Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
Η αγορά ομολόγων έχει προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας/Το ΔΝΤ δίνει επιπλέον πόντους στη χώρα μας
*** Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Standard & Poor’ s σε εννέα μέρες από σήμερα, ήτοι στις 21 Απριλίου, αν δηλαδή θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, διαφαίνεται ότι στην αγορά ομολόγων έχει επί της ουσίας προεξοφληθεί ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο τρέχον έτος. Όλα τα σημάδια, από τη θετική έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, μέχρι την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ουσιαστικά προϊδεάζουν για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι μόλις χθες προσεγγίσαμε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας γεννά προσδοκίες και διαμορφώνει σαφώς θετικότερο κλίμα στις αγορές. Η αγορά ομολόγων κινήθηκε ανοδικά με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις στα επίπεδα των Ιταλικών τίτλων.
*** Είναι ενδεικτικό ότι χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εξομοιώθηκε με αυτή του αντίστοιχου Ιταλικού ομολόγου, στο 4,15% με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να διαθέτουν κοινό περιθώριο κινδύνου),έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, και συγκεκριμένα στο 1,86%. Εκτός από την αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας, θετικά επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Δημόσιο Χρέος. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ανάπτυξης, το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας κατάφερε να παρουσιάσει σημαντική μείωση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «χώρες όπως η Ελλάδα, που είχε μεγάλα αρχικά επίπεδα χρέους, σε συνδυασμό με μεγάλες εκπλήξεις από τον πληθωρισμό και ισχυρή ανάπτυξη, είχαν και σημαντική μείωση του χρέους τους». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το ελληνικό χρέος μειώθηκε σημαντικά και έπεσε από 200,7% του ΑΕΠ το 2021 σε 177,4% το 2022.
*** Ειδικότερα το ΔΝΤ προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023. Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% έναντι 1,8% που εκτιμούσε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 1,5% από 1,4%. Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιτρέψει να συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022. Για τον πληθωρισμό προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση από το 9,3% σε μέσα επίπεδα πέρυσι, στο 4% φέτος και στο 2,9% το 2024. Σταδιακή μείωση αναμένει το ΔΝΤ και για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και στο 6% το 2024. Αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και 1,4% το 2024 έναντι 0,5% και 1,5% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 5,3% από 8,4% πέρυσι.
Αισιόδοξος και ο Στουρνάρας/Πολλαπλά τα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα
*** Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει τη επενδυτική βαθμίδα εντός του έτους δήλωσε για μία ακόμα φορά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέροντας ότι «είμαστε πολύ κοντά» και επισημαίνοντας ότι οι αγορές την εξέλιξη αυτή την έχουν τιμολογήσει ήδη στις τιμές των ομολόγων. Εξηγώντας το ποια θα είναι τα επιπλέον οφέλη, ανέφερε ότι θα διερευνηθεί πάρα πολύ η επενδυτική βάση, καθώς πολλά ταμεία και funds, τα οποία στο καταστατικό τους έχουν τον περιορισμό να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, θα επενδύσουν σημαντικά για μας ποσά και στην Ελλάδα, αφού αυτός ο περιορισμός θα αρθεί. Θα υπάρξει, δηλαδή, μια νέα εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις, για δάνεια. ‘Αρα το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε με έμφαση ότι το κίνητρο είναι τεράστιο στο να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, διότι σχεδόν την έχουμε πάρει. Δηλαδή χρειάζεται ένα πάρα πολύ μικρό βήμα. Χρειάζεται η επόμενη κυβέρνηση, αυτή που θα εκλεγεί, οι προγραμματικές της δηλώσεις να είναι τέτοιες που θα ωθήσουν τους αξιολογητές, τους οίκους αξιολόγησης, να δώσουν αυτήν την παραπάνω επενδυτική βαθμίδα. Επί του προκειμένου, δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί του, γιατί όντως το κίνητρο είναι πολύ μεγάλο για την ελληνική οικονομία, ανακτώντας αυτό που έχασε πριν από 12 περίπου χρόνια…
Σωστή κίνηση το 12μηνο «πάγωμα» των επιτοκίων στεγαστικών δανείων για ενήμερους καταναλωτές – Για τα άλλα δάνεια, καμία πρόβλεψη;
*** Σαφώς η απόφαση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να παγώσουν για 12 μήνες τα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών δανείων αποτελεί ένα θετικό μέτρο για τους κατόχους τέτοιων δανείων. Αποτελεί ουσιαστικά μία επιβράβευση τους. Το θέμα είναι ότι οι τράπεζες, αν δεν υπήρχε η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και εν συνεχεία από τις ίδιες, δεν θα είχαν επιπλέον σημαντικά και απρόσμενα έσοδα από αυτή την πηγή. Συνεπώς, το ότι σπεύδουν να παγώσουν τα επιτόκια αυτά των στεγαστικών δανείων, προφανώς δεν τους κοστίζει απολύτως τίποτα και αφετέρου, όταν έδιναν αυτά τα δάνεια δεν υπολόγιζαν ούτε οι ίδιες ούτε οι δανειολήπτες ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν. Βεβαίως καλοδεχούμενη η ενέργεια αυτή, αλλά δεν χρειάζονται και θριαμβολογίες από κανέναν, ούτε από τις τράπεζες, ούτε από την κυβέρνηση, ακόμα και αν η ίδια πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση καταλυτικά. Άλλωστε, υπάρχουν εκατοντάδες δάνεια άλλων κατηγοριών, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν κοκκινίσουν οριστικά, για τα οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και μέριμνα. Και αυτό γιατί, προφανώς, υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις προς ρευστοποίηση. Ακόμα και τραπεζικά στελέχη, με τα οποία επικοινωνήσαμε, θεωρούν ότι η ενέργεια αυτή των τραπεζών είναι μεν σωστή αναμφίβολα, αλλά καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος των συνολικών, προβληματικών και μη χρηματοδοτήσεων.
*** Σε σχέση τώρα με όσα ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα προγράμματα αφορούν σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων που είχαν ήδη εκταμιευθεί μέχρι 31.12.22 και θα τεθούν σε εφαρμογή από αρχές Μαΐου 2023, έχοντας ως επιτόκια βάσης αυτά στις 31.03.23, μειωμένα κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες και διατήρηση σταθερά στο επίπεδο αυτό για 12 μήνες από τον Μάιο του 2023 μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Αν βέβαια κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις κεντρικές τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα, τότε θα ισχύσει το χαμηλότερο επιτόκιο. Πάντως, σύμφωνα με όσα αναμένουν τραπεζικά στελέχη, αλλά και από όσα γίνονται γνωστά από κύκλους της ΕΚΤ, πέραν των εκτιμήσεων πολλών αναλυτών, η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Κατά την άποψη μάλιστα αρκετών, η κίνηση των 4 συστημικών τραπεζών, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και οι μη συστημικές τράπεζες, έρχεται καθυστερημένα και αφού έχει προηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων που έχουν προαναγγελθεί.
Γιατί ξεχώρισαν Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, Intralot, Δομική Κρήτης!
*** Από την ανακοίνωση των πολύ καλών αποτελεσμάτων της Jumbo, κρατάω, πέραν της κερδοφορίας, δύο πολύ σημαντικά κατά την άποψή μου σημεία:
1ον) Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του Ομίλου ήταν ανώτερα του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεών του από μισθώσεις, κατά το ποσό των 522,48 εκατ.€ έναντι 549,14 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2021.
2ον) Η Εταιρεία εκμεταλλευόμενη την ισχυρή και υγιής οικονομική της θέση κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της σε αυτή τη χρονική περίοδο να προχωρήσει στην προπληρωμή του συνόλου του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2018 και λήξης το 2026 χωρίς καμία επιβάρυνση ή άλλο κόστος. Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στις νόμιμες διαδικασίας – διατυπώσεις από τα αρμόδια όργανα της ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την επόμενη περίοδο εκτοκισμού (Μάιος 2023)
*** Ο Μυτιληναίος αναπροσάρμοσε την τιμή αγοράς ιδίων μετοχών, ανοίγοντας το εύρος από τα 25 ευρώ, μέχρι τα 40 ευρώ. Να θυμίσω ότι κάποιοι στα 10 και 12 ευρώ, τον θεωρούσαν ακριβό. Εγκρίθηκε και η διάσπαση των δραστηριοτήτων του σε δύο νέες θυγατρικές.
*** Σας είχα πει προ ημερών ότι από την Κρήτη έρχονται κάποια νέα και…κάποια παλιά, από τις εκεί εισηγμένες εταιρείες. Η Δομική βρίσκεται ένα βήμα (αν δεν το έχει κάνει ήδη και αυτό) προ του να αποκτήσει νέο μέτοχο. Τον Δημήτρη Κούτρα εν προκειμένω, με τον οποίο ο νυν μεγαλομέτοχος της υγιούς κατασκευαστικής εταιρείας γνωρίζονται από χρόνια και διατήρησαν ακόμα και στα δύσκολα πολύ καλές φιλικές σχέσεις. Αλλά, μου λένε, ότι και σε άλλη εισηγμένη του νησιού επίκεινται εξελίξεις…
*** Σχεδόν πενταπλάσια καθαρά κέρδη ανακοίνωσε η Motor Oil Hellas για το 2022, καθώς ανήλθαν σε 968 εκατ. ευρώ από 202 εκατ. ευρώ το 2021.Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 1,07 δισ. ευρώ από 428 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το καθαρό χρέος ανήλθε σε 1,763 δισ. ευρώ έναντι 1,450 δισ. ευρώ το 2021, με τις λειτουργικές χρηματοροές να ανέρχονται σε 1,152 δισ. ευρώ έναντι 281 εκατ. ευρώ το 2021.
Δώστε, όμως, βάση, γιατί έχουν τη σημασία τους, στις επιδόσεις των επιμέρους τομέων του ομίλου:
– Η διύλιση είχε κύκλο εργασιών 12,364 δισ. ευρώ (από 7,226 δισ. ευρώ το 2021) και EBITDA 1,427 δισ. ευρώ (από 352 εκατ. ευρώ)
– Ο κλάδος της εμπορίας είχε κύκλο εργασιών 5,118 δισ. ευρώ (από 3,590 δισ. ευρώ το 2021) και EBITDA 128 εκατ. ευρώ (από 123 εκατ. ευρώ το 2021)
– Και ο κλάδος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου είχε κύκλο εργασιών 1,240 δισ. ευρώ (από 499 εκατ. ευρώ) και EBITDA 136 εκατ. ευρώ (από 15 εκατ. ευρώ το 2021).
*** Από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων (αρκετά ικανοποιητικών, μετά από προηγούμενες περιπέτειες) της INTRALOT, ξεχώρισα από τα λεγόμενα του προέδρου Σωκράτη τα ακόλουθα, πολύ ενδιαφέροντα:
– “…κατά τη διάρκεια του 2022, ολοκληρώσαμε επιτυχώς μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, 129 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο μητρικής, που προσέλκυσε την Standard General με έδρα στις ΗΠΑ ως στρατηγικό επενδυτή, ενώ τα έσοδα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την ανάκτηση του ελέγχου σε ποσοστό 100% της θυγατρικής μας στις ΗΠΑ, Intralot, Inc. Παράλληλα, αποπληρώσαμε τις Ομολογίες λήξης 2025 που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα νέου δανείου (Term Loan), 230 εκατ. δολαρίων, από μια κοινοπραξία τραπεζών στις ΗΠΑ και υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε μια νέα ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή, ύψους 50 εκατ. δολαρίων.
Υπό το πρίσμα της σημαντικά βελτιωμένης θέσης μας, προσδοκούμε να αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, ως ένας από τους κορυφαίους παρόχους τεχνολογίας τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως, καθώς και να εργαστούμε για την αναχρηματοδότηση των Ομολογιών λήξης 2024”.
Βλέπετε, ο παλιός είναι αλλιώς, τη συμμάζεψε την εταιρεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με καίριες κινήσεις…
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!