Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

Μου λένε ότι… Τα αυτιά και τα μάτια του Μαξίμου στο Υπ. Υποδομών!

O Νίκος Ταχιάος, πρόσωπο κολλητό της οικογένειας Μητσοτάκη αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη θα είναι τα αυτιά και τα μάτια του Μαξίμου στο Υπουργείο Υποδομών… Τι έγινε; Δεν εμπιστεύεται το Μαξίμου τον Χρήστο Σταικούρα;;; Αντε καλέ…

Μόνος του ο Περιστέρης στην Αττική οδό: Αποχώρησε η First Sentier – Κλείνει το deal με Τέρνα Ενεργειακή!

Όπως εκ των πραγμάτων προκύπτει, η ΓΕΚ Τέρνα τελικά κατεβαίνει μόνη της στον διαγωνισμό για την Αττική οδό, καθώς η First Sentier έχει ήδη αποχωρήσει από την κοινοπραξία που πήρε το πράσινο φως από το ΤΑΙΠΕΔ!

Το γεγονός ότι ο Γ. Περιστέρης κατεβαίνει μόνος του στην εμβληματική παραχώρηση στην πράξη σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε για τους Αυστραλούς το deal της Τέρνα Ενεργειακής που βρισκόταν σε εξέλιξη και επομένως έχει εξαντληθεί για την First το διαθέσιμο μπάτζετ των επενδύσεων της για την Ελλάδα!

Κουίζ: Ποιος οικονομικός παράγοντας κρύβεται πίσω από τους Σπαρτιάτες;

Μου λένε ότι πίσω από το εθνικό κόμμα Σπαρτιάτες – και γενικότερα στο χώρο της Δεξιάς- θέλει να παίξει ρόλο παλαιός οικονομικός παράγοντας της χώρας. Από τους πιο γνωστούς που κατείχε και τεράστια θέση παλαιότερα- ίσως τη κορυφαία.

Για κάποιο διάστημα βρέθηκε εκτός των πολιτικών πραγμάτων και είχε αποσυρθεί σε νησί όπου διατηρεί εξοχικό ζώντας μία μοναχική ζωή. Όμως, φαίνεται ότι τον έχει συνεπάρει η ορμή των εθνικών κομμάτων στην Ελλάδα (και την Ευρώπη) που πιάνουν πλέον πάνω από 13-14% και θέλει να συνεισφέρει ενεργά πλέον.

Mαθαίνω ότι… Ο Νότης, ο πρώην υπουργός και οι αστυνομικοί!

Ο Νότης Μηταράκης μόλις έμαθε ότι πρώην υπουργός διατηρεί ακόμα τους αστυνομικούς και τον αυτοκίνητο που κατείχε ο δεύτερος παρόλο που πλέον είναι απλός βουλευτής άστραψε και βρόντηξε.

Έβαλε το Αρχηγείο και πήρε τηλέφωνο το γραφείο του βουλευτή και του ζήτησε εδώ και τώρα να αφήσει τους υπεράριθμους αξιωματικούς. Σειρά τώρα, θα έχουν και άλλοι.

Για να ξέρετε… Περί Γενικών Γραμματέων

Το θέμα των γενικών γραμματέων θα το δει επισταμένως το Μαξίμου το επόμενο διάστημα.

Κάποιοι που δεν τούς θέλουν βασικοί υπουργοί δεν θα τους κρατήσει, κάποιοι άλλοι θα αλλάξουν μετά από την σύμφωνη γνώμη Μαξίμου-κόμματος ώστε να αξιοποιηθούν και πρόσωπα που η ΝΔ έχει «παρκάρει» στο προθάλαμο της εξουσίας.

Πάντως, εγώ ποντάρω ότι θα έχουμε σφαγές στο Οικονομικών-Ανάπτυξης- Εργασίας και συγκεκριμένα Σκάλκος, Δανδόλου, Καρασιώτου ίσως δουν την πόρτα της εξόδου!

Μου λένε ότι… Η ηχηρή άρνηση για το ρόλο του εκπροσώπου!

Είχαμε ηχηρή άρνηση μεγαλοστελέχους στο να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ…

Βόμβα από χιλιάδες “πράσινα” δάνεια, που έχουν κοκκινίσει από καιρό, αλλά… κρατούνται – Προστατευμένοι μόνο οι δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών από τις αυξήσεις της ΕΚΤ

*** Σύμφωνοι, τα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, προστατεύονται από τις νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, θα το αναλύσουμε στη συνέχεια. Το θέμα είναι το τι γίνεται με τα υπόλοιπα εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια, που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και οι κάτοχοί τους μένουν απροστάτευτοι από τις ήδη υφιστάμενες αυξήσεις της ΕΚΤ και τις μελλοντικές επίσης. Για αυτούς, δεν υπάρχουν ευεργετικά μέτρα, ούτα από τις τράπεζες, ούτε από τους διαχειριστές απαιτήσεων. Και το όλο θέμα συνιστά μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Και εδώ, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να σκύψει με προσοχή στο όλο πρόβλημα και οι συναρμόδιοι υπουργοί να επεξεργαστούν προτάσεις, οι οποίες θα αφορούν και φυσικά πρόσωπα-ιδιώτες και επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, πριν αρχίσουν να σκάνε η μία περίπτωση μετά την άλλη. Η επισήμανση της στήλης, δεν γίνεται για κανέναν άλλο λόγο, πλην του γεγονότος ότι – παρότι δεν ομολογείται – στα τραπεζικά συρτάρια και τις λίστες κρατούνται χιλιάδες δάνεια, χαρακτηριζόμενα ως…πράσινα, ενώ ουσιαστικά έχουν από καιρό κοκκινίσει. Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα, που εντέχνως αποκρύβεται και το οποίο, αν δεν υπάρξει μέριμνα και ρύθμιση του σε ενεστώτα χρόνο – με τη συμμετοχή φυσικά των τραπεζών τα κρατάνε με… ενέσεις “πράσινα” τα δάνεια αυτά – θα εξελιχθεί σε ένα νέο κύκλο ανώμαλων καταστάσεων, με σαφείς κοινωνικές αναφορές και αντιδράσεις.

*** Πάμε τώρα στα στεγαστικά. Η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και αυτόν τον μήνα, χωρίς μάλιστα να αποκλείει συνέχισή τους και τον Σεπτέμβριο, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό τοπίο σε όλες τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και δυσχεραίνοντας κάθε επενδυτική προσπάθεια, καθιστώντας απαγορευτική τη δανειοδότησή τους. Μέσα σε αυτό το δυσμενές τοπίο, οι κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, αναγκάζονται να προβούν σε κινήσεις προστασίας όσων συναλλάσσονται με τις τράπεζες, κυρίως τους δανειολήπτες, που είδαν τις δόσεις τους να ίπτανται και κάποιες φορές να υπερδιπλασιάζονται. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τουλάχιστον οι νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, όποτε και αν ανακοινωθούν, δεν θα έχουν επίπτωση σε χιλιάδες δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς είναι ήδη προστατευμένοι από τις αρχές Μαΐου του 2023 έναντι των αυξήσεων επιτοκίων, από τα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν οι τράπεζες στην χώρα μας. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας δανείων, που ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ έχουν δει και μείωση της δόσης τους. Παρόμοιες πολιτικές ακολουθούν και οι servicers, επίσης για διάστημα 12 μηνών.

Πολλαπλά οφέλη για ελληνική οικονομία, τράπεζες και επιχειρήσεις από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

*** Τις προσδοκίες και θετικές επιπτώσεις που θα έχει για την ελληνική οικονομία η επικείμενη αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στην προ ημερών έκθεση της για τη νομισματική πολιτική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, όλο το προηγούμενο διάστημα το ελληνικό Δημόσιο έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με αποτέλεσμα η καλύτερη διαβάθμιση να είναι σήμερα ΒΒ+, δηλαδή να υπολείπεται μόλις ένα «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, παρά τη σημαντική αύξηση, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα 170 μονάδων βάσης (μ.β.) χαμηλότερα από εκείνα στα οποία θα ήταν, αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι προαναφερθείσες αναβαθμίσεις. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στη διαφορά πιστωτικού κινδύνου μεταξύ ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων, η οποία έχει μειωθεί σε αρνητικά επίπεδα, από περίπου 150 μ.β. στις αρχές του 2019. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μια πιθανή ερμηνεία αυτής της εξέλιξης είναι ότι η αγορά ομολόγων έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την αναβάθμιση του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράμετρος που σχετίζεται με τον πιστωτικό κίνδυνο είναι σημαντική για τις αποδόσεις τόσο των ελληνικών όσο και των ιταλικών ομολόγων, δηλαδή οικονομιών με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

*** Στα οφέλη, όμως, από την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, θα πρέπει να υπολογιστούν οι καθόλου αμελητέες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών που θα ακολουθήσουν, οι οποίες θα οδηγήσουν στην άντληση φθηνότερης ρευστότητας και σε επιτόκια χαμηλότερα των σημερινών, που υπερβαίνουν το 7% και το 8%. Παρομοίως, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, θα ωφεληθούν επίσης, καθώς θα μπορούν να προσφύγουν στις ξένες αγορές για κεφάλαια, με επιτόκια αρκετά χαμηλότερα των σημερινών, αλλά και των αντίστοιχων από τις εγχώριες τράπεζες. Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα οι προσδοκίες ότι πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, να δηλώνει πρόσφατα αισιόδοξος πως η ανάκτηση του investment grade είναι ζήτημα ακόμα και ημερών και τον Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, να δηλώνει ότι μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή.

Οι κεντρικές τράπεζες, αψηφούν τους κινδύνους της ύφεσης και συνεχίζουν τις αυξήσεις επιτοκίων

*** Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, όλες οι κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει μία ιδιαιτέρως σκληρή νομισματική πολιτική, που δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες και οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς την παγκόσμια οικονομία. Από κοντά βέβαια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει προχωρήσει στις πλέον επιθετικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού της ιστορίας της. Το θέμα είναι ότι οι συνεχόμενες αυξήσεις έχουν οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2008, δηλαδή, πριν την δραματική μείωσή τους, που επέβαλε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που επέφερε και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, κάτι που εύκολα δυστυχώς παραβλέπεται. Κοινός στόχος των κεντρικών τραπεζών η ανακοπή των βίαιων αυξήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και η μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%. Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις πολλών οικονομολόγων, για τον επερχόμενο κίνδυνο ύφεσης, όμως, οι κεντρικές τράπεζες εμμονικά, στηρίζουν την πολιτική των νέων αυξήσεων επιτοκίων, απομακρύνοντας παράλληλα όποια σκέψη για παύση τους, πολύ περισσότερο δε μιας προοπτικής μείωσής τους. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δεν είναι τα αναμενόμενα, με επακόλουθο να υποδεικνύεται ο “συνήθης ένοχος”, δηλαδή οι αυξήσεις των μισθών, όπου και όσο έγιναν αυτές.

ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος, πριμοδοτούν τα κρατικά έσοδα

*** Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου στο πρώτο 5μηνο του 2023 έχει… ονοματεπώνυμα.
Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 26,252 δισ. ευρώ, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, σημειώνοντας υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 2,948 δισ. (12,7%), η οποία προήλθε κυρίως από τους φόρους, με μικρότερη συνεισφορά από τις μεταβιβάσεις και τα λοιπά τρέχοντα έσοδα. Οι φόροι, που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στα καθαρά έσοδα, ανήλθαν σε 22,866 δισ., υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 1,917 δισ. (9,2%). Ειδικότερα τώρα, οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών κινήθηκαν υψηλότερα του στόχου κατά 689 εκατ. (5,4%), αντανακλώντας κυρίως την υπεραπόδοση του ΦΠΑ, σε προϊόντα και υπηρεσίες. Θετική επίδραση στα φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ ασκεί και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εκτός από τον ΦΠΑ, υπέρβαση έναντι του στόχου σημείωσε και ο φόρος εισοδήματος, καθώς φόροι από φυσικά πρόσωπα, από εταιρείες και οι λοιποί φόροι εισοδήματος κατέγραψαν υπέρβαση έναντι των στόχων τους κατά 414 εκατ. (10,3%), 97 εκατ. (9,8%) και 122 εκατ. ευρώ (23,6%) αντίστοιχα.

Ενδιαφέρουν

*** Κρούση στους μετόχους της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας, λέγεται ότι έγινε στα μέσα Μαΐου από εγχώριο μεγαλοπαράγοντα, για λογαριασμό ξένου fund. Λογικό, αν δει κάποιος τις επιδόσεις της εταιρείας και την εν γένει χρηματοοικονομική υγεία του ισολογισμού της. Το παρακινδυνευμένο της υπόθεσης είναι ότι στην ιστορική βιομηχανία, δεν υπάρχει σύμπνοια (sic) απόψεων μεταξύ των μεγαλομετόχων κατά τα τελευταία έτη, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Συνεπώς, η πρόταση μάλλον προς τη διοίκηση έγινε, αλλά κατά τις πληροφορίες αφορά όλους τους μετόχους του Καρέλια Πάντως, ίσως και να μην είναι άσχετη η σημερινή πληροφορία που μεταφέρει η στήλη, με όσα ακούγονται για επικείμενη δημόσια πρόταση. Από ποια ομάδα μετόχων και προς ποια και με τη στήριξη ποιου ή ποιων; Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση, εφόσον εξελιχθεί και δεν μείνει μόνο στα πλαίσια των διερευνητικών συζητήσεων

*** Αρχίζει αύριο η δημόσια προσφορά της Mytilineos, που προχωρά στην έκδοση νέου επταετούς ομολόγου ύψους έως 500 εκατ. ευρώ., η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 6 Ιουλίου. Στις παρουσιάσεις που έγιναν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε σε τραπεζίτες και χρηματιστές ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που πραγματοποιεί την κίνηση και ότι είναι ο ενδεδειγμένος, καθώς έχουν προηγηθεί τα αποτελέσματα των εκλογών και τώρα επικρατεί επιχειρηματική ηρεμία. Τα μισά κεφάλαια θα πάνε για αποπληρωμές δανείων σε άλλες τράπεζες και τα υπόλοιπα για κεφάλαια κίνησης. Το θέμα είναι με τι επιτόκια θα δανειστεί και η συγκεκριμένη εταιρεία και όσες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν.

*** Οι δηλώσεις Στουρνάρα για την επενδυτική βαθμίδα και η νέα θετική για αυτές έκθεση της JP Morgan, δίνουν νέα ώθηση στις τράπεζες και τροφή για υψηλότερα επίπεδα στις μετοχές τους

*** Ανακοινώσεις σήμερα από τον ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα του Ιουνίου. Άλλο ένα θετικό στοιχείο για οικονομία και αγορά, αφού η διαφορά Ελλάδας – Ευρώπης είναι μεγάλη

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μία καλή, αποδοτική και δροσερή (όσο γίνεται) εβδομάδα, την πρώτη του Ιουλίου. Α, καλές βουτιές για όποιες-όποιους κάνουν ήδη χρήση των θερινών αδειών τους. Την καλημέρα μου!