Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

Αποκλειστικό: Προωθημένο πρόγραμμα για “κόκκινα” δάνεια και στεγαστική πολιτική, ανακοινώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ

*** Από τους καλούς μου φίλους στον ΣΥΡΙΖΑ, σας έχω καλά και αποκλειστικά νέα σήμερα, σχετικά με τις αναλυτικές και “πολύ προωθημένες” όπως με διαβεβαιώνουν, ανακοινώσεις που αφορούν στο μέγα πρόβλημα των κόκκινων δανείων, που απειλεί την κοινωνική συνοχή προϊόντος του χρόνου, ειδικά μετά την ευνοϊκή για τους servicers και τα funds απόφαση του Αρείου Πάγου. Οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα περιοριστούν μόνο στα των κόκκινων δανείων, αλλά ένα σημαντικό μέρος των ανακοινώσεων και του προγράμματός του θα αφορά και στη περίφημη και ανύπαρκτη για δεκαετίες στεγαστική πολιτική.

*** Σύμφωνα πάντα με τις πηγές μου, το πρόγραμμα για τα προβληματικά δάνεια, ειδικά της πρώτης κατοικίας, είναι πλήρως κοστολογημένο σε ορίζοντα 10ετίας και βασίζεται σε μία έξυπνη επιδοματική πολιτική, στοχεύοντας σε μακροπρόθεσμες λύσεις, που θα αφορούν όλη τη διάρκεια εξυπηρέτησης. Νούμερα δε θα σας πω, σεβόμενος το off the record των πηγών μου. Βασίζεται δε στο τρίπτυχο, κάλυψη κατά 50% από τον δανειολήπτη, 30% από το εκάστοτε fund και 20% από το Δημόσιο. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει τη δημιουργία νέων θεσμών, χωρίς γκρέμισμα των υφιστάμενων δομών, αλλά με επαναπροσδιορισμό και του όρου “ευάλωτος”, με ένταξη και ενός μέρους τουλάχιστον μεσαίων στρωμάτων, που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα μη ένταξης στο όλο σχέδιο.

*** Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρμογή, θα ενταχθούν υπό την εποπτεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με τη δημιουργία όμως ανεξάρτητου ειδικού μηχανισμού, που δεν θα εμποδίζει τη γενικότερη λειτουργία της τράπεζας. Σε πρώτη φάση, ο δανειολήπτης θα έρχεται σε απ΄ ευθείας επαφή με το fund ή τον servicer, προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, την οποία θα παρακολουθεί και ο μηχανισμός εφαρμογής του σχεδίου. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε ο δανειολήπτης θα προσφεύγει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, χωρίς να απειλείται από ημερομηνίες και κατασχέσεις της κατοικίας του. Αν και πάλι η διαδικασία καταστεί άγονος, τότε η τρίτη λύση είναι μονόδρομος και δεν είναι άλλη από την προσφυγή στο φυσικό δικαστή.

*** Επιπλέον και μέσα στα πολλά που θα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις, κρατήστε και τα ακόλουθα: Θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για τα νέα ζευγάρια, με επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο, αλλά εκτός από τους “κόκκινους” αδύναμους και ευάλωτους, θα υπάρχει μέριμνα και για τους αδύναμους “πράσινους” (ακόμα), ώστε να μην υπάρξει νέα φουρνιά προβληματικών δανείων. Τέλος, σας πληροφορώ ότι στο όλο πρόγραμμα είχαν συμμετοχή σε αλλεπάλληλες συσκέψεις όλα τα παλαιά και νεότερα κομματικά στελέχη, που είχαν την όποια εμπλοκή μέχρι τώρα στο θέμα των προβληματικών δανείων και των πλειστηριασμών. Αυτά, σε γενικές γραμμές για όσα θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας, περιστοιχιζόμενος από το οικονομικό του επιτελείο. Για αυτό, να είστε πάντα σε επαφή με το Radar.gr, για να μαθαίνετε πρώτοι και με εγκυρότητα, ό,τι συμβαίνει στην πολιτική, την οικονομία και τις επιχειρήσεις, φυσικά και το Χρηματιστήριο. Αν δεν απέδωσα σωστά κάποια σημεία, ζητώ προκαταβολικά την κατανόηση των αγαπητών μου φίλων στο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, πολύ σύντομα, θα τα ακούσετε όλα από πρώτο χέρι.

Τι λέει ο Πρεμ Γουάτσα για την τραπεζική κρίση, τις ελληνικές τράπεζες και την επενδυτική βαθμίδα

*** Ένα αποδεδειγμένα σταθερός επενδυτής στη χώρα μας, που δεν απογοητεύτηκε από την οικονομική κρίση και τα απανωτά προβλήματα στη χώρα μας και μάλιστα αύξησε την παρουσία του και τις επενδύσεις του, είναι ο Πρεμ Γουάτσα, μεγαλομέτοχος στην Eurobank και στη Grivalia Properties, ισχυρός μέτοχος στον Μυτιληναίο, διαθέτοντας και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Από τη συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, επιλέγω ορισμένα επίμαχα και λίαν ενδιαφέροντα από τα λεγόμενά του, εκτιμώντας ότι έχουν ευρύτερη σημασία:

– Για την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα: Πιστεύω πως λίγους μήνες μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα βρίσκεται πλέον στην επενδυτική βαθμίδα. Δεν ξέρω αν παρατηρήσατε πως πριν από λίγο καιρό η S&P Global Ratings εκτίμησε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους απ’ όλες τις χώρες.

– Για τις ελληνικές τράπεζες και τη σχέση δανείων προς καταθέσεις: Η θέση των ελληνικών τραπεζών είναι επίσης ισχυρή. Όντας μέτοχος με 30% της Eurobank το γνωρίζω καλά. Αλλά ευρύτερα ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βρίσκεται μόλις στο 60%, ενώ στη Σουηδία κινείται πάνω από το 150% και στη Γερμανία πάνω από το 100%…. Και στην Ελλάδα υπάρχουν πρακτικά μόνο τέσσερις τράπεζες. Ξέρετε πόσες τράπεζες έχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες; Εχουν περί τις 4.000 τράπεζες.

– Για το πρόβλημα των αμερικανικών τραπεζών: Το πρόβλημα των αμερικανικών τραπεζών που χτυπήθηκαν ήταν πως η άνοδος των επιτοκίων επιδείνωσε πολύ τη μακροπρόθεσμη θέση των περιουσιακών στοιχείων τους οδηγώντας σε μεγάλες ζημίες. Την ίδια ώρα τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται. Στις ΗΠΑ από 0% περίπου στο 5%. Οπότε αν διακρατείς στοιχεία ενεργητικού μακροπρόθεσμης διάρκειας υφίστασαι ζημίες και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Αυτό είναι ζήτημα και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις ασφαλιστικές εταιρείες και για τις τράπεζες που έχουν τέτοια χαρτοφυλάκια.

*** Για αυτό το τελευταίο, δηλαδή τα συνεπαγόμενα και μη ορατά ακόμα προβλήματα για ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία και τράπεζες με τέτοια χαρτοφυλάκια, είχαμε ήδη καταγράψει τους κινδύνους από αυτήν εδώ τη στήλη. Τα νεότερα είναι ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, να μην λάβει διαστάσεις ντόμινο η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με τη SVB, γιατί τότε θα μιλάμε για μια χιονοστιβάδα, που θα παρασύρει πολλές εταιρείες και τράπεζες στο διάβα της. Τα ίδια ισχύουν και για την Ευρώπη, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Για όσο διάστημα, πάντως, δεν αποσύρεται ρευστότητα, άρα δεν πραγματοποιούνται και ρευστοποιήσεις ομολόγων ή συμβολαίων, το πρόβλημα θα παραμένει πρόβλημα μόνο στους ισολογισμούς των προαναφερόμενων φορέων.

ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ: Οι αναγκαίες επενδύσεις, ο νέος φορέας και η προαναγγελία αυξήσεων

*** Με ψηφισμένο πλέον το νόμο της δημιουργίας του νέου ενιαίου φορέα για Ενέργεια, Νερά και Απόβλητα, της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Κατά την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες και δυστυχώς αναβληθείσες, για να μην πω εγκαταληφθείσες, για χρόνια επενδύσεις τους, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν τις αναγκαίες ποσότητες νερού σε εκατομμύρια κατοίκους πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας. Ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, θα πρέπει να διαφυλαχτεί ακριβώς ως τέτοιο και όχι ως ένα ακόμα είδος προς εμπορία και δημιουργία κερδών, σε βάρος της ποιότητάς του, αλλά και της τσέπης των καταναλωτών. Γιατί ήδη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, προαναγγέλλει αυξήσεις της τάξης του 5% – 8%. Αλλά τις βλέπει από το 2025, κατά τα λεγόμενά του. Εμμέσως, πλην σαφώς, στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σαχίνης της ΕΥΔΑΠ, προτάσσοντας το πρόβλημα των απαραίτητων επενδύσεων.

*** Το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα, έργα και επενδύσεις, ιδίως στο δίκτυο, θα μπορούσαν να είχαν γίνει, αλλά είτε κάποιο “αόρατο” παραπάνω χέρι τις εμπόδιζε είτε δεν υπήρξε η απαιτούμενη αποφασιστικότητα των διοικήσεων και των δύο εισηγμένων εταιρειών. Ρόλο βέβαια και μάλιστα σοβαρό στην αδράνεια των διοικήσεων έπαιξε και η υπόθεση με τη μεταβίβαση των μετοχών τους στο Υπερταμείο, καθώς δεν μπορούσαν να γνωρίζουν το μελλοντικό τους καθεστώς. Το συγκεκριμένο θέμα, ακόμα και σήμερα, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ για επιστροφή των ποσοστών που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο, ήτοι στο υπουργείο Οικονομικών, παραμένει μετέωρο και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ παραμένουν στο Υπερταμείο και θα παραμείνουν το πιθανότερο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το μετεκλογικό τοπίο και το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί τελικά.

ΚΟΥΙΖ 1

Υπάρχει άραγε έστω και κάποιος στοιχειώδης έλεγχος των περιθωρίων κέρδους των μεγάλων εισαγωγικών και λιανεμπορικών επιχειρήσεων, από τις οποίες αρχίζει και τελειώνει αντιστοίχως η έξαρση του πληθωρισμού, ειδικά στα τρόφιμα; Όχι ότι εξαιρούνται οι βιομηχανίες, αλλά μάλλον πολλά ζητάμε από το υπουργείο Ανάπτυξης και ίσως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΚΟΥΙΖ 2

Τι δουλειά έχουν ερωτήματα του τύπου “είστε χριστιανός ορθόδοξος” ή “νηστεύετε”, σε μία δημοκοπική έρευνα πολιτικής κατεύθυνσης; Θα μου πείτε και ίσως με το δίκιο σας, το θέμα είναι ποιος την έχει παραγγείλει και που σε ποιο κοινό ποντάρει περισσότερο σε ψήφους. Δεκτόν…

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ακρίβυναν και μένουν αναξιοποίητα

*** Οι παρενέργειες των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έχουν δυστυχώς επηρεάσει και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το καμπανάκι, αθόρυβα μέχρι στιγμής, έχουν χτυπήσει προς την κυβέρνηση κορυφαία μέλη του ΣΕΒ και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας γενικότερα, καθώς δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν σχέδια και να προχωρήσουν με τα σημερινά επιτόκια. Από όσο θα θυμάστε, πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το επιτόκιο για τέτοιες επενδύσεις, ενταγμένες στο Ταμείο, ήταν στο 1,2%, απολύτως διαχειρίσιμο και ευνοϊκό για όσους προσέφυγαν στη χρησιμοποίηση των εν λόγω κεφαλαίων. Σήμερα, όμως, έχει αναρριχηθεί σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 4% (!!!). Δε χρειάζεται να σας πω ότι και τα αντίστοιχα επιτόκια, για την συμμετοχή των τραπεζών σε παρόμοια επενδυτικά σχέδια, βρίσκονται πλέον στα επίπεδα του 5, 5%, κατά μέσο όρο.

Ενδιαφέρουν

*** Μέχρι και την 20η Απριλίου θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της εταιρείας Πλαίσιο στο Χρηματιστήριο. Όσοι μέτοχοι δεν προχωρήσουν στην πώλησή τους μέχρι τότε, θα αποκομίσουν αναγκαστικά το ποσό που τους αντιστοιχεί (αριθμός μετοχών χ 4,58 ευρώ) στους δηλωμένους λογαριασμούς ΣΑΤ. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή δεν είχαν συγκεντρωθεί 444.874 μετοχές, ήτοι ποσοστό 2,02%.

*** Την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή επί των μετοχών της Intrakat, αναλαμβάνει από σήμερα η BETTA Χρηματιστηριακή.

*** Δεν είμαι ειδικός για τις μπίζνες στον χώρο των πολυτελών εστιατορίων και ειδικά της Μυκόνου. Σε καλή μεριά στους τρεις συνεταίρους που πούλησαν το 50% του Nammos. Αλλά, γιατί κάποιοι ντόπιοι εμπλέκουν και Εφορία, ΙΚΑ-ΕΦΚΑ και ρυθμίσεις (απλήρωτων;) χρεών;

*** Ποσοστό 1,443% των ιδίων μετοχών του κατέχει ο ΟΤΕ. Με αργούς ρυθμούς οι αγορές, προφανώς δεν υπάρχει βία, μέχρι τις “μεγάλες αποφάσεις”…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μία αποδοτική και ήρεμη εβδομάδα. Την καλημέρα μου!