Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Τελευταία ημέρα του Μαΐου σήμερα, μπαίνουμε αισίως στον Ιούνιο, τον μήνα των κρίσιμων εκλογών. Υπομονή, άλλες 25 και σήμερα έμειναν…

Γιατί οι «Κηπουροί» του ψηφοδελτίου Επικρατείας είχαν νόημα, στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Επειδή πολλά λέγονται γύρω από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και τα πρόσωπα που τελικά το απαρτίζουν, ειδικά ως προς τις 6 εκλόγιμες θέσεις, καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω, μας ανέλυσαν τον βασικό λόγο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε να τοποθετήσει τους δικούς του «κηπουρούς», παρά τις εύλογες αντιδράσεις και μολονότι γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι άνοστα, άοσμα, χωρίς κομματικές ή πολιτικές διαδρομές, με μόνο τους προσόν ότι είναι φίλοι φίλων, κολλητοί, ημέτεροι, μέλη μιας κλειστής παρέας μιας ψευδεπίγραφης ελίτ κομματικών γυρολόγων, που παριστάνουν τους κεντρογενείς, τους «πεφωτισμένους» δεξιούς και τους διανοούμενους!!!

Η αλήθεια είναι , όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εντός του Μαξίμου, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνειδητά επέλεξε «κηπουρούς», η επιλογή αποκλειστικά «δικών του» ήταν συνειδητή, καθώς στο κυνήγι της οριακής αυτοδυναμίας των 151 ή 152-153 εδρών, χρειάζεται οι βουλευτές που θα προκύψουν από το Επικρατείας, που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να είναι καθηγητές ή πρόσωπα με αυτόνομη και ισχυρή προσωπικότητα και συγκροτημένες απόψεις, να στηρίξουν χωρίς δεύτερη σκέψη την κυβέρνηση ή ακόμη όποια τυχόν επιλογή υπάρξει σε περίπτωση συγκυβέρνησης!

Επομένως η επιλογή των «Κηπουρών» στο Επικρατείας είχε νόημα και σκοπιμότητα!

Καθώς η λογική δεν ήταν να επιλεγούν οι άριστοι ή όσοι συμβολίζουν την διαδρομή της Παράταξης, αλλά οικογενειακοί φίλοι, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος, προστατευόμενες ημέτερων επιχειρημάτων που είναι κολλητάρια!

Όλοι αυτοί που δεν θα τον πουλήσουν στη στροφή τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Τόσο απλά…

Η συνταρακτική νίκη της ΝΔ βάζει στην άκρη «τα προσωπικά» και φέρνει γλείψιμο – Όταν η γραμμή των παραδοσιακών φύλλων συναρτάται με το ποτέ ο μεγαλοδημοσιογράφος – αρχινταραβεριτζής είδε τον Τσίπρα και πότε τον Μητσοτάκη!

Για να καταλαβαίνετε πως λειτουργούν τα δήθεν έγκυρα και παραδοσιακά φύλλα της χώρας, όσον αφορά την γραμμή και την προσέγγιση στα πολιτικά ζητήματα, σας πληροφορώ:

Όταν ο μεγαλοδημοσιογραφος, αρχινταραβεριτζής του φύλλου συναντιέται με τον Τσίπρα, τότε το έγκριτο φύλλο αρχίζει την αποστασιοποίηση από την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη, αλλά και την κριτική στα μεγάλα ζητήματα, με τον γνωστό πάντα τρόπο της …εγκυρότητας!

Όταν ο μεγαλοδημοσιογραφος, στη συνέχεια, συναντιέται με τον Μητσοτάκη, κολακεύεται! Θεωρεί προφανώς ότι είναι αποδεκτός από την κεντρική εξουσία, που χρόνια τώρα τον έβλεπε με μισό μάτι, για χίλιους λόγους!

Και γυρίζει την γραμμή, σταματάει τη έγκυρη σκληρή κριτική και αρχίζει να στηρίζει, διακριτικά στην αρχή και πάλι την κυβέρνηση! Άλλωστε για παραδοσιακό φύλλο πρόκειται, μην το ξεχνάτε!!!

Όταν η Κεντροδεξιά κερδίζει τις εκλογές, τότε λόγω «προσωπικής εμπάθειας», το παραδοσιακό φύλλο λειτουργεί και πάλι στην αρχή, μετά το σοκ, ως εφημερίδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας τον προβληματισμό όσον αφορά τις αιτίες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην μεγάλη ήττα!

Στο διά ταύτα ωστόσο, η συντριπτική νίκη της ΝΔ, βάζει στο τέλος στην άκρη «τα προσωπικά» και εκεί αρχίζει η εποχή του γλειψίματος! Ο νοών νοείτο …

Ξεκαθάρισμα επιχειρηματικών λογαριασμών. Δύο ανώνυμες καταγγελίες, συνοδευόμενες από έγγραφα και αποδεικτικό υλικό, που αφορούν γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους έφθασαν σε φορολογικές και ανεξάρτητες αρχές οι οποίες ξεκινούν ελέγχους!

Δύο ανώνυμες καταγγελίες, που κατά τα φαινόμενα εντάσσονται στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος επιχειρηματικών λογαριασμών και οι οποίες αφορούν δύο επιχειρηματικούς ομίλους, απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τις κρατικές Αρχές!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εντελώς συμπωματικά (!!!) σε τρία γραφεία ανεξάρτητων και φορολογικών αρχών, έφθασαν δυο ανώνυμες καταγγελίες συνοδευόμενες από έγγραφα και «αποδεικτικό υλικό» οι οποίες φέρεται να αφορούν δυο πολύ γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους, η παρουσία των οποίων θεωρείται – και είναι- πολύ έντονη τα τελευταία χρόνια στην αγορά!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι 2 καταγγελίες πρωτοκολλήθηκαν και έχουν ήδη ανατεθεί σε αρμόδιους ελεγκτές διά τα περαιτέρω!

Για τον ένα όμιλο μάλιστα ζητήθηκε ήδη – κατά τις πληροφορίες – δικαστική συνδρομή από κράτος μέλος της ΕΕ καθώς σύμφωνα με την καταγγελία ενεργοποιείται στην εν λόγω αγορά διά μέσω πλέγματος εταιριών και προσώπων – φαντασμάτων!

Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, τα στοιχεία που επισυνάπτονταν των καταγγελιών θεωρούνται εκ πρώτης «πειστικά» και εμπεριστατωμένα και στο βαθμό που επιβεβαιωθούν από την έρευνα των Αρχών, εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, όχι μόνο για τους δύο επιχειρηματικούς οργανισμούς αλλά και για ένα ομόκεντρο σύστημα που λειτουργούσε παράλληλα!

Συνεχίζεται …

Πληθαίνουν οι φόβοι της ΕΚΤ για σοβαρά “παράπλευρα χτυπήματα” των τραπεζών, από hedge funds, ασφαλιστικές, ταμεία και διαχειριστές

*** Μπορεί η τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη κυρίως, να βρίσκεται σε φάση “ελεγχόμενης στάθμευσης” – όπως πολύ εύστοχα χαρακτήρισε την κατάσταση κορυφαίο στέλεχος ελληνικής τράπεζας, που του ζητήσαμε την άποψή του – αλλά οι ανησυχίες και οι φόβοι για πιθανή νέα κρίση και μάλιστα μεγαλύτερη, είναι διάχυτοι στην πυραμίδα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, την ΕΚΤ και τους αξιωματούχους της. Η στήλη προ αρκετών ημερών είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό, με αφορμή τις πρώτες επίσημες ανησυχητικές δηλώσεις από τον Λουι ντε Γκίντος, ο οποίος τόλμησε να θίξει το θέμα, που για τους περισσότερους αποτελεί μεν ταμπού, αλλά και κοινό μυστικό, που συζητείται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες.

*** Κοινό μυστικό αποτελεί βεβαίως το γεγονός ότι οι λεγόμενες “σκιώδεις τράπεζες” – που περιλαμβάνουν ασφαλιστικές εταιρείες, hedge funds, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και συνταξιοδοτικά ταμεία – ουσιαστικά παρέχουν ένα πολύ σημαντικό μέρος των τραπεζικών αναγκών για χρηματοδοτήσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες τους με το αζημίωτο φυσικά και με επιτόκια που δεν ανακοινώνονται ποτέ, πέραν των ετήσιων μερισμάτων που καρπούνται αν κατέχουν και επισήμως ποσοστά μετοχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης στηρίζονται στις λεγόμενες “σκιώδεις τράπεζες” για περισσότερο από το 15% της χρηματοδότησής τους, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμα χειρότερα, η έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι 13 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% (!) του συνόλου του δανεισμού από σκιώδεις τράπεζες ή μη τραπεζικούς χρηματοπιστωτικούς ενδιάμεσους (NBFI).

*** Από που απορρέουν οι κίνδυνοι, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά σημάνει συναγερμό στην Φρανκφούρτη; Οποιαδήποτε αναταραχή στον κόσμο των αγορών μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό, ακόμα και μεγάλες, συστημικά σημαντικές τράπεζες. Όλες οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι η αύξηση των επιτοκίων και η πτώση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού, σε τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές πιέσεις στις “σκιώδεις τράπεζες”. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εντόπισε η ΕΚΤ, η οποία εξέτασε τις διασυνδέσεις μεταξύ 80 δανειοδοτούμενων τραπεζών και NBFIs, ήταν ότι θα μπορούσαν να κλείσουν κανάλια χρηματοδότησης σε περιόδους πίεσης, γεγονός που θα δημιουργούσε ένα μεγάλο κενό, ικανό να δημιουργήσει αναταράξεις και πιθανόν να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς σε τέτοιες περιόδους κυριαρχεί η λογική του ντόμινο. Πέραν της προφανούς αιτίας ανησυχιών, υπάρχει μία ακόμα που προστίθεται στους ερευνητές και αξιωματούχους της ΕΚΤ,η οποία δεν είναι άλλη από αυτή των συναλλαγών παραγώγων των τραπεζών, το 1/5 των οποίων το κάνουν με σκιώδεις τραπεζικές οντότητες. Οι οποίες δεν υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους εποπτείας, όπως συμβαίνει με τον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα…

Αυξήσεις επιτοκίων: Τώρα προετοιμάζουν το κλίμα και για τον Σεπτέμβριο…

*** Δεν φείδονται προσπαθειών τα στελέχη της ΕΚΤ, να μας προετοιμάσουν για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, τις οποίες ορισμένοι τραπεζίτες – μέλη της, ολοένα την… επεκτείνουν και μέχρι στιγμής την έχουν φτάσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Σίμκους, αρχικά αναφέρθηκε στις νέες αυξήσεις των επιτοκίων, θεωρώντας βέβαιες αυτές του Ιουνίου και του Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης. Και καλά ως εδώ, δεν…πρωτοτυπεί σε κάτι, έναντι παρόμοιων δηλώσεων ομολόγων του. Προχώρησε ακόμα πιο πέρα κατά…δύο ακόμα μήνες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα συμβεί αυτό και τον Σεπτέμβριο; Είναι νωρίς για να πω». Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος, είχε δηλώσει ότι, παρόλο που η ΕΚΤ πλησιάζει όλο και περισσότερο στο σημείο, από το οποίο θα μπορεί να σταματήσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, εντούτοις έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

Εξαγωγές: Ποια προϊόντα και υπηρεσίες εξάγουμε και σε ποιες χώρες

*** Στη χθεσινή αναφορά της η στήλη για τον τομέα των εξαγωγών, περιορίστηκε κυρίως στο πως πήγαν το 2022, καθώς και τις προσδοκίες και τις προοπτικές για το 2023. Σήμερα, έχει σημασία να δούμε την διάρθρωση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας, ανά προϊόν και εμπορικό εταίρο. Οι κατηγορίες, λοιπόν, με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο ήταν τα ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ. (79%), τα λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης (41%) και τα βιομηχανικά είδη (30%). Οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα χημικά προϊόντα (7%) και στις πρώτες ύλες εκτός καυσίμων (3%). Οι εξαγωγές των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών αντιστοιχούσαν στο 37% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της χώρας το 2022, έναντι 28% το 2021. Η μεγάλη ετήσια άνοδος που καταγράφηκε οφείλεται βεβαίως σε μεγάλο βαθμό και στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

*** Άλλωστε, τα προϊόντα πετρελαίου αποτέλεσαν το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας το 2022, με το μερίδιό τους επί των συνολικών εξαγωγών αγαθών να ανέρχεται σε 31,2%, ενώ ακολούθησαν το αλουμίνιο και τα φάρμακα, με μερίδια 5,1% και 4,7%, αντίστοιχα, αλλά και η μεγάλη άνοδος των εξαγωγών φυσικού αερίου, με το μερίδιό τους να ανέρχεται σε 4,4% το 2022 έναντι μόλις 0,5% το 2021. Πέρυσι η Ιταλία αποτέλεσε για άλλη μία χρονιά τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, με ποσοστό 10,5% επί των συνολικών εξαγωγών. Ακολουθούν οι χώρες Βουλγαρία με 7,9%, Γερμανία με 6,5%, Κύπρος με 5,9%, Τουρκία με 4,6% και ΗΠΑ με 4,1%. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι εξαγωγές προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέλαβαν ποσοστό 22,9% σε ετήσια βάση, έναντι ποσοστού 11,4% σε ετήσια βάση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες. Σε άλλη αναφορά μας θα προσεγγίσουμε τα των εισαγωγών, που αποτελούν επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας και φωτογραφίζουν τις αδυναμίες της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής μας.

Τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο απειλούν και τις τράπεζες της Πολωνίας

*** Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με τους δανειολήπτες να μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους μέχερι σήμερα, πληρώνοντας δυσβάσταχτους τόκους. Εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοί πήραν στεγαστικά δάνεια σε ξένα νομίσματα, κυρίως σε ελβετικά φράγκα. Τώρα πληρώνουν πολύ μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι αναμενόταν μετά την εκτίναξη του ελβετικού φράγκου έναντι του ζλότι και μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων στην Ελβετία. Μια δυσμενής απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις τράπεζες της Πολωνίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί στις 15 Ιουνίου εάν οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν χρήματα που κατέβαλαν σε τράπεζες βάσει ενυπόθηκων δανείων που κρίθηκαν ότι περιείχαν καταχρηστικούς όρους. Τον Φεβρουάριο, σύμβουλος του δικαστηρίου, έβγαλε απόφαση υπέρ των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την πανευρωπαϊκή αυτή υπόθεση. Για να δούμε…

Ενδιαφέρουν

*** Ήπια αποκόμιση κερδών χθες στη χρηματιστηριακή αγορά, με τον τζίρο να υποχωρεί ελαφρά. Φυσιολογικές οι διακυμάνσεις, δεν μπορεί να υπάρχουν μόνο θετικές συνεδριάσεις. Από τα χαρτιά του MSCI, με απώλειες έκλεισαν Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μότορ Όιλ. Θετικό κλείσιμο για τη ΔΕΗ, στα ίδια η Jumbo. Απώλειες και για Πειραιώς και ΕΛΠΕ

*** Συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της εμπορευσιμότητας της Austria card από τον ειδικό διαπραγματευτή (Eurobank). Νέα άνοδος του χαρτιού και χθες κατά 6,15% και μάλιστα στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στα 13,80 ευρώ.

*** Οι μετοχές του κλάδου Πληροφορικής, σαφώς έχουν μέλλον και έχω την αίσθηση ότι μόλις τώρα αρχίζει η ανοδική πορεία τους. Και στην Profile, μετά το placement των ιδίων μετοχών, υπάρχει κινητικότητα. Η Ίλυδα έχει μείνει αρκετά πίσω.

*** Πολύ καλά τα τριμηνιαία αποτελέσματα της ΜΟΗ, προϊδεάζουν για μία ακόμα χρήση εκτόξευσης κερδών.

*** Πέρασα από φούρνο της γειτονιάς μου χθες το πρωί και εισέπραξα κατηγορίες. Και μάλλον δικαιολογημένες. “Πόσο είχε πέρυσι τέτοια εποχή και μέχρι τον Σεπτέμβριο ο τόνος του σταριού, θυμάσαι; Και πόσο έχει φέτος, ούτε τη μισή τιμή. Αλλά εγώ πληρώνω τα ίδια τιμολόγια, αν εξαιρέσεις μία μείωση ούτε 5% που μετά βασάνων μου έδωσαν. Γιατί δε γράφετε κάτι εσείς οι δημοσιογράφοι;'”, μου είπε. Θα το ψάξω φίλε μου και θα επανέλθω με στοιχεία.

*** Συνεχίζεται το “κυνήγι” κερδοφόρων και με προοπτικές εταιρειών, σε όλη την Ελλάδα, από χαρτοφυλάκια, όχι μόνο ξένα, αλλά και ελληνικά, που διαθέτουν γερό ταμείο και αναζητούν ευκαιρίες. Ακόμα και σε μικρά σχετικά νησιά και ακριτικές περιοχές έχουν φτάσει.

ΚΟΥΙΖ

Οι…ακροβολισμοί και οι υπόγειες διεργασίες πάνε κι έρχονται! Κι άντε μετά ο Επόπτης να τα κουμαντάρει όλα, για “να μη χυθεί το γάλα”.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Και μην παραπονιέστε που βρέχει, υπάρχουν μέρη στον κόσμο που πλήττονται άγρια από ξηρασία και λένε το νερό νεράκι. Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές είναι τραγικές και εμείς σε αυτό το σημείο της Γης, μόλις εδώ και δύο χρόνια αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες της καταστροφικής συμπεριφοράς μας προς τον πλανήτη. Την καλημέρα μου!