Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, σε 31 ημέρες από σήμερα, θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.

Δεν είναι πολλές, ούτε λίγες, αλλά υπομονή, θα περάσουν και στη συνέχεια θα έχουμε “καθαρό τοπίο” για τη διακυβέρνηση της χώρας τα επόμενα 4 χρόνια!

Δρομολογούνται 3 νέες δυναμικές εισαγωγές στο ΧΑ!

Το ιδιαίτερα ευνοϊκό χρηματιστηριακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σε συνδυασμό με το καθαρό πολιτικό τοπίο, την ομαλότητα που προμηνύεται για τα επόμενα 4 χρόνια, αλλά και τη σταδιακή επιστροφή των ξένων επενδυτών που τηρούσαν στάση αναμονής λόγω πολιτικού ρίσκου και υψηλών επιτοκίων, αρχίζει να δημιουργεί τις βάσιμες προϋποθέσεις για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο νέων δυναμικών επιχειρήσεων αλλά και τραπεζών!

Οι πληροφορίες της στήλης κάνουν λόγο για 3 νέες εισαγωγές στο ΧΑ, που έχουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και η εισαγωγή τους θα ενισχύσει περαιτέρω το γενικότερο χρηματιστηριακό περιβάλλον αυξάνοντας εκτός των άλλων το βάθος της αγοράς!

Optima, Sky Express και Noval property προ των πυλών! Ο στόχος του πέμπτου τραπεζικού πόλου, το σπάσιμο του μονοπωλίου της Aegean και το διαμάντι του real estate του ομίλου Στασινόπουλου!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές μία ανερχόμενη τράπεζα που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πέμπτο τραπεζικό πόλο και δύο ιδιαίτερα δυναμικές επιχειρήσεις, μία του «αέρα» και μια της «γης» προετοιμάζουν με κάθε επισημότητα την εισαγωγή τους στο ΧΑ μόλις η συγκυρία το επιτρέψει, αρχής γενομένης από το Φθινόπωρο, όταν και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα αρχίσει να αποκτά ρυθμό!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο εξετάζουν και δρομολογούν η Optima bank, με το εξαιρετικό μάνατζμεντ και τη στιβαρή ιδιοκτησία της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η Sky Express του δραστήριου κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλλου, που γιγαντώθηκε στην κρίση, έσπασε το μονοπώλιο της Aegean – Olympic air και την ώρα τούτη αριθμεί 21 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 9 είναι airbus Α320!

Αλλά και η Noval Property, η εταιρία διαχείρισης ακινήτων του Ομίλου Στασινόπουλου (Βιοχάλκο) που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα είχε μπει στο ΧΑ μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο η συγκυρία άλλαξε και η εισαγωγή μετατέθηκε για το δεύτερο εξάμηνο του 2023!

Κουίζ (για πολύ μυημένους): Ο «ρίχτης» και αναξιόπιστος της Ενέργειας! Οι 4 στους 5, κρατικοί και ολιγάρχες, δεν θέλουν να τον βλέπουν στα μάτια τους!

Ποιον μεγαλοεπιχειρηματία της Ενέργειας, «δεν γουστάρει» κανείς από τους ισχυρούς παίκτες του χώρου, κρατικούς και ολιγάρχες; Σε απλά λόγια οι 4 στους 5 κορυφαίους δεν θέλουν να τον βλέπουν στα μάτια τους, γιατί τον θεωρούν «ρίχτη» και αναξιόπιστο!

Κρίσιμες ημερομηνίες περιμένουν τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

*** Οι περισσότεροι θεωρούν ότι γενικώς τα στελέχη μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, απλώς διεκπεραιώνουν κάποιες εκκρεμότητες, που θα παραλάβουν. Για κάποια υπουργεία, ίσως να έχει βάση αυτή η αίσθηση, αλλά για τα επίμαχα και πιο κρίσιμα υπουργεία αυτό δεν ισχύει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το υπουργείο Οικονομικών, ο υπηρεσιακός επικεφαλής του οποίου έχει μπροστά του σημαντικά γεγονότα να διαχειριστεί, μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

– Μόλις χθες ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ειδικές συστάσεις για κάθε χώρα, σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024. Η βασική σύσταση προβλέπει την καθοδική πορεία του χρέους τα επόμενα χρόνια ή έστω την παραμονή του σε αποδεκτό επίπεδο, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η χώρα μας βέβαια, λόγω του υψηλού χρέους, δεν εντάσσεται στις γενικές προβλέψεις και υποχρεούται από φέτος στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά η τελική απόφαση για τον πήχυ του χρέους, θα ληφθεί το φθινόπωρο, όταν θα εξειδικευτούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται, όμως να υπάρξουν δεσμεύσεις και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων της επόμενης τετραετίας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Επόμενος σταθμός η 7η Ιουνίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για το πού θα κυμανθεί η ανάπτυξη το 2023. Το πιθανότερο είναι ότι η ταχύτητα θα ξεπεράσει το 3%, διευκολύνοντας τους δημοσιονομικούς χειρισμούς για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους.

– Δύο ημέρες μετά, στις 9 Ιουνίου, θα δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση από τη Fitch, η οποία σήμερα διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο μία κατηγορία κάτω από την ανώτερη με σταθερές τις προοπτικές. Η επόμενη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία είναι στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS.

– Τέλος, στις 15 Ιουνίου, δέκα ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές, θα έχουμε πλήρη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού και τη δυναμική των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Όπως είναι γνωστό, ο Απρίλιος έκλεισε με υπερεισπράξεις 1,63 δισ. ευρώ για τα ταμεία, ενώ για τον Μάιο εκτιμάται βάσιμα ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος άντλησης 4,7 δισ. ευρώ, βοηθούσης βεβαίως της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισπράξεις υπολογίζονται σε 25,06 δισ. ευρώ και σε 32,36 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο.

Στα 647 εκατ. ευρώ το συνολικό χρέος της Ελλάδας το 2022/ Στα 48,3 τρις (!) το χρέος της Ευρωζώνης

*** Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας ανήλθε στο τέλος του 2022 σε 647 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας UBS, που βασίζεται στα στοιχεία της Eurostat. Σχετικά με τη σύνθεση του χρέους τώρα, ποσό 416 δισ. ευρώ αντιστοιχούσε σε δημόσιο χρέος (Γενικής Κυβέρνησης), 205 δισ. αποτελεί το ιδιωτικό χρέος – εκ των οποίων 112 δισ. είναι χρέος των επιχειρήσεων και 93,7 δισ. χρέος των νοικοκυριών – και 25,7 δισ. αντιστοιχεί σε χρέος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Συνολικά τώρα, στην ευρωζώνη, το σύνολο του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου, έφτασε στο ασύλληπτο ποσό των 48,3 τρισ. ευρώ (!) στο τέλος του 2022. Με το ελληνικό να αντιστοιχεί στο 0,01% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης. Πάντως, η «λογιστική» μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, δεν σηκώνει πανηγυρισμούς, αφού είναι γεγονός ότι ο υψηλός πληθωρισμός «φούσκωσε» τον παρονομαστή ΑΕΠ και ο αποπληθωριστής που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις – 5,9% στην ευρωζώνη και 5,3% στην Ελλάδα – οδήγησαν στην ποσοστιαία μείωση του. Αλλά, επειδή ο πληθωρισμός και ο αποπληθωριστής χρέους μειώνονται, σταδιακά θα διαφανεί η πραγματική εικόνα και δυστυχώς το χρέος θα ξαναγίνει μεγάλο πρόβλημα…

ΗΠΑ: Οι φόβοι για τις περιφερειακές τράπεζες και η διστακτική σε νέα αύξηση επιτοκίων Fed

*** Σε δίλημμα βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, σχετικά με την πρόσφατη κρίση του τραπεζικού τομέα και τις συνεχιζόμενες πιέσεις, παρά το γεγονός ότι οι κραδασμοί, με έγκαιρες παρεμβάσεις, περιορίστηκαν και δεν πήραν τη μορφή καθολικής κρίσης του τραπεζικού συστήματος. Οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα περιορίστηκαν μεν, αλλά είναι σαφές ότι ορισμένες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις και κυρίως να χάνουν καταθέσεις, με ότι κι αν αυτό σηματοδοτεί για τη μελλοντική τους πορεία. Είναι πλέον βεβαιωμένο ότι το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και του αυξανόμενου κινδύνου ύφεσης επιφέρει πιέσεις στους ισολογισμούς και τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.

*** Ακριβώς αυτοί οι κίνδυνοι, μαζί με τους αντίστοιχους της ήδη εμφανισθείσας σε πρώιμο στάδιο ύφεσης, έχουν θορυβήσει και τα μέλη της Fed, της ομοσπονδιακής τράπεζας, τα οποία, όπως τώρα αποκαλύπτεται, «συμφώνησαν γενικά» ότι η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων «έχει καταστεί λιγότερο βέβαιη», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 2 και 3 Μαΐου, που δημοσιεύτηκαν χθες. Μάλιστα, αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστήριξαν ότι η αύξηση 25 μονάδων βάσης, την οποία αποφάσισαν, μπορεί να είναι και η τελευταία! Επικαλέστηκαν δε και το γεγονός ότι η οικονομία δείχνει να συνέρχεται και πως, αν εξελιχθεί με βάση το υφιστάμενο outlook, τότε μπορεί να μην είναι αναγκαία περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, υπήρξαν διαφορετικές απόψεις για το ποια πρέπει να είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.

Η Κομισιόν φρενάρει το γενικευμένο κλίμα επιδοτήσεων στην Ενέργεια – Τι προτείνει

*** Η νέα έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της παρουσίασης του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την οικονομία, είναι αποκαλυπτική. Φρένο στις επιδοτήσεις στην Ενέργεια μέχρι το τέλος του 2023, ενώ παράλληλα προτείνει δέσμη μέτρων, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για να επέλθει σταδιακή απεξάρτηση από τα “βαριά” καύσιμα. Δείτε συνοπτικά τι προτείνει, με τη μορφή συστάσεων, η Κομισιόν:

– Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης της οδών εφοδιασμού ενέργειας.

– Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ικανότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της αποθήκευσης, προωθώντας την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου (ειδικά για το τελευταίο, ακόμα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση).

– Ενίσχυση της εφαρμογής μέτρων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και προσπάθειες πολιτικής με στόχο στην παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

– Στήριξη για την απαλλαγή του τομέα των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, ιδίως με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ισραηλινοί και Ιταλοί, για διαφορετικούς λόγους, ενταφιάζουν τον αγωγό του EastMed

*** Ο αγωγός EastMed, που θα μετέφερε αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη, έχει δεχτεί επανειλημμένα χτυπήματα, από την ώρα που εξαγγέλθηκε, μέχρι και σήμερα. Το τελευταίο χτύπημα προέρχεται από το ίδιο το Ισραήλ και αφορά στο σκέλος που θα συνέδεε την Κύπρο με την Κρήτη και την Πελοπόννησο, για να φτάσει μέσω της χερσαίας διαδρομής του στη Δυτική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκαθάρισε στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι δεν στηρίζει λύση μεταφοράς αερίου της ΝΑ Μεσογείου μέσω αγωγού. «Το έργο στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί είναι η παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μας, σε ένα εργοστάσιο LNG στην Κύπρο. Αυτή η σύνδεση θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ ως διεθνούς προμηθευτή ενέργειας», είπε ο Νετανιάχου. Μάλιστα. Δεν το καταλάβατε; Φτιάχνει ένα εργοστάσιο LNG στην Κύπρο και από εκεί θα φορτώνουν τα καράβια για την Ευρώπη. Η Ελλάδα, δηλαδή, μένει χωρίς κανέναν ρόλο…

*** Υπήρξε, όμως και άλλο ένα χτύπημα, που έχει όχι μόνο ενεργειακές διαστάσεις, αλλά και εθνικού χαρακτήρα συνέπειες. Λίγες μέρες πριν, στις 19/5, στο…κλάδεμα, αν όχι στον ενταφιασμό του EastMed, είχε συμβάλει και ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε επιτροπή του ιταλικού Κοινοβουλίου. Ο Ντεσκάλτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ευθέως δήλωσε ότι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, είναι αδύνατη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας! «Δεν θεωρούμε ότι το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα θα συμφωνήσουν χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και η Ιταλία, η οποία θα έπαιρνε το αέριο μέσω του αγωγού αυτού, δεν μπορεί να συμμετέχει», είπε ο Ντεσκάλτσι. Όπως πάντα, με ιδιαίτερη προτίμηση προς την Τουρκία οι Ιταλοί – που τους προτιμούμε σε αρκετές περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων και στην ενέργεια και στα λιμάνια…

Ενδιαφέρουν

*** Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε να δώσει παράταση ώς τον Μάρτιο του 2024 για την παραλαβή της μελέτης που εκπονείται από το 2020 (!), παρά το γεγονός ότι η έλλειψη του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου οδηγεί στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση για τη δεύτερη αυτή παράταση υπεγράφη από τον υφυπουργό ΠΕΝ Ν. Ταγαρά, στις 17 Μαΐου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, μετά τις εκλογές.

*** Όταν έχεις γερό ταμείο, κάνεις ότι θέλεις ή ότι πιστεύεις ότι θα σου αποφέρει κέρδη. Η Τεχνική Ολυμπιακή, αγοράζει έως 186 ακίνητα από την Intrum! Πρόκειται για ακίνητα ευρισκόμενα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, ιδιοκτησίας διαφόρων εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η Intrum. Στα 19,8 εκατ. ευρώ το τίμημα.

*** Ισραηλινοί επιχειρηματίες και επενδυτές μετέφεραν, λέει, στο Technology Forum την εμπειρία τους γύρω από την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας και διατύπωσαν εκτιμήσεις για τη δυναμική της Θεσσαλονίκης. Λίγη προσοχή δεν βλάπτει – το Predator και το Pegasus, δικά τους είναι…

*** Αλήθεια, οι χθεσινές ταυτόχρονες ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου, που αφορούν συνεργασίες και σεμινάρια, σε τι ακριβώς συνίστανται; Έχει θέμα…ασφάλειας το Υπερταμείο ή χρειάζονται μαθήματα…αειφορίας στο ΤΑΙΠΕΔ; Ή, απλώς, δουλειές να γίνονται, χωρίς αναφορά κόστους;

KOYIZ 1: Τι γίνεται στον τραπεζικό χώρο αυτό το διάστημα της γενικής ευφορίας; Σε μία συστημική τράπεζα γίνεται οργανωμένος (;) πόλεμος κατά της ηγεσίας της και σε άλλη επίσης συστημική παίζεται στα…ζάρια η θέση του CEO. Και όλα αυτά, με…ολίγη από νέα ευφάνταστα σενάρια συγχωνεύσεων.

ΚΟΥΙΖ 2: Ο πατήρ έχει απέλθει πλέον, αλλά ο υιός προμοτάρεται καταλλήλως, με ενέργειες και παρεμβάσεις του πατρός, για υψηλότερα αξιώματα.

ΚΟΥΙΖ 3: Κάποτε αποτελούσαν το ισχυρότερο τρίδυμο στην επιχειρηματική αγορά. Ο ένας έφυγε από τη ζωή, ο δεύτερος έφτιαξε το δικό του fund από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων που κληρονόμησε και ο τρίτος της παρέας, έμεινε μόνος, αλλά πάντα ισχυρός στο επιχειρείν, “σιτιζόμενος” μονίμως από το τραπεζικό σύστημα. Και τώρα επιχειρεί να συστήσει μία άλλη τριάδα…

ΚΟΥΙΖ 4: Χάνει μία μία τις δίκες, αλλά δεν λέει να βάλει μυαλό. Όταν χάσει και την τελευταία, τότε το… έργο θα αλλάξει. Πολύ…

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!