Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ότι με βάση την δικογραφία, οι αμοιβές συγκεκριμένων δικηγόρων – νομικών συμβούλων της Folli Follie ήταν εξωπραγματικές και άγγιζαν τα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο!!!

Και διερωτάται κανείς: τι είδους άραγε νομικές υπηρεσίες παρείχαν οι νομικοί αυτοί σύμβουλοι οι οποίες κοστολογούνταν εκατομμύρια;

Μήπως οι δικηγόροι δεν περιορίζονταν απλώς σε νομικά ζητήματα του ομίλου, αλλά επεκτείνονταν και σε άλλες δράσεις και ενέργειες;

Μήπως χρησιμοποιούσαν τις γνωριμίες τους σε υπουργεία (πχ Δικαιοσύνης) ή άλλες ανεξάρτητες αρχές για να καθυστερούν την έρευνα ή να αποπροσανατολίζουν τις διαδικασίες και τους ελέγχους;

Και εντέλει ποιοι δικηγόροι ήταν αυτοί που αμείβονταν ηγεμονικά;

Υπήρχε για παράδειγμα επισήμως ή ανεπισήμως δικηγόρος που συνδεόταν με ισχυρό τότε πολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Υπήρχε δικηγόρος που είχε θητεύσει σε πολιτικό θώκο σε κρίσιμο υπουργείο το οποίο ήταν αρμόδιο για τις έρευνες;

Ειδικότερα, υπήρξαν δικηγόροι της Folli Follie με θητεία καθ οιονδήποτε ρόλο και τρόπο στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη;

Τα ερωτήματα δεν είναι υποθετικά. Αναμένουμε την έρευνα και τις απαντήσεις των αρχών αλλά και τις κινήσεις του αρμόδιου εισαγγελέα!

Γιατί οι συνήγοροι του …διαβόλου, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν μάλιστα σε πλείστες όσες περιπτώσεις ακόμη και διευθυντικό ρόλο!!!

Προς τι οι τυμπανοκρουσίες για τα μεγάλα έργα; Από τη μία οι εργολάβοι καυχώνται για τις αναθέσεις – μαμούθ (με χαμηλές εκπτώσεις) και τα ιλιγγιώδη ανεκτέλεστα δισεκατομμυρίων και από την άλλη γκρινιάζουν για τα κόστη και τις αυξήσεις πρώτων υλών και οικοδομικών υλικών!

Οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτη φορά, τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ, βλέπω θεσμική συμπεριφορά όπως αυτή των εργολάβων!

Από τη μία πλευρά οι μεγάλοι εργολάβοι της χώρας καυχώνται και επαίρονται ότι παίρνουν το ένα μετά το άλλο όλα τα μεγάλα έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το καθένα εξ αυτών και μάλιστα με εκπτώσεις πολύ χαμηλές στις διαγωνιστικές διαδικασίες, της τάξης έως του 10%, που είναι εύλογες την ώρα τούτη και δεν δυναμιτίζουν ούτε υπονομεύουν την καλή εκτέλεση του έργου… Αντιθέτως θα έλεγα!!!

Και από την άλλη γκρινιάζουν ότι τα έργα δεν βγαίνουν, οι τιμές των πρώτων υλών και των οικοδομικών υλικών έχουν εκτιναχθεί, το κόστος κατασκευής έχει πάει στα ύψη και ούτω καθ’ εξής!

Αδιαμφισβήτητα θα συμφωνήσω με την ανάλυση της συγκυρίας, την οποία άλλωστε κάνουν και δίνουν στη δημοσιότητα τα θεσμικά όργανα των εργοληπτικών εταιριών!

Εκείνο επομένως που διερωτώμαι είναι, ότι αφού η συγκυρία, η ακρίβεια και οι τιμές έχουν κάνει τα έργα να μην βγαίνουν, προς τι λοιπόν οι τυμπανοκρουσίες και οι φανφάρες του τύπου ότι πήραμε αυτό το έργο, παίρνουμε και το άλλο!

Προς τι αλήθεια οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί ανεκτέλεστου δισεκατομμυρίων, όταν την ίδια στιγμή από μόνοι τους οι εργολάβοι ομολογούν ότι τα έργα «δεν βγαίνουν»;

Προφανώς το μόνο που αποσκοπούν, πέραν του ανεκτέλεστου και των συμβάσεων που αποτελούν εργαλεία εξεύρεσης ρευστότητας και χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες, είναι να ενισχύουν την εικόνα και τις προσδοκίες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου!

Όπου ούτως ή άλλως οι κατασκευαστικοί – και όχι μόνο- όμιλοι έχουν μπει στο κάδρο των ξένων, είναι «της μόδας» (λόγω και της εμπλοκής τους στον τομέα της Ενέργειας για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς) και σε κάθε περίπτωση έχουν μπροστά τους όλο το μέλλον και όλες τις πραγματικές προοπτικές …

Από τις «χρυσές βίζες» στη διακομματική μπίζνα με την …κάνναβη! Οι 2 υπουργοί, η Νότια Κρήτη και ο πρώην προφυλακισμένος επιχειρηματίας!

Μπορεί η «χρυσή βίζα» με την παραγωγή κάνναβης εκ πρώτης να μην συνδέονται, ωστόσο στην πράξη τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς φέρονται να εμπλέκονται τα ίδια πρόσωπα!!!

Η αλήθεια είναι πως στο Μαξίμου έχει υπάρξει προβληματισμός σχετικά με δύο υπουργούς που φέρονται να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση της «χρυσής βίζας», ενώ συζητείται και διερευνάται ο λόγος που επιδιώχθηκε η διαφοροποίηση του ύψους χρημάτων που απαιτείτο να καταβληθούν από κατοίκους εξωτερικού για να αποκτηθεί η «χρυσή βίζα» σε διάφορες περιοχές.

Κάτι που υπέκρυπτε πρόθεση ενίσχυσης συγκεκριμένων επενδύσεων «ημέτερων» επιχειρηματιών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Όπως για παράδειγμα στην Κρήτη όπου το ποσόν για να αποκτηθεί η «χρυσή βίζα» είναι αισθητά μικρότερο, σχεδόν το μισό από αυτό που απαιτείται στην Αθήνα ή αλλού, γεγονός που σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υπάρξει, σχετίζεται με οικιστική επένδυση στη Νότια Κρήτη «προβεβλημένου» επιχειρηματία που είχε απασχολήσει με σκάνδαλα την κοινή γνώμη. Και ο οποίος είχε προφυλακιστεί…

Στις μέρες μας η υπόθεση «χρυσή βίζα» επανέρχεται στο προσκήνιο με άλλη μορφή!!!

Αυτή της παραγωγής κάνναβης, με εμπλοκή των ίδιων προσώπων, διαχρονικών πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής και της επιχειρηματικότητας. Προσέξτε! Η νέα αυτή μπίζνα, της …χρυσής κάνναβης, είναι διακομματική!

Μετέχουν όλα τα καλά παιδιά που εναλλάσσονται στην εξουσία! Κοινώς, η κάνναβη – και κυρίως το χρήμα- ενώνουν!

Η σκόνη που σηκώθηκε για τις υποθέσεις Attica Bank και MIG – Πειραιώς

*** Οι υποθέσεις τόσο με την μετοχή της Attica Bank όσο και με την περίπτωση της μετοχής της MIG, οι οποίες έχουν αναστατώσει την ήσυχη συνήθως ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έχουν θέσει προβληματισμούς διλήμματα για το σύνολο των κανόνων που διέπουν ή υποτίθεται ότι διέπουν τη λειτουργία της και το κατά πόσο τηρούνται σε κάθε συναλλαγή, αλλά έθεσαν επί τον τύπον των ήλων και τη λειτουργία των ίδιων των θεσμικών οργάνων και των εποπτικών αρχών, μηδέ εξαιρουμένων και των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών. Το τι έχει ειπωθεί, γραφεί και ακουστεί αυτές τις επίμαχες ημέρες, αποτελεί υλικό για… κινηματογραφική ταινία, με εξασφαλισμένους ηθοποιούς, πρωταγωνιστές και κομπάρσους, όλοι με την ευγενή φιλοδοξία ενός όσκαρ ρόλου. Και θα ήταν θεμιτό, αν στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις, το διακύβευμα ήταν μόνο το… βραβείο, αλλά ένας πακτωλός κερδών, μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, προερχόμενος όχι από χορηγίες και διαφημιστικά έσοδα, αλλά από αγοραπωλησίες μετοχών, με εξασφαλισμένη ημερήσια απόδοση της τάξης του 30%.

Το πρωτοφανές με την νέα αυξημένη δημόσια πρόταση από την Τρ. Πειραιώς ! Νόμιμο ή ηθικό;

*** Έρχομαι τώρα στα της MIG. πολύ σκόνη έχει σηκώσει και στο ταμπλό η διαμάχη Πειραιώς και Ηλιόπουλου, με αποτέλεσμα να συμβεί κάτι που για πρώτη φορά νομίζω, αν δε με απατά η μνήμη μου, στην ελληνική αγορά. Δηλαδή, να δοθεί μία τιμή ανά μετοχή από τη δημόσια προσφορά του υπόχρεου να την υποβάλλει, ήτοι της Πειραιώς και μετά να δοθεί νέα και αισθητά μεγαλύτερη! Θεωρητικά και έτσι είχαμε συνηθίσει όλοι, το πάνω χέρι το έχει ο προτείνων, ο υπόχρεος της δημόσιας πρότασης. Ορίζει μία τιμή-όριο βάση κανόνων και όρισε αυτή που είχε αγοράσει το πακέτο, για να αυξήσει το ποσοστό της πάνω από το 33, 34% που είναι το όριο, πάνω από το οποίο υπάρχει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Αλλά, η παρουσία ισχυρού ανταγωνιστή, του εφοπλιστή της Seajets κ. Ηλιόπουλου, που συνέχιζε να αγοράζει και πάνω από το όριο αυτό, την ανάγκασε να αυξήσει την τιμή, κάτι πρωτόγνωρο για την μικρή μας και ασυνήθιστη σε μεγάλες κόντρες αγορά μας. Και σηκώθηκε πάλι κουρνιαχτός!

Υπόλογοι οι χρηματιστές έναντι των πελατών τους! Οι 3 και 4 προσφορές του Ελον Μασκ για το Twitter

*** Η αύξηση της τιμής από την Πειραιώς, αιφνιδίασε πολλούς, κυρίως τους χρηματιστές. Είπαμε, εδώ θα μαθαίνετε αλήθειες και πληροφορίες που δεν έχουν καμία στόχευση, πλην της ενημέρωσης. Οι χρηματιστές, λοιπόν, βρέθηκαν υπόλογοι έναντι των πελατών τους, γιατί τους έβαλαν να πουλήσουν στην πρώτη ορισθείσα τιμή, γιατί δεν περίμεναν δεύτερη! Και ετέθη θέμα του κατά πόσο είναι σύννομο και επιτρεπτό ή ακόμα και…ηθικό, να αλλάζει ο προτείνων την τιμή και μάλιστα με σημαντική αύξηση έναντι της πρώτης. Αλλά, τα πράγματα είναι απλά: Πρώτον, χρονικό περιθώριο για την αποδοχή μετοχών στην πρώτη τιμή δεν υπήρχε. Επιπλέον, δεν… εκβιάστηκε κάποιος να ρευστοποιήσει υπέρ της Πειραιώς τις μετοχές του, αν ήθελε τις διακρατούσε. Και το ότι οι χρηματιστές επηρέασαν τους πελάτες τους να πουλήσουν άρον άρον δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος χειραγώγησης; Μήπως η υπερπροσφορά μετοχών, οδήγησε την Πειραιώς σε νέα τιμή, καθώς μάλιστα και ο Ηλιόπουλος συνέχιζε να αγοράζει μαζικά; Δεύτερον, ο προτείνων μπορεί να κάνει και μία και δύο και τρεις προσφορές, αυτός πληρώνει και θέλει να κάνει τη δουλειά του. Σε άλλες αγορές, έχουν υπάρξει διαφορετικές προσφορές, ακόμα και μέσα σε μία ημέρα – θυμίζω τις 3, ή, 4 μέσα στην ίδια ημέρα (!!!) από τον Έλον Μάσκ για το τουίτερ.

*** Όλα τα προαναφερόμενα, σε καμία περίπτωση δεν μετριάζουν τις ευθύνες όλων των εποπτικών αρχών, πρωτίστως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου. Είναι δεδομένες και προφανείς, δυστυχώς. Και δεν αναφέρονται στην… αστυνόμευση της αγοράς, τότε τη ελεύθερη αγορά και ναό του χρήματος θα είχαμε, διάβολε;

Δεν βιάζονται για την επιλογή συμβούλων/Προηγούνται τα αποτελέσματα των τραπεζών

*** Επειδή πολλοί…αγωνιούν για την επιλογή από το ΤΧΣ συμβούλων και δη της Πειραιώς (αλήθεια γιατί τέτοια αδημονία, άραγε, για την περίπτωσή της; Υπάρχει κάποια σοβαρή απάντηση ή δουλεύουν τα…ντελίβερι και εδώ;), τους πληροφορώ να μη βιάζονται. Πρώτα θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών, για να έχουν φυσικά εικόνα και οι όποιοι δυνητικοί αγοραστές των ποσοστών τους που κατέχει το ΤΧΣ και στη συνέχεια θα προταθούν οι υποψήφιοι για τις θέσεις συμβούλων, για να υπάρξει η τελική επιλογή, με σύμφωνη γνώμη θυμίζω και του υπουργείου Οικονομικών. Προσθέτω ότι ναι μεν η διαδικασία είναι κατά κάποιο τρόπο τυποποιημένη, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι για την τελική επιλογή παίζουν ρόλο και άλλες, σύνθετες, ισορροπίες. Η προσέλευση, ούτως ή άλλως θα είναι αθρώα, οπότε το έργο της επιλογής θα είναι πιό εύκολο και όχι πιο δύσκολο, αν με εννοείτε.

Από εβδομάδα οι εξελίξεις στον Άκτωρα

*** Από τις διαφορετικές πηγές μου διασταυρώνω ότι το πιθανότερο από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις και κινητικότητα, γύρω από την υπόθεση της εξαγοράς του Άκτωρα. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων και απομένει το τσεκάρισμα κάποιων συμμετοχών της εταιρείας σε κοινοπρακτικά σχήματα και ταυτόχρονα οι συνεννοήσεις με τους εκάστοτε εταίρους σε κοινοπραξίες, για την περαιτέρω συνεργασία τους. Τις επαφές αυτές διεξάγουν τόσα στελέχη της υπό εξαγορά εταιρείας όσο και του σχήματος των αγοραστών της Wade Adams και της Adamas του Δημήτρη Κούτρα. Επιμένουν, πάντως, κάποιες πληροφορίες και για συμμετοχή ενός ακόμα ισχυρού επιχειρηματικού ονόματος στο σχήμα που θα εξαγοράσει την κατασκευαστική εταιρεία. Ένας από τους λόγους βέβαια που οι αγοραστές θέλουν να τελειώσει όσο γρηγορότερα γίνεται η συμφωνία εξαγοράς έχει να κάνει με το γεγονός ότι επίκειται η δημοπράτηση πολλών νέων έργων, όχι μόνο μεγάλων, αλλά και σημαντικού αριθμού μικρών, αλλά αξιόλογου προϋπολογισμού έργων
Σ.Σ: Το χθεσινό κουίζ για τα του Άκτωρα, εξακολουθεί φυσικά να ισχύει.

Ενδιαφέρουν

*** Δεν έχω πλήρη εικόνα, ομολογώ, ειδικά ως προς τα ονόματα που ακούγονται, αλλά δύο είναι τα σχήματα που έχουν έρθει σε επαφή με τη ΛΑΝΑΚΑΜ. Αλλά, διαφαίνεται μία δυστοκία εύρεσης κοινού τόπου, όχι μόνο στο “δια ταύτα” (ήτοι, το τίμημα), αλλά και στη μετέπειτα σχέση, σημερινών ιδιοκτητών και μελλοντικών. Να πω ότι είναι μακριά ακόμα η συμφωνία, ποτέ δεν ξέρεις, οπότε δεν παίρνω όρκο για το χρόνο του εκκολαπτόμενου deal. Άλλωστε, πολλές φορές πάει η στάμνα για νερό…

*** Τα πολύ ωφέλιμα για κάποιους αποτελέσματα των εξελίξεων για ελεύθερους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας: Μικρά, μεσαία και μεγάλα δικηγορικά γραφεία, δεν προλαβαίνουν αυτές τις μέρες να βλέπουν δανειολήπτες και να κλείνουν ραντεβού. Μιλάμε για πολλές υπερωρίες, ιδίως όσα γραφεία έχουν μία σχετική εξειδίκευση σε παρόμοιες περιπτώσεις.

*** Πλησιάζει στο 2% των μετοχών της η ΔΕΗ, με συνεχείς αγορές. Πλησιάζει και η ολοκληρωση του deal στη Ρουμανία. Τώρα που μπαίνει μπροστά και η λιγνιτική Πτολεμαϊδα 5, υπάρχει άλλος αέρας στη διοίκησή της. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις εξαγορές αιολικών και φωτοβολταϊκών, αυξάνοντας έτσι τη δυναμικότητά της.

*** Έπεσαν χθες στο ΤΑΙΠΕΔ, οι υπογραφές του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου με την εταιρεία REDS που πλειοδότησε στην ηλεκτρονική δημοπρασία για την αγορά και την αξιοποίησή του. Ο Χόλντερμαν δείχνει και πάλι καθαρά τον προσανατολισμό του ομίλου του.

*** Μπουτάρης τέλος από το Χρηματιστήριο. Μην πανικοβάλλεστε, απλώς αλλάζει ονομασία και εφεξής θα λέγεται “Παλαιοί Οίνοι Ναούσης Holding”. Τυπική αλλαγή ή ουσιαστική, δεν γνωρίζω, θα το ψάξω…

ΚΟΥΙΖ 1

Για πολύ δυνατούς λύτες. Ποια ονόματα “παίζουν” για τον τραπεζικό τομέα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες – μόνος του ή με άλλο ή άλλα κόμματα.

ΚΟΥΙΖ 2

Ποιος υπουργός ωρύεται για την απραξία της Αναπτυξιακής τράπεζας και ποια είναι η πραγματική αιτία;

ΚΟΥΙΖ 3

Έχουν διατυπωθεί σοβαρά ερωτήματα για το παραγόμενο έργο και την αποδοτικότητα (…) της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους από κοινοτικούς παράγοντες, προς τους εδώ προϊσταμένους της; Και τι σχέση έχουν τα ερωτήματα με τα των πλειστηριασμών;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!