Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
Η Ελλάδα παραμένει κορυφαία επενδυτική επιλογή – Πακτωλός εισερχόμενων κεφαλαίων για κυνήγι αποδόσεων στο ΧΑ και εξαγορές επιχειρήσεων
*** Η Ελλάδα, καταγράφοντας κορυφαίες αποδόσεις στο Χρηματιστήριό της και εμφανίζοντας από τους ταχύτερους και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε., εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα βλέμματα και την προσοχή διεθνών επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες αποδοτικών τοποθετήσεων, όχι μόνο σε μετοχές, αλλά και σε εταιρείες που εμφανίζουν σημαντικά κέρδη και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και μεγαλύτερων αποδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι ξένοι οίκοι, ακόμα και πριν τις εκλογές της 21ης Μαίου, πολύ περισσότερο μετά τα αποτελέσματά τους, εκθειάζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα δίνουν νέους υψηλότερους στόχους για μία σειρά μετοχών. Κυριαρχούν βεβαίως στις αναλύσεις των ξένων οι τράπεζες, ακολουθούμενες από εταιρείες του ενεργειακού και του τουριστικού κλάδου, αλλά σταδιακά προστίθενται και νέοι τίτλοι. Και αυτό συμβαίνει και θα εξακολουθήσει να καταγράφεται, γιατί πλέον οι ξένοι οίκοι ψάχνουν βαθύτερα των 5-10 ισχυρών εισηγμένων εταιρειών, ανακαλύπτοντας και άλλες περιπτώσεις, που μπορούν να τους αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις.
Οι ξένοι οίκοι, επιθετικά funds και διεθνή επιχειρηματικά ονόματα χτενίζουν την αγορά!
*** Πέραν των μετοχικών τοποθετήσεων, που ήδη τους έχουν αποφέρει μεγάλα κέρδη και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι ξένοι οίκοι, μεγάλα και μικρότερα funds και ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα της αλλοδαπής, μέσω ανθρώπων τους και συνεργατών τους, χτενίζουν κυριολεκτικά την ελληνική αγορά, αναζητώντας μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις ή μεσαίες με σαφείς αναπτυξιακές προοπτικές. Μάλιστα, όπως αναφέρει τραπεζική πηγή στη στήλη, ήδη σε κάποιες τράπεζες έχουν καταφτάσει πολύ μεγάλα ποσά, για πρώτη φορά τέτοιου ύψους και αναμένονται και άλλα, τα οποία θα κατευθυνθούν σταδιακά για κερδοφόρες τοποθετήσεις. Είναι τέτοια η ροή ξένων κεφαλαίων στις τράπεζες, που έχουν ενεργοποιηθεί και τα ελεγκτικά μέτρα του Επόπτη, προκειμένου να μην εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και κεφάλαια ύποπτης προέλευσης. Ο Επόπτης, μάλιστα, έχει προειδοποιήσει τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, να ασκούν με αυστηρότητα τους προβλεπόμενους ελέγχους.
Προς επιχειρηματικές ανακατατάξεις μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου
*** Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ίδιες τραπεζικές πηγές, “διανύουμε τα προεόρτια της επικείμενης αναβάθμισης της χώρας και οι ξένοι θεωρούν δεδομένο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας και για αυτό προστρέχουν από τώρα να πάρουν θέση για την επόμενη ημέρα”, που πλησιάζει ούτως ή άλλως. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα και τρίτη εκλογική διαδικασία, “θα γίνουμε μάρτυρες σημαντικών ανακατατάξεων στο επιχειρηματικό πεδίο μέχρι το τέλος του χρόνου, με εξαγορές σημαντικών ποσοστών, ακόμα και πλειοψηφικών από ξένα χαρτοφυλάκια ή ομοειδείς κατά περίπτωση εταιρείες”.
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανοίγει το δρόμο!
*** Υπάρχει, όμως, άλλη μία εξήγηση, πέραν των ευκαιριών που παρουσιάζει η Ελλάδα, λόγω καλής πορείας της οικονομίας της και των υψηλών μετοχικών αποδόσεων, που συντελείται αυτός ο πρωτοφανής συνωστισμός κεφαλαίων. Σύμφωνα με εξομολογήσεις διαχειριστών ξένων funds προς στελέχη ελληνικών τραπεζών και άλλους παράγοντες της αγοράς, σημαντικό ρόλο στην έλευση τέτοιου όγκου κεφαλαίων στη χώρα μας διαδραματίζει η τάση φυγής από την Ευρώπη επιχειρήσεων και επενδυτικών κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, λόγω των πρωτοφανούς ύψους επιδοτήσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν για πράσινες επενδύσεις. Για το λόγο αυτό, μέρος αυτών των κεφαλαίων αναζητά και ευκαιρίες σε χώρες που εμφανίζουν σταθερή αναπτυξιακή πορεία και οι δείκτες τους κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα του κοινοτικού μέσου όρου, όπως η Ελλάδα. Ουσιαστικά, δηλαδή, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, συμβαίνει το πρωτοφανές, η Ελλάδα να προτιμάται ευθέως από άλλες ισχυρότερες χώρες και οικονομίες της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, λόγω της ευημερίας των οικονομικών δεικτών της και του φιλικού επενδυτικού της περιβάλλοντος.
Θετική εισήγηση της ΤτΕ προς την ΕΚΤ και τον SSM για το fit and proper της επιχειρηματικής τριανδρίας Εξάρχου- Μπάκου- Καϋμενάκη!
Για να ξέρετε…Επειδή πολλά λέγονται κι άλλα τόσα ακούγονται δεξιά κι αριστερά σχετικά με το fit and proper της επιχειρηματικής τριανδρίας Εξάρχου- Μπάκου- Καϋμενάκη, με αφορμή την Attica bank, την Παγκρήτια και την απορρόφηση από την τελευταία της HSBC και της Συνεταιριστικής Σερρών, σας ενημερώνω σχετικά ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη πραγματοποιήσει θετική εισήγηση προς την ΕΚΤ και τον SSM, από όπου αναμένεται πλέον η τυπική έγκριση, χωρίς ταυτόχρονα να έχει υπάρξει η παραμικρή έστω ένδειξη ότι η εισήγηση της ΤτΕ δεν θα γίνει αποδεκτή!
Και η ιστορία έχει καταδείξει ότι ουδέποτε ο SSM έφερε αντίρρηση ή αμφισβήτησε σχετική έκθεση ή εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος!
Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές πως ουδέποτε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Ι. Στουρνάρας επιχείρησε να εγκλωβίσει ή να βάλει σε περιπέτειες την επιχειρηματική τριανδρία, που σε κάθε περίπτωση έχει συμβάλει τα μέγιστα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος!
Άσχετο 1
Άρχισαν ήδη τα …όργανα για πασίγνωστο επιχειρηματικό παράγοντα, τον οποίο έχει βάλει στο μάτι (στο στόχαστρο για να είμαι ακριβής) ο πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου, με εντολή άνωθεν! Ο νοών νοείτο…
Άσχετο 2
(επιμένω και επανέρχομαι) Για ποιον επιχειρηματικό παράγοντα λένε στο Μαξίμου «από την Δευτέρα 26 Ιουνίου αρχίζουν τα δύσκολα»;
Άσχετο 3
Ποιος τραπεζίτης του εξωτερικού και στενός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, προαλείφεται για Διοικητής της Εθνικής, στη θέση του Παύλου Μυλωνά;
Morgan Stanley και Goldman Sachs, ανοίγουν τις πόρτες της επενδυτικής βαθμίδας/ Εκθειάζουν οικονομία και τράπεζες
*** Η Morgan Stanley, στην λίαν ευνοϊκή για την Ελλάδα έκθεσή της, αναμένει συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τόσο το 2023 όσο και το 2024 και διατήρηση της τάσης υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης την ίδια χρονική περίοδο. Ναι μεν επισημαίνει ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τις εισροές – ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο ξένος οίκος αναμένει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 και κατά 2,2% το 2024, έναντι 0,7% και 1% για την Ευρωζώνη στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Μιλάμε για μεγάλες αποκλίσεις, τις προβλέψεις των οποίων δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς πλέον. Στα σημεία που έχει τις επιφυλάξεις της, καταγράφω την επισήμανσή της για τον δομικό πληθωρισμό, για τον οποίο αναφέρει ότι θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένος, εξαιτίας, κυρίως, των τιμών των υπηρεσιών διασκέδασης και ψυχαγωγίας, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ενόψει μιας ακόμη ισχυρής τουριστικής περιόδου.
*** Η Goldman Sachs, από την πλευρά της με την έκθεσή της, έδωσε νέα τροφή στις τραπεζικές μετοχές, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις τιμές στόχους της. Ο οίκος, ουσιαστικά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, λόγω των πολύ καλών και μη αναμενόμενων και από την ίδια αποτελεσμάτων τους κατά το πρώτο τρίμηνο. Αποδίδει αυτή την εξέλιξη σε δύο λόγους, στο υψηλό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και στην ανθεκτικότητα των περιουσιακών στοιχείων, με καθαρό μηδενικό σχηματισμό νέων NPE το τρίμηνο. Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναμένει ότι η συνεχής πρόοδος στη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων και η αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων θα στηρίξει περαιτέρω τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και βλέπει ανοδικό περιθώριο 25%. Δίνει σύσταση και νές τιμές στόχους, για την Alpha στα 1,95 ευρώ ή 42% ανοδικό περιθώριο, για την Πειραιώς δίνει νέα τιμή τα 3,35 ευρώ ή ανοδικό περιθώριο 21% και για την Εθνική τα 6,90 ευρώ ή 21% επίσης ανοδικό περιθώριο. Παραμένει «ουδέτερη» για τη Eurobank και δίνει τιμή 1,70 ή 16% ανοδικό περιθώριο.
Επιτοκιακό περιθώριο 2,3%-2,4% βλέπει ο Χρήστος Μεγάλου
*** Τις προβλέψεις του για την οικονομία, τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία των τραπεζών παρουσίασε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Ξεχωρίζω ένα απόσπασμα από τα όσα ενδιαφέροντα είπε ο Μεγάλου και το οποίο νομίζω ότι έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία: «…αφενός, έχουμε το καθαρό περιθώριο επιτοκίου να αυξάνεται και από την άλλη, οι καταθέτες θα απαιτήσουν υψηλότερη απόδοση για τα χρήματά τους και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε. Πιστεύουμε ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα κυμανθεί γύρω στα 2,3%-2,4%, που είναι ένα πολύ καλό περιθώριο για μια ευρωπαϊκή τράπεζα. H Ελλάδα τον Απρίλιο σημείωσε πληθωρισμό 3% για το έτος, που είναι ένας αξιοσημείωτος αριθμός. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια προς το όριο του 3,75%, αλλά και πάλι δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά μας. Παραμένουμε προσεκτικοί και σε ετοιμότητα να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, αν χρειαστεί». Η διακύμανση που δίνει ο CEO της Πειραιώς για το επιτοκιακό περιθώριο είναι πολύ μικρή, οπότε συμπεραίνω ότι βλέπει σταθεροποίησή του, αλλά δεν ξέρω σε ποιο χρονικό ορίζοντα και διάστημα αναφέρεται.
Η Κίνα αλλάζει την εσωτερική αγορά της, για να προσελκύσει ξένους επενδυτές
*** Πολύ ενδιαφέροντα για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά φυσικά και για την ίδια την Κίνα, όσα ανακοινώθηκαν για τις επικείμενες αλλαγές στο οικονομικό της μοντέλο και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις ξένες επενδύσεις και την προσέλκυσή τους, μειώνοντας τη σημερινή γραφειοκρατία. Το Πεκίνο θέλει να διαμορφώσει μια ενοποιημένη κινεζική εσωτερική αγορά, που θα παρέχει πολλαπλές ευκαιρίες σε επιχειρήσεις και φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται με ξένα οικονομικά κεφάλαια, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα, αλλά και διευρύνοντας το πλαίσιο επιχειρηματικής δράσης. Η Κίνα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των προϋποθέσεων εισόδου ξένων επενδυτών, υποσχόμενη μέτρα που θα μειώσουν αποτελεσματικά τις αρνητικές επιδόσεις της στις επενδύσεις από το εξωτερικό, δίνοντας έμφαση στη σύμπλευση της κινεζικής οικονομίας με τους διεθνείς εμπορικούς και οικονομικούς κανόνες υψηλών προδιαγραφών που εφαρμόζονται στη Δύση. Παράλληλα, θα γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα υλοποιηθεί και με τη συμμετοχή αντίστοιχων επιχειρηματικών φορέων.
Ενδιαφέρουν
*** Τρέχουν οι τράπεζες, τρέχει και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, αλλά η διάχυση της ανόδου, που κάποια στιγμή φάνηκε, ανακόπηκε δυστυχώς. Σε γενικές γραμμές καλή και ικανοποιητική η δυναμική της αγοράς, που κρατάει υψηλό τον τζίρο της, βοηθούμενη και από τις χθεσινές θετικές εκθέσεις ξένων οίκων
*** Την κεφαλαιοποίηση των 4 δισ. ευρώ “κυνηγούν” κι άλλες εισηγμένες. Αυτή τη στιγμή το στόχο αυτό έχουν κατακτήσει ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank και Μυτιληναίος. Πλησιάζουν και κατά τις προβλέψεις θα τον πετύχουν το στόχο η Πειραιώς, η ΔΕΗ, η Alpha Bank και η Μότορ Όιλ
*** Έκοψε μέρισμα (0,700 χθες ο ΟΠΑΠ και το κάλυψε στην ίδια συνεδρίαση. Η Quest, που είχε μείνει λίγο πίσω, τώρα φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά της. Autohellas και ΑΚΤΩΡ “παίζονται” και αποδίδουν, ενώ ο ΟΤΕ κατέγραψε τέταρτη ανοδική συνεδρίαση.
*** Πολύ πίσω έχει μείνει η ΕΥΔΑΠ, αλλά των φρονίμων τα παιδιά, πριν τις επερχόμενες εξελίξεις, “μαγειρεύουν”.
*** Σε εξέλιξη μου λένε βρίσκονται δύο…προξενιά στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών. Αν καταλήξουν σε γάμο, τότε η μία θα περάσει σε ξένα χέρια και η άλλη σε ισχυρότερα ελληνικά.
*** H Alpha Bank γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που προσυπογράφει την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Ουδετερότητα στον τραπεζικό κλάδο (Net Zero Banking Alliance – NZBA), αναλαμβάνοντας επισήμως τη δέσμευση για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.
Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Σήμερα, μην το ξεχάσω, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Επίσης, την Παρασκευή έρχεται ο Fitch με τις αξιολογήσεις του για την ελληνική οικονομία και την άλλη Πέμπτη debate. Την καλημέρα μου!