Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το big deal της πολύπαθης τράπεζας Αττικής είναι πλέον γεγονός, το οποίο επικυρώνεται σήμερα πρώτον με το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς που θα εγκρίνει το επικαιροποιημένο πληροφοριακό δίκτυο, αλλά και με το ΔΣ της Attica bank που θα καθορίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες!
Σε γενικές γραμμές το γεγονός που μπορεί κανείς να σταθεί είναι ότι η Attica Bank σε συνδυασμό με τη συγχώνευση με την Παγκρήτια που θα επακολουθήσει (και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο) θα αποτελέσει τον περίφημο 5ο τραπεζικό πόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στον οποίο η Thrivest των επιχειρηματικών Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου θα ελέγχει στο τέλος της ημέρας το 51%!
Η όλη αυτή εξέλιξη που πραγματοποιείται με τις ευλογίες Στουρνάρα, ανακουφίζουν τον κεντρικό τραπεζίτη που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο λόγω «κρατικών ενισχύσεων» με τις οποίες γίνονται έξαλλες οι κεντρικές τραπεζικές αρχές και η Κομισιόν!
Τέλος καλό, όλα καλά, αφού γλυτώσαμε επιτέλους από τον βραχνά του ΤΜΕΔΕ και των μηχανικών διαχειριστών που έκαναν όλα τα χρόνια «σαν τα μούτρα τους» τα λεφτά του Ταμείου, που εντέλει τα πέταξαν σε μια χοάνη χωρίς κανένα αντίκρυσμα!
Αντί του ΤΜΕΔΕ, με 40 εκατ. στο σύνολο μπαίνουν οι 4 συστημικές τράπεζες οι οποίες έκαναν το χατήρι του Διοικητή της ΤτΕ και πειθάρχησαν στα θέλω του, όπως και το ΤΧΣ που μπαίνει στην αύξηση με 329 εκατ. ευρώ!
Παραθέτουμε τα 7 κρίσιμα σημεία της ιστορικής συμφωνίας:
1. Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή της Τράπεζας Αττικής και παράλληλα δημιουργεί γι’ αυτές την δυνατότητα υπεραξίας από την νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια.
2. Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ., όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.
3. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στη διοίκηση της τράπεζας δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή/και από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.
4. Η Thrivest Holding (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου) αποτελεί έναν θεσμικό επενδυτή που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μια εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική Τράπεζα Αττικής, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της. Προς την κατεύθυνση αυτή συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις.
5. Στην επικείμενη ΑΜΚ θα πάρει μέρος και η Παγκρήτια Τράπεζα με 34 εκατ. ευρώ (με εγγύηση της Thrivest), ενώ η Thrivest θα συμμετέχει με 30 εκατ. ευρώ.
6. Στην όλη διαδικασία καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η θετική συμβολή του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η πίστη στο μέλλον της τράπεζας της Ελένης Βρεττού και η αποφασιστικότητα του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest.
7. Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν πίσω ένα δύσκολο παρελθόν για την Τράπεζα Αττικής και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα αποτελεί τον 5ο, μη συστημικό, τραπεζικό πυλώνα στην χώρα μας ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Παρα τις κινδυνολογίες του κυρίου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ κανένα πρόβλημα ηλεκτροδότησης το Πάσχα – Γιατί «ράβουν κοστούμι» δυο γαμπροί των ενεργειακών έργων
Είχαν βαλθεί να μας τρομοκρατήσουν ο κ. Μάνος Μανουσάκης με τους ισχυρούς προστάτες (που κατά σύμπτωση έχουν και το ίδιο μικρό όνομα) και ο ΑΔΜΗΕ ‘του’, ότι το τετραήμερο του Πάσχα θα τη βγάλουμε με …λαμπάδες (και όχι μόνο λόγω Ανάστασης) και θα μαγειρέψουμε μόνο σε …ξυλόφουρνο όσοι έχουν φυσικά (και όχι για να τηρηθούν οι παραδόσεις αλλά) επειδή δεν θα είχαμε ρεύμα λόγω πλήρους καταστροφής του Συστήματος.
Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ κράτησαν πιο υπεύθυνη στάση και χαμηλούς τόνους, ενώ το Μαξίμου υπενθύμισε στον κο Μανουσάκη (και του τράβηξε το αυτί όπως μαθαίνουμε) πως η αποστολή του δεν είναι να κινδυνολογεί μήπως και γίνει «μία στραβή στη βάρδια» που έλεγε και μια ψυχή, αλλά να διασφαλίζει απρόσκοπτη μεταφορά και διανομή (ο ΔΕΔΔΗΕ που πάντως δεν κινδυνολόγησε) ρεύματος στους καταναλωτές.
Ποιοι ανακουφίστηκαν και πως…
Όπερ και εγένετο: οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από Μεγάλη Παρασκευή ως Δευτέρα του Πάσχα ήταν καλές, με συνέπεια να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό οι κίνδυνοι για την ευστάθεια του συστήματος και, κατά συνέπεια, η ανάγκη παρεμβάσεων από τον ΑΔΜΗΕ, κύκλοι του οποίου δήλωναν ….«ανακουφισμένοι» χωρίς να επεξηγούν τον ακριβή λόγο της ανακούφισης, αφού υπάρχουν ποικίλοι λόγοι και τρόποι για να ανακουφιστεί κάποιος.
«Σχετικά δύσκολη ημέρα ήταν η Μεγάλη Παρασκευή, καθώς από το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός ήταν συννεφιασμένος στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, με συνέπεια να περιοριστεί η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Έτσι, η μειωμένη παραγωγή μεταφέρθηκε και σε μείωση στη ζήτηση, που καταγράφηκε το τριήμερο που ακολούθησε» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει λέγοντας ότι «ο ΑΔΜΗΕ μετά από δική μας γερή …παρέμβαση-κατσάδα χρειάστηκε να προχωρήσει σε πολύ περιορισμένες περικοπές ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς και ο ΔΕΔΔΗΕ σε ακόμη λιγότερες περικοπές ηλεκτροπαραγωγής στο δίκτυο».
Όπως μαθαίνουμε ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε παράλληλα σε περιορισμό της δυναμικότητας εισαγωγών στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας μας, από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Ο περιορισμός επικεντρώθηκε στις ώρες παραγωγής των φωτοβολταϊκών από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, ώστε να είναι εγγυημένη η ευστάθεια.
Κινδυνολογία κατ’ εξακολούθηση
Παρά τη συγκυρία που διαμορφώθηκε το Πάσχα ο ΑΔΜΗΕ δεν σταματά ακόμη και σήμερα να κινδυνολογεί. Τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να φαίνονται τις περιόδους όπου η μειωμένη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια συνδυάζεται με αυξημένη «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, παραμένουν σύμφωνα με το Διαχειριστή.
Με καθυστέρηση 4-5 ετών ο κ. Μανουσάκης ανακάλυψε ότι το φάρμακο που «θεραπεύει πάσα νόσο και πάσα μαλακία» όπως έλεγαν οι αρχαίοι, είναι η μαζική αποθήκευση ρεύματος χωρίς να έχει κάνει κάτι για να την προωθήσει, άγνωστο τί περιμένει την τελευταία στιγμή.
Θυμίζουμε ότι στις 26 Μαρτίου, όταν το φορτίο στο σύστημα περιορίστηκε στα μόλις 500 Μεγαβάτ, ο κ. Μανουσάκης και ο ΑΔΜΗΕ έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια και μάλιστα πριν την …Πασχαλιά.
Οι δυο «γαμπροί» και τι γίνεται στον «κόκκινο συναγερμό»
Στις περιπτώσεις κόκκινου συναγερμού, o ΑΔΜΗΕ επιστρατεύει οριζόντιες και αναλογικές περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, με βάση την ισχύ παραγωγής εκείνη τη στιγμή κάθε σταθμού ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ.
Επίσης, σε πρώτη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναλάβει να συνδράμει σε επείγουσες περιπτώσεις, με περικοπές σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων περί τα 700-900 MW (με όρους ωστόσο εγκατεστημένης ισχύος και όχι ισχύος παραγωγής). Παράλληλα, ο Διαχειριστής του δικτύου διανομής πρόκειται να καταρτίσει ένα πλάνο για την ενίσχυση ανά 6μηνο των σταθμών που θα μπορεί να περικόπτει.
Δεύτερο προληπτικό μέτρο του ΑΔΜΗΕ είναι η παρέμβαση στο διασυνοριακό εμπόριο, ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο περιορισμός στις εισαγωγές προγραμματίζεται 2 ημέρες νωρίτερα, ώστε να προκαλείται η σχετικά χαμηλή αναταραχή στις αγορές από τις οποίες θα προέρχονταν οι εισαγωγές.
Εμείς εντελώς αθώα ρωτάμε: τί έργα προτείνει ο κος Μανουσάκης να γίνουν για να προστατευθούμε από τους κινδύνους που ο ίδιος επισείει: ποιος θα τα προκηρύξει αυτά τα έργα; Πόσο θα κοστίζουν;
Και το κυριότερο: ποιοι είναι οι δύο «γαμπροί» που ράβουν κοστούμι για να τα αναλάβουν;
Απτόητη η ΕΚΤ, θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρά την τραπεζική κρίση
*** Η ΕΚΤ, απτόητη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχων της, εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στις 4 Μαΐου, αν και το ποσοστό αύξησης παραμένει αβέβαιο, την ώρα που άλλες κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων τους. Κλειδί για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ αποτελεί ο υποκείμενος πληθωρισμός – ένας δείκτης τιμών που εξαιρεί τα ευμετάβλητα αγαθά όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει παραμείνει πεισματικά σε υψηλά επίπεδα, παρότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 350 μονάδες βάσης από τον προηγούμενο Ιούλιο έως σήμερα. Τα στοιχεία για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
*** Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντεζ Ντε Κος, δήλωσε ότι θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες και μετά την πρόσφατη κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγεθος της επόμενης κίνησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό. “Εάν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο στις προβλέψεις του Μαρτίου, θα έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεφορτωθεί τον πληθωρισμό. Το πόσες αυξήσεις θα γίνουν και το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί από αυτές τις εκτιμήσεις”, ανέφερε σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο. Οι διαφωνίες, βέβαια, μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής έχουν ενταθεί τελευταία, αλλά οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας λαμβάνονται μέχρι τώρα με ισχυρή πλειοψηφία, κάτι που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί και κατά τα επόμενα τρίμηνα.
Καύση ή επεξεργασία απορριμμάτων; Η ευθυνόφοβη κυβέρνηση, τα δύο επιχειρηματικά μπλοκ που μπλοκάρουν τις εξελίξεις και οι καταγγελίες της φιλοκυβερνητικής ΚΕΔΕ
*** Σας το υποσχέθηκα χθες και τηρώ τη δέσμευσή μου. Έγραφα χθες ότι “πολλά ακούω για τα μαχαιρώματα που υπήρξαν προ και μετά την κατάθεση, τη Μ. Τετάρτη μάλιστα, της τροπολογίας για τα σκουπίδια” και ότι σύντομα, ίσως και σήμερα να σας έχω νεότερα. Μέσα στη Μ. Εβδομάδα, λοιπόν, η κυβέρνηση, πιστή σε μία τακτική όλων των κυβερνήσεων να περνάνε δεκάδες τροπολογίες σε νομοσχέδια “σκούπα”, πέρασε μία τροπολογία του ΥΠΕΝ, σχετικά με την διαχείριση των σκουπιδιών, στην οποία, με… αριστοτεχνικό τρόπο προβλέπεται η είσοδος ιδιωτών. Και αυτό γιατί, ρητά αναφέρεται ότι κάθε Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) «περιλαμβάνει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που καλύπτει την ολοκληρωμένη στρατηγική του ΠΕΣΔΑ, και ανάλυση κόστους-οφέλους των παρεμβάσεων που προβλέπει». Κανονικά, κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας πρέπει να έχει το δικό της ΠΕΣΔΑ και όλα να απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Αυτά βέβαια στη θεωρία, γιατί στην πράξη, άλλα συμβαίνουν
Θυμίζω ότι η ΚΕΔΕ είχε καταγγείλει την κατάργηση της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των σκουπιδιών μέσα από τις τροποποιήσεις του ΕΣΔΑ, τις οποίες απέρριψε τον περασμένο Νοέμβριο.
*** Ρωτώντας… πας στην πόλη και μαθαίνεις όσα δε λέγονται ανοιχτά, ούτε φυσικά από την κυβέρνηση, ούτε από τα αντίπαλα επιχειρηματικά στρατόπεδα. Ακόμα και φίλα προσκείμενοι επιχειρηματίες που “παίζουν” στον τομέα των απορριμμάτων, εμφανώς χολωμένοι, θεωρούν ότι η κυβέρνηση ξόδεψε ολόκληρη τη θητεία της με εξαγγελίες και διακηρύξεις, αλλά με σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα σε νέες υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων. Με συνέπεια να λειτουργούν ακόμη χωματερές, να ανοίγουν ή να σχεδιάζονται νέες, την ίδια ώρα που τα τσουχτερά πρόστιμα που πέφτουν από την Ευρώπη να χρεώνονται κανονικά ή να κινδυνεύει η χώρα και με νέα, ακόμα μεγαλύτερα.
*** Για να δούμε τώρα, που βρίσκεται το ζουμί της όλης χρυσοφόρου σε έσοδα δραστηριότητας της διαχείρισης απορριμμάτων και τι έχει συμβεί από το 2020 μέχρι σήμερα. Στο ΥΠΕΝ το 2020, πέρασε νέο ΕΣΔΑ, στο οποίο έγινε και σαφής αναφορά στην καύση των απορριμμάτων. Όμως, στη συνέχεια ξεκίνησε συζήτηση για τροποποίηση του ΕΣΔΑ, το οποίο (υποτίθεται ότι) εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο. Προσέξτε, όμως. Όπως βεβαιώνουν και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που θέλουν ενεργότερη παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η επιδίωξη είναι η απευθείας καύση ή η επεξεργασία των απορριμμάτων, ώστε να προκύπτει δευτερογενές καύσιμο.
*** Έχει τώρα μεγάλη σημασία να δούμε τι συμβαίνει στο χώρο των ιδιωτών, που θέλουν παρουσία και ανάμειξη σε όλο το φάσμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, αφού αυτοί έχουν την καλύτερη τεχνογνωσία και εμπειρία, είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: Το πρώτο είναι υπέρ της παραγωγής καυσίμου, ώστε αυτό να καίγεται σε βιομηχανίες, όπως εκείνες που παράγουν τσιμέντο. Το δεύτερο στρατόπεδο εταιρειών τάσσεται υπέρ της παραγωγής ενέργειας από την απευθείας καύση των απορριμμάτων – πιθανότατα και με τη μετατροπή του σε υδρογόνο, σε μία δεύτερη φάση.
*** Δεν θα μπω σήμερα σε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες εταιρείες συγκροτούν το δίπολο των σφόδρα ενδιαφερομένων για το χρυσάφι των σκουπιδιών. Αφενός γιατί υπάρχουν κάποιες ανακατατάξεις στο σχηματισμό των δύο πόλων, κυρίως λόγω των εξελίξεων στον τομέα των τεχνικών – κατασκευαστικών εταιρειών κάθε κατηγορίας και όχι μόνο της ανώτερης. Και αφετέρου γιατί, για κάποιους μικρούς του χώρου, θα αποτελούσε στοχοποίηση η ένταξή τους σε έναν εκ των δύο στρατοπέδων, προς ζημία τους σε οποιαδήποτε νέα έργα και συνεργασίες με μέλη της αντίπαλης ομάδας. Υπάρχει, όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο στρατοπέδων: ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να αναλάβουν εκείνοι τη διαχείριση και όχι απλώς να παραλαμβάνουν τα απορρίμματα που παράγουν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα, η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται από κάθε δήμο, αλλά η διαχείριση γίνεται από τους ΦΟΔΣΑ, δηλαδή κοινοπραξίες πολλών δήμων στις οποίες ενίοτε συμμετέχει και η περιφέρεια.
*** Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων να γίνονται με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Έλα, όμως, που ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες θέλουν και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών αυτών, αλλά και την άσκηση του μάνατζμεντ από τους ίδιους!!! Το θέμα είναι ότι αυτόν τον σχεδιασμό δεν κατάφερε να τον προχωρήσει η κυβέρνηση, παρότι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι φίλα προσκείμενοι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ, η οποία κατήγγειλε την κατάργηση της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από τις τροποποιήσεις του ΕΣΔΑ, τις οποίες απέρριψε τον περασμένο Νοέμβριο. Τέλος, το θέμα είναι τι ρόλο θα έχει εφεξής η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (μετεξέλιξη της ΡΑΕ), τόσο στον όλο σχεδιασμό, όσο και σε θέματα τιμολόγησης, που αποτελεί το άλλο μεγάλο αγκάθι στον πολύπαθο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας.
Τα πρώτα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περιορισμό του λόμπινγκ, μετά το Qatar Gate
*** Ε, βέβαια, έπρεπε πρώτα να σκάσουν διάφορες χοντρές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς και μετά το Ευρωκοινοβούλιο να τρέχει να αλλάξει τους σκουριασμένους και παρωχημένους προκλητικά κανόνες που διέπουν το λόμπινγκ στους κόλπους του. Το Qatar Gate, σαφώς τραυμάτισε σοβαρά την αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου, του μόνου αιρετού θεσμού της Ε.Ε. Το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των… μετατάξεων των ευρωβουλευτών σε εταιρείες λόμπινγκ για λογαριασμό επιχειρήσεων, κλάδων, ΜΚΟ ή χωρών, αναθεωρεί κανονισμούς που ισχύουν, κρατηθείτε, από το 1999!
*** Κάπως έτσι έρχεται η πρώτη αλλαγή που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου και θεσπίζει απαγόρευση συμμετοχής πρώην ευρωβουλευτών σε δραστηριότητες πίεσης ή εκπροσώπησης (λόμπινγκ) προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έξι μήνες από το τέλος της θητείας τους ως ευρωβουλευτών. Μετά το διάστημα αυτό, εάν οι πρώην βουλευτές αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες λόμπινγκ με το Ε.Κ., θα πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Διαφάνειας. Κατά συνέπεια, δεν θα έχουν τα δικαιώματα πρόσβασης και τις διευκολύνσεις που παρέχονται ως πρώην ευρωβουλευτές. Αντίλογος; Μα, τα «ντιλς» και οι γκρίζες συναλλαγές δεν είναι απαραίτητο να γίνονται εντός Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο. Έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος;
ΚΟΥΙΖ
Καλό ή κακό είναι για την Ελλάδα, το γεγονός ότι η Βουλγαρία απαγόρευσε προσωρινά τις εισαγωγές 20 και πλέον ουκρανικών προϊόντων; Και ποιες δικές μας εταιρείες πρέπει να χαίρονται ή να κλαίνε;
Ενδιαφέρουν
*** Η Παγκρήτια Τράπεζα στηρίζοντας έμπρακτα τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων εφαρμόζει πρόγραμμα επιβράβευσής τους μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς (Euribor ή EKT), όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31.03.2023, κατά 50 μονάδες βάσης και για διάστημα 12 μηνών. Άργησε, αλλά έκανε το σωστό.
*** Η ΔΕΗ παρουσίασε το myΔΕΗ, τον νέο ψηφιακό κόσμο της ΔΕΗ που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους οπουδήποτε και οποτεδήποτε, να διαχειρίζονται τις παροχές τους και τα προσωπικά τους στοιχεία και να ενεργοποιούν νέες υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ παράλληλα τους προσφέρει εργαλεία και συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας.
*** Απαραίτητα τα σεμινάρια για τους απογόνους επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότεροι αποδεικνύονται ανίκανοι να διαχειριστούν την περιουσία που δημιούργησαν οι γονείς τους. Έχω δει άλλωστε τόσα κακά παραδείγματα διαδοχής στο χώρο του επιχειρείν, κάποια από αυτά υπάρχουν ακόμα και στη λίστα των εισηγμένων εταιρειών. Όσοι ενδιαφέρεστε, με 200 ευρώ περίπου μπορείτε να τα παρακολουθήσετε, ζητώντας πληροφορίες από τον ΣΒΕ για το σεμινάριο με τίτλο: «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις».
*** Θα ερχόταν και μία πτωτική συνεδρίαση, μετά από 11 ανοδικές, στο Χρηματιστήριο. Αλλά, σας θυμίζω έναν κανόνα των αγορών, όχι δικό μου: οι τοποθετήσεις γίνονται συνήθως σε πτωτικές και όχι ανοδικές συνεδριάσεις.
*** Αφού έφαγαν το εξαιρετικό κατσίκι του Ψηλορείτη, τώρα κάποιοι Κρητικοί ετοιμάζονται να ανηφορίσουν προς Αθήνα, έχουν κάτι δουλειές να ολοκληρώσουν, που έχουν μείνει στη ναφθαλίνη καιρό.
*** Εκτός ΧΑ η κάποτε πανίσχυρη ΑΕΓΕΚ, αφού δεν μπόρεσε ποτέ να ορθοποδήσει, ούτε να προσελκύσει πραγματικά και υγιή κεφάλαια. Εκτός και ο Βαράγκης. Και θα έχουμε κι άλλες διαγραφές…Καμιά εισαγωγή, μήπως;
*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες και κύριοι. Την καλημέρα μου!