Για τον ρόλο των συζύγων των πρωτοκλασάτων παραγόντων, της κυβέρνησης, των τραπεζών και της αγοράς, έχουμε γράψει πολλές φορές!

Για το ότι δηλαδή, οι ισχυροί άνδρες που έχουν πρόσβαση, παρέμβαση και επιρροές ανοίγουν το δρόμο για τις κυρίες τους οι οποίες κάνουν «χοντρές» δουλειές!

Υπό αυτό το πρίσμα μία εξ αυτών «χώνεται» προνομιακά σε «Χοντρές» σε χρήμα διαιτησίες!

Ιδίως σε ενεργειακά θέματα! Και όχι μόνο… Σίγουρα κέρδη, χωρίς ρίσκο…

Προσοχή στις «μαϊμούδες» του ΧΑ! Η τάση της αγοράς δεν αλλάζει

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες στο χρηματιστήριο να επικρατεί μια στασιμότητα και να εκδηλώνεται προσφορά μετοχικών τίτλων κυρίως για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών, ωστόσο εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η τάση δεν αλλάζει, οι προοπτικές παραμένουν αναλλοίωτες!

Ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε πως επειδή η ιστορία ενίοτε επαναλαμβάνεται ως φάρσα και επειδή γίνεται λόγος πολύς για επαναφορά σε συνθήκες 1998-99, ένα σας λέμε μόνο: προσοχή στις μαϊμούδες! Δηλαδή στις φούσκες νέας εποχής! Γιατί μαζί με την επιστροφή του

Χρηματιστηρίου επέστρεψαν και οι γνωστοί για τον βίο και την πολιτεία τους στην αγορά λάμογες- διαχειριστές – νταραβεριτζήδες!

Τα τρελά πάρτι, με λικνίσματα μέσης, δίπλα στο Προεδρικό – Οι «κουμπαράδες» (έτσι λένε αυτούς που τα παίρνουν και …τον παίρνουν), τα προξενιά και τα αλβανά του Ζαππείου!

Μια φορά κι έναν καιρό ένα τρελό κρατικοδίαιτο σιτεμένο αγόρι, που έπινε κι έτρωγε εις υγείαν των κορόιδων, νοίκιαζε ένα οροφοδιαμέρισμα πέριξ του προεδρικού Μεγάρου (εις υγείαν των κορόιδων και αυτό…)!

Βλέπετε οι εγκατεστημένοι σε θέσεις κλειδιά των ΔΕΚΟ, του μηχανισμού του δημοσίου, του τραπεζικού συστήματος ή του κράτους επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ είχαν ακριβά γούστα…

Στο ρετιρέ κάπου γύρω στην Ηρώδου Αττικού, το τρελό σιτεμένο αγόρι ένιωθε τους παλμούς να χτυπάνε μέσα του! Ήθελε χορό, λίκνισμα μέσης, φιλαράκια για να κάνει μαζί τους ένα τσιγάρο μετά…

Στα πάρτι που άφησαν εποχή την τελευταία 5ετία, μόνιμος συνδαιτημόνας του σιτεμένου τρελού αγοριού ήταν ένας «κουμπαράς» (ξέρετε ποιους λένε στην πιάτσα κουμπαράδες: αυτούς που τα παίρνουν ή τον παίρνουν) που αρεσκόταν στα εθνικά προξενιά και τα απογεύματα τριγύριζε στο Ζάππειο προς άγραν νεαρών Αλβανών, με αμάνικα λευκά φανελάκια…

Οι περίοικοι θα έχουν να λένε χρόνια για τα πάρτι με τους «κουμπαράδες», τα αλβανά και τα τρελά αγόρια του ντιγκιντάγκα που το πρωί φοράνε τα λευκά κολάρα, τα γκρίζα κοστούμια και παριστάνουν τους σοβαρούς τεχνοκράτες…Καλέ σύκα, τσαπέλες…

Ταβάνι ο Τσίπρας, ταβάνι και η ΝΔ στα κοινά 17-35!

Όπως ακριβώς ο Τσίπρας έχει ταβάνι έτσι και η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στις ηλικίες 17 – 35!!!

Για ποιον εφοπλιστή χτυπά η καμπάνα; Ο μπον βιβέρ, η διαμονή στο εξωτερικό και η δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές πως δύσκολες ώρες έρχονται για γνωστό μπον βιβέρ εφοπλιστή, ο οποίος κινείται μεταξύ Ελλάδος και εξωτερικού του οποίου θεωρείται φορολογικός κάτοικος!

Οι αρμόδιες φορολογικές αρχές αλλά και η επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παρακολουθούν εδώ και καιρό τα ίχνη των κεφαλαίων του, τις συναλλαγές του αλλά και τη διαμονή του στους τόπους κατοικίας που δηλώνει.

Και ήδη έχει ήδη συγκεντρώσει η ανεξάρτητη αρχή πλήθος στοιχείων μετά και από δικαστική συνδρομή που ζητήθηκε αρμοδίως!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών του στοιχείων! Αν δεν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί…

Tα καλά λόγια του Στουρνάρα για τον Ψάλτη: Απόλυτα ικανοποιημένος ο κεντρικός τραπεζίτης από τις διοικήσεις Πειραιώς και Alpha!

Μαθαίνω ότι ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, όπως υποστηρίζουν συνομιλητές του, είναι πολύ ευχαριστημένος από την λειτουργία των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα από τον τρόπο διαχείρισης τους από τις διοικήσεις τους.

Ειδικά ο Γιάννης Στουρνάρας, που ως γνωστόν είναι σκληρός αλλά δίκαιος κριτής των τραπεζιτών – διαχειριστών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, -κάτι που απέδειξε με τη συμπεριφορά και τη στάση του απέναντι σε πρόσωπα και συστήματα όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων- φέρεται να είναι πολύ ευχαριστημένος τόσο από τις εξελίξεις γύρω από την Τρ. Πειραιώς που επακολούθησαν της αύξησης κεφαλαίου – μαμούθ, όσο και από το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από την Alpha bank, η οποία έχει ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία του τραπεζικού συστήματος, την ώρα που η μετοχή της κάνει ράλι και καταγράφει εντυπωσιακές αποδόσεις, τόσο από την ΑΜΚ όσο και από την αρχή του έτους!

Κατά πληροφορίες ο ισχυρός άντρας του τραπεζικού συστήματος είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την διοίκηση της Alpha bank και ειδικότερα του Βασίλη Ψάλτη τον οποίο αποδέχεται, εκτιμά και στηρίζει! Και την άποψη αυτή την μοιράζεται με τους συνεργάτες του και το φιλικό του περιβάλλον!

Το στεγαστικό πρόβλημα, οι πλειστηριασμοί, οι νέες ρυθμίσεις και ο κοινωνικός αντίκτυπος

*** Η Ελλάδα, για χρόνια η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής κατοικίας, με τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και κυρίως με όσα πρόκειται να συμβούν μέσα στα επόμενα δύο, τρία χρόνια, λόγω της απελευθέρωσης των εξώσεων από τους διαχειριστές “κόκκινων” δανείων, κινδυνεύει να βρεθεί στην αντίπερα όχθη. Όσα και να λέγονται από την Ένωση των διαχειριστών, στην πράξη αυτά που θα δούμε μελλοντικά, δεν θα έχουν καμία σχέση με τις μεμονωμένες κατά βάση μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις, που διατάσσουν την έξωση των ιδιοκτητών κατοικιών, λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων που οφείλουν.

*** Η κυβέρνηση, έστω και στο παρά πέντε βελτίωσε κάπως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, στις οποίες μπορούν να υπαχθούν οι οφειλέτες και να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό της πρώτης κυρίως κατοικίας τους είτε τις διαταγές έξωσης. Αλλά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, θηριώδες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και μία αλόγιστη “αύριο-μεθαύριο” μαζική έκδοση αποφάσεων υπέρ των διαχειριστών, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στον κοινωνικό ιστό και στις κοινωνικές ισορροπίες, αποδεκτές για δεκαετίες σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Αποτελεί πλέον γεγονός, ότι το πρόβλημα της στέγης έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και σε μεσοαστικές περιοχές με κύμα μαζικών εξώσεων λόγω της εκτόξευσης των ενοικίων. Οι τιμές ενοικίασης είναι πλέον απαγορευτικές για έναν εργαζόμενο. Σήμερα, ένα δυάρι κοστολογείται 600 – 700 ευρώ, δηλαδή, όσο ένας μισθός, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία εύρεσης μικρών διαμερισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, που πλέον έχουν περάσει στους servicers, μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων ανήκει σε πρώην επαγγελματίες, που έκλεισαν την επιχείρησή τους λόγω της οικονομικής κρίσης και πλέον βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας.

*** Στην περίπτωση της χώρας μας, ειδικά η πρώτη κατοικία θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να προστατευθεί άμεσα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όσο γρήγορα και να τρέξουν άλλες διαδικασίες (π.χ. εξωδικαστικός και από φθινόπωρο το περίφημο Ταμείο Ακινήτων), χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στα πρόθυρα οικιστικού αδιεξόδου, αν οι διαχειριστές επισπεύσουν τις νομικές τους ενέργειες για να πιάσουν τα πλάνα τους. Το γεγονός αυτό, που απειλεί να ανατρέψει καταστάσεις δεκαετιών – στρεβλές μεν, αλλά συνέβησαν και παρήγαγαν το σημερινό καθεστώς, που επιδεινώθηκε ραγδαία από την πολυετή οικονομική κρίση – θα πρέπει η οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, να το αντιμετωπίσει άμεσα, θαρραλέα και δραστικά. Και όχι με διατακτικές ή υπεκφυγές ή αντιμετώπισή του με τους συνήθεις πολιτικάντικους όρους, αλλά με ένα ισχυρό μίγμα πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ρεαλισμού.

Εμπόδιο ο πληθωρισμός, για την επενδυτική βαθμίδα

*** Είδα με πολύ προσοχή την έκθεση του οίκου Scope για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ομολογώ ότι στάθηκα ιδιαίτερα σε ένα επίμαχο και λίαν διαφωτιστικό κατά τη γνώμη μου καταγραφή και παρατήρηση. Οι θετικές μας προοπτικές για την ελληνική αξιολόγηση, σημειώνει η Scope, βασίζονται και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Η βασική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους προβλέπει μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ από 171% το 2022 σε 164,5% το 2023 και 150,5% έως το 2027, μετά την κορυφή του 206,3% το 2020. Και συμπληρώνει, με την πλέον εξέχουσα επισήμανση, αναφέροντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός συμβάλλει επίσης σε μειωμένους δείκτες χρέους, αλλά ο πληθωρισμός ίσως αποδειχθεί βασικό εμπόδιο στην πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα, εάν τα επιτόκια δανεισμού συνεχίσουν να αυξάνονται.

Με αυξημένο επιτόκιο τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια

*** Ο αυξητικός κύκλος των επιτοκίων της ΕΚΤ, χτυπάει σε όλα τα επίπεδα. Ανοδικά κινήθηκε το επιτόκιο σε δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,07% έναντι 2,4% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Το ποσοστό κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,21% από 2,46% στην προηγούμενη δημοπρασία. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.381 εκατ., που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,21 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

Ποσοστό 95% των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγείται σε χαμηλό ασφάλιστρο- και σε συντάξεις των 600 ευρώ

*** Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, περίπου το 95%(!) επιλέγει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία με το χαμηλότερο βάρος. Δηλαδή, επιλέγει την πρώτη κατηγορία ασφάλισης με το χαμηλότερο ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη, που από την 1.1.23 είναι 169,95 ευρώ. Κατηγορία η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις στο προσεχές μέλλον, που δεν θα ξεπερνούν τα 600-650 ευρώ. Γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι με υψηλά εισοδήματα επιλέγουν αυτό το χαμηλό ασφάλιστρο και σχεδόν έχουν, σε ό,τι αφορά τις εισφορές υγείας, το ίδιο ή και χαμηλότερο βάρος με τους μισθωτούς. Και έτσι, αντί να θεραπεύσουμε την πληγή, της ρίχνουμε λίγο αλάτι, για να ανοίξει κι άλλο και για να μην κακοφορμίσει, δημιουργώντας βέβαια νέες στρεβλώσεις και εσωτερικές ανισότητες. Αυτή η κατάσταση οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάγκη ανακατανομής των εισφορών προκειμένου να αρθούν οι αδικίες αλλά και να εξασφαλιστεί ότι οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι αξιοπρεπείς στο μέλλον.

Στο 1,855 η δημόσια πρόταση για την Attica Group/Μένει στο ΧΑ η εταιρεία

Την υποβολή δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της Attica Group ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς. Η δημόσια πρόταση γίνεται στην τιμή του 1,855 ευρώ ανά μετοχή, για το 100% των μετοχών της εισηγμένης ναυτιλιακής. Σημειώνω ότι η τράπεζα ελέγχει ήδη το 79,38%. Το σημαντικό είναι ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς και το ακόμα θετικότερο ότι δεν βγάζει τη μετοχή από το Χρηματιστήριο. Θέμα πολύ σημαντικό, καθώς τελευταία η χρηματιστηριακή αγορά αιμορραγούσε.

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν τα μεγέθη της Ιντεάλ

*** Με τζίρο 174,7 εκατ. ευρώ (+40%), κέρδη προ φόρων 21,5 ευρώ (+51%), και καθαρά κέρδη 15,5 εκατ. (+48%) έκλεισε το 2022 η Ιντεάλ. Για να πάρετε μιά γεύση από το πάζλ που οραματίστηκε και συνέθεσε η νέα διοίκηση της εταιρείας, καταγράφω τις μέχρι τώρα συμμετοχές της IDEAL Holdings, που είναι κατ΄αρχήν η Astir Vitogiannis και η Coleus Packaging, κορυφαίοι διεθνώς κατασκευαστές μεταλλικών πωμάτων και στον τομέα της Πληροφορικής, η ΒΥΤΕ, πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού και πάροχος υπηρεσιών εμπιστοσύνης, η ADACOM, πάροχος υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνοασφάλειας και υπηρεσιών μέσω Κέντρου Παρακολούθησης & Πρόληψης Συμβάντων Κυβερνοασφάλειας και τέλος η IDEAL Electronics, εταιρεία διανομής προϊόντων τεχνολογίας και ανάπτυξης λογισμικού και λύσεων πληροφορικής στην εξειδικευμένη αγορά του Enterprise Output Management.

Philip Morris – Παπαστράτος: Νέα επένδυση 200 εκατ. στην Ελλάδα

Μια νέα επένδυση 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Philip Morris με την οποία αναμένεται να δημιουργηθούν εν τέλει 300 νέες θέσεις εργασίας. Προβλέπονται τέσσερις νέες γραμμές παραγωγής στη μονάδα του Ασπρόπυργου, ενώ η επένδυση θα τονώσει τις εξαγωγές κατά 300 εκατ. ευρώ σε συνολική αξία. Το σύνολο των επενδύσεων της Philip Morris International στην Ελλάδα φτάνει πλέον τα 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης στην Παπαστράτος, το εδώ απόκτημά της.

Ενδιαφέρουν

*** Η απόκλιση στις αποτιμήσεις των μετοχών αξίας και των μετοχών ανάπτυξης, ιδιαίτερα της τεχνολογίας, δεν ήταν ποτέ τόσο ακραία, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα της εποχής του dot-com το 2000, δήλωσε ο Γουάτσα κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τους αναλυτές μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου της Fairfax. «Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ομαλοποιείται, αναμένουμε ότι θα μετριαστεί αυτή η απόκλιση με τις μετοχές αξίας να βγαίνουν στο προσκήνιο» τόνισε ο Γουάτσα.

*** Αργά χθες το βράδυ έφτασαν στη στήλη πληροφορίες ότι το deal του Άκτωρα με Κούτρα-Wade Adams ναυαγεί, αν δεν ναυάγησε ήδη. “Μόνο ένα θαύμα μπορεί να ανατρέψει την κρίσιμη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το όλο θέμα”, επέμενε ο συνομιλήτής μου.

*** Για την υπόθεση των τριών νέων νοσοκομείων, το ίδρυμα Νιάρχου και τις κατασκευαστικές που υπέβαλαν προσφορές: Καλά, είναι δυνατόν να δόθηκαν προσφορές, χωρίς να ξέρουν οι κατασκευαστικές τον προϋπολογισμό του κάθε νοσοκομείου; Κάποιοι μας δουλεύουν

*** Έτοιμος, μου λένε και ο νέος στόχος της Ιντρακόμ. Μάλιστα. Αλλά, χωρίς να τσεκάρω, δεν…ξανοίγομαι

*** Αυτός ο Τέλης Μυστακίδης, που φλερτάρει λέει την Aegean Baltic Bank, δεν είναι αυτός που προσπάθησε προ διετίας περίπου να εισέλθει (μέσω κόκκινων δανείων ναι, ξέρω καλά τι σας λέω) στα της Attica Bank;

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου! Και όσοι ταξιδέψατε ή θα εξέλθετε των αστικών τειχών, λόγω τριημέρου, να επιστρέψετε σώοι, όχι υπερβολές στους δρόμους!