Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Γιάννης Μπρατάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στη θέση του Γρηγόρη (με αναβαθμισμένο τίτλο) όταν ο «ψηλός» παραιτήθηκε δηλαδή, μου είναι εξαιρετικά συμπαθής και αυτοί που τον γνωρίζουν έχουν να λένε ότι είναι και πολύ καλό παιδί!

Τα ίδια ισχύουν και για την Έλενα Ράπτη, που εκτός από όμορφη γυναίκα είναι και πολύ ικανή αλλά και αξιοπρεπής!

Την ώρα λοιπόν που ο Γιάννης και η Έλενα Ράπτη πέρναγαν τις Άγιες μέρες του Πάσχα στη Μύκονο περπατώντας στα Ματογιάννια πιασμένοι χέρι – χέρι, κάποιοι στο παρασκήνιο τους έσκαβαν τον λάκκο!

Γιατί μαθαίνω από πολύ καλές πηγές με γνώση εκ των έσω, ότι κάποιο πρόσωπο από το πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, προσπαθεί να επαναφέρει στο Μαξίμου και σε ρόλο κλειδί, στη θέση δηλαδή του Μπρατάκου που πριν κατείχε ο Δημητριάδης, τον Γιώργο Μυλωνάκη, που την ώρα τούτη έχει θεσμικό ρόλο στη Βουλή!

Θυμίζω ότι ο καλός φίλος Γιώργος Μυλωνάκης είχε και στο παρελθόν διατελέσει εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, επί εποχής Πειραιώς, πριν ακόμη η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και ανέλθει στην εξουσία!

Εδώ ο κόσμος καίγεται, δεν ξέρουν αν θα κερδίσουν τις εκλογές και μοιράζουν μεταξύ τους τα υπουργεία!!!

Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι αυτά μόνο στη Νέα Δημοκρατία συμβαίνουν!

Πριν ακόμη κερδίσουν τις εκλογές, με όλα να δείχνουν μη αυτοδυναμία και πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας και το αίμα των νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών να μην έχει ακόμη στεγνώσει, αυτοί – οι δήθεν πρωτοκλασάτοι- μοιράζουν μεταξύ τους τα υπουργεία της δεύτερης διακυβέρνησης!!!

Αντί να τρέχουν να κερδίσουν τις εκλογές στις περιφέρειες τους, μοιράζονται τα ασημικά μιας εξουσίας που κανείς δεν γνωρίζει πως θα έρθει και αν…

Άδωνις για υπ. Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, κρατάει (!!!) τον Γ. Καραγιάννη ως υφυπουργό! Ν. Παπαθανάσης υπουργός Ανάπτυξης, η Κεραμέως λέει ότι παίρνει το Υπ. Εθνικής Άμυνας, ο Γεραπετρίτης το Εσωτερικών, ο Δένδιας δεν έχει απαντήσει αν δέχεται την προεδρία της Βουλής και ο Πιερρακάκης κρατάει (τελικά) το Ψηφιακής Πολιτικής!

Σας μεταφέρω λοιπόν κάποιες φήμες που κυκλοφορούν ως διαρροές στα δημοσιογραφικά και πολιτικά στέκια, που σε μεγάλο βαθμό απορρέουν από τους ίδιους τους προβεβλημένους πολιτικούς αστέρες!

Ο Αδωνις Γεωργιάδης φέρεται να διαρρέει ότι έχει εξασφαλίσει το Υπ. Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, τοποθετώντας με δική του παρέμβαση τον αναπληρωτή του Ν. Παπαθανάση υπουργό Ανάπτυξης!

Ο Γεραπετρίτης (μετά την επιτυχία του με τα εκτός σχεδίου και τα ύψη στο Ψυχικό, όλα κομμένα και ραμμένα υπέρ των υφιστάμενων συμφερόντων και της ολιγαρχίας) διαδίδει ότι θα αναλάβει το Εσωτερικών!

Ενώ ο Πιερρακάκης, τον οποίο κάποια διαπλοκικά συστήματα τον έχουν πάει πριονοκορδέλα, θα κρατήσει λένε το Ψηφιακής Πολιτικής, μολονότι είχε ακουστεί για δημιουργία υπέρ υπουργείου μαζί με το Δημόσιας Διοίκησης το οποίο θα αναλάμβανε!

Η Κεραμέως, που παίζει μπάλα με τον Γεραπετρίτη, λέει παντού ότι θα γίνει η Ελληνίδα Παρλί, αναλαμβάνοντας το Υπ. Εθνικής Άμυνας στη θέση του Ν. Παναγιωτόπουλου!

Α, για να μην το ξεχάσω! Ο Άδωνις θα κρατήσει λέει τον Γ. Καραγιάννη ως υφυπουργό Δημοσίων Έργων!

Ξέχασε μόνο να πει ο αγαπητός Άδωνις ότι τον Καραγιάννη εμπιστεύεται απόλυτα ο πρωθυπουργός και αποτελεί δική του επιλογή! Τόσο απλά…

ΥΓ. Για τον Υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος απολαμβάνει τεράστιας αποδοχής και εμπιστοσύνης τόσο από την ελληνική κοινωνία όσο και από τον αμερικανικό παράγοντα, φέρεται να έχει προταθεί η προεδρία της Βουλής, που σε απλά λόγια σημαίνει πρόωρη συνταξιοδότηση και αποχώρηση από την ενεργό πολιτική! Είναι βέβαιος ότι ο κύριος Δένδιας δεν έχει καν απαντήσει σε τυχόν τέτοια πρόταση! Οι εκλογές προηγούνται με ότι παρενέργειες τυχόν επιφέρουν στον καθένα, λιγότερο ή περισσότερο!

Φωτιές ανάβει η Moody’s: Η Ιταλία κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε «junk», παρασύροντας σε δίνη όλη την Ευρώπη

*** Νέα, ισχυρότατη εστία ανάφλεξης στην ευρωπαϊκή οικονομία πρωτίστως, αλλά και διεθνώς, άναψε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ανακοινώνοντας ότι η ιταλική οικονομία είναι η μοναδική, από εκείνες που παρακολουθεί, που διατρέχει τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί σε non investment grade! Η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 19 Μαΐου και το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης είναι υπαρκτό σύμφωνα με τη Moody’s. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας υποβάθμισης αλλάζει τα δεδομένα της Ευρωζώνης και όχι μόνο της γειτονικής χώρας, καθώς η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της και μέλος του G-7. Μόνο και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει φέτος πάνω από 400 δισ. ευρώ χρέους που λήγει. Η υποβάθμιση, αν τελικά γίνει, θα εκτινάξει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της γειτονικής μας χώρας, απειλώντας τη με πολιτική και οικονομική έκρηξη. Η Ιταλία αξιολογείται στην παρούσα φάση με «Baa3» – ήτοι ένα «σκαλί» πάνω από τα «σκουπίδια» – και αρνητικό outlook, με τον οίκο να τονίζει ότι η μειωμένη ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης ενδεχομένως θα επιδεινώσουν τη δημοσιονομική της θέση.

*** Όπως γίνεται αντιληπτό, αν η Moody’s προχωρήσει σε λιγότερο από ένα μήνα στην υποβάθμιση της Ιταλίας, αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο εκρηκτικές συνέπειες στον προϋπολογισμό της, αλλά θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία και το τραπεζικό της σύστημα. Και τα μεγέθη της διπλανής μας χώρας, φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα της δικής μας, οπότε οι όποιες προσπάθειες στήριξης από κοινοτικούς πόρους, θα είναι αιματηρές και θα δημιουργήσουν νέα αρνητικά δεδομένα. Ήδη, από χθες που ανακοινώθηκαν οι διαπιστώσεις του οίκου αξιολόγησης, επικρατεί αναβρασμός και νευρικότητα στις χώρες της Ευρωζώνης και στους κορυφαίους φορείς της, από την Κομισιόν, μέχρι την ΕΚΤ και τον ESM. Η νέα αυτή αναταραχή, είτε οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ιταλίας από την Moody’s – θα είναι η μοναδική non investment grade στην ευρωζώνη, μαζί προς το παρόν με την Ελλάδα – είτε όχι στις 19 Μαΐου, αναζωπυρώνει το μείζον πρόβλημα του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη.

*** Οι φόβοι για εκτεταμένο σορτάρισμα, από τα κερδοσκοπικά funds μπορεί να μην εξωτερικεύονται, για να μην ριχτεί κι άλλο λάδι στη φωτιά, όμως και η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών προετοιμάζονται για τα χειρότερα, έχοντας νωπές τις μνήμες από τα πρόσφατη τραπεζική κρίση και την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών, που φανέρωσε και τα προβλήματα της Credit Suisse, οδηγώντας τη εσπευσμένα στις αγκάλες της UBS. Κατά πληροφορίες μάλιστα στη δική μας Τράπεζα Ελλάδος, έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες, έτσι ώστε να έχει η κεντρική τράπεζα τα κατάλληλα διαθέσιμα, ώστε άμεσα να παρέμβει στην περίπτωση που επιχειρηθεί “επίθεση” και στα ελληνικά ομόλογα, παρόμοια με αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν και τις πληρώσαμε ακριβά. Το ίδιο άλλωστε, θυμίζω ότι έγινε πριν από δύο χρόνια για τα ιταλικά ομόλογα, όταν έσπευσε η ΕΚΤ να τα στηρίξει μέσω της διάθεσης σημαντικών ποσών. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η στήριξη των ελληνικών ομολόγων, αν κάποιοι “σορτάκηδες” στις αγορές το επιχειρήσουν, θεωρώντας τα ευάλωτα. Τέλος, η όσο το δυνατόν έγκαιρη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, θα αποτελούσε τροχοπέδη για τέτοιες απόπειρες των διεθνών κερδοσκόπων.

Συγκλίναμε, αλλά απέχουμε ακόμα από τη σύμπλευση με την ευρωπαϊκή οικονομία

*** Οι ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας, σε σχέση με την Ευρώπη στη μεταπανδημική περίοδο αποτελεί γεγονός. Από μόνο του, όμως, αυτό το γεγονός δεν καταγράφει τη συνολική εικόνα, ειδικά αν αυτή συγκριθεί με την εικόνα των τελευταίων 10-15 ετών. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε το 2022, στο επίπεδο που είχε καταγραφεί το 2008, τη χρονιά που ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Ωστόσο, ο βαθμός σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ως ποσοστό του κοινοτικού μέσου όρου, δεν έχει προσεγγίσει το επίπεδο εκείνης της χρονιάς, αφού, από το 2009 έως το 2018, η οικονομική μεγέθυνση στη χώρα μας ήταν αρνητική είτε υπολειπόταν του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Που, λοιπόν, βρισκόμαστε σήμερα;
Πόσο έχει μείνει πίσω η χώρα μας στο μέτωπο της σύγκλησης, μετά τη χαμένη δεκαετία ύφεσης και στασιμότητας;

*** Το ποσοστό σύγκλισης της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15%, εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλό, καθώς διαμορφώθηκε στο 68%. Το εν λόγω ποσοστό ήταν το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 και σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση στη χώρα. Θετικές προοπτικές υπάρχουν, αρκεί να μη θυσιαστούν στο βωμό άλλων σκοπιμοτήτων και πολύ περισσότερο η όποια κυβέρνηση αναλάβει τις τύχες της χώρας, να εργαστεί πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το οποίο Να παράγει πλούτο, όχι για λΊγους, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας, που πρέπει επιτέλους να αρχίσει μετά από πολλά χρόνια να απολαμβάνει καλύτερες παροχές, καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, καλύτερες υποδομές. Και να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες της νέας γενιάς, που δυστυχώς εγκαταλείπει ακόμα τη χώρα, βρίσκοντας πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας, απολαβών και διαβίωσης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, μαζί με την ανασυγκρότηση της ανερμάτιστης σήμερα πρωτογενούς παραγωγής. Με ορατό δε και άμεσο τον κίνδυνο γήρανσης του πληθυσμού, ο δημογραφικός παράγοντας θα έχει αρνητική επίπτωση στις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν ριζικά μέτρα.

Αναμενόμενες και καλοδεχούμενες οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από την S&P/Θα αξιοποιηθούν;

*** Μπορεί η S&P να μη μας έδωσε τώρα την αναβάθμιση, αλλά μας έδωσε το στίγμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Επόμενο βήμα, ως συνήθως, η αναβάθμιση των προβλέψεων του ξένου οίκου για τις τράπεζές μας, που αποτελεί ένα πολύ καλό μαξιλάρι αξιοπιστίας για τις ίδιες και τους παρέχει κίνητρα, ώστε, αν το χρειάζονται και το επιθυμούν τώρα, να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και τους ισολογισμούς τους. Αλλά, στρέφει προς τις μετοχές τους και τους ξένους επενδυτές, που αναζητούν αυτή την ταραγμένη περίοδο ασφαλέστερα καταφύγια και επενδύσεις, δεδομένων των συνθηκών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Με απλά λόγια, ο ξένος οίκος “προμοτάρει” τις τράπεζές μας, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτή η στήριξη, βασισμένη στην πραγματική κατάσταση των 4 συστημικών τραπεζών μας.

*** Ειδικότερα τώρα, για να έχετε μία συνοπτική εικόνα, η S&P αναφέρει για τις 4 τράπεζες:
– Για την Εθνική Τράπεζα, η νέα αξιολόγησή της είναι ‘BB-‘ από ‘B+’ με θετικό outlook, καθώς η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της. Εκτιμά ότι η λειτουργική απόδοση και το προφίλ κινδύνου της τράπεζας βελτιώνονται και πλησιάζουν στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η S&P τονίζει ότι η Εθνική έχει τον καλύτερο δείκτη κάλυψης προβλέψεων για ζημίες δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα στο 87%, μαζί με κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο 15,7%.

– Για την Τράπεζα Πειραιώς, η νέα αξιολόγηση είναι ‘B+’ από ‘B’ με θετικό outlook. Η S&P επισημαίνει ότι η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της. Το πιο σημαντικό είναι ότι κατάφερε να μειώσει τον δείκτη NPEs κάτω από το 10%, αν και η κάλυψη των ζημιών της από τα αποθεματικά είναι χαμηλότερη από της Εθνικής και της Eurobank. Οι θετικές προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς τους επόμενους 12 μήνες αντικατοπτρίζουν την προσδοκία της S&P για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η τράπεζα θα μειώσει τα NPEs της κάτω από το 6% των συνολικών δανείων της μέχρι το τέλος του 2023.

– Για τη Eurobank, η νέα αξιολόγηση είναι ‘BB-‘ από ‘B+’ με θετικό outlook, καθώς η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της. Θεωρεί επίσης ότι η λειτουργική απόδοση και το προφίλ κινδύνου της τράπεζας έχουν βελτιωθεί και πλησιάσει πιο κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Όντας η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχώρησε σε μεγάλες τιτλοποιήσεις, τώρα απολαμβάνει ισχυρό δείκτη κάλυψης στο 74,6% μαζί με κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο 15,2%. Λαμβάνοντας στήριξη από το περιβάλλον των επιτοκίων και το ισχυρό franchise της στη Βουλγαρία και την Κύπρο, το βελτιωμένο προφίλ κινδύνου της Eurobank θα ωφελήσει την κερδοφορία και τη δημιουργία κεφαλαίων.

– Για την Alpha Bank, η νέα αξιολόγηση είναι ‘BB-‘ από ‘B+’ με σταθερό outlook, επειδή θεωρεί ότι η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της και βλέπει σταθερές προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες. Οι οποίες αντικατοπτρίζουν την προσδοκία για βελτίωση στα κέρδη, την ποιότητα του ενεργητικού και την κεφαλαιοποίησή της, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Τέλος, αναμένει ότι οι πιστωτικές ζημίες του ομίλου θα συνεχίσουν να μειώνονται, το οποίο θα συνοδευτεί από οριακή αύξηση της κάλυψης των ζημιών από τα αποθεματικά, αλλά η κάλυψη πιθανότατα θα παραμείνει κάτω από αυτή των ομότιμων τραπεζών με αξιολόγηση «ΒΒ».

Μπαίνει ή δεν μπαίνει η Πειραιώς στον MSCI Greece;

*** Η Société Générale στους τελευταίους υπολογισμούς της πιθανολογεί την έξοδο της Τέρνα Ενεργειακής, χωρίς ωστόσο την προσθήκη κάποιου τίτλου όπως π.χ. της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις είναι πολύ κοντά στο ενδεχόμενο προσθήκης στον μεγάλο δείκτη της χώρας. Κατά τις εκτιμήσεις, λοιπόν, της γαλλικής τράπεζας, οι πιθανές εκροές από την έξοδο της Τέρνα Ενεργειακής θα προσεγγίσουν τα 64 εκατ. δολάρια. Βάσει της αξίας και της συναλλακτικής δραστηριότητας για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, οι εκροές αντιστοιχούν σε 24 ημέρες συναλλαγών. Παρότι δεν αναφέρεται, είναι πολύ πιθανό η έξοδος της Τέρνα Ενεργειακής, αν συμβεί, να ανοίξει τον δρόμο στην Τράπεζα Πειραιώς, για είσοδο στον MSCI Greece, είτε σε αυτό είτε στο επόμενο rebalancing του Αυγούστου. Η γενικότερη αίσθηση, πάντως, στην αγορά είναι ότι η ένταξη έχει περισσότερες πιθανότητες και τώρα, από ότι η μετάθεση κατά κάποιους μήνες. Για να δούμε, τι θα δούμε…

Ενδιαφέρουν

*** Πράγματι, στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα μεγάλο ασφαλιστικό κενό, με υψηλό ποσοστό πολιτών να παραμένουν ανασφάλιστοι. Μήπως, όμως, τους παράγοντες του κλάδου θα πρέπει κάποια στιγμή να απασχολήσει το ακριβό, για να μην πω πανάκριβο ασφάλιστρο, ειδικά στα νέα συμβόλαια Ζωής; Όσο για τα ετήσια συμβόλαια που προωθούνται μανιωδώς το τελευταίο διάστημα, πρέπει να ειπωθούν κάποιες αλήθειες. Με πρώτη, την διαπίστωση ότι σε διάστημα ενός χρόνου δύσκολα μεταβάλλονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων τα δεδομένα της υγείας τους. Αυτό ενδιαφέρει τις αγαπητές ασφαλιστικές και όχι η δυσκολία πληρωμών μακροχρόνιων συμβολαίων, που ουσιαστικά τα έχουν καταργήσει. Έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος;

*** Μία από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες κατασκευής νέων (τεσσάρων, τον αριθμό) τερματικών σταθμών αποθήκευσης LNG, μαθαίνω ότι ζήτησε από μεγάλη τράπεζα να σταματήσουν προς το παρόν οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του όλου πρότζεκτ. Λογικό, αφού η κατανάλωση φυσικού αερίου βαίνει συνεχώς μειούμενη και οι φόβοι δημιουργίας ενός μεγάλου στοκ αχρησιμοποίητου αερίου είναι σαφώς βάσιμοι. Πολύ περισσότερο, που τα μερίδια των ΑΠΕ αυξάνονται αλματωδώς…

*** Πιέζεται η τιμή της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, κάθε φορά που προσπαθεί να υπερβεί τα τρέχοντα επίπεδα και να δημιουργήσει νέα βάση. Προφανώς, υπάρχει συστηματικός πωλητής…

*** Για τον Άβακα, οι απορίες της χρηματιστηριακής αγοράς πληθαίνουν. Με τόσα έργα στο χαρτοφυλάκιό του, με ρευστοποιήσεις τόσων περιουσιακών του στοιχείων και η αποτίμησή του βρίσκεται στα 118 εκατ. ευρώ;

*** Νέα σενάρια για τον Ικτίνο. Σπέκουλα ή βρήκε “επενδυτές” να τον ξεκολλήσουν; Και εκείνα τα σενάρια για κινεζικό ενδιαφέρον, υφίστανται άραγε ακόμα;

*** Λίγη αυτοσυγκράτηση κύριοι του Υπερταμείου μας και του Φόρουμ των Δελφών συνάμα, δεν βλάπτει. Τι να σας πει ο ουκρανός “αξιωματούχος”, αν θέλει ή όχι να ανοικοδομήσει τη χώρα του από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς;

*** Όλο και πληθαίνουν τα τηλεφωνήματα φίλων επιχειρηματιών: “Τι βλέπεις, πάμε για δεύτερες εκλογές”, το μακράν πιο συνηθισμένο ερώτημα. Αν και δεν μετέχω στις δημοσκοπ(τ)ήσεις, ήταν η σειρά μου να πω το περίφημο, “δεν ξέρω, δεν απαντώ”! Ό,τι και να πιστεύεις, δε μπορείς να παρασέρνεις τους γύρω σου σε ανάλογες της υποκειμενικής σου γνώμης κινήσεις. Σημειώστε ότι, οι περισσότεροι από τους φίλους επιχειρηματίες (μικρού και μεγάλου βεληνεκούς) δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει “διαταραχή’ της οικονομικής πορείας της χώρας, ακόμα κι αν υπάρξουν “άλλες μέθοδοι” που θα ευνοούν την ανάπτυξη. Εντάξει, δημοκρατικές εκλογές έχουμε, όχι πόλεμο.

ΚΟΥΙΖ

Μαθαίνω ότι “σύντομα θα έχουμε, νέο γύρο προσωπικών επιθέσεων” κατά πολιτικών αντιπάλων. (Πάνω που είχα διακρίνει μία ύφεση του φαινομένου).

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!