Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

*** Αυτή η ομοβροντία θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες και τις προοπτικές των μετοχών τους, δεν έχει προηγούμενο και σε έκταση και σε διάρκεια, κρατώντας ζωηρό το αγοραστικό ενδιαφέρον για τους τίτλους τους. Ήταν η σειρά της Morgan Stanley, η οποία σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρει ότι παραμένουν οι πλέον ελκυστικές προτιμήσεις στην Ευρωζώνη, αλλά και στις ζώνες Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Παρά την υπεραπόδοση τους, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν, υποστηριζόμενες από τα αυξημένα, λόγω αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθαρά έσοδα από τόκους, που φέρνουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, από την προοπτική αύξησης των δανείων και φυσικά από τα ακόμη χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, απαλλαγμένες από τα κόκκινα δάνεια και ενισχυμένες από τους μειωμένους δείκτες NPEs. Απλά πράγματα και κατανοητά.

*** Ειδικά για το θέμα του χάσματος μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, ποια ήταν ακριβώς η διατύπωση από τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην χθεσινή συνέντευξή του; Ιδού: « …ενώ έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι τράπεζες, αλλά από την άλλη μεριά βλέπετε πολύ μεγάλο περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων. Τι πρέπει να κάνουμε; Να ενισχύσουμε τις μικρότερες τράπεζες. Να εξασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων και μικρών τραπεζών». Σας θυμίζω τη χθεσινή (προφητική) αναφορά της στήλης αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα. Η υπόθεση, πάντως, με τα χαμηλά έως ανύπαρκτα επιτόκια χορηγήσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων, τα οποία από μεθαύριο Πέμπτη, θα αυξηθούν κι άλλο, μετά τη θεωρούμενη ως βέβαιη αύξησή τους από την ΕΚΤ, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει πολύ σοβαρά και έντονα την όποια επόμενη κυβέρνηση. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες, υφιστάμενους και δυνητικούς.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες και η Avramar φέρνουν νέα κόκκινα δάνεια στις 4 συστημικές τράπεζες/ Σοβαρές ευθύνες για την κατάληξη

*** Πολύ έγκαιρα η στήλη ασχολήθηκε με τη νέα τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχει δημιουργηθεί στη διαχειρίστρια εταιρεία Avramar, η οποία ανέλαβε προ ετών να εξυγιάνει το τρίο της επιτυχίας-αποτυχίας των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Ανδρομέδα. Τα ερωτήματα εδώ για την τρύπα των 340 περίπου εκατ. ευρώ, που όπως φαίνεται θα κληθούν να πάρουν πάνω τους οι πιστώτριες τράπεζες, είναι πολλά, παλιά και καινούργια. Για τα παλιά και το πως έδιναν αβέρτα δάνεια οι τότε διοικήσεις τραπεζών σε εταιρείες που δεν είχαν μέλλον και τα πάγιά τους ήταν τα…ψάρια, οι απαντήσεις ουσιαστικά δεν δόθηκαν ποτέ και φυσικά ποτέ δεν αποδόθηκαν και οι ευθύνες. Για τα νέα ερωτήματα, όμως, θα πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις. Πως είναι δυνατόν, οι τράπεζες, να μην ελέγχουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ή καθόλου) την εφαρμογή του business plan της Avramar και να φτάνουν σήμερα στο σημείο να μιλούν για καταστρατήγησή του και μη εφαρμογή του; Δεν υπήρχε εντεταλμένη υπηρεσία, αρμόδιος υπάλληλος, στέλεχος, διευθυντής που να έχει εικόνα για το τι συμβαίνει; Δηλαδή, δίνονται εκατομμύρια, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω, έστω στοιχειώδης, έλεγχος για τη χρήση τους; Κυρίως δε για τα ποσά που δόθηκαν επιπρόσθετα, περίπου 50 εκατ. ευρώ, δεν αναρωτήθηκαν πως και που χρησιμοποιήθηκαν;

*** Οι ευθύνες είναι βαριές και τις αναγνωρίζει σε συνομιλία του με τη στήλη υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, αναφέροντας ότι σαφώς η Avramar απέκρυψε εντέχνως τα προβλήματα για μεγάλο διάστημα, αλλά, “μία επιτόπια έρευνα από την πλευρά μας θα είχε εντοπίσει την κακοδιοίκηση και την πορεία προς το χειρότερο των επιχειρήσεων αυτών, που ενοποιήθηκαν, όπως ενοποιήθηκαν, μέσα σε μία νύχτα”. Και προσθέτει ότι οι τράπεζες, θα πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες και από τους δύο βασικούς μετόχους της διαχειρίστριας εταιρείας (σ.σ: Mubadala και Amerra), καθώς υπάρχουν ρήτρες από την αρχική συμφωνία. Αν πράγματι υπάρχουν ρήτρες, που να κατοχυρώνουν τις τράπεζες, τότε σαφώς θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Αλλά, αυτή η ιστορία των τριών εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι πιθανόν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλες ομοειδείς περιπτώσεις…

Ο όμιλος Grimaldi δεν θα άφηνε το προπύργιό του –  Πήρε και το λιμάνι Ηρακλείου – Τι σχεδιάζει

*** Αυτό που θεωρούσαν όλοι βέβαιο συνέβη, ο όμιλος Grimaldi έδωσε την καλύτερη προσφορά και πήρε και το λιμάνι στο Ηράκλειο (Ο.Λ.Η.), που ήταν άλλωστε το προπύργιό του, με την απόκτηση των Μινωικών Γραμμών και το χτίσιμο της κυριαρχίας του στα δρομολόγια Ελλάδας-Ιταλίας. Προσφέροντας 80 εκατ. ευρώ για το 67% των μετοχών του, την μεγαλύτερη έναντι των άλλων ανταγωνιστών του, αποκτά ένα περιουσιακό στοιχείο, που κατά γενική ομολογία μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλά παράλληλα επίπεδα, από το ίδιο το μεταφορικό έργο, μέχρι την πλήρη και σύγχρονη ανάπτυξη logistics στην έκτασή του. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το λιμάνι του Ηρακλείου έχει ενταχθεί στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κρήτη και παράγοντες που έχουν σχέσεις με τον ιταλικό όμιλο, ο Γκριμάλντι σχεδιάζει, πέραν άλλων επενδύσεων και την αξιοποίηση του λιμανιού στο Ηράκλειο, για μόνιμη διασύνδεση και με άλλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για μελλοντική τουριστική του αξιοποίηση, μέσω κρουαζιερόπλοιων, που θα έχουν ως βάση τον Ο.Λ.Η..

Ενδιαφέρουν

*** Για την καταγραφή και μόνον οι νέες τιμές που έδωσε η Morgan Stanley για τις τραπεζικές μετοχές, με προτίμηση τις Πειραιώς στα 4,04 ευρώ (+39%) και Eurobank στα 2,10 ευρώ (+38%). Για την Alpha Bank δίνει τα 1,98 ευρώ (+29%) και για την Εθνική τα 7,05 ευρώ (+15%).

*** Η κατά Στουρνάρα φοροδιαφυγή: 80 δισ. ευρώ δηλώνονται επίσημα, η κατανάλωση είναι 140 δισ. ευρώ, άρα λείπουν – φοροδιαφεύγουν 60 δισ. ευρώ. Ερώτημα: προσμετρώνται και τα ποσά των καρτών ξένων τραπεζών είτε χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είτε αλλού;

*** Η ομάδα Καραμούζη – Καραφωτάκη έβγαλε εκτός Δ.Σ. της ΕΨΑ την οικογένεια Σεπετά, της Βίκος, που κατέχει το 25% της Βολιώτικης ιστορικής εταιρείας αναψυκτικών και χυμών και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση των 3,2 εκατ. ευρώ. Θα τα βρουν και στη συνέχεια;

*** Νέα εξαγορά, στην Κρήτη αυτή τη φορ, από την ταχέως αναπτυσσόμενη SOFTONE του Πάνου Γερμανού. Απέκτησε το 100% της τοπικής εταιρείας App Soft. Πολλά τα επενδυτικά μέτωπα από τον πολυπράγμονα επιχειρηματία – Public, Sunlight, Πληροφορική, εξαγορές στην αλλοδαπή.

*** Τώρα που ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε και την Intracom Defense στην Israel Aerospace και ολοκληρώνει οσονούπω και το εγχείρημα της ΚΛΜ, για να εισαγάγει στο ΧΑ και την Intracom Properties, θα ξεδιπλωθούν σταδιακά και τα επόμενα επενδυτικά εγχειρήματα.

*** Το μεγάλο στοίχημα, του να πιάσει η μετοχή της την τιμή της αύξησης των 9 ευρώ, η ΔΕΗ το πέτυχε και τώρα τραβάει για υψηλότερα το χαρτί. Το report της Eurobank της δίνει τιμή 13 ευρώ και κατά τις εκτιμήσεις πολλών, η μετοχή αδικείται σε αυτά τα επίπεδα.

*** Αδικούνται επίσης η ΜΟΗ, που δεν είναι πλέον μόνο πετρελαϊκή εταιρεία και ο Τιτάνας, που θα έχει οφέλη από την ανοικοδόμηση εμπόλεμων περιοχών.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!