Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

Μνήμες από την υπόθεση της Lehman Brothers που συγκλόνισε τις αγορές πριν από περίπου 15 χρόνια και συγκεκριμένα το 2008, φέρνει στο επενδυτικό κοινό το «σκάσιμο» της Silikon Valley Bank, της Signature bank αλλά και τα προβλήματα με την First Republic bank που επακολούθησαν, σε βαθμό που να προκαλείται παρέμβαση των Αμερικανικών Αρχών (από κοινού κυβέρνηση διά μέσω της Υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν καθώς και FED, αλλά και υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων) οι οποίες και ανακοίνωσαν προστασία των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός αλλά και η …κατάρρευση των αγορών!!!

Στην εγχώρια χρηματιστηριακή σκηνή, η υπόθεση της Silicon Valley Bank και η αναστάτωση στις αγορές που προκλήθηκε, έρχεται να προστεθεί σε ένα ασαφές σκηνικό, όπου έχει επανέλθει η αβεβαιότητα του πολιτικού ρίσκου, μετά την τραγωδία των Τεμπών, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια που επικρατούν αλλά και την επικείμενη περαιτέρω αύξηση τους που αρμοδίως από επίσημα χείλη προαναγγέλλεται!

Σε βαθμό που το κλίμα πλέον στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιβαρύνεται, δεδομένου ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που μπήκαν μαζικά στις μετοχές, να υπάρχει φόβος ότι …μαζικά θα αποχωρήσουν, καταγράφοντας μάλιστα σημαντικές υπεραξίες!

Από την άλλη πλευρά, η πιθανή ακυβερνησία και οι διπλές εκλογές μέχρι το καλοκαίρι, απομακρύνουν όλα τα σενάρια των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων, καθώς στην αγορά, στον επιχειρηματικό κόσμο και γενικώς σε όλη την πιάτσα είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πάνε πίσω τόσο οι αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών (Εθνική, Τρ. Πειραιώς) όσο και ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού!

Η υπόθεση Καϊλή, η Αρχή για το ξέπλυμα και η προέλευση κεφαλαίων για το οικόπεδο των 10 στρεμμάτων στο Ιστέρνι της Πάρου!

Το ζήτημα της Εύας Καϊλή απασχόλησε, όπως μαθαίνω, την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος την περασμένη εβδομάδα!

Οι πληροφορίες λένε ότι κατ’ αρχήν εξετάστηκαν δύο πράγματα: πρώτον, τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί και έφθασαν από τον Παναμά και από τα οποία δεν φέρεται να προκύπτει «μαύρο χρήμα» στη χώρα της Αμερικανικής Ηπείρου, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί ή διακίνηση κεφαλαίων και εμβασμάτων!

Δεύτερον, το περίφημο κτήμα 10 στρεμμάτων στην Πάρο, στη θέση Ιστέρνι, το οποίο φέρεται να αγοράστηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύζυγο της Τζόρτζι αντί του ποσού των 450.000 ευρώ! Και το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί από την ανεξάρτητη Αρχή!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σχετικό οικόπεδο στην Αρχή για το ξέπλυμα συζητήθηκαν οι πληροφορίες ότι πιθανόν η απόκτηση του πράγματι να θεωρείται ύποπτη, καθώς το χρήμα που διατέθηκε φέρεται να προέρχεται από ΜΚΟ ύποπτη και υπό έλεγχο για την υπόθεση του Qatargate!

Παρέμβαση στην Δικαιοσύνη! Η περίεργη υπόθεση της σύστασης τρίτου Ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου (Α3), με την προώθηση σχετικού νομοθετήματος από το Υπ. Δικαιοσύνης! «Ποιος» κρύβεται από πίσω; Και ποιες «εκκρεμείς» υποθέσεις θα ενταχθούν;

Περίεργα πράγματα μαθαίνω ότι συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή γύρω από τις νομοθετικές εξελίξεις σχετικά με την Δικαιοσύνη, στο βαθμό που να δημιουργούνται υπόνοιες ότι επιχειρείται χειραγώγηση συγκεκριμένων υποθέσεων!

Ας γίνω ποιο σαφής: έχει βγει στη διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης, στο οποίο όπως πληροφορούμαι προωθείται η δημιουργία τρίτου Ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέταση εκκρεμών υποθέσεων και η απονομή της Δικαιοσύνης!

Το ζήτημα που εγείρεται την ώρα τούτη είναι η πραγματική σκοπιμότητα πίσω από το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου!

Ποιος κρύβεται από πίσω, ποιος πίεσε για την σύσταση νέου Ποινικού τμήματος και ποιες εκκρεμείς υποθέσεις θα ενταχθούν σε αυτό προς εξέταση!

Στην αγορά συζητούνται πολλά, λέγονται άλλα τόσα και μένει να καταδεχθούν στην πράξη οι προθέσεις του Υπ. Δικαιοσύνης που προωθεί τη σχετική νομοθετική απόφαση!

Για ποιο λόγο δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό μας δίκτυο;

Η προηγούμενη σύμβαση υπεγράφη το 2008, αλλά το 2010 σταμάτησε λόγω συνεχόμενων λεηλασιών και καταστροφών κατά μήκος της γραμμής.

Η επίμαχη σύμβαση 717 δημοπρατήθηκε το 2014, υπεγράφη μέσα στο ίδιο έτος και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016.

Στην πράξη, καθυστέρησε λόγω δικαστικών εμπλοκών αλλά και αντιδράσεων των συνδικαλιστών και στο διάστημα 2014-2017 υλοποιήθηκε το 32% της σύμβασης.

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016 ως το 2018, δόθηκαν 6 παρατάσεις της σύμβασης.

Στο διάστημα 2017-2019 δεν έγινε καμία απολύτως εκτέλεση εργασιών.

Το 2019 έγινε επανεκκίνηση της σύμβασης, η οποία ελέγχθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διενεργήθηκε πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ, ελέγχθηκε και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τελικά, αφού επιλύθηκαν όλα τα νομικά ζητήματα, το 2021 κατέστη δυνατό να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες.

Από το 2021 έως σήμερα, η υλοποίηση του έργου έχει φτάσει στο 90%, η πιστοποίησή του στο 70% και εντός του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί.

Επιτρέπεται, όμως, να κυκλοφορούν τραίνα στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει σύστημα ETCS;

Πρώτα απ’ όλα, το σύστημα ETCS είναι υποχρεωτικό στην Ευρώπη για υψηλές ταχύτητες τραίνων, ταχύτητες που δεν υφίστανται στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το σύστημα τοποθετείται και στη χώρα μας.

Όταν θα ολοκληρωθεί η τοποθέτησή του, η χώρα μας θα είναι μια από τα ελάχιστα κράτη μέλη της Ε.Ε. που θα το έχει εγκαταστήσει, δεδομένου ότι τα περισσότερα κράτη μέλη ούτε έχουν ETCS, ούτε προγραμματίζουν άμεσα εγκατάστασή του.

Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δεν θα σταματήσει, αν δεν μπουν οι οικονομίες σε ύφεση – Τα «γεράκια» κατευθύνουν τις τύχες του πλανήτη

*** Έχετε, έχουμε αναρωτηθεί όλοι μας, που οδηγεί αυτή η μανία των κεντρικών τραπεζών να επιμένουν με πρωτοφανές πείσμα στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους επί των οικονομιών και των κοινωνιών; Οι κεντρικοί τραπεζίτες, λοιπόν, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και κατά τους επόμενους μήνες, οδηγώντας σε προβλέψεις που καταγράφουν εκτόξευση των αμερικανικών επιτοκίων ακόμη και στο 6,5% και των ευρωπαϊκών στο 4,5%! Είναι πλέον πρόδηλο ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα γαμψά νύχια των «γερακιών», από τα λεγόμενα των οποίων το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται καθαρά ότι διαψεύδονται οι κάποιες ελπίδες που υπήρχαν για μείωση του ρυθμού ανόδου του κόστους χρήματος. Ταυτόχρονα, οι επιλογές των κεντρικών τραπεζιτών τροφοδοτούνται και από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφέστατα ομολογείται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων τους δεν πρόκειται να σταματήσουν πριν η οικονομία μπει ύφεση.

*** Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έπιασε προ δεκαημέρου κυριολεκτικά στον ύπνο τις αγορές, που εδώ και καιρό προεξοφλούσαν ότι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μικρότερες των προηγούμενων, της τάξης του 0,25%, και φθίνουσες σε συχνότητα. Αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της TS Lombard, Steven Blitz, υποστηρίζουν ότι η Fed δεν πρόκειται να τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της πριν οι ΗΠΑ μπουν σε ύφεση. «Δεν υπάρχει έξοδος από αυτόν τον κύκλο μέχρι ο Πάουελ να δημιουργήσει ύφεση, μέχρι η ανεργία να αυξηθεί. Τότε μόνο θα σταματήσουν να αυξάνονται τα επιτόκια» υπογράμμισε ο Blitz, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν έχει ιδέα πού είναι το ταβάνι των επιτοκίων της, επειδή δεν έχει ιδέα μέχρι που υποχωρεί ο πληθωρισμός χωρίς ύφεση!!! Εικάζει μάλιστα ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της έως και το 6,5% πριν έρθει η «πραγματική» καθίζηση της οικονομίας και αλλάξουν οι προτεραιότητες της. Την άνοδο των επιτοκίων τής Fed δεν την πληρώνει όμως μόνο η αμερικανική οικονομία. Τα φίδια ζώνουν ήδη και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που δεν έχουν ακόμη προλάβει να συνέλθουν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Χώρες όπως η Κένυα, η Αίγυπτος και το Πακιστάν επί της ουσίας είναι ήδη αποκλεισμένες από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ενώ κάποιες άλλες, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Χιλή, δείχνουν ολοένα και περισσότερο ότι συναντούν μεγάλες δυσκολίες να αντλήσουν κεφάλαια.

*** Και στην ευρωζώνη (μας) τι γίνεται, θα σφίξουμε κι άλλο τη ζώνη μας; Οι οικονομίες της αιμορραγούν συνέχεια ασταμάτητα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης του πληθωρισμού. Παρά ταύτα, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Μάρτιο σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,5%. Και η Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν. Υπερθεματίζοντας, τα πιο σκληρά γεράκια της ΕΚΤ, ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δηλώνουν πως θα χρειαστούν τέσσερις ακόμα αυξήσεις κατά 0,5% στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι τον Ιούλιο. Συνεπώς, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα φτάσουν στο 4,5% από 4% που προβλεπόταν ότι θα είναι το ταβάνι τους, οπότε μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε την ανάπτυξη, που ήδη το προηγούμενο τρίμηνο ήταν στο 0%! Προσθέστε και το γεγονός ότι θα γίνει ακριβότερο το κόστος δανεισμού των χωρών-μελών σε μια περίοδο που οι δανειοληπτικές τους ανάγκες είναι μεγάλες.

Η ΕΚΤ και το νέο τροπάριο για τον πληθωρισμό

*** Μέχρι και πριν λίγες ημέρες, όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μίλαγαν γενικά για τον πληθωρισμό και την ανάγκη να σταματήσει η εκρηκτική άνοδός του και σταδιακά να αρχίσει η πτώση του, στηρίζοντας έτσι όλο το αφήγημα της επιλογής τους για διαδοχικές και αιματηρές ως προς τα αποτελέσματά τους, αυξήσεις των επιτοκίων της. Αλλά, ο πληθωρισμός άρχισε να υποχωρεί και κανονικά θα έπρεπε να αλλάξει ρότα η Κεντρική τράπεζα, διαφοροποιώντας την μέχρι τώρα πολιτική της και μετριάζοντας το ποσοστό των νέων αυξήσεων των επιτοκίων. Αντ’ αυτού, τι είδαμε; Μία καλά ενορχηστρωμένη και δια του αναλογούντος πανικού επιχειρηματολογία, ότι θα συνεχιστεί και ίσως ενταθεί (!) η επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων, γιατί ο… άλλος πληθωρισμός, ο δομικός (ο και επονομαζόμενος και σταθερός), αυτός δηλαδή που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, παραμένει ισχυρός και κινείται στα επίπεδα του 5,6%. Μάλιστα. Το νέο αφήγημα, θα πλαισιώσει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, προφανώς μέχρι οι οικονομίες να εμφανίσουν σαφή σημάδια ύφεσης, να αυξηθεί η ανεργία πάλι (στις ΗΠΑ ήδη κατά χιλιάδες αυξάνονται οι άνεργοι), να μειωθούν τα εισοδήματα και να πέσει ο πληθωρισμός. Άσχετα, από το πόσοι ακόμα άνθρωποι θα “πέσουν” στη φτώχεια και την ανέχεια.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της, όχι μόνο στις ΗΠΑ

*** Αναταραχή στις αγορές, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στη μικροοικονομία της Σίλικον Βάλεϊ έχει προκαλέσει η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία ήταν η σοβαρότερη για αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης πριν από σχεδόν 15 χρόνια, με την κρίση που προκάλεσε η Lehman Brothers. Πρόκειται για την πλέον πολύκροτη πτώχευση στον τραπεζικό τομέα, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008. Το πρόβλημα επηρεάζει σχεδόν τις μισές από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι αφού έλαβαν πρόωρη χρηματοδότηση από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και ήταν πελάτες της Silicon Valley Bank. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις startup επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν μισθοδοσία κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα, εάν δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

*** Η έκρηξη ταρακούνησε την νεοφυή επιχειρηματικότητα, που ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της οικονομικής επιβράδυνσης το 2022, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των start-up επιχειρήσεων να συρρικνώνεται, οδηγώντας σε μαζικές απολύσεις σε πολλές νέες εταιρείες και περικοπές δαπανών. Οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν 31% το 2022, πέφτοντας στα 238 δις δολάρια. Η Silicon Valley Bank είχε ως πελάτες περισσότερα από 2.500 κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital firms) και διαχειριζόταν τα χρήματα πολλών στελεχών στον τομέα της τεχνολογίας.

*** Η εξέλιξη αφήνει εταιρείες και πλούσιους επιχειρηματίες που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον τεχνολογικό τομέα με την αγωνία για το τι θα συμβεί με τα χρήματά τους. Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), ο ομοσπονδιακός οργανισμός ασφάλισης των καταθέσεων, ανακοίνωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η τυπική ασφάλιση της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, για κάθε κατηγορία ιδιοκτησίας λογαριασμού. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επηρεαστούν οι μεγαλύτεροι λογαριασμοί ή τα πιστωτικά όρια για εταιρείες από το κλείσιμο της τράπεζας. Η FDIC είπε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολή – μέρισμα μέσα στην εβδομάδα.

Από το 2024 απενεργοποιείται η περίφημη “ρήτρα διαφυγής”

*** Τα τρία τελευταία χρόνια οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν με σειρά δημοσιονομικών μέτρων τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αρχικά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, ενεργοποιώντας στις αρχές του 2020 τη ρήτρα διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Από το 2024, όμως, η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί, ώστε να αρχίσει μία περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους, το οποίο αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για αύξηση των δημόσιων δαπανών θα είναι πλέον μικρότερα.

*** Η Ελλάδα, έχει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, πάνω από το 170% του ΑΕΠ, γεγονός που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Ήδη, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ξεκινήσει, καθώς στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024, ο στόχος αναμένεται να είναι ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα ώστε να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του χρέους. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα στο Eurogroup και αύριο στο Ecofin, όπου αναμένεται κάποια σύγκλιση απόψεων σε βασικά στοιχεία της αναθεώρησης του Συμφώνου, εν όψει της συνόδου κορυφής στις 23-24 Μαρτίου. ΆΛΛΩΣΤΕ, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ακόμη σε εξέλιξη, με αρκετές χώρες να έχουν ενστάσεις για στοιχεία των προτάσεων της Επιτροπής. Η Κομισιόν έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, ενώ τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024.

ΚΟΥΙΖ 1

Τι σχέση μπορεί να έχει η Αρχιρόδον, ναι η κατασκευαστική εταιρεία, με την….Εύα Καϊλή και το Μαρόκο-Gate;

ΚΟΥΙΖ 2

Πόσοι και ποιοι βουλευτές, πολιτευτές, στελέχη και πιθανόν ευρωβουλευτές της Ν.Δ. λέγεται ότι θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ; Προσοχή: Δεν είναι μόνο όσα σας έρχονται ως πρώτη σκέψη, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, τουλάχιστον κάποιες περιπτώσεις θα συνιστούν μεγάλες εκπλήξεις.

ΚΟΥΙΖ 3

Σύζυγος πολιτικού προσώπου που βρίσκεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα (για αρνητικούς λόγους) λέγεται ότι απειλεί θεούς και δαίμονες και ότι αν θα ανοίξει το στόμα του, πολλοί θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. Και όλα αυτά, γιατί δεν “έφτασε” μέχρι το Μαξίμου, για…εξηγήσεις και γιατί δεν στηρίχθηκε από κόμμα και κυβέρνηση το έτερον ήμισύ του.

Μετά από 11 χρόνια, συλλογική σύμβαση εργασίας στον ΟΤΕ

*** Για πρώτη φορά από το 2012, υπήρξε υπογραφή τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ, η οποία προβλέπει πραγματικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό. Η σύμβαση διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, το σύνολο των μισθών και τους παλιούς εργαζόμενους, σημαντικές αυξήσεις για τους νέους, δημιουργία συνταξιοδοτικού προγράμματος για όλους, ευέλικτο όφελος ύψος 850 ευρώ, νέο μισθολόγιο με βάση το ρόλο των εργαζομένων, αλλά με νέα μισθολογικά κλιμάκια και με εισαγωγικό επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το νόμιμο μισθό, καθώς και οικονομικές ενισχύσεις μέσω διατακτικών σίτισης.

Ενδιαφέρουν

*** Πάνε πίσω όλες οι διεργασίες και οι εξελίξεις, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, δηλαδή στις στρατηγικές και κρίσιμες υποδομές της χώρας, προφανώς λόγω των επιπτώσεων από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και προφανέστατα λόγω των επικείμενων εκλογών, όσο και αν αυτές μετατεθούν από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Νεότερα θα σας έχω σχετικά σύντομα

*** Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η Autohellas, στις 22 Μαρτίου η ενημέρωση των αναλυτών, 20 Απριλίου η γενική συνέλευση και η αποκοπή μερίσματος στις 24 Απριλίου

*** Για τις 23 Μαρτίου αναβλήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της 3Α, λόγω έλλειψης απαρτίας. Παρέστη το 36,34% των κοινών και το 38,49% των προνομιούχων μετόχων. Από τις συζητήσεις για πιθανή επίτευξη συμφωνίας αξιοποίησης του κελύφους της εταιρείας από ενδιαφερόμενο σχήμα, ουδέν νεώτερον, επί του παρόντος

*** Με τζίρο 7 δισ. και προ φόρων κέρδη 377 εκατ. ευρώ το 2022, η Βιοχάλκο είχε καθαρό δανεισμό 1, 92 δισ και καθαρό δανεισμό/Ebitda στο 3

*** Έκτακτη γενική συνέλευση του Μυτιληναίου στις 10 Απριλίου ή στις 19 Απριλίου, αν δεν υπάρξει απαρτία, με κύρια θέματα την έγκριση των δύο αποσχίσεων και την τροποποίηση του ανώτατου ορίου αγοράς ιδίων μετοχών

*** Ποσοστό άνω του 5% κατέχει πλέον στην Εθνική τράπεζα το Capital Group. Μετά τις εκλογές οι όποιες εξελίξεις για το ποσοστό μετοχών (40%) που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα

*** Έληξε η περίοδος αποδοχής μετοχών της εταιρείας Πλαίσιο, που είχε ορίσει ο προτείνων Γ. Γεράρδος και οι συμπράττοντες με αυτόν. Η συγκομιδή έφτασε στο 97,98%. Από αύριο Τρίτη αρχίζει η καταβολή του τιμήματος, με 4,58 ευρώ ανά μετοχή. Σε καλή μεριά οι δικαιούχοι

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μία καλή εβδομάδα. Την καλημέρα μου!