Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Καθοριστικής σημασίας ήταν η συνάντηση του Αλέξανδρου Εξάρχου (ενός εκ των τριών μετόχων της Thrivest) με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής.

Φαίνεται ότι ο διοικητής έχει αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να συνεχίσουν την διαδικασία συμμετοχής τους στην επικείμενη ΑΜΚ, μια διαδικασία που πήγε να τορπιλίσει το περίεργο παιχνίδι που παίχτηκε με την μετοχή της Αττικής, με υποψίες χειραγώγησης της.

Με την καθοριστική παρέμβαση της ΤτΕ και του Γιάννη Στουρνάρα να προχωρά θετικά η διαδικασία ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής και παράλληλα όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προστασία της μετοχής της Αττικής, που λόγω του εξαιρετικά μικρού free float (περίπου 1,92%) είναι ευάλωτη σε διάφορα παιχνίδια, όπως αυτά που είδαμε να εξελίσσονται από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι πρόσφατα (με άνοδο έως 400%) που σε καμία περίπτωση η πραγματική εικόνα της τράπεζας Αττικής δεν δικαιολογεί.

Η ΤτΕ πίεσε και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή ελέγχους στις συναλλαγές που αφορούσαν την επίμαχη περίοδο.

Χάρης Ηλιάδης: Το πρόσωπο των καιρών! Τραπεζίτης ή Ταχυδρόμος; Γιατί όλοι μιλούν τώρα με … «καλά λόγια» για τον ισχυρό άνδρα της Goldman Sachs;

Δεν ξέρω γιατί, αλλά ειλικρινά πιστέψτε με, σε οποίο επιχειρηματικό, τραπεζικό ή πολιτικό γραφείο βρεθώ όλοι κάτι έχουν να πουν για τον Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs!

Στο Μαξίμου μιλάνε για τον Χάρη, ότι αναλαμβάνει επικίνδυνες επιστολές και μεταφέρει «μηνύματα» με επιτυχία σε ισχυρούς αποδέκτες, άνω των δύο!

Σε κορυφαίο εργοληπτικό και ενεργειακό όμιλο, έχουν να λένε τα …καλύτερα για τον Χάρη! Και για τις απολαβές – αμοιβές, αλλά και για τις πρόσφατες παρεμβάσεις! Αντίστοιχα «καλά λόγια» για τον Χάρη λένε και στον τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο που διοικείται από την μεγάλη και πανίσχυρη επιχειρηματική οικογένεια!

Επίσης μαθαίνω ότι λόγω της σχέσης του με την Macquarie την οποία έστρεψε προς την Enel Hellas, ενώ οι Αυστραλοί μιλούσαν αλλού , απολαμβάνει της «καλής γνώμης» και πολλών άλλων γνωστών και επωνύμων επιχειρηματιών!

Ο ίδιος ακόμη αφελώς νομίζει ότι ο Κυριάκος θα τον κάνει διοικητή της Εθνικής μόλις κερδίσει τις εκλογές! Δεν έχει ο φουκαράς συνειδητοποιήσει ότι ο πρωθυπουργός του έχει αποδώσει έναν και μόνο ρόλο στην παρούσα φάση: του Ταχυδρόμου!

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους servicers, έφερε κυβερνητικές κόντρες/ Αναζητείται άμεσα “πυροσβεστική” λύση

*** Η απόφαση του Αρείου Πάγου να δικαιώσει τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, καθώς την υποχρεώνει να αναζητήσει πυροσβεστική λύση τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Το μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα, είναι βέβαιο ότι κοστίζει ήδη στην κυβέρνηση και μόλις αρχίσουν οι πρώτες εξώσεις, τότε το πρόβλημα θα γίνει ασήκωτο και πολύ δύσκολο στη διαχείρισή του. Γιατί, πέραν του προφανούς, ότι θα σημάνει απώλεια σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος, αυτομάτως εξ αντανακλάσεως και μόνο και χωρίς ουσιαστική πρόταση-λύση από την αντιπολίτευση, αυτή θα είναι η κερδισμένη στα μάτια του κόσμου

*** Τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, με εμφανή την αδυναμία άρθρωσης ουσιαστικού λόγου, όσο και σε κομματικό, το οποίο εισπράττει όλη την κοινωνική δυσαρέσκεια, αναζητούνται εναγωνίως λύσεις, καθώς η κεντρική εκλογική μάχη πλησιάζει και τα στελέχη και οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να οπλιστούν με πειστικά επιχειρήματα έναντι των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα επιτελείο υπό τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη και ένα δεύτερο υπό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, έχει αναλάβει να παρουσιάσει λύσεις, αφήνοντας εκτός όμως αρμοδιότερα και εμπειρότερα στελέχη – υπουργούς και άλλους παράγοντες – προκαλώντας έτσι έντονες αντιδράσεις και τριβές, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τον…επιμερισμό ευθυνών. Με πρώτους στο στόχαστρο τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και σε άλλα στελέχη και συμβούλους, που “δεν διείδαν τη σπουδή του ανωτάτου δικαστηρίου και φόρτωσαν ένα βαρύ φορτίο στον πρωθυπουργό”

*** Το θέμα είναι ότι οι μέχρι τώρα προτάσεις και των δύο άτυπων οργάνων, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μείζον ζήτημα των επερχόμενων πλειστηριασμών και των (πολύ πιθανών) εξώσεων. Καθώς μάλιστα οι servicers δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν και να αφήσουν έξω από τη δράση τους τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρόβλημα καθίσταται από ακανθώδες, ανυπέρβλητο εμπόδιο σε κάθε φιλολαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άρχισαν από προχθές συσκέψεις υπό τον αμερικανό σύμβουλο Γκρίνμπεργκ, με τη συμμετοχή και φίλα προσκείμενων στελεχών και από τον τραπεζικό χώρο και από το χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και στελεχών εξειδικευμένων οίκων του εξωτερικού, που έχουν εμπειρία από τη διαχείριση παρόμοιων ή συγγενών καταστάσεων.

Παραμένει ο σκληρός πληθωρισμός στις ΗΠΑ/ Τα μέλη της Fed θέλουν επιτόκια πάνω από 5% τουλάχιστον

*** Η ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προκάλεσε προβληματισμό, παρά την έστω ανεπαίσθητη μείωσή του. Πολλοί τραπεζίτες πολιτειών, μέλη της Ομοσπονδιακής τράπεζας, με δηλώσεις τους σχεδόν ταυτόσημες τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων, σαφώς πάνω από το 5%, μόνο το…6% δεν ανέφεραν. Τους ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός πρωτίστως στα τρόφιμα, αλλά και στην ενέργεια δεν κάμπτεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

*** Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,7% και 2% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο αντίστοιχα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,1% και 0,5% αντίστοιχα. Συμπέρασμα; Οι πολυεθνικές δεν κοιτάζουν χώρες ή αλλιώς το χρήμα δεν έχει πατρίδα

Πλειστηριασμοί: Ακούστε τους κοινωνικούς φορείς, δείτε τουλάχιστον τώρα τι προτείνουν

*** Είναι από τους φορείς που έχουν επιδείξει υπευθυνότητα και ρεαλισμό για το θέμα των κόκκινων δανείων, καταθέτοντας ουσιώδεις προτάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονούν οι “τυφλοί” πλειστηριασμοί. Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) της ΓΣΕΕ για πολλοστή φορά αιτείται την άμεση και ουσιαστική προστασία των χιλιάδων δανειοληπτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και οι οποίοι βρίσκονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς.

*** Από τις αναλυτικές θέσεις και προτάσεις της ΕΕΚΕ για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της κύριας κατοικίας (θα επανέλθω, γιατί πιστεύω ότι μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τις αξιοποιήσει, με πρώτη την κυβέρνηση και φυσικά όλα τα κόμματα), επιλέγω σήμερα το μέρος που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και της δευτερογενούς αγοράς δανείων, ήτοι των διαχειριστών, πιστεύοντας ότι έχουν την αξία τους και πρέπει να προσεχθούν από όλους τους εμπλεκόμενους. Ιδού ποιές προτείνεται να είναι:

– Υποβολή των προτάσεων ρύθμισης μόνον εγγράφως
– Ρύθμιση βάσει των δυνατοτήτων των δανειοληπτών όπως αποτυπώνεται στα έγγραφα της ΑΑΔΕ
– Παροχή τουλάχιστον 3 διαδοχικών ευκαιριών ρύθμισης στους δανειολήπτες και εφόσον δεν τηρηθούν, να προχωρούν σε οριστικούς πλειστηριασμούς
– Διευκόλυνση της επικοινωνίας των servicers με τα εξουσιοδοτημένα από τους δανειολήπτες πρόσωπα
– Τροποποίηση του Ν 4354/2015, ώστε να μην επιλέγουν ανάλογα με ποιον νόμο τους συμφέρει

Η Sunlight Group εξαγοράζει τη Israeli Industrial Batteries/ Ταχύτατη η ανάπτυξη της εταιρείας του Πάνου Γερμανού

*** Ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, αποδεικνύει για πολλοστή φορά το διορατικό του πνεύμα και τη μεθοδικότητά του, επενδύοντας σε τομείς που σήμερα, αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες έχουν βέβαιο μέλλον και εξασφαλισμένη κερδοφορία. Η Sunlight Group Συστήματα Ενέργειας (Sunlight Group), μέλος του διεθνούς επενδυτικού ομίλου Olympia Group και εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, στις…πέντε ηπείρους. Αυτή τη φορά εξαγόρασε του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Israeli Industrial Batteries (IIB) Energy Storage Systems. Πρόκειται για εταιρεία που ειδικεύεται στη συναρμολόγηση και διάθεση βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (περιοχή ΜΕΝΑ). Η συμφωνία εξαγοράς παγιώνει την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών την τελευταία δεκαετία. Οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν την αυτόνομη επιχειρηματική λειτουργία τους, αναζητώντας ταυτόχρονα συνεργασίες και συνέργειες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αγορών του Ισραήλ, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Ενδιαφέρουν

*** Ο Μυτιληναίος και η EDP Renewables (“EDPR”) υπέγραψαν μία μακροπρόθεσμη Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) για την «πράσινη» ενέργεια που θα παραχθεί από χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων συνολικής ισχύος 78 MW. Πρόκειται για τον πρώτο PPA της EDPR στην Ελλάδα, αλλά και το πρώτο για τον Mυτιληναίο που αφορά σε ενέργεια που παράγεται από αιολικά έργα.

*** Η Energean το έκανε το… θαύμα της στο Ισραήλ, παράλληλα με την επίτευξη ενός νέου ορόσημου και για την ίδια, αναφορικά με την πορεία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το οποίο επίτευγμα είναι και ιστορικής σημασίας για το Ισραήλ, καθώς για πρώτη φορά η χώρα εξάγει αργό πετρέλαιο στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, με τη χρησιμοποίηση των αποθηκευτικών χώρων και των υποδομών εκφόρτωσης του FPSO “Energean Power”, οι παραχθέντες από το κοίτασμα Karish ρευστοί υδρογονάνθρακες εκφορτώθηκαν με απόλυτη ασφάλεια σε πετρελαιοφόρο πλοίο, με κατεύθυνση διεθνείς αγορές. Το φορτίο πωλήθηκε στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας με την Vitol και συνιστά την πρώτη εξαγωγή ενέργειας από μια νέα πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δημιουργεί και ένα πρόσθετο έσοδο για την Energean. Σημειώστε ότι το “Energean Power” θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 32.000 βαρελιών ρευστών υδρογονανθράκων την ημέρα.

*** Μη μου πείτε ότι κάπως δεν το περιμένατε…κι ας άργησε. Η 3Α ανακοίνωσε γενική συνέλευση για τις 10 Μαρτίου (και 22 Μαρτίου η δεύτερη, αν δεν υπάρξει απαρτία), με θέμα τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της σε κοινές! Οσμίζεστε κάτι; Κι εμείς το ίδιο, άλλωστε έχουμε αναφέρει-προαναγγείλει ότι η εταιρεία αποτελεί στόχο εξαγοράς εδώ και μεγάλο διάστημα. Η προνομιούχος μετοχή είχε χθες 6,15 ευρώ και η κοινή 13,10 ευρώ. Προνομιούχες μετοχές 245.000, κοινές 766.000.

*** Η υπόθεση εξαγοράς του ΆΚΤΩΡΑ προχωράει, μην ανησυχείτε ορισμένοι βιαστικοί. Είστε όμως έτοιμοι για ένα κουίζ, που έχω καιρό να σας βάλω; Όταν όλα τελειώσουν ομαλά, θα επιδιωχθεί η είσοδος του Άκτωρα στο Χρηματιστήριο και με ποιο όχημα; Εδώ σας θέλω, γιατί δεν είναι όλα προφανή…

ΚΟΥΙΖ: Ο και πρώην πρόεδρος ανώτατου συλλογικού-επαγγελματικού φορέα και μεγαλομέτοχος εισηγμένης με πολυσχιδείς δραστηριότητες, έχει αναθέσει σε ξένη εταιρεία συμβούλων, με παρουσία στην Ελλάδα, την ανεύρεση ενδιαφερόμενου αγοραστή για ένα μέρος του ενεργειακού του δυναμικού. Κυρίως αυτού που δεν βρίσκεται εντός ΧΑ…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!