Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

Μία σφαγή γίνεται στην κυριολεξία γύρω από το μείζον ζήτημα της Αττικής οδού και την διαγωνιστική διαδικασία που έχει προκηρυχθεί αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί! Σε απλά λόγια δεν έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία υποβολής των προσφορών των οκτώ (;;;) υποψηφίων σχημάτων, παρότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση για πέρυσι τον Ιούνιο!

Και έκτοτε συνεχώς την μεταθέτει, ένα ακόμη δείγμα της ανικανότητας και της γραφειοκρατικής αντίληψης που κυριαρχεί στους μηχανισμούς του Κράτους, έστω και αν αυτοί είναι καλυμμένοι και ωραιοποιημένοι πίσω από ανώνυμες εταιρίες, ειδικού σκοπού και φορείς!

Την ώρα τούτη σε κυβέρνηση, επιχειρηματικούς ομίλους και ξένους επενδυτές κυριαρχούν δύο αντικρουόμενες απόψεις!

Η μία υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα», όπως ακριβώς έχει προκηρυχθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος! Και πως το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές στις 28 Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα, δίνει το περιθώριο του χρόνου που απαιτείται!

Η συγκεκριμένη πλευρά που υποστηρίζει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρεί ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι παρά τα υψηλά επιτόκια οι προσφορές που θα υποβληθούν, θα είναι πολύ υψηλές!

Η άλλη πλευρά, αυτή των κύκλων που δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, για πολλούς και διάφορους λόγους, επικαλούνται την αδυναμία των συμμετεχόντων να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται, ενώ τα υψηλά επιτόκια μειώνουν σημαντικά τα περιθώρια αποδόσεων, κυρίως των μεγάλων και επιθετικών funds!

Υπάρχει τέλος μια τρίτη άποψη, που συμβαδίζει ουσιαστικά με την δεύτερη και η οποία προκρίνει την παράταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης κατά 1-2 χρόνια!

Ιντρακάτ- Άκτωρ: Η απόλυτη επιβεβαίωση! Μια ακόμη μεγάλη αποκάλυψη του Radar!

Την ώρα που η Ιντρακάτ αποκτά τον Άκτωρα έρχεται να προσθέσει μια ακόμη επιτυχία των αποκαλύψεων του Radar, που από τις 14 Μαρτίου, σε ανύποπτη χρονική στιγμή, όταν ο Ελλάκτωρ έλεγε ότι «δεν πουλάει» και τα οικονομικά σάιτ αλλά και οι εφημερίδες είχαν ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη άποψη, εμείς γράφαμε ότι ο Άκτωρ θα πουληθεί, η Ιντρακάτ είναι το φαβορί και ότι κατά την άποψη μας θα αποκτήσει τελικά το Χρυσόμμαλον Δέρας των κατασκευών!

Προς επιβεβαίωση σας παραθέτουμε αυτούσιο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Radar και ειδικότατα της στήλης «Area 51»!

«Επειδή εσχάτως γίνεται και πάλι λόγος πολύς γύρω από το μέλλον του Ακτωρα, μετά το προαναγγελθέν και απολύτως αναμενόμενο ναυάγιο με τον Δ. Κούτρα και τον Κύπριο συνέταιρο του της Wade Adams, τον αποκαλούμενο και Ράμογλου (έχω και κότερο πάμε μια βόλτα;) από την αγορά, θα σας μεταφέρω τις δικές μου πληροφορίες καθώς και την προσωπική άποψη!

Για τον Ελλάκτωρα ο Άκτωρ όπως έχουμε γράψει κατά το παρελθόν, είναι «βαρίδι». Και λογικά ψάχνουν να απεγκλωβιστούν υπό τις καλύτερες κατά το δυνατόν προϋποθέσεις! Δηλαδή να αποσπάσουν ένα υψηλό τίμημα και να αποσύρουν τις εγγυητικές που έχουν παράσχει στις τράπεζες!

Ωστόσο, ο Ολλανδός δεν θα τα βάψει και μαύρα εάν ο Άκτωρ παραμείνει στον όμιλο!

Την ώρα τούτη μάλιστα η κυρίαρχη άποψη στον Ελλάκτωρα είναι να μην πουληθεί καμία θυγατρική. Και ο όμιλος να παραμείνει δυνατός σε όλα τα μέτωπα!

Αυτή είναι η επίσημη άποψη, που ασφαλώς την δεχόμαστε και έχει βάση!

Ιδίως υπό τις πολιτικές συνθήκες έτσι όπως στη συγκυρία αυτή διαμορφώνονται.

Και κατά την οποία κάτι «μηνύματα» με «ταχυδρόμο» – τραπεζίτη- νταραβεριτζή, της κεντρικής εξουσίας, πετιώνται στον κάλαθο των αχρήστων!

Από εκεί και πέρα, το γεγονός είναι πως για τον Ακτωρα την ώρα τούτη έχουν δείξει ενδιαφέρον η Ιντρακάτ, η ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και ο Μυτιληναίος!

Ο τελευταίος ως γνωστόν έχει άριστες σχέσεις με τον Χόλτερμαν και υπό προϋποθέσεις η πώληση του Ακτωρα στον Μυτιληναίο θα ήταν μια ομαλή διέξοδος. Ωστόσο ο Μυτιληναίος, όπως αντιλαμβάνομαι, ενδιαφέρεται κυρίως για τις Παραχωρήσεις! Και οι Παραχωρήσεις, ως γνωστόν, δεν παραχωρούνται! Τελεία και παύλα! Δεν το θέλουν ούτε ο Ολλανδός, ούτε οι Βαρδινογιάννηδες!

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι πιθανότητες για deal με την ΓΕΚ Τέρνα έχουν περιοριστεί! Ο Γ. Περιστέρης θέλει τις Παραχωρήσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο δυνατό «χρηματιστηριακό κόλπο»!

Μια συνένωση δυνάμεων στις Παραχωρήσεις, απόσχιση κλάδου και αυτόνομη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Και πιστέψτε με, δεν υπάρχει ξένο fund που δεν θα έτρεχε να μπει σε ένα τέτοιο project! Ιδίως εάν περιλαμβάνει και την Αττική οδό! Είτε μετά από διαγωνισμό είτε μετά από παράταση 1-2 χρόνων!

Ωστόσο ούτε αυτό την ώρα τούτη κατά πληροφορίες περπατάει, μολονότι οι πηγές μου επιμένουν ότι είχε συζητηθεί στο παρελθόν! Όμως οι Ολλανδοί δεν μπαίνουν σε διαδικασία συζήτησης για τις Παραχωρήσεις. Και το θέμα πλέον είναι τελειωμένο!

Από εκεί και πέρα, διά της εις άτοπον απαγωγής, ο κλήρος πέφτει στην Ιντρακάτ! Ο Εξάρχου και οι Μπάκος – Καϋμενάκης και λεφτά έχουν αλλά και πληρώνουν! Δεν είναι δηλαδή σαν τον Κούτρα και τον Κύπριο Ράμογλου!

Η προσφορά της Ιντρακάτ ήταν από την αρχή υψηλότερη! Γιατί θέλει να μπει ακόμη πιο δυνατά στο παιχνίδι και να αποτελέσει ισότιμο παίκτη στις κατασκευές! Φανταστείτε ότι την ώρα τούτη στις 3 μεγαλύτερες εργολαβίες που βγήκαν, το κοινοπρακτικό σχήμα είναι «ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Ιντρακάτ»!!! Σε απλά λόγια η απόκτηση του Ακτωρα από την Ιντρακάτ την καθιστά πολύ ισχυρό παίκτη των κατασκευών!

Συμπερασματικά, και οι 3 ενδιαφέρονται για τον Ακτωρα, αλλά και ο Ολλανδός (λέει ότι) δεν πουλάει!

Αν θα έπρεπε να μιλήσουμε με πιθανότητες, προσωπικά θα έλεγα ότι φαβορί είναι η Ιντρακάτ (στην οποία κατά τη γνώμη μου θα καταλήξει ο Άκτωρ) και αουτσάιντερ ο Μυτιληναίος για πολλούς και ποικίλους λόγους!».

Παιχνίδι για δύο (και κάτι…) τα Μεγάλα Έργα! Οι «συμφωνίες», οι χαμηλές εκπτώσεις, οι αναθεωρημένες τιμές!

Η εξαγορά του Ακτωρα από την Ιντρακάτ έρχεται να αλλάξει το τοπίο στα μεγάλα έργα, όπου ως γνωστόν οι δουλειές είναι μοιρασμένες, οι εκπτώσεις χαμηλές και οι κερδοφορίες εξασφαλισμένες διότι πρόκειται για αναθέσεις που έχουν γίνει με αναθεωρημένες τιμές!

Την ώρα τούτη η συνένωση Ιντρακάτ – Άκτωρ δημιουργεί τον δεύτερο ισχυρότερο παίκτη στο χώρο μετά την ΓΕΚ Τέρνα!

Και ασφαλώς πρόκειται για τους δύο ομίλους που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα προκύψουν!

Σκεφτείτε μόνο ότι στις 3 τελευταίες μεγάλες εργολαβίες που βγήκαν, ανάδοχο σχήμα αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα- Άκτωρ- Ιντρακάτ!

Και γίνεται αντιληπτό ότι στις 3 μεγάλες αυτές εργολαβίες το συγχωνευμένο σχήμα Ιντρακάτ – Άκτωρ θα κατέχει τα δύο τρίτα!!! Δηλαδή ισχυρή πλειοψηφία!

Ο Μυτιληναίος ως γνωστόν δεν τρελαίνεται για τις κατασκευές αλλά για τις Παραχωρήσεις, ενώ η Αβαξ έχει ρίξει το βάρος στο χρυσοφόρο Μετρό της Αθήνας και την Γραμμή 4!

Ανήσυχο και το ΔΝΤ για το διεθνές τραπεζικό περιβάλλον!

*** Ακόμα και το ΔΝΤ εκφράζει τις ανησυχίες του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τραπεζικό τομέα διεθνώς, μετά τις απανωτές κρίσεις σε ΗΠΑ και Ελβετία. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, από την Κίνα όπου βρίσκεται, ζήτησε αυξημένη επιφυλακή, λόγω της «αυξημένης αβεβαιότητας» που επικρατεί ακόμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank που δημιούργησε πανικό αρχικά και έντονες ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. «Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί», δήλωσε η Γκεοργκίεβα κατά την διάρκεια του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας, που οργανώνεται στο Πεκίνο από την κινεζική κυβέρνηση. Τα μέτρα που ελήφθησαν και άμβλυναν σε κάποιον βαθμό τις εντάσεις στις αγορές, δεν εξάλειψαν φυσικά την αβεβαιότητα, που παραμένει αυξημένη, «πράγμα που τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε σε επιφυλακή», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

*** Το πρώτο θύμα στην Ευρώπη υπήρξε η Credit Suisse, η διάσωση της οποίας επιτεύχθηκε με την αναγκαστική εξαγορά της από την UBS. Η εξαγορά της Credit Suisse υπό την «αιγίδα» των ελβετικών αρχών, όπως και τα μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για την βελτίωση της πρόσβασης στην ρευστότητα, επέτρεψαν την αποφυγή του κλίματος πανικού, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η επιστροφή της σταθερότητας στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να καταγράφουν πτώση στα χρηματιστήρια κατά την διάρκεια της περασμένης Παρασκευής. Είναι φανερό ότι οι καθησυχαστικές της Κριστίν Λαγκάρντ, του Εμανουέλ Μακρόν και του Ολαφ Σολτς, σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά και του Τζο Μπάιντεν για τις τράπεζες των ΗΠΑ, δεν μπόρεσαν να διώξουν τους φόβους των επενδυτών, που δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα τους ξημερώσει την επομένη και ποια θα είναι η διάχυση της κρίσης. Συνεπώς, και η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, φυσικά και για τη δική μας χρηματιστηριακή αγορά πρωτίστως.

Που βρήκαν καταφύγιο οι καταθέσεις θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ, μετά την τραπεζική κρίση

*** Η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και η συμφωνία διάσωσης για την Credit Suisse είναι εύλογο, δημιούργησαν ανησυχίες για την ασφάλεια των καταθέσεων, θεσμικών κυρίως επενδυτών και λιγότερο ιδιωτών. Από την αναταραχή αυτή και την αναζήτηση νέων “ασφαλών” καταφυγίων, τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμισαν η Goldman Sachs, η JPMorgan και η Fidelity Investments. Οι επενδυτές προ του κινδύνου που απειλούν τα διαθέσιμά τους, διοχετεύουν μετρητά πολλών δισ. δολαρίων στα money market funds της αμερικανικής αγοράς τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Τα κεφάλαια της Goldman στις ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί με σχεδόν 52 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 13% από τις 9 Μαρτίου. Τα κεφάλαια της JPMorgan αυξήθηκαν κατά 46 δισ. δολάρια και η Fidelity κατέγραψε εισροές 37 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν Charles Schwab, Federated Hermes και Vanguard, με εισροές ορισμένων δεκάδων δισ. δολαρίων. Πάνω από 273 δισ. δολάρια έχουν πλημμυρίσει μέχρι στιγμής τα αντίστοιχα funds τον Μάρτιο, ανάγοντάς τον στον μήνα με τις μεγαλύτερες εισροές.

Τα υψηλότερα επιτόκια δεν κάνουν πάντα καλό στις τράπεζες

*** Οι τράπεζες κατά γενική ομολογία, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σχεδόν πανηγύριζαν, αφού ήταν οι πλέον ωφελημένες, καθώς μπορούσαν να χρεώνουν αυξημένα επιτόκια για δάνεια και επίσης να επωφελούνται οικονομικά όταν καταθέτουν χρήματα στην κεντρική τράπεζα και να αυξάνουν έτσι τα έσοδά τους και φυσικά τα κέρδη τους. Όλα αυτά μέχρι την πτώχευση της Silicon Valley, που παρέσυρε και άλλες αμερικανικές τράπεζες, φτάνοντας μέχρι την υποτίθεται άριστα θωρακισμένη τραπεζική αγορά της Ελβετίας, καταφυγή μόνιμη του λευκού και μαύρου πλούτου από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

*** Δείτε τώρα πως γυρίζει ο τροχός ενός συστήματος, που με το πρώτο…αεράκι τρίζει συθέμελα και χρειάζεται πακτωλό κεφαλαίων για να μην καταρρεύσει ολοσχερώς. Οι τράπεζες έχουν αγοράσει κρατικά ομόλογα με χαμηλά επιτόκια σε τεράστιες ποσότητες, καθώς μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι κανόνες άλλαξαν και τις υποχρεώνουν να επενδύουν σε τέτοιους τίτλους, ως σημαντικό απόθεμα ρευστότητας. Ήρθαν, όμως οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που κατέστησαν τα ομόλογα οικονομικά μη ελκυστικά, γι’ αυτό και οι τιμές τους έχουν μειωθεί σημαντικά και συνεχίζουν να μειώνονται με κάθε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Προς το παρόν, όσες τράπεζες δεν χρειάζεται να πουλήσουν τα χαρτιά, δεν ανησυχούν, σε αντίθεση με όποιες χρειάζονται ρευστότητα, για οποιοδήποτε έκτακτο ή όχι λόγο, που αυτόματα τίθενται σε κατάσταση επικινδυνότητας. Η οποία, αν επιδεινωθεί, απειλεί να μολύνει σημαντικό μέρος και του υπόλοιπου συστήματος ή ακόμα μεγαλύτερο, ανάλογα με την έκθεσή της σε τέτοια προϊόντα. Αφήνω στην άκρη το υπαρκτό και σήμερα, αλλά “ελεγχόμενο”, όπως τουλάχιστον μας λένε ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Ελκυστικό παραμένει το επενδυτικό story των ελληνικών τραπεζών

*** Η τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και στην καρδιά της Ευρώπης, την Ελβετία, σαφώς έχει επηρεάσει αρνητικά και την θετική μέχρι τότε πορεία των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και των ελληνικών. Το ερώτημα που τίθεται, όσον αφορά τις 4 συστημικές μας τράπεζες, είναι αν μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, θα αντέξουν και θα διαχωρίσουν τη θέση τους, καθώς βρίσκονται σήμερα – μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και προβλημάτων που παρ’ ολίγο να τις οδηγήσει σε κατάρρευση – σε θέση ισχύος έναντι άλλων τραπεζών. Η οποία επιβεβαιώνεται από το ότι έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, τα κόκκινα δάνεια τους, από το 44%, σήμερα έχουν υποχωρήσει στο 8% και από το ότι διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο πάνω από τον ελάχιστο όρο και φυσικά από το ότι έχουν επανέλθει σε κερδοφορία μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

*** Αλλά και διεθνείς οίκοι αναμένουν καλή πορεία των ελληνικών τραπεζών και το 2023.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένει ισχυρότερα κέρδη το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες και τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρή ρευστότητα και αυξημένο επίπεδο καταθέσεων (σ.σ.: με σχεδόν μηδενικά επιτόκια) που αποτελούν «θωράκιση» έναντι κρίσεων.
Με κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022, καταθέσεις 184,1 δισ. ευρώ, απαλλαγμένες λόγω “Ηρακλή” από “κόκκινα” δάνεια σχεδόν 80 δισ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18%, οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν μία δυναμική, που εκθειάζεται και από τους ξένους οίκους.

*** Πιστοποιώντας την ισχυρή θέση των ελληνικών τραπεζών, ο διοικητικής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του, αναφερόμενος στις πρόσφατες διεθνείς χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί “πυλώνα ηρεμίας και σταθερότητας”. Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε για την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λέγοντας ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα ανησυχίας για τις εγχώριες τράπεζες και τις καταθέσεις και ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετική θέση έναντι των εξελίξεων σε άλλες χώρες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

ΚΟΥΙΖ 1

Η Deutsche Bank, με τα επικίνδυνα ομόλογά της, τα οποία όλοι γνωρίζουν και πολλοί έχουν φορτωθεί, θα αντέξει; Το ίδιο ισχύει και για τις κινεζικές τράπεζες, καθώς και για αρκετές μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ -θα αντέξουν τους τριγμούς;

ΚΟΥΙΖ 2

Αληθεύει ότι οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα στήριξης κατά 50% της αύξησης των δόσεων των τραπεζών, μετά βίας ξεπερνούν τους χίλιους; (τροφή για νέα…μπινελίκια στον κ. Σταϊκούρα).

ΚΟΥΙΖ 3

Μέτοχος εισηγμένης με σημαντικό ποσοστό (δεν είναι ο μόνος) σκέφτεται πολύ σοβαρά να αποχωρήσει από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, να πωλήσει το ποσοστό του και να αποσυρθεί σε άλλες “καταπράσινες χορτολιβαδικές εκτάσεις”, εκτός χώρας. Έρωτας είναι η αιτία;…

Τα Νερά της Ελλάδας και η αρνητική διεθνής εμπειρία ιδιωτικοποίησής τους

*** Το πέρασμα του νομοσχεδίου από την Βουλή, που προβλέπει τη δημιουργία ενιαίας αρχής για Νερά, Ενέργεια και Απόβλητα, με μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε ΡΑΑΕΥ, δημιουργεί νέα δεδομένα ειδικά στον τομέα της χρήσης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει πρόθεση (sic) να ιδιωτικοποιήσει τα Νερά, πρωτίστως την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αλλά οι φόβοι φορέων, πολιτών, κομμάτων και εργαζομένων στις δύο αυτές εισηγμένες εταιρείες ύδρευσης είναι διάχυτοι. Γιατί, το παρελθόν, με τις απόπειρες που έγιναν, δεν εγγυάται δυστυχώς την προοπτική βέβαιης παραμονής των υδάτινων πόρων υπό αυστηρά δημόσιο έλεγχο. Γιατί, πέραν των δύο μεγάλων εταιρειών ύδρευσης υπάρχουν και πάνω από 250 μικρότερες ΔΕΥΑ, που λειτουργούν υπό την επίβλεψη δήμων και δημοτικών διαμερισμάτων, που τώρα μπορούν να απωλέσουν αύριο το πρωί την κυριότητα και των πηγών τους και της διαχείρισης των νερών τους.

*** Δεν ανήκω σε όσους δαιμονοποιούν τα πάντα και ελπίζω οι διαβεβαιώσεις των υπουργών και της κυβέρνησης συνολικότερα να αποδειχθούν αληθινές. Γιατί, δεν μπορεί ένα δημόσιο αγαθό να γίνει αντικείμενο εμπορίου από οποιονδήποτε ιδιώτη επιχειρηματία και να εκτοξευτούν οι τιμές του, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας του. Σαφώς υπάρχουν θέματα και προβλήματα με το δημόσιο αυτό αγαθό, αλλά αν το πρόβλημα είναι η βελτίωση του υδροδοτικού δικτύου, που όντως έχει προβλήματα, τότε ας προκηρύξουν σχετικούς διαγωνισμούς οι ίδιες οι μεγάλες εταιρείες. Άλλωστε, κεφάλαια για αλόγιστη και προκλητική διαφήμιση έχουν…

*** Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω τα τεράστια προβλήματα που παρατηρήθηκαν διεθνώς, όπου επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση των νερών. Σταχυολογώ, επιγραμματικά: Στις ΗΠΑ, χρειάστηκα να μολυνθούν χιλιάδες παιδιά, για να επανέλθει σε δημόσιο έλεγχο το νερό. Στην Αγγλία, επιβλήθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε εταιρεία, στην ιδιωτική επιχείρηση που έχει την εκμετάλλευσή του, γιατί υποβάθμισε την ποιότητα του νερού σε απαράδεκτα επίπεδα και δεν έκανε για χρόνια ούτε μία επένδυση από αυτές που είχε αναλάβει. Στη Γαλλία, αναγκάστηκε ο δήμος του Παρισιού να εθνικοποιήσει ξανά το νερό, γιατί τα τιμολόγια είχαν πάει στα ύψη, η ποιότητα είχε υποβαθμιστεί σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα και το δίκτυο δεν είχε συντηρηθεί για χρόνια. Ανεξήγητη, λοιπόν, η επιμονή της κυβέρνησης και μάλιστα προεκλογικά, όταν ακόμα και οι φιλικοί της δήμοι έχουν εναντιωθεί.

Δευτερογενής Αγορά για ιδιωτικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups

*** Οι αγορές διευρύνονται και προσφέρουν νέα προϊόντα και δυνατότητες, ακόμα και ανά κλάδο. H SeedBlink, μία επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές startups, προσφέρει πρώιμη ρευστότητα σε μεμονωμένους επενδυτές για επένδυση σε νεοφυείς εταιρείες, μια από τις λιγότερο ρευστοποιήσιμες κατηγορίες assets, επανακαθορίζοντας τους κανόνες που διέπουν τον κλάδο εδώ και δεκαετίες. Η Δευτερογενής Αγορά, η οποία επικεντρώνεται σε συμφωνίες αποκλειστικά στο χώρο της τεχνολογίας, αναμένεται να προσφέρει πρώιμη ρευστότητα σε μεμονωμένους επενδυτές σε startups προκειμένου να αποδεσμεύσει κεφάλαια, επιτρέποντας παράλληλα στους αγοραστές να επενδύσουν σε διαφορετικά προφίλ κινδύνου και να συμμετάσχουν σε project που ενδέχεται να μην είχαν την ευκαιρία στην πρωτογενή αγορά.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μία καλή και αποδοτική εβδομάδα, την τελευταία του Μαρτίου. Την καλημέρα μου!