Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, 1+1 συνεδριάσεις ακόμα και φύγαμε για εκλογές, όπου ο καθένας έχει τα δικαιώματά του. Οι αγορές έχουν τους δικούς τους μεν κανόνες, αλλά την πορεία τους σημαδεύει πολλές φορές και η πολιτική, σε όλες τις εκφάνσεις της…

Ο Γολγοθάς των υψηλών επιτοκίων, θολώνει τις προοπτικές για οικονομίες, επενδυτές, δανειολήπτες

*** Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, μπορεί να έχουν υποχωρήσει ως ένα σημαντικό βαθμό, αλλά η πτώση του πληθωρισμού στο 2% παραμένει ακόμα ένα μακρινό όνειρο, που η διάρκειά του μπορεί να κρατήσει μέχρι το 2025, τουλάχιστον. Επιπλέον, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, τις υπηρεσίες και τις μεταφορές, παραμένουν να ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, καθώς το πρόβλημα δεν υπάρχει τρόπος ή διάθεση να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, που δεν είναι άλλη από τον έλεγχο του κόστους πρώτων υλών και την διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Η κατάσταση ευφορίας και επενδύσεων που δημιούργησε το φθηνό για χρόνια χρήμα, ακόμα και τα χρόνια της πανδημίας, αντιστρέφεται τώρα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θορυβήθηκαν από την εκτίναξη του πληθωρισμού και έβαλαν τέλος και στο φθηνό χρήμα και στα πακέτα ενίσχυσης των εισοδημάτων, μετά την ανεξέλεγκτη ενεργειακή κρίση.

*** Σήμερα και ενώ είχαν επενδυθεί προσδοκίες ότι θα σταματούσε η αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, τώρα αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά και τον ερχόμενο μήνα θα έχουμε νέα αύξηση από την ΕΚΤ, αλλά το πιθανότερο και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – και βλέπουμε… Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει τους πάντες, κυβερνήσεις, συλλογικά κοινοτικά όργανα, υπουργικά συμβούλια, επιχειρήσεις, δανειολήπτες και καταναλωτές. Αλλά φυσικά έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση και επενδυτές πρώτου μεγέθους, κυρίως funds, που έχουν δανειστεί τεράστια ποσά με άλλα πολύ χαμηλότερα επιτόκια και τώρα βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να έχει εκτιναχθεί σε απρόβλεπτα ύψη, καθιστώντας τουλάχιστον επισφαλείς τις επενδύσεις τους, αν όχι ήδη ζημιογόνες.

*** Με δεδομένη την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, ακόμα και αν είναι η τελευταία αυτή του επόμενου μήνα, το κόστος του χρήματος θα παραμείνει στα υψηλότερα επίπεδα, όπως όλα δείχνουν και όπως βεβαιώνουν τραπεζικοί παράγοντες, για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα. Αλλοι ισχυρίζονται ότι από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ίσως αρχίσει μια προσεκτική και σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ανάλογα με την μέχρι τότε πορεία του πληθωρισμού, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι, δεν βλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο πριν υπάρξουν απτά δείγματα ότι ο ερχόμενος χειμώνας δεν θα βρεί και πάλι το ενεργειακό κόστος σε πολύ υψηλά επίπεδα και μάλιστα με κομμένες επίσημα τις επιδοτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη κορυφαίου τραπεζικού παράγοντα ότι “τα υψηλά επιτόκια, θολώνουν τις προοπτικές της επόμενης ημέρας, ακόμα και για τις τράπεζες, αφού δεν υπάρχει πλέον η συνήθης ζήτηση για δάνεια”, προσθέτοντας το ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο ότι “και η μεγάλη ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και θα προκαλέσει από φθινόπωρο μεγαλύτερες των σημερινών αντιδράσεις, όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά πρωτίστως από τις επιχειρήσεις”.

Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι…

*** Δεν υπήρξε αυτή τη φορά, κάποια… πανηγυρική υποδοχή της έκθεσης της γερμανικής τράπεζας για τις ελληνικές τράπεζες και δικαιολογημένα κατά την άποψή μου. Με πολλή μαεστρία η Deutsche Bank, αφού ανέβασε τις τιμές στόχους για τις τρεις και άφησε αμετάβλητη για μία, με πολύ καθαρό τρόπο ομολογουμένως, τις “έκαψε” κατά το κοινώς λεγόμενο. Τι μας είπε; Oι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει πιο ακριβές σε σχετικούς όρους, σε σύγκριση με άλλες πιθανές επιλογές στη νότια Ευρώπη, καθώς σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη φέτος με +59%, έναντι 10% για τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών. Πως το διαβάζουν άραγε αυτό οι ξένοι επενδυτές και τα χαρτοφυλάκια που ήδη έχουν τοποθετηθεί; Τις ξέρετε ήδη τις τιμές – στόχους που έδωσε για τις 4 συστημικές μας τράπεζες, απλώς τις επαναλαμβάνω για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας. Για την Alpha Bank αύξησε την τιμή-στόχο σε 1,90 ευρώ από 1,70 ευρώ, με σύσταση αγοράς, καθώς αποτελεί πλέον την κορυφαία επιλογή του γερμανικού οίκου. Και ενώ αύξησε την τιμή της Εθνικής σε 6,70 ευρώ από 6,15 ευρώ, ταυτόχρονα την υποβάθμισε σε διακράτηση από αγορά πριν, καθώς την είχε top pick προηγουμένως. Υποβάθμισε και την Πειραιώς σε διακράτηση από αγορά, με αμετάβλητη τιμή στόχο τα 3 ευρώ. Τέλος για τη Eurobank αύξησε την τιμή-στόχο σε 1,90 ευρώ από 1,70 ευρώ, με σύσταση αγορά. Πως λέγεται όλο αυτό το σκηνικό; Ανατρέξτε στον τίτλο…

Roadshow στο Παρίσι σήμερα για 7 μόνο εισηγμένες – Υπάρχουν, άραγε, ενιαία κριτήρια για τις επιλογές;

*** Είπαμε ότι οι κινήσεις της ΕΧΑΕ, να βγουν από την διεθνή απομόνωση εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους σε ξένους θεσμικούς, αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό βήμα και το επικροτούμε. Σήμερα, στο Παρίσι και ενώπιον κάπου 14 γαλλικών funds, γίνεται το προγραμματισμένο roadshow,αλλά μόνο επτά (7) εισηγμένων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ήτοι των εταιρειών Φουρλής, Austrian Card, ΕΧΑΕ, Profile, Κρι Κρι, Entersoft και Premia. Οι άλλες οκτώ (8) που συμμετείχαν στο προηγηθέν roadshow της Γενεύης, για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν μετέχουν. Έμειναν πέντε (5), στις οποίες ουσιαστικά προστέθηκαν ο Φουρλής και η Premia. Δεν ξέρω αν αληθεύουν όσα ακούγονται, για τους λόγους που κόπηκαν κάποιες εταιρείες, που είχαν συμμετάσχει στη Γενεύη και το ρόλο των 4 τραπεζικών χρηματιστηριακών, που είναι οι χορηγοί αυτών των παρουσιάσεων. Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια αξιολόγησης θα πρέπει να είναι ενιαία και αυστηρά και να μη χωράνε διακρίσεις, που ευχόμαστε να μην έγιναν. Θυμίζω ότι οι εισηγμένες που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις της Γενεύης ήταν οι ακόλουθες: ΑΔΜΗΕ, Austriacard , BRIQ Properties, Cenergy, Dimand, EYΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Elvalhalcor, Entersoft, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΠ, Profile, Πλαστικά Θράκης.

Έρχεται το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις – Επιπλέον ”πράσινη” χρηματοδότηση 800 εκατ. από την Ε.Ε.

*** Η χρηματοδότηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης μέσα από προγράμματα στήριξης και χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας βρέθηκε στο επίκεντρο, στην πρώτη, πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα του 12ου Athens Energy Summit. Ο Νικόλαος Μαντζούφας, διοικητής της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι 30,5 δισ. ευρώ έργα από το Ταμείο, θα πρέπει να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026, με το 38% από αυτά να προορίζονται για τον τομέα της πράσινης μετάβασης και το 20% για την ψηφιακή οικονομία. Από αυτά τα 30,5 δισ. έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ήδη 11,1 δισ. ευρώ, σε λιγότερο από 18 μήνες, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,1% του ΑΕΠ. Σύντομα δε, πρόσθεσε ότι θα βγει πρόσκληση προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, ενώ επίκειται η πρόσθετη χρηματοδότηση Repowering Eu, 800 εκατ. ευρώ, μόνο για τον τομέα της πράσινης μετάβασης που θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν, ήδη, υπογραφεί 178 δανειακές συμβάσεις μεταξύ εταιρειών και των τραπεζών, στον ένα χρόνο παρουσίας του προγράμματος, με 89 από αυτές να αφορούν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, προϋπολογισμού 2,7 δισ.

Ενδιαφέρουν

*** Επιτυχής η έκδοση ομολόγου senior preferred της Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση να αγγίζει τα 1,3 δισ. Στο 6,875% το ονομαστικό επιτόκιο και στο 7% η απόδοση. Το ομόλογο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 130 επενδυτών, με το κύριο μέρος της έκδοσης να τοποθετείται σε διαχειριστές κεφαλαίων (56%), σε τράπεζες και wealth management (συνδυαστικά 36%). Τα 3/4 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της τράπεζας και της χώρας, εν όψει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι η τράπεζα έχει εκδώσει άλλα 4 ακόμα παρόμοια ομόλογα, δανειζόμενη συνολικά 1,7 δισ. ευρώ, θωρακίζοντας τις ανάγκες της, αλλά μέχρι τη λήξη τους θα πρέπει και οι υψηλοί τόκοι να βγαίνουν και να αφήνουν και κέρδη. Σύντομα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλες τρεις τράπεζες, οπότε έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια…

*** Για τη δημιουργία του Ηρακλή ΙΙΙ, που προετοιμάζεται και θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις μικρότερες τράπεζες, την Attica Bank και την Παγκρήτια, αλλά και τις συνεταιριστικές τράπεζες, η στήλη σας ενημέρωσε έγκαιρα και έγκυρα. Άλλωστε, τα οφέλη αυτά τα καρπώθηκαν ήδη και με το παραπάνω οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και θα ήταν άδικο να μείνουν εκτός οι μικρότερες. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας εκ των τριών μετόχων της Thrivest Holding, μετόχου των δύο μικρών τραπεζών, στα πλαίσια εκδήλωσης του Economist, μιλώντας με εκπροσώπους του Τύπου. Όπως φέρεται ότι είπε, η συγχώνευση Παγκρήτιας και Attica Bank προχωρά κανονικά, με στόχο τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην χώρα, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα και ο νέος Ηρακλής ΙΙΙ, ο οποίος θα ολοκληρώσει την εξυγίανση κυρίως των μικρότερων τραπεζών, λειτουργώντας θετικά και στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

*** «Απελευθερώθηκε» κατά τα φαινόμενα ο ΑΔΜΗΕ από τον μεγάλο ξένο πωλητή και παρά τους μεγάλους ακόμα όγκους, η μετοχή του ανακάμπτει και καταγράφει σημαντικά κέρδη.

*** Έκοψε μέρισμα η Cenergy, αλλά το πήρε γρήγορα πίσω. Το ίδιο και η Βιοχάλκο. Ασκήθηκαν μεν πιέσεις, καθώς ανεκόπη και η συνολική ανοδική πορεία της αγοράς, αλλά και οι δύο μετοχές αποπνέουν υγεία.

*** Μέσα σε ένα μήνα, “δίπλωσε” η μετοχή της ΒΙΣ. Βασικός μέτοχος είναι η εταιρία HQF, η με ποσοστό 91,314% και ελέγχεται από τον Ιωάννη Φιλίππου και τα τέκνα του. Προφανώς, έχει κλείσει η εξαγορά από τον ξένο όμιλο, δεν εξηγείται αλλιώς τέτοιο ράλι. Μήπως η Επ. Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει ενημέρωση;

*** Άλματα και η ΣΑΤΟ και μάλιστα με χιλιάδες κομμάτια ανεκτέλεστο στο κλείσιμο. Υπό παρακολούθηση η περαιτέρω πορεία της.

*** Τι συμβαίνει με την ΕΚΤΕΡ και η μετοχή της έχει πάρει την κάτω βόλτα, όλως ξαφνικά; Υπάρχει κάποιο θέμα με δάνειο σε μη συστημική τράπεζα, όπως φημολογείται;

*** Έπιασε το ένα (1) φράγκο, σόρι ευρώ, η μετοχή της ΛΑΝΑΚΑΜ. Αλήθεια, εκείνα τα φλερτ και τα πήγαινε έλα κάποιων προξενητών, τι απέγιναν; Αναβίωσαν μήπως; Και εκείνο το πρόστιμο των 64.000 από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, να πληρώθηκε;

*** Κοντά στα υψηλά της πάλι η μετοχή του Φουρλή, για την οποία κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι και το…φλουρί της χρονιάς.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι, δύο συνεδριάσεις πριν την εκλογική μάχη της Κυριακής. Καλό βόλι σε όλους, η ψήφος είναι και δικαίωμα και υποχρέωση. Ψυχραιμία και σύνεση, η ζωή θα συνεχιστεί και από τη Δευτέρα. Την καλημέρα μου!