Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Μαθαίνω από εξαιρετικά έγκυρη πηγή ότι ο μεγαλοεφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης κατέβαλε τελικώς την πρώτη δόση των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ στην Εκκλησία για το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης στον διαγωνισμό του οποίου αναδείχθηκε – με την δεύτερη διαδικασία της «μονομαχίας»- πλειοδότης και οριστικός ανάδοχος της πολύτιμης έκτασης στον Λαιμό και πάνω ακριβώς από την πλαζ του Αστέρα!

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν αναπτυχθεί φήμες ότι με αφορμή τη μη καταβολή της πρώτης δόσης, ο εφοπλιστής εμμέσως δήλωνε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ειλημμένες υποχρεώσεις, οπότε ο διαγωνισμός θα ακυρωνόταν και θα επαναπροκυρησόταν νέος!

Βεβαίως οι Εβραίοι της Brown, ο γνωστός Ταμίρ που είχε κάνει τις κολλεγιές με παπάδες, νταραβεριτζήδες και δικηγόρους του διαβόλου, δεν επρόκειτο να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και επιδίωκε να αναλάβει το έργο ως επιλαχών πλειοδότης!

Γάτος ο Βίκτωρας! Πήρε χαμπάρι τις κινήσεις των Εβραίων με παπάδες- νταραβεριτζήδες και «δικηγόρους του Διαβόλου»!

Ο Βίκτωρας βέβαια που είναι «γάτος», πήρε χαμπάρι τη δουλειά, τις μεθοδεύσεις παπάδων- Εβραίων και νταραβεριτζήδων, που είχαν μαζί τους και τον πρώην κολλητό του, πωλητή κλιματιστικών ο οποίος εσχάτως εμφανίζεται ως εφοπλιστής!

Και κινήθηκε αστραπιαία καταβάλλοντας την πρώτη δόση, κρατώντας έτσι το πλεονέκτημα των επόμενων κινήσεων!

Διότι είναι προφανές ότι τώρα που κατοχύρωσε τη δουλειά, ο δαιμόνιος μεγαλοεφοπλιστής θα χτυπήσει την πόρτα του «κρυφού χρηματοδότη» ή τέλος πάντων εκείνου που του υποσχέθηκε ότι εάν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η δουλειά θα συνεισφέρει προκειμένου τεράστια ξενοδοχειακή αλυσίδα (Aman resorts) να μπει στο project!

Άλλου παπά Ευαγγέλιο…

Από εκεί και πέρα για τον Βίκτωρα Ρέστη υπάρχει πάντα η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με άλλους όρους πλέον, τυχόν συνεργασία με τους Εβραίους της Brown οι οποίοι «καίγονται» για το Ορφανοτροφείο με τις φήμες να λένε ότι υπάρχει ήδη έτοιμος πελάτης, fund από το Λονδίνο, στο οποίο θα το μεταπωλήσουν! Αλλά αυτό είναι «άλλου παπά Ευαγγέλιο»….

Ο Ιερώνυμος «άδειασε» τους επώνυμους ιεράρχες – και δελφίνους του Αρχιεπισκοπικού θρόνου- για εκλογές την «Κυριακή των Βαΐων»!

Μπορεί να αναδείχθηκε αποσπασματικά, ωστόσο το ζήτημα πρόωρων εθνικών εκλογών την Κυριακή των Βαΐων σε μεγάλο βαθμό δίχασε την Εκκλησία και προκάλεσε μείζονος σημασίας διάσταση απόψεων μεταξύ Αρχιεπισκόπου και πρωτοκλασάτων ιεραρχών, δηλαδή των βασικών υποψηφίων για τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής όταν οι συνθήκες είναι ώριμες και το επιτρέψουν!

Ένα θέμα (της διαδοχής) στο οποίο αναφέρθηκε άλλωστε και ο κ. Ιερώνυμος κατά την τελευταία συνέντευξη του!

Οι προβεβλημένοι Μητροπολίτες θεωρούσαν ότι η διενέργεια εθνικών εκλογών κατά την Κυριακή των Βαΐων αποτελεί ασέβεια προς την Εκκλησία, όχι μόνο για τις εκλογές αυτές καθαυτές και τις θείες λειτουργίες, πρωινές και βραδινές, αλλά κυρίως γιατί κατά την Μεγάλη Εβδομάδα όταν και θα πραγματοποιούνται διερευνητικές επαφές μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης, το ποίμνιο θα αποπροσανατολιστεί από το κλίμα κατάνυξης, προσευχής και νηφαλιότητας που θα έπρεπε να είναι διάχυτο την Μεγάλη εβδομάδα κατά την οποία κορυφώνεται το Θείο Δράμα!

Γι αυτό λοιπόν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εντός της Εκκλησίας υποστηρίζουν κατηγορηματικά, ότι με το πράσινο φως που άναψε ο Ιερώνυμος στον Μητσοτάκη για εκλογές την Κυριακή των Βαίων, στην ουσία «άδειασε» τους πρωτοκλασάτους Μητροπολίτες και δελφίνους της θέσης του Αρχιεπισκόπου!

Μειώνει κι άλλο το ποσοστό ανάπτυξης στην Ελλάδα – και στην Ευρώπη – η EBRD: Στο 1,5% το 2023 και σε 3% το 2024

*** Οι ευρωπαϊκές οικονομίες εξακολουθούν να υποφέρουν πρωτίστως από τις υψηλές τιμές πληθωρισμού, ο οποίος δυστυχώς δεν υποχωρεί όσο θα ανέμεναν οι αγορές, αλλά και φυσικού αερίου, μειώνοντας δραστικά την αισιοδοξία για τον ρυθμό ανάκαμψης και ανάπτυξης μετά τις κρίσεις των τελευταίων ετών, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τις παραδοχές αυτές, δεν θα μπορούσε να μη λάβει υπόψη της σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε μια επικαιροποίηση των προβλέψεών της για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές. Σε μακροπρόθεσμη βάση βέβαια, η σταδιακή κατάργηση της χρήσης του φυσικού αερίου είναι πιθανό να είναι θετική για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, οι καταναλωτές που θερμαίνουν τα σπίτια τους, οι επιχειρήσεις σε βιομηχανίες έντασης και οι κυβερνήσεις που επιδοτούν τους λογαριασμούς ενέργειας παραμένουν εξαιρετικά πιεσμένοι από τις ιστορικά υψηλές τιμές.

*** Ειδικότερα για την Ελλάδα, η EBRD εκτιμά ανάπτυξη 5,2% για το 2022 , ενώ προβλέπει ρυθμούς 1,5% για το 2023 και 3% για το 2024, σημαντικά μειωμένους κατά 0,5 έως 0,7% σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά και η εν λόγω τράπεζα, όπως και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, αναμένουν μία πολύ δύσκολη χρονιά για το 2023 και για τη χώρα μας, η οποία οδεύει ολοταχώς προς εκλογές, με τα κυρίαρχα κόμματα να μην αντιλαμβάνονται όσο θα έπρεπε την κρισιμότητα της κατάστασης, ειδικά κατά το τρέχον έτος.

Διαχειριστές Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις: Θα “ρυθμίσουμε” δάνεια 3,2 δισ. στο Α΄ 6μηνο του 2023

*** Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της νομιμοποίησης των εταιρειών Διαχείρισης, η Ένωσή τους (ΕΕΔΑΔΠ) θεώρησε σκόπιμο να επανειλημμένα διατυπώσει δημόσια, με δελτίο τύπου, τις θέσεις της, επισημαίνοντας ότι τα μέλη της έχουν ως προτεραιότητά τους την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών και βιώσιμων λύσεων για την αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών. Επειδή, από εδώ και στο εξής θα βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας υποθέσεις πλειστηριασμών, θα επιμείνω σήμερα ιδιαίτερα στο όλο θέμα, με αφορμή την ανακοίνωση της ένωσης των διαχειριστών. Ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που αποτελούν το πλέον επίμαχο τμήμα δανειοληπτών, όπως αναφέρει, “κανένα από αυτά δεν απειλείται με τον κίνδυνο απώλειας της 1ης κατοικίας, καθώς αμέσως με την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου και την ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ο νόμος επιβάλλει την αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης”. Μάλιστα. Και αν δεν προλάβει να ενταχθεί; Εδώ έχουμε περιπτώσεις που οι διαδικασίες είναι ταχύτατες και δεν παρέχουν καν χρόνο αντίδρασης και ένταξης ενός δανειολήπτη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

*** Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική. Για το α’ εξάμηνο του 2023, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν θέσει ως στόχο οι ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων να ανέλθουν σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022! Ακολούθως, η ΕΕΔΑΔΠ εξιστορεί τι έπραξε μέχρι τώρα: Συνολικά, έως τα τέλη του 2022, έχουν επιτευχθεί διμερείς ρυθμίσεις για δάνεια που υπερβαίνουν συνολικά τα 35 δισ. ευρώ, επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό στον υγιή οικονομικό κύκλο περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Από αυτά, δάνεια άνω των 8 δισ. έχουν επανέλθει σε καθεστώς ομαλής αποπληρωμής την τελευταία τριετία και έχουν επιστρέψει στους τραπεζικούς ισολογισμούς ως εξυπηρετούμενα, αποκαθιστώντας την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για περισσότερους από 115.000 δανειολήπτες. Οι συναινετικές ρυθμίσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. Κατά τα έτη 2020 – 2022, το 83% των ανακτήσεων προήλθε από συναινετικές διευθετήσεις, ενώ μόνο το 17% των ανακτήσεων προήλθε από πλειστηριασμούς. Παραδείγματα; Όχι με ονόματα, αλλά με αριθμούς. Ούτε ένα!

*** Για τις επιχειρήσεις τώρα, η ανακοίνωση των διαχειριστών χρέους αναφέρει ότι, οι διμερείς ρυθμίσεις προσφέρουν μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη, με αναδιαρθρώσεις που δεν εξαντλούν την κερδοφορία (EBITDA) για αποπληρωμή των δανείων, αλλά επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως κεφάλαιο κίνησης. Επίσης, οι εταιρείες διαχείρισης παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη των επιχειρήσεων που εξυγιαίνονται σε όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.).

*** Έχει σημασία να επισημανθεί ότι, από την 1η Φεβρουαρίου 2023 τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας παρέχεται η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Ήδη, περίπου 15.000 οφειλέτες έχουν κάνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση που αποτελεί το πρώτο βήμα για να επωφεληθούν από το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα (Ν. 4916/2022). Με την υπαγωγή τους σε αυτό, αναστέλλονται αυτόματα βάσει του σχετικού νόμου, όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών, ακόμη και εκείνων που έχουν αναρτηθεί και προγραμματιστεί προς διεξαγωγή. Επιπλέον, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων υλοποιούν ειδικές πολιτικές που επεκτείνονται –πέρα από όσους έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας– και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως όσοι αντιμετωπίζουν ατομικά ή οικογενειακά προβλήματα υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)/ Κατασκευή 3 νέων νοσοκομείων: Προσφορές 75%-320% πάνω από τον προϋπολογισμό!

*** Η υπόθεση αυτή, που βγήκε στη φόρα από το ίδιο το ίδρυμα, αποκαλύπτει το πως δρουν οι κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, αγνοώντας επιδεικτικά και τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αλλά και το σκοπό της χορηγίας, που αφορούσε τον λίαν ευαίσθητο τομέα της υγείας και της παιδικής συμπεριλαμβανομένης. Τι ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα; “Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.). Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα, αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει…”.

***Όπως έγινε γνωστό, προσφορές για την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων στη χώρα – Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης – κατέθεσαν οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ-Μυτιληναίος-We Built, EKTEΡ-Finco και Ballian-Fuentes. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η καλύτερη προσφορά κινούνταν στο 75% πάνω από τον προϋπολογισμό του έργου και η πλέον “εξοργιστική” υπερέβαινε κατά 320% το προγραμματισμένο κόστος!!! Τι συνέβη, λοιπόν και υπήρξαν τέτοιες αποκλίσεις;

*** Δικαίωμα κάθε εταιρείας και σχήματος είναι να καταθέσει την προσφορά που θα κατοχυρώνει το ελάχιστο τουλάχιστον, δηλαδή να μην υποστεί ζημία. Αλλά εδώ, φαίνεται ότι λειτούργησαν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας, τουλάχιστον μεταξύ κάποιων, δεν εξηγούνται αλλιώς κάποια πράγματα και συμπτώσεις – άλλωστε, σε άλλα έργα οι ενδιαφερόμενοι συνεργάζονται αρμονικά… Τώρα, αν το ίδρυμα Νιάρχου είχε υποκοστολογήσει το έργο, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αν αυτό ίσχυε, τότε θα έπρεπε να είχε διαμηνυθεί από τους ενδιαφερόμενους εξ αρχής, πράγμα που δεν συνέβη. Οι μικρότεροι εργολήπτες (ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ), πάντως, ανεπίσημα ή και επίσημα αναφέρουν ότι, όταν στα δημόσια έργα λειτουργεί ολιγοπώλιο, μοιραία θα βλέπουμε τέτοια ακραία και απαράδεκτα φαινόμενα, ειδικά όταν αυτά αφορούν νοσοκομεία που χρηματοδοτούνται από χορηγίες… Εκτός αν μου διέφυγε, μέχρι τώρα δεν είδα κάποια τοποθέτηση, ανακοίνωση, σχόλιο, κάτι, από την πλευρά της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας ή κάποιου άλλου συν-αρμόδιου υπουργείου ή φορέα.

Μετά τις εκλογές η φορολόγηση των προμηθευτών ρεύματος;

*** Είναι προφανώς ότι εδώ συμβαίνει αυτό που λέει η λαϊκή παροιμία ότι “αν δεν θέλει η νοικοκυρά να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινίζει”. Δεν ξέρω αν πράγματι ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών – των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και των εταιρειών διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών – θα μετατεθεί τελικά για μετά τις εκλογές ή όχι. Το θέμα είναι ότι μία επισήμως διακηρυγμένη θέση από τα χείλη του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, καρκινοβατεί από το καλοκαίρι. Και επειδή εδώ διαβάσατε τα περί άγριας κόντρας Σταϊκού (που τα ρίχνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), σας ενημερώνω, όπως με ενημερώνουν, ότι το Μαξίμου ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από όλους και όχι μόνο αυτή που παρέλαβε ο Σκρέκας από τη ΡΑΕ από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δεν την προσκόμισε ποτέ στη Βουλή. Δεν ξέρω αν κάτι κινείται, λόγω του ότι η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική σηκώνουν και θα σηκώσουν περισσότερο το θέμα όσο πάμε προς τις εκλογές, γεγονός που θα στοιχίσει στην κυβέρνηση ή απλώς το Μαξίμου θέλει τα ακριβή(;) νούμερα, μήπως και προκύψουν απαντήσεις, γενικώς ή ειδικώς…

Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων στους καταναλωτές, με 51%, είναι τα αιολικά

*** Και πάνω στην ώρα, ήρθε και η ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, για τη χρησιμότητα των αιολικών πάρκων και στο θέμα των επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που μας ενημερώνει ότι 4,2 δις ευρώ επιπλέον θα είχαν πληρώσει οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι τους τελευταίους 16 μήνες εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 51% των συνολικών επιδοτήσεων που έχουν δοθεί στους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Οι λοιπές Α.Π.Ε. έχουν συνεισφέρει κατά 7%, ο δημόσιος προϋπολογισμός κατά 19% και οι συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγοί κατά 18%. Από λοιπούς πόρους έχει προέλθει το υπόλοιπο 5%.

*** Το μεγάλο αυτό όφελος από τα αιολικά πάρκα προκύπτει, όπως αναφέρεται, γιατί πωλούν σε σταθερές και χαμηλές τιμές και έτσι, είναι σε θέση να επιστρέφουν στους καταναλωτές τη σημαντική διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής με την οποία αποζημιώνονται (την τιμή δηλαδή πώλησης της ενέργειάς τους) και της υψηλής τιμής της χονδρικής αγοράς, που λόγω φυσικού αερίου έχει αυξηθεί. Για τον ίδιο λόγο κρίθηκε ότι δεν χρειάζονται για την αποζημίωσή τους άλλους πόρους, όπως τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών. Με σταθερές και χαμηλές τιμές αποζημιώνονται και τα μικρά υδροηλεκτρικά, αλλά η εγκατεστημένη ισχύς τους είναι περιορισμένη και έτσι δημιουργούν μικρό πλεόνασμα. Από την άλλη, τα υφιστάμενα εμπορικά φωτοβολταϊκά και η βιομάζα αποζημιώνονται μεν με σταθερές τιμές, αλλά αυτές είναι υψηλότερες με αποτέλεσμα να μη δημιουργούν ικανό πλεόνασμα. Υπάρχει αντίλογος, άραγε, και από ποιους;

Ακόμα έχετε αμφιβολίες για την πολιτική επιτοκίων των τραπεζών, σε Ευρώπη και Ελλάδα;

*** Σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές, η CFO της Commerzbank, Μπετίνα Όρλοπ,δήλωσε ανοιχτά και ευθαρσώς ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μετακύλιση των επιτοκίων στους πελάτες, πιστοποιώντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων για τον εαυτό τους, οδηγώντας σε υψηλά δεκαετίας τα κέρδη τους. Παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν γίνει και από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωπεριφέρειας, όπως οι UniCredit, Santander, Intesa Sanpaolo και Deutsche Bank. Όλες έχουν παραδεχτεί ότι προς το παρόν μεταβιβάζουν μόνο ένα κλάσμα από αυτά που κερδίζουν από τις καταθέσεις μετά τις ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόστηκαν από πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

*** Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις δικές μας τράπεζες, οι οποίες, προκειμένου να κατευνάσουν τις ομαδικές αντιδράσεις και την κοινωνική κατακραυγή, ρίχνουν στην αγορά – με ολοσέλιδες διαφημίσεις και καμπάνιες στα ΜΜΕ – όπως σας έχω εξηγήσει σε προηγούμενα σχόλια, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, με δέλεαρ μεν την ετήσια απόδοση 3%, αλλά στα ψιλά αναφέρουν βεβαίως υποχρεωτικά ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε του επενδεδυμένου κεφαλαίου ούτε των αποδόσεων. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να αυξάνουν κάπως τα επιτόκια διάφορων ειδών καταθέσεων, ιδιαίτερα των προθεσμιακών, αλλά και πάλι η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, παραμένει χαώδης στην Ελλάδα…

Ενδιαφέρουν

*** Πρόστιμο 319.000 ευρώ επέβαλε το ΥΠΑΝ στην ΑΒ Βασιλόπουλος για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά το περιθώριο κέρδους και – προσέξτε -διαφορετικές τιμές στο ράφι και το ταμείο! «Άδικο και αβάσιμο» το χαρακτηρίζει η εταιρεία και προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη. Μάλιστα…

*** Την κατασκευή του οδικού άξονα Μπράλος – Άμφισσα, αρχικού κόστους 265 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η ΑΒΑΞ. Το οδικό έργο προστίθεται στα υπόλοιπα που κατασκευάζει ο εταιρεία, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Flyover στην Θεσσαλονίκη, οι Υποδομές Ελληνικού κλπ.

*** Τι γίνεται αλήθεια με τα προγράμματα του “Εξοικονομώ”; Μιλώντας με φίλο μηχανικό και τι δεν άκουσα. Μαζικές παραιτήσεις μηχανικών και ορφανές αιτήσεις εκατοντάδες πλέον, ενώ στο πρόγραμμα του 2020, δόθηκε λέει νέα παράταση. Και στο αντίστοιχο του 2021, δεν έχει ανοίξει καν η εφαρμογή για την κατάθεση αιτήσεων δανείου.

*** Τελευταίο και πικάντικο, προέρχεται από το παρελθόν των…κλωστών. Μέγας παίκτης του τότε, εμφανίζεται δραστήριος στα τελευταία…πανηγύρια της μετοχής της Attica Bank – και όχι μόνο….

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους, υπομονή, την άλλη Δευτέρα είναι αργία, είναι…Καθαρά – από εργασία. Την καλημέρα μου!