Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα
*** Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι ελβετικές αρχές και οι ειδικοί διαπραγματευτές που έχουν αναλάβει αυτό το τεράστιο και σωτήριο έργο της συγχώνευσης των Credit Suisse και UBS επιχειρούσαν να υπερβούν τα νομικά κυρίως εμπόδια, αλλά και τις απαιτήσεις που προβάλλει η UBS προκειμένου να προχωρήσει η συγχώνευση και να διασωθεί η κλονισμένη τράπεζα, μαζί με το κύρος του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. Όπως έγινε γνωστό η Η UBS επιδιώκει να λάβει κρατικές εγγυήσεις άνω των 6 δισ. δολαρίων για μια πιθανή εξαγορά της Credit Suisse, προκειμένου να έχει εξασφαλισμένα τα νώτα της, αν και το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί, όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και έρχονται στο φως και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία για την κατάσταση της υπό κατάρρευση τράπεζας. Οι εγγυήσεις ζητήθηκαν για να καλυφθεί το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και τα πιθανά δικαστικά έξοδα.
*** Επειδή οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης εμπιστοσύνης στην Credit Suisse συναντούν σημαντικά εμπόδια, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές έδιναν μάχη με τον χρόνο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να επιτύχουν μια λύση για την Credit Suisse πριν να ανοίξουν ξανά σήμερα οι αγορές. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από διάφορες πλευρές είναι πολύ πιθανόν, εφόσον οι δύο τράπεζες συγχωνευτούν να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας, γεγονός που θα έχει τις συνέπειές του. Υπάρχει όμως ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Mε βάση την ελβετική νομοθεσία, η UBS θα έπρεπε κανονικά να δώσει στους μετόχους της χρονικό περιθώριο 6 εβδομάδων για να διαβουλευτούν πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία και να εγκρίνουν την όποια τελική συμφωνία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ηγετική ομάδα της UBS έχει εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο να αναλάβει το επενδυτικό σκέλος της Credit Suisse, καθώς αυτό υπήρξε η πηγή πολλών από τα σκάνδαλα και τις απώλειές της τα τελευταία χρόνια. Οι ελβετικές αρχές φέρεται, όμως, ότι έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν έκτακτα μέτρα για να επιταχύνουν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS και να παρακάμψουν την παραπάνω υποχρέωση. Μέχρι την ώρα, πάντως, που γραφόταν αυτές οι γραμμές, όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά, αλλά με σαφή την απόφαση να δοθεί το συντομότερο δυνατό μία λύση στο μείζον αυτό τραπεζικό πρόβλημα, που ήρθε να ταράξει τα νερά και στην Ευρώπη, αμέσως μετά την κατάρρευση των τριών τραπεζών στις ΗΠΑ.
*** Η πλήρης συγχώνευση μεταξύ της UBS και της Credit Suisse θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διεθνώς, καθώς η UBS έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 1,1 τρισ. δολαρίων στον ισολογισμό της και η Credit Suisse 575 δισ. δολάρια. Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί πολύ «δυσκίνητη» για να εκτελεστεί. Για αυτό το λόγο άλλωστε εξετάζονται και άλλες επιλογές, που περιλαμβάνουν ακόμα και τη διάλυση της Credit Suisse και τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω δημόσιας προσφοράς για ελβετικό τμήμα της, με τις μονάδες διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων να πωλούνται στην UBS ή σε άλλους πλειοδότες.
Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας
*** Οι ανησυχίες για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, σαφώς και παραμένουν, άλλωστε δεν είναι μόνον ψυχολογικοί οι λόγοι των μεγάλων απωλειών που κατέγραψαν οι μετοχές τους, μετά το ξέσπασμα της νέας τραπεζικής κρίσης. Παρά ταύτα, μέχρι τώρα δεν προκύπτει ότι θα έχουμε και νέα επεισόδια, τέτοια που να κλονίσουν τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος και πάλι. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση χθες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη. «Οι τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις που όμοιές τους δεν υπάρχουν στην Ευρώπη» τόνισε στο “Βήμα”, προσθέτοντας ότι «τα ευρωπαϊκά stress tests θα εντόπιζαν άμεσα τα αποκαλυφθέντα προβλήματα και δεν θα επέτρεπαν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Είθε κύριε διοικητά, είθε…
Οι αγορές μεταξύ τραπεζικής κρίσης και ύφεσης/ Οι φόβοι μετάδοσης
*** Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι λίγο έως πολύ ασχολούνται με τα των αγορών, η ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στη θετική ή την αρνητική πορεία τους. Σε αυτό συμβάλλουν βέβαια και οι απόψεις επώνυμων οργανισμών, φορέων και προσώπων, που έχουν ρόλο στα των αγορών και διαμορφώνουν το εκάστοτε κλίμα-τροφή απαραίτητη για κάθε επενδυτή. Βγήκε, λοιπόν, η Morgan Stanley και ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε αυτό που δεν παραδέχονται οι κεντρικές τράπεζες, ότι δηλαδή «είμαστε μεταξύ τραπεζικής κρίσης και ύφεσης»! Αλλά και ο William Albert Ackman, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής και διαχειριστής hedge funds, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management, μιας εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, τι είπε; Ότι η ενίσχυση των καταθέσεων της First Republic από άλλες μεγάλες τράπεζες ενισχύει τη μετάδοση της κρίσης!
*** Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να υπάρξουν και νέες κινήσεις, νέα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές, τόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όσο και στην Ευρώπη, παρά τα καθησυχαστικά λόγια. ‘Αλλωστε, όσα έχουν ληφθεί μέχρι και την Παρασκευή, δεν απέδωσαν ακριβώς τα αναμενόμενα. Η μεν Credit Suisse έκλεισε με πτώση 8% παρά τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας και την τεράστια βουτιά που είχε καταγράψει το προηγούμενο διάστημα. Η δε First Republic έχασε 33% της αξίας της, ΜΕΤΑ την παροχή «σωσίβιου» εκατομμυρίων, για τη ρευστότητα της. Για αυτό το λόγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κινήσεις με μέτρο και στο ελληνικό χρηματιστήριο και όχι θνησιγενείς εντυπωσιασμοί.
Η Moody’s, η ελληνική οικονομία, η αναβάθμιση του αξιόχρεου και οι επίμαχες επισημάνσεις της
*** Θετική σε γενικές γραμμές η ακτινογραφία της Moody’s για την ελληνική οικονομία, την τωρινή κατάστασή της και τις προοπτικές της, με κύριο σημείο της την αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας, σε θετικές από σταθερές, επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεο στη βαθμίδα Ba3. Οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση του outlook, είναι οι προοπτικές μίας περιόδου υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, εν μέρει λόγω αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, οι οποίες αποφέρουν καρπούς. Ο οίκος εκτιμά ότι, μόλις υποχωρήσει το τρέχον σοκ στις τιμές ενέργειας, θα υπάρξει αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά περίπου 4%-6% τα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με κάτω από το 2% και συχνά αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης την προηγούμενη δεκαετία. Για την ανάπτυξη αναφέρει ότι θα ανέλθει στο 1,8% το 2023 και το 2024, με μοχλούς κυρίως την εύρωστη κατανάλωση και τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των επενδύσεων.
*** Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba3, σύμφωνα με την Moody’s, αντανακλά μία ισορροπία μεταξύ των βελτιώσεων σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας και των συνεχιζόμενων σημαντικών δυσκολιών. Κάνει ειδική μνεία για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στη Δικαιοσύνη, την παιδεία, το επιχειρηματικό περιβάλλον και την αγορά εργασίας, οι οποίες, αν είχαν γίνει, θα στήριζαν μία υψηλότερη αξιολόγηση. Επιπλέον, σημειώνει ότι το βάρος του δημόσιου χρέους παραμένει πολύ υψηλό και στηρίζεται από τους επίσημους πιστωτές, με μελλοντικές βελτιώσεις και την πλήρη επιστροφή σε χρηματοδότηση από τις αγορές (υπονοεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας) να συνεπάγεται τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.
Η αύξηση επιτοκίων οδηγεί σε απόγνωση τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο
*** Η συνεχής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επί έναν σχεδόν χρόνο, έχει οδηγήσει σε ασφυξία όλους τους δανειολήπτες, ειδικά όσων είχαν επιλέξει το κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο τώρα έχει απογειώσει τις δόσεις χιλιάδων δανείων – κυρίως στεγαστικών. Η κατηγορία αυτή των δανειοληπτών, που είναι η μεγαλύτερη, κινδυνεύει άμεσα να σταματήσει την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων και να χαρακτηριστεί ως ασυνεπής, καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την εκτίναξη των μηνιαίων του δόσεων, που συνεχώς αυξάνονται. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 5 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι περισσότεροι δανειολήπτες να ανταποκριθούν, επιταχύνοντας την πρόκληση μιας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων», τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε κύμα πλειστηριασμών μετά την απελευθέρωσή τους και για τις πρώτες κατοικίες.
*** Μιλάμε για μία ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 2.500 ευρώ και πλέον για ένα δάνειο των 100.000 ευρώ και αναλογικά για μεγαλύτερα ποσά. Αλλά με τον πληθωρισμό, ειδικά στα τρόφιμα και είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις αποδοχές καθηλωμένες, ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση είναι όχι μόνο υπαρκτός, αλλά καταγράφεται ήδη στα αρμόδια τμήματα των τραπεζών. Οι οποίες προσπαθούν με διάφορα τρικ (π.χ., με αύξηση δόσεων, για να βγει μικρότερη η δόση, αλλά η συνολική επιβάρυνση αυξάνεται) να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά τα όποια μέτρα τους δεν φαίνεται να έχουν καμία ουσιαστική επίδραση.
Το νέο πολυνομοσχέδιο επιχειρεί να φέρει νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία/ Οι 72 – 120 δόσεις, το Μητρώο ακινήτων και η εξώδικη επίλυση διαφορών
***Η αναβίωση των 72/120 δόσεων και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, έχει έναν και μόνο στόχο, την διατήρηση των δημόσιων εσόδων σε υψηλά επίπεδα, καθώς εκεί στηρίζεται η όλη οικονομική φιλοσοφία και οι απαραίτητοι ελιγμοί (παροχές λέγονται…) του υπουργείου Οικονομικών. Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων με όλες τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, μονιμοποιείται η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, περιορίζεται το πεδίο ευθύνης των συμβολαιογράφων, παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό. Υπάρχει, όμως και ένα μπόνους και για τους εφοπλιστές. Ξεχωρίζω από όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπει το σ/ν τα ακόλουθα:
– Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων, που θα περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λάθη στη δημιουργία αυτών των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, απαιτείται πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς ακινήτου η επικαιροποίηση των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.
-Μονιμοποιείται η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με στόχο την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων και του ΣτΕ από τις χιλιάδες εκκρεμείς προσφυγές των φορολογουμένων. Οσοι ενταχθούν στην εξώδικη αυτή διαδικασία θα κερδίζουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και αποπληρωμή φόρων και προστίμων μέχρι και σε 24 δόσεις.
– Τέλος, μειώνεται στο 5% από 10% ο συντελεστής φορολόγησης μερισμάτων που διανέμουν στους μετόχους οι ναυτιλιακές εταιρείες. Εκλογές έρχονται, όσο να πεις, οπότε…
Τα σχέδια απεξάρτησης από τα ορυκτά της Κίνας θέλουν τουλάχιστον 10 χρόνια, να φέρουν αποτελέσματα
Ακάθεκτη η Ούρσουλα, αλλά δεν ξέρω αν ρώτησε και τους Γερμανούς βιομήχανους και τους συναδέλφους τους των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Μετά τις νομοθετικές της προτάσεις για παραγωγή μικροτσίπ σε ευρωπαϊκό έδαφος και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλει να εξασφαλίσει και τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία της από εναλλακτικές πηγές. Η Ε.Ε. παίρνει το 98% των σπάνιων γαιών από την Κίνα, το 93% του μαγνησίου μας από την Κίνα, το 97% του λιθίου από την Κίνα. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι καλές είναι οι προθέσεις και τα σχέδια, αλλά πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό κατά τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια!
*** Η Κομισιόν, λοιπόν, κατήρτισε δύο καταλόγους: έναν κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά και έναν κατάλογο στρατηγικών πρώτων υλών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τεχνολογίες σημαντικές για τις «πράσινες» και ψηφιακές φιλοδοξίες της Ευρώπης και για τις αμυντικές και διαστημικές εφαρμογές, ενώ υπόκεινται σε πιθανούς κινδύνους εφοδιασμού στο μέλλον. Η Επιτροπή θέλει να καταστήσει υποχρεωτική τη διαφοροποίηση των προμηθευτών, καθώς οι «27» εξαρτώνται υπερβολικά από λίγες μόνο τρίτες χώρες – κυρίως την Κίνα. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν εθνικά προγράμματα για την εξερεύνηση γεωλογικών πόρων. Αρκεί να συντομευτεί ο χρόνος παροχής αδειών και να μην περνούν χρόνια για την έκδοσή τους.
Ενδιαφέρουν
*** Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του ΕΦΚΑ, που σχεδιάζει ή έχει αποφασίσει να στραφεί κατά της Intrasoft, για το θέμα των λαθών στις παλιές συντάξεις, που κόστισαν επιπλέον 15,5 εκατ. στον οργανισμό. Όπως και να έχει, το θέμα βλέπω να πηγαίνει δικαστικά, γιατί μαθαίνω ότι η εταιρεία έχει τα δικά της επιχειρήματα.
*** Αληθεύει ότι το ΤΜΕΔΕ (και το ΤΕΕ;) συζητά με άλλον ενδιαφερόμενο για την Attica Bank; Αδυνατώ να το πιστέψω, εκτός αν το έχει…πιστέψει και ο Επόπτης, δηλαδή η Τράπεζα Ελλάδος, για το ΤΧΣ δεν ξέρω αν ξέρει κάτι περισσότερο.
*** Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο και ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές. Με λυμένο το θέμα των μερισμάτων, που πάει για όλες το 2024, έχουν να αντιμετωπίσουν την νέα τραπεζική κρίση, που για τις ίδιες χτυπάει καμπανάκι για τον φόβο σχηματισμού νέων κόκκινων δανείων. Που όχι μόνο είναι υπαρκτός, αλλά και ήδη μεγαλώνει καθημερινά, με βάση εσωτερικά στοιχεία που φτάνουν και στον Επόπτη…
*** Φορτσάρει η Cosco! Ο ΟΛΠ επέτυχε πέρυσι τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του αναφορικά με τα έσοδα αλλά και την κερδοφορία του. Κύκλος εργασιών 194,6 εκατ., έναντι 154,2 εκατ. της χρήσης 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 26,2%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 74,7 εκατ, έναντι 49,2 εκατ. της χρήσης 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 51,7%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 52,9 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 43,9% σε σχέση με τα 36,8 εκατ. της χρήσης του 2021. Το προτεινόμενο μέρισμα στο 1,04 ευρώ, αυξημένο κατά 65% σε σχέση με το 2021 όπου ήταν 0,63 ευρώ.
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. να έχετε μία καλή, δημιουργική και αποδοτική εβδομάδα. Την καλημέρα μου!