*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Συνεχίζω από εκεί που σταμάτησα χθες, φίλες και φίλοι αναγνώστες, δηλαδή από το νέο ΔΣ της Ιντρακάτ, το οποίο διαμορφώθηκε με μεγάλη δυσκολία, καθώς τα πρόσωπα που μπορεί να έχουν ένα υπόβαθρο και τη δυνατότητα να σταθούν σε επίπεδο ΔΣ εισηγμένης εταιρίας είναι δυσεύρετα.

Ξεκινάω λοιπόν με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Ιντρακάτ τον Πέτρο Σουρέτη, ο οποίος κατά τις πληροφορίες θα παράσχει τις υπηρεσίες του, ατύπως, στο νέο σχήμα έως και τον Οκτώβριο, όταν και θα ολοκληρωθεί η πλήρης πώληση του πακέτου των μετοχών του στους νέους αγοραστές!

Οι 2 επιλογές του Π. Σουρέτη: Intracom holdings και ΓΕΚ Τέρνα! Κλείνει το deal της Ιντρακόμ Defence με την εβραϊκή ΙΑΙ

Ο Π. Σουρέτης κατά τις πληροφορίες, φέρεται να έχει στα χέρια του 2 τουλάχιστον βασικές επιλογές: η πρώτη να μετακινηθεί στην Intracom holdings και να ενταχθεί στο «μεγάλο μαγαζί» υπό τον πατριάρχη της Οικογένειας Σ. Κόκκαλη, που όπως καταδεικνύεται εκ τοις πράγμασι τα πουλάει όλα και μαζεύει ρευστότητα, την οποία και θα διαχειρισθεί όπως εκείνος νομίζει, στην παρούσα συγκυρία.

Η πώληση της Intracom Defence στην κρατικών εβραϊκών συμφερόντων IAI (η ισραηλινή ΕΑΒ) είναι θέμα ημερών άλλωστε…

Η δεύτερη επιλογή Σουρέτη είναι να μετακομίσει σε έτερο μεγάλο μαγαζί της πιάτσας. Πιθανόν το μεγαλύτερο! Λέγεται ότι ο Γ. Περιστέρης τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση! Και ότι έχουν υπάρξει επαφές! Οπότε το ζήτημα είναι ανοιχτό! Αν και …μεγαλύτερη ανάγκη για έναν …Σουρέτη έχει ο Μυτιληναίος, εδώ που τα λέμε, μολονότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ιντρακάτ διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις και με τον όμιλο Κοπελούζου!

Ο Χάρης, ο Άκτωρ και οι εκτός Ελλάδος διαιτησίες! Κέρδισε άραγε καμία;

Για τον φίλο μου, από την ένδοξη εποχή του ΓΑΠ – «λεφτά υπάρχουν», Χάρη Παμπούκη, τον οποίο παρεμπιπτόντως περιμένω όπως κάθε χρόνο στην Πάρο, για βουτιές στην Χρυσή Ακτή, μαθαίνω ότι η επιλογή του στο νέο ΔΣ της Ιντρακάτ οφείλεται στις σχέσεις που είχε αναπτύξει επί εποχής Ελλάκτωρα, με τον νέο ισχυρό άνδρα της τεχνικής – και όχι μόνο- εισηγμένης, Αλέξανδρο Εξάρχου!

Ο Χάρης φέρεται να είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τον Ακτωρα, λόγω των εξειδικευμένων νομικών γνώσεων του σε ζητήματα ΔΙΑΙΤΗΣΙΩΝ, κυρίως εκτός Ελλάδος. Βλέπετε ο φίλος μου ο Χάρης, λόγω του διπλωματικού του – και πολιτικού – παρελθόντος είχε διαμορφώσει σχέσεις με «συστήματα» και «κέντρα εξουσιών» σε διάφορες χώρες!

Οπότε η γνώση και εμπειρία του χρησιμοποιήθηκαν από την τότε ηγεσία του Ελλάκτωρα καταλλήλως! Βεβαίως, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν ο Χάρης κατάφερε τότε να κερδίσει ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ!!! Ωστόσο, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση!

Από κολλητή του Κούτρα, στην επιρροή Εξάρχου!

Ένα ακόμη νέο πρόσωπο στο ΔΣ της Ιντρακάτ είναι η Αντιγόνη Γιόκαρη, της γνωστής κατασκευαστικής οικογένειας της πάλαι ποτέ Παντεχνικής, που συγχωνεύτηκε με το πανίσχυρο τότε συγκρότημα Κούτρα – Λ. Μπόμπολα!

Η κυρία Γιόκαρη, θεωρείτο επί χρόνια, ως πρόσωπο επιρροής Κούτρα στον Ελλάκτωρα! Κολλητή του «Νέστωρα» των κατασκευών!

Ωστόσο όπως εκ των πραγμάτων προκύπτει, η Αντιγόνη Γιόκαρη τοποθετείται στο ΔΣ της Ιντρακάτ ως πρόσωπο επιρροής του νέου ισχυρού Διευθύνοντος συμβούλου – και μετόχου- Αλ. Εξάρχου, ενώ ο Δ. Κούτρας την ίδια στιγμή όχι μόνο έχει τεθεί εκτός νυμφώνος, αλλά έχει μείνει και με τις μετοχές στο χέρι! Τις συζητήσεις και επαφές Κούτρα, ωστόσο, τις αποκαλύπτει σήμερα το Radar στο πρώτο θέμα του!

Πάσα από λόμπι επικοινωνιολόγων, η κυρά Νίκη!

Για την κυρά Νίκη την Τζαβέλλα, που ειλικρινά σας λέω μου είναι πολύ συμπαθής από την εποχή που είχε ακόμη ένα Φαστφουντάδικο, ένας Θεός ξέρει πού την ανακάλυψαν!!! Λέγεται ότι η περίφημη Παντσέτα, όπως την αποκαλούσε «η Αξία» της εποχής εκείνης, βγήκε από τη ναφθαλίνη μετά από πάσα συστήματος λόμπινγκ επικοινωνιολόγων! Οι οποίοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε Μπακοκαυμενάκηδες και Εξάρχου!

Η κυρά Νίκη, ξέρει άλλωστε να πουλάει καλά τον εαυτό της! Ξέρετε, αμερικανοί πρέσβεις, ιδρύματα, επαφές με μεγάλες οικογένειες, νταραβέρι σε Ουάσινγκτον και άλλα τέτοια φούμαρα…

Τα business ραντεβού του Amanzoe και τα deals…

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται, όπως μαθαίνω, για να επαναλειτουργήσει το πολλών αστέρων (6 ή 7) ξενοδοχειακό συγκρότημα Amanzoe στην Αργολίδα, λίγο πιο πάνω από Αγ. Αιμιλιανό και Πόρτο Χέλι, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης πλουσίων και διάσημων από όλο τον πλανήτη! Μου λένε πάντως, πως στο Amanzoe γίνονταν και διάφορες άλλες επιχειρηματικές κατά κύριο λόγο συναντήσεις, καθώς το ξενοδοχείο βρίσκεται μακριά από περίεργα βλέμματα, οπότε τα deals και οι συμφωνίες μπορούσαν να κλείσουν χωρίς διαρροές…

Τα Τουρκοβούνια, οι φήμες για αλλαγές στρατοπέδου πριν την ετυμηγορία και η ανατροπή ισορροπιών! Γιατί γύρισε η βάρκα… ανάποδα;

Για την περίφημη υπόθεση των Τουρκοβουνίων που κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα στα Ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη. Μια υπόθεση θεωρητικά κλεισμένη, σίγουρη, που ανατράπηκε στην πράξη και γύρισε μπούμερανγκ! Γιατί αλήθεια γύρισε η βάρκα ανάποδα; Ήταν μόνο η ετυμηγορία της αρμόδιας Εξουσίας ή μήπως πριν την τελευταία της λέξη, είχαν υπάρξει άλλου τύπου ανατροπές και …αλλαγές στρατοπέδου; Λέτε;

Όλα τα λεφτά για μία τουρμπίνα της Gazprom! Η …κρυάδα, ο Nord stream 1, η βαριά βιομηχανία και η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο!

*** Μία πρωτοφανής “κρυάδα”, εν μέσω θέρους έχει καταλάβει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με την – προσωρινή προς το παρόν και μέχρι την 21η Ιουλίου – διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Ήδη, στη Γερμανία επικρατεί αναταραχή σε κοινωνία και επιχειρήσεις, παρόμοια της οποίας δεν έχει συμβεί ξανά τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

*** Όλα τα λεφτά, για μία τουρμπίνα! Δείτε τώρα η διεθνής διπλωματία, πως συμπεριφέρεται. Η διακοπή γίνεται για μία… τουρμπίνα, σταθμού της Gazprom, την οποία έστειλε στον Καναδά η κατασκευάστρια Siemens για επισκευή και συντήρηση, οι Καναδοί δεν την έστελναν πίσω επικαλούμενοι τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έτσι εδώ και 25 περίπου ημέρες η ροή είχε ήδη μειωθεί κατά 40% τουλάχιστον προς την Ευρώπη. Με αποτέλεσμα να κάνουν όλες οι χώρες χρήση των αποθεμάτων τους, αντί να τα ενισχύουν ενόψει της ετήσιας και προγραμματισμένης τέτοια εποχή συντήρησης του δικτύου της ρωσικής εταιρείας

*** Η Γερμανία ειδικά, με κλειστά τα πυρηνικά εργοστάσια, με τον Nord Stream 2 “παγωμένο” και ουσιαστικά σε αχρηστία, παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν και με τις ΑΠΕ να μην συνεισφέρουν παρά ελάχιστα στις συνολικές ανάγκες, μοιραία οδηγείται σε περιορισμό της κατανάλωσης και την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο. Μέχρι και η Γαλλία προθυμοποιήθηκε να της στείλει κάποιες ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά το πρόβλημα δε λύνεται και το αμερικανικό LNG δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να καλύψει όλες τις ανάγκες.

*** Το μεγαλύτερο πρόβλημα, φυσικά, το έχει η βαριά βιομηχανία, με τις συνέπειες να διαχέονται σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα, καθώς η παραγωγή δεκάδων προϊόντων αναγκαστικά θα μειωθεί. Και αυτό για 10 ημέρες διακοπής της ροής. Σκεφτείτε τώρα, αν επαληθευτούν οι φόβοι για πλήρη διακοπή από τη Μόσχα της ροής φυσικού αερίου και πετρελαίου, μην το ξεχνάμε. Για αυτό οι εκπρόσωποι ακόμα και του πιο σκληρού μπλοκ των Γερμανών βιομηχάνων (ειδικότερα των κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χημικών εργοστασίων, εργοστασίων με φούρνους ή υψικαμίνους) περιγράφουν ως πραγματικό εφιάλτη μία τέτοια προοπτική και υπογείως κάποιοι εξ αυτών έχουν τις επαφές τους με εκπροσώπους της Gazprom και ας μην δημοσιοποιείται απολύτως τίποτα γύρω από αυτές τις επαφές, για ευνόητους φυσικά λόγους

Έλλειψη 2.500 εργαζομένων! Φαινόμενα των καιρών

*** Φαινόμενα των καιρών, ανησυχητικά ή όχι δεν ξέρω, εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας. Ο όμιλος που παράγει τα ομώνυμα ελαστικά, η Continental, δηλώνει ότι έχει έλλειψη 2.500 (!) εργαζομένων, κυρίως στους τομείς πληροφορικής και logistics. Και ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανόνες για την είσοδο μεταναστών, γιατί το πρόβλημα ολοένα και μεγαλώνει, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη βιομηχανία.

Η «καυτή πατάτα» – πολιτικό λάθος Σταϊκούρα – Γεωργιάδη με την επιστροφή «εδώ και τώρα» της επιστρεπτέας προκαταβολής

*** Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, πιεζόμενη από έσοδα και παρά την νέα προ ημερών προσφυγή στις αγορές, προκειμένου να έχει λαμβάνειν, προτίμησε να θέσει τώρα σε εφαρμογή την επιστροφή της Επιστρεπτέας προκαταβολής, προς χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Διάλεξε “τη χειρότερη στιγμή” δηλώνουν ακόμα και φίλα προσκείμενοι φορείς και επιχειρηματίες, ενώ μαθαίνω ότι πολλές είναι και οι αντιδράσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και κάποιους υποψήφιους, που έχουν πάρει ήδη το χρίσμα.

*** Τα βέλη στρέφονται προς το οικονομικό επιτελείο και προσωπικά κατά Σταϊκούρα και Σκυλακάκη, ενώ αιχμές υπάρχουν και κατά Γεωργιάδη, δεν ξέρω ακριβώς τους λόγους. Οι αντιδράσεις, πάντως, κομμάτων και φορέων των επαγγελματιών και βιοτεχνών ζητούν ή την πλήρη μη είσπραξή της και τον χαρακτηρισμό της ως επιδότησης είτε την περαιτέρω ελάφρυνσή της και την μετάθεση της είσπραξής της.

Μακάρι να επαληθευτούν οι αισιόδοξοι για αύξηση 4,2% του ΑΕΠ

*** Είθε να επαληθευτούν. Οι αναλυτές της ING παραμένουν (οι πιο) αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιμένοντας ότι η ανάπτυξη εφέτος θα διαμορφωθεί σε 4,2% και ο πληθωρισμός στο 9,7%. Στηρίζουν δε την εκτίμησή τους αυτή στο γεγονός των αυξημένων τουριστικών εσόδων, τα οποία θα καλύψουν την εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα κλπ

Η Eurobank, τα 30 χρόνια και το μυστήριο …

*** Μία απορία την έχω, αλλά δεν ήμουν εκεί, παρά την πρόσκληση, για να τη λύσω. Στον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση της Eurobank, στο “Σταύρος Νιάρχος” προσκεκλημένοι πολλοί επιχειρηματίες, πολιτικοί όλων των αποχρώσεων, εκδότες και φυσικά δημοσιογράφοι. Παρόντες και ομιλητές οι κ.κ. Παπαδήμος και Νανόπουλος, ο πρώτος και επί σειρά πολλών ετών διευθύνων σύμβουλος της. Ποια είναι η απορία μου; Παρέστη κάποιος από την πλευρά Σπ. Λάτση, που στη δύσκολη περίοδο εγκατέλειψε την τράπεζα στα κρύα της κρίσης, εισπράττοντας την μήνιν των τότε (πολλών) εργαζομένων της, ακόμα και των περισσότερων στελεχών κάθε βαθμίδας στην ιεραρχία της;

Ωφελημένες οι γερμανικές βιομηχανίες από την πτώση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο!

*** Στα ίσα πλέον η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, μετά από σχεδόν 20 χρόνια, ενδεικτικό και μάλιστα πολύ αυτό το γεγονός της αναταραχής στις διεθνείς αγορές, που ξεκίνησε πέρυσι την άνοιξη και επιτάθηκε δραματικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακριβότερες οι εισαγωγές προϊόντων σε δολάρια για όλη την ευρωζώνη, πέραν των επιπτώσεων σε συναλλαγματικά αποθέματα εμπορικών τραπεζών, κεντρικών τραπεζών, επιχειρήσεων, ιδιωτών κλπ. Οφέλη, υπό προϋποθέσεις, για τις εξαγωγές προς χώρες εκτός ευρωζώνης

*** Μήπως, λέω μήπως, οι πρώτες ευνοημένες επιχειρήσεις από την πτώση του ευρώ, είναι οι γερμανικές βιομηχανίες, οι οποίες σήμερα για να είναι ανταγωνιστικές με άλλες, π.χ. αμερικανικές, πρέπει το ενιαίο νόμισμα να διολισθήσει περαιτέρω; Και αυτό γιατί πληρώνουν το φυσικό αέριο 5 και 6 (!) φορές περισσότερο από ότι οι αμερικανικές; Περί ανταγωνιστικότητας ο λόγος και περί ισχυρών οικονομικών συμφερόντων η διαμόρφωση των εκάστοτε ισοτιμιών…

Το ερώτημα των ξένων προς την ΤτΕ για την πορεία συγκεκριμένης τράπεζας!

*** Σας είχα πει σε ανύποπτο χρόνο, ότι δεν είναι όλα ρόδινα στα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα. Δεν περίμενα, όμως, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε ερωτήματα ξένων προς τον επόπτη, την Τράπεζα Ελλάδας δηλαδή, για το αν έχει υπόψη της την… πρόοδο (sic) συγκεκριμένης τράπεζας ως προς τους στόχους που έχει θέσει. Γιατί οι ίδιοι, όχι μόνο δεν έχουν πειστεί, αλλά θεωρούν ότι τρόπον τινά “εξαπατήθηκαν”! Κατά τα λοιπά, πως πάει ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ, ενημερώνεστε ότι δεν είναι και στα καλύτερά του, γιατί ενδεχομένως πληρώνει και τέτοιες… “αστοχίες υλικού” που λένε και στις κατασκευές; Περισσότερα, προσεχώς…

Στο κάδρο οι εταιρίες Πληροφορικής!

*** Κλάδος Πληροφορικής: Δείτε ποιες εταιρείες έχουν μείνει πίσω σε πολλά και παρά τον γενικά υγιή ισολογισμό τους και την εμφάνιση κερδών, δεν εισπράττουν από την ευνοϊκή συγκυρία τα αναλογούντα οφέλη, σε αντίθεση ακόμα και από άλλες ομοειδείς εταιρείες, που τις είχαν πίσω τους προ σχετικά μικρού χρονικού διαστήματος και τώρα τις βλέπουν με το κιάλι. Αυτές, λοιπόν, είναι οι πρώτοι στόχοι, για να μην μπερδεύεστε. Οι αποτιμήσεις των άλλων έχουν απογειωθεί και οι εφοπλιστές (όποιας επιφάνειας) δεν είναι ούτε κορόιδα ούτε τόσο…ανοιχτοχέρηδες

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!