατί καρπούνται νέα άκοπα κέρδη, είναι οι τράπεζες. Στο τραπεζικό σύστημα, όπως γνωρίζουν άπαντες, μία από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό. Τέτοιες κινήσεις έχει υποσχεθεί το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πέραν αυτονόητων νουθεσιών και διαπιστώσεων. Μέχρι τώρα, ουσιαστική κίνηση δεν υπήρξε και κατά τα φαινόμενα, καθώς ουσιαστικά από αύριο μπαίνει ο Αύγουστος, μήνας των περισσότερων αδειών και στο δημόσιο, πάμε για μετά τις 21 Αυγούστου, μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβριο, αφού ακολουθεί η ΔΕΘ και κάποιες εξαγγελίες πρέπει να είναι έτοιμες. Βέβαια, ορισμένα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν να έχουμε εξαγγελίες και νωρίτερα, προκειμένου να τεσταριστεί η αγορά και η κοινή γνώμη, όπως και οι πιθανές αντιδράσεις των τραπεζών, ώστε στο τέλος Αυγούστου να είναι έτοιμες οι τελικές προτάσεις, που πιθανόν να γίνουν γνωστές από το βήμα της ΔΕΘ.
Ξεσκονίζει φακέλους και συμβάσεις ο Σταϊκούρας – Εκνευρισμός εργολάβων και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
*** Δεν ξέρω αν καλώς ή κακώς πράττει ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, αυτό θα το δείξει η συνέχεια και η συνέπεια λόγων και έργων. Μαθαίνω λοιπόν, από έγκυρες πηγές, ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεσκονίζει κυριολεκτικά φακέλους έργων και συμβάσεις, ασχέτως σε πιο βαθμό έχουν προχωρήσει ή όχι οι εργασίες τους. Και αυτό γιατί, λέγεται ότι το επιτελείο του έχει γίνει δέκτης σοβαρών αρρυθμιών, έως και καταγγελιών, για “αβλεψίες” που έχουν συντελεστεί εις βάρος του δημοσίου και των συμφερόντων του. Αν είναι να διαφυλαχτεί το δημόσιο συμφέρον, πολύ καλά κάνει ο υπουργός και μπράβο του. Αλλά, υπάρχουν από την άλλη πλευρά έντονες αντιδράσεις έως εκνευρισμού από εργολάβους έργων, αλλά και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που βλέπουν ότι οι προετοιμασίες τους και οι εργασίες τους ουσιαστικά καθηλώνονται και πάνε πίσω τον όποιον προγραμματισμό τους, αυξάνοντας έτσι και τις σχετικές δαπάνες τους. Βέβαια, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν ήταν εξαρχής όλα τα επιχειρηματικά μπλοκ, χαρούμενα και… ευτυχισμένα από την επιλογή του στο συγκεκριμένο υπουργείο. Το θέμα είναι, πέραν των ελέγχων – που πρέπει να γίνονται και 2 και 3 φορές, αφού πρόκειται για πολύτιμα κεφάλαια – να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα, ειδικά σε έργα που ήδη εκτελείται μέρος των εργασιών.
Οι αλευροβιομηχανίες, οι νέες περιπέτειες με το ουκρανικό σιτάρι και η αντιδράσεις στο ταμπλό
*** Πέρυσι τέτοια εποχή και λίγο νωρίτερα, οι τιμές των σιτηρών είχαν κυριολεκτικά απογειωθεί, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά από μήνες και αφού τέθηκε σε ισχύ η ρωσο-ουκρανική συμφωνία για την εξαγωγή τους από την εμπόλεμη ζώνη, οι τιμές της πρώτης ύλης υποχώρησαν, αλλά ποτέ βέβαια δεν επανήλθαν στα πρότερα επίπεδα. Οι αλευροβιομηχανίες, όπως ήταν επόμενο, επωφελήθηκαν από την κατάσταση αυτή και παρουσίασαν στους ισολογισμούς του 2022 μεγάλη αύξηση κερδών. Το ίδιο βέβαια ισχύει στον ίδιο περίπου βαθμό και για τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων που έχουν το σιτάρι ως πρώτη ύλη, τις αρτοποιίες και τους παραδοσιακούς φούρνους κλπ. Τώρα, η νέα κρίση και το κλείσιμο των θαλάσσιων διαδρόμων εξαγωγής σιταριού από τη Ρωσία – που καταγγέλλει ότι καταστρατηγήθηκαν οι όροι της συμφωνίας και το προϊόν δεν πήγαινε στις φτωχές χώρες, αλλά στην Ευρώπη – δημιουργεί πάλι νέα δεδομένα για τις βιομηχανίες του κλάδου αλεύρων και όλη την αλυσίδα διατροφής με βάση το αλεύρι. Στο Χρηματιστήριο, οι δύο εισηγμένες αλευροβιομηχανίες και οι ισχυρότερες του κλάδου, ο Λούλης και ο Κεπενός, προφανώς έχουν τους χρόνιους διαύλους τους και θα βρουν σιτηρά από άλλες πηγές. Χωρίς να αποκλείεται και η δια ξηράς προμήθεια ουκρανικών σιτηρών, αλλά με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται κατακόρυφα τα μεταφορικά έξοδα και μάλλον ως έσχατη λύση αντιμετωπίζεται. Μετά την ανατροπή και κατάργηση της συμφωνίας από τη Ρωσία, η μεν μετοχή του Λούλη κατέγραψε μέχρι τώρα άνοδο πάνω από 30%, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η μετοχή του Κεπενού συνεχίζει την ουσιαστικά αδιάφορη πορεία της, τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Ενδιαφέρουν
***Προχωρούν, όπως μαθαίνω, οι διαδικασίες για το πρόγραμμα «Ηρακλής», με την προετοιμασία του “Ηρακλή 3”, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα. Τα εναπομείναντα πακέτα κόκκινων δανείων των 4 συστημικών τραπεζών και τα αντίστοιχα της Attica Bank, της Παγκρήτιας και των Συνεταιριστικών τραπεζών, θα μπουν στο σύστημα, βοηθώντας τα μάλα στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
*** Στο τραπεζικό σύστημα, στόχος παραμένει και η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών. Η αρχή είναι γνωστή, θα γίνει εκτός απροόπτου από το 1,4% της Eurobank και θα ακολουθήσει μάλλον το 9% της Alpha Bank, καθώς, σύμφωνα με τον Βασίλη Ψάλτη, CEO της τράπεζας, έχουν γίνει ήδη συζητήσεις, με 50 (!) ενδιαφερόμενους.
*** Μπαίνουμε από σήμερα στην περίοδο δημοσίευσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών. Αρχίζουν Πειραιώς και Eurobank, συνεχίζει η Εθνική και στις 8 Αυγούστου η Alpha Bank. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις και για τις ίδιες τις τραπεζικές μετοχές και για την πορεία του Χρηματιστηρίου.
*** Η Κρήτη, άρχισε να δίνει μεγάλες ή μικρότερες αποδόσεις, από εκεί που ήταν στην αφάνεια. Την αρχή έκανε η Δομική, που πετάει προς πολύ υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα και μόλις προ ημερών ξύπνησε και ο Ικτίνος.
*** Αυτά και για σήμερα, τελευταία ημέρα του Ιουλίου, κυρίες μου και κύριοι. Τον βγάλαμε και αυτόν τον μήνα, αλλά με πολύ πολύ βαριές απώλειες στα πύρινα μέτωπα. Τα οποία ελπίζω να μην έχουν συνέχεια. Καλή ξεκούραση σε όσους έφυγαν ήδη για τις θερινές τους διακοπές, υπομονή για τους υπόλοιπους και καλωσόρισμα για όσους επέστρεψαν. Την καλημέρα μου!