*Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα σήμερα – αύριο, δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) για τη νέα σύνθεση της Αρχής για το ξέπλυμα, μετά την τοποθέτηση των 2 νέων μελών, ενός εκπροσώπου του Υπ. Δικαιοσύνης και ενός της Επ. Κεφαλαιαγοράς στις θέσεις που είχαν μείνει κενές!

Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, η ολομέλεια της Αρχής μπορεί να συνεδριάσει ξανά και να ενεργοποιηθούν ανοιχτές υποθέσεις, που θα μπουν στο τραπέζι, όπως αυτή επωνύμου εφοπλιστή που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη με άλλο αντικείμενο στο παρελθόν, 2 επιχειρηματιών με ανοιχτές υποθέσεις και σχέσεις – εμβάσματα με την Κύπρο, με τους μετόχους – διαχειριστές της Συνεταιριστικής τράπεζας Σερρών, αλλά και το ζήτημα της Εύας Καϊλή σε όλο το εύρος συγγενικών και μη προσώπων!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν το ΦΕΚ βγει σήμερα ή αύριο, η Επιτροπή για το ξέπλυμα θα συνεδριάσει την Τετάρτη!

«Έφυγε» ο Κώστας Γραφιαδέλλης!

Μετά από άνιση μάχη με την ανίατη αρρώστια έφυγε χτες απο την ζωή ο Κωνσταντίνος Γραφιαδέλλης σε ηλικία 55 ετών!

Ο Κώστας με λαμπρή καριέρα σε Xiosbank, Τρ. Πειραιώς και Attica dept stores είχε σπάνιο ήθος και τιμή!

Συντετριμμένος είναι ο φίλος του και επί πολλά χρόνια συνεργάτης του γνωστός επιχειρηματίας της χώρας Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος καθώς και όλοι οι φίλοι του και συνεργάτες του, ο Διονύσης Δουλαβέρης του Attica, και πλήθος άλλων επωνύμων και μη φίλων του όπως ο Οδυσσέας και η Εύη!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει Κώστα!

Κουίζ: Άνοιξε σαμπάνιες ο μεγαλοεπιχειρηματίας…

Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας «άνοιξε» σαμπάνιες στο άκουσμα ότι μεγάλο εν δυνάμει ντηλ χαλάει;

Η χαρά του ήταν απίστευτη που ένας ανταγωνιστής επιχειρηματίας πιθανόν να αποτύγχανε! Έλα όμως που το big deal ΔΕΝ θα χαλάσει!!!!

Η αδιανόητη κίνηση Ιερώνυμου να κάνει αγιασμό στο νεόδμητο ανάκτορο της χλιδής, αμφιλεγόμενου εφοπλιστή, που έγινε γνωστός μέσα από τις περιπέτειες με την πρώην σύζυγο, τον γεροντοέρωτα με την νέα και τα 2 πλοία που στα αμπάρια τους βρέθηκε κόκα!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κίνηση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να τελέσει αγιασμό σε υπερπολυτελή νεόδμητη κατοικία – ανάκτορο πρόκλησης και χλιδής, επιδειξιομανούς εφοπλιστή και της νεαρότατης συζύγου του, μικρότερης κατά μερικές δεκαετίες, έχει δυσαρεστήσει και έχει προκαλέσει θλίψη στο ποίμνιο, καθώς η βάση της Εκκλησίας και οι ιεράρχες θεωρούν ότι ο καλής προαίρεσης Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποιήθηκε από τον επιδειξιομανή εφοπλιστή ως μέσο διαφήμισης και παρέμβασης, καθώς πλήθος σχετικών φωτογραφιών διανεμήθηκαν σε κοσμικά σάιτ, που καλύπτουν τη ζωή των προσώπων της χλιδής και της ολιγαρχίας του πλούτου, που με κινήσεις τους προσβάλουν και υποτιμούν την κοινωνία!

Επιπροσθέτως με την παρουσία του και την σχετική λειτουργία ο κ. Ιερώνυμος «ξέπλυνε» στην κοινή γνώμη την εικόνα ενός αμφιλεγόμενου εφοπλιστή, που έγινε γνωστός μέσα από την δικαστική του διαμάχη με την τέως σύζυγο του, τον γεροντοέρωτα με την πιτσιρίκα νέα σύζυγο του, που θα μπορούσε να είναι εγγονή του, αλλά και με το ζήτημα 2 πλοίων δικής του ιδιοκτησίας στα αμπάρια των οποίων είχε βρεθεί κόκα!

Γερμανία και Γαλλία ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα κοινά της Ε.Ε.

***Το κοινό ταξίδι των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπερασπιστούν την ανταγωνιστικότητα, δήθεν του συνόλου της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έναντι του πακέτου Μπάιντεν, έρχεται να προστεθεί στις τουλάχιστον άτολμες, αν όχι επιμελώς καμουφλαρισμένες πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται πλέον επί της ουσίας η περίφημη αλληλεγγύη και η επιλογή μιας πανευρωπαϊκής δράσης. Κυρίως αυτές οι δύο χώρες θέλουν να εμποδίσουν τη φυγή των βιομηχανιών τους προς τις αφειδώς επιδοτούμενες πράσινες επενδύσεις των ΗΠΑ, κάτι που αν συμβεί θα αποδειχθεί καταστροφικό για τις οικονομίες τους, υποβαθμίζοντας τη θέση τους και διεθνώς και στην Ε.Ε.

*** Η υπόθεση κοινής χρηματοδότησης των βιομηχανιών των κρατών μελών, λόγω της απροθυμίας Γερμανίας και Γαλλίας οδήγησαν την Κομισιόν να καταλήξει σε ανέξοδες και πρόχειρες προτάσεις, όπως την διευκόλυνση εθνικών κρατικών ενισχύσεων και την ανακατανομή κονδυλίων που έχουν ήδη αποφασιστεί, ακόμα και την αφαίρεση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία. Ουσιαστικά, η αντίδραση του Γαλλογερμανικού άξονα, που όπου τον βολεύει ανασυστήνεται και όπου όχι υποχωρεί, στερεί από την ευρωπαϊκή βιομηχανία φρέσκα κεφάλαια και φυσικά τη δυνατότητα να ενισχυθεί και να προστατεύσει τα συμφέροντά της, που φυσικά αντανακλούν ευθέως και στα συμφέροντα των οικονομιών των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε.

*** Τι πρόκειται να συμβεί υπό αυτές τις συνθήκες και τις μεθοδεύσεις; Απλά, οι χώρες που δεν έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, θα επιδοτήσουν με όσα κεφάλαια χρειαστεί τη βιομηχανία τους, συντελώντας στον διαμελισμό, για μία ακόμα φορά, της περίφημης ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Όπως συνέβη, δηλαδή, και στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και στην πανδημία και στην τωρινή ενεργειακή κρίση. Άλλωστε, με την πάροδο των ετών, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν θα υπήρχε καν Ταμείο Ανάκαμψης, αν δεν κινδύνευαν με καταστροφή οι γερμανικές εξαγωγές, ειδικά προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Attica Bank: Σταδιακή η πώληση των “κόκκινων” δανείων της

*** Έστω και με αργούς ρυθμούς, μετά την πολύμηνη και οδυνηρή, σε όρους ανάπτυξης και εξυγίανσης, περιπέτεια της με την Ellington, η τράπεζα προχωρά το σχέδιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης, με πρώτη “απελευθερωτική” πράξη την έγκριση της στρατηγικής διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων της, που προβλέπει τη σταδιακή πώληση τους. Προέχει, βέβαια, η οριστικοποίηση της συμμετοχής της Thrivest, με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας, φυσικά και του υπουργείου Οικονομικών, που τρίβει τα χέρια του από τη θετική εξέλιξη της όλης υπόθεσης, όπως το ίδιο συμβαίνει και στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου… Και έπεται η δρομολόγηση της αύξησης, εφόσον όλα πάνε καλά και απαντηθούν από τον νέο στρατηγικό επενδυτή, τα ερωτήματα που θα τεθούν από το ΤΧΣ, όπως διεξοδικά σας έχω αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια της στήλης. Η διοίκηση της Attica έχει βέβαια ήδη έρθει σε επαφή με επενδυτές αγοραστές των προβληματικών της δανείων, προκειμένου να έχει μία πρώτη εικόνα των διαθέσεών τους και πιθανόν της αρχιτεκτονικής πραγματικής αποτίμησής τους, ώστε να γνωρίζει με όση μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται και το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων, που πρέπει να λάβει.

Ο Άρειος Πάγος στέλνει τη… λυπητερή των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας στην κυβέρνηση, μέσα σε προεκλογική περίοδο

*** Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σχετικά με την υπόθεση της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, δεν ήταν ένας «κεραυνός εν αιθρία», ούτε για τους χιλιάδες δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν μεταβιβαστεί σε funds, ούτε για την κυβέρνηση και φυσικά την αντιπολίτευση. Όλοι την περίμεναν, με την κρυφή ελπίδα μόνο, “μήπως”…συγκινηθούν οι αξιότιμοι κύριοι αρεοπαγίτες. Το μόνο πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο, για δανειολήπτες και κυβέρνηση κυρίως, είναι η πρωτοφανής σπουδή που έδειξε το δικαστικό σύστημα, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων σε βάθος ακόμα και τριών χρόνων σε ορισμένες διόλου ευκαταφρόνητες υποθέσεις.

*** Τι θα πράξει, λοιπόν, η κυβέρνηση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με αυτό το “δώρο” που της επιφύλαξε το ανώτατο δικαστήριο; Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι οι εταιρείες ειδικού σκοπού θέλουν τον πλειστηριασμό του ακινήτου, αφού έτσι έχουν μεγαλύτερο κέρδος από αυτό μιας μακροχρόνιας ρύθμισης του δανείου με τον οφειλέτη. Από εδώ και στο εξής, αν δεν υπάρξει κάποια κυβερνητική ρύθμιση, θα υποχρεωθεί τουλάχιστον, ως ένα ύστατο μέτρο κοινωνικής προστασίας, η ρητή υποχρέωση υποβολής πραγματικά βιώσιμης πρότασης προς τον δανειολήπτη, αφού λάβει υπόψη της τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του, έτσι ώστε να μην γίνεται προσχηματικά; Και επιπλέον, δεν θα πρέπει η όποια απόρριψη αντιπρότασης του δανειολήπτη να είναι αιτιολογημένη, προκειμένου να μπορεί να είναι και δικαστικώς ελέγξιμη;

*** Τα πράγματα πλέον βρίσκονται επί ξηρού ακμής. Οι αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, πάνω από ένα πρωτοφανές σε διαστάσεις και σε παρενέργειες κοινωνικό πρόβλημα, σε κανένα κόμμα δεν προσδίδει υπεροχή και δεν φέρνει ψήφους, όπως ίσως ευαγγελίζονται ορισμένα στελέχη τους – ευτυχώς όχι όλα. Η επικείμενη βίαιη μεταβίβαση περιουσίας, η μεγαλύτερη που θα συμβεί σε καιρό ειρήνης, πρέπει να βρεθεί τρόπος να ανακοπεί, με διακομματική συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η αναγκαία κοινωνική συνοχή, θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται ήδη προ ιστορικών ευθυνών και μένει να δούμε κατά πόσο μπορεί να τις αναλάβει.

*** Υπάρχει βέβαια μία τεράστια σύγχυση, προφανώς όχι σκόπιμη από την πλευρά των δανειοληπτών, αλλά μόνο από τράπεζες και διαχειριστές. Πόσα και ποια είναι, σε αριθμό και συνολικό χρηματικό υπόλοιπο, τα πραγματικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, εξαιρουμένων σε πρώτη τουλάχιστον φάση, των επιχειρηματικών δανείων, που έχουν ως εξασφάλιση κατοικίες; Σημειώνω ότι οι οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν πάνω από 80% των κόκκινων δανείων. Αυτά είναι, λοιπόν, το κρίσιμο μέγεθος του Ηρακλή. Επιπλέον, έχουν βγει χιλιάδες διαταγές πληρωμής από οφειλές σε κάρτες. Οι περισσότεροι εξ αυτών διαθέτουν μια πρώτη κατοικία. Τι θα γίνει μ αυτούς; Τα καθαρά δάνεια πρώτης κατοικίας δεν είναι τεράστιου ύψους, ώστε να αποτελέσουν πρόβλημα σε σχέση με τον Ηρακλή.

Για να ξέρετε πως σκέφτονται και ενεργούν οι επιχειρηματίες των εμπορικών αλυσίδων

*** Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα είπε σε γνωστή οικονομική σελίδα ο επικεφαλής της εταιρείας METRO, Αριστοτέλης Παντελιάδης και σας μεταφέρω μερικά πολύ ενδιαφέροντα κατά την άποψή μου σημεία από τις δηλώσεις του, που δείχνουν και το τι έρχεται το επόμενο διάστημα στο θέμα της ακρίβειας και των τιμών, που δεν λένε να σταματήσουν την ξέφρενη σε πολλές περιπτώσεις αυξητική πορεία τους. Ο κ. Παντελιάδης, λοιπόν, εκτιμά αρχικά ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα κοπάσει – πολέμου επιτρέποντος – η κούρσα ανόδου των ανατιμήσεων. Προσέξτε, όμως! Με κατηγορηματικό τρόπο αναφέρει ότι «δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Σε κάποια προϊόντα θα μαζευτούν οι «τρέλες», π.χ. στο ηλιέλαιο, αλλά και πάλι δεν ξέρω αν θα ξαναγυρίσουν οι τιμές εκεί που ήταν. Τίποτα δεν θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν. Ούτε η ενέργεια, ούτε το μισθολογικό κόστος θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν -και αυτό δεν είναι κακό- άρα λοιπόν δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουμε, αλλά θα λογικευτούμε…».

*** Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας METRO, αφού διαπίστωσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία οριακή αποκλιμάκωση των τιμών σε κατηγορίες προϊόντων όπως τα χαρτικά, τα σπορέλαια και το χοιρινό, που τους τελευταίους μήνες είχαν ανατιμηθεί σημαντικά, τι να αναφέρει αμέσως μετά; Ότι αυτή η μείωση των τιμών είναι «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς «ακόμα έρχονται αρκετές ανατιμήσεις και στα τρόφιμα και στα μη τρόφιμα». «Οι πολυεθνικές «σέρνουν» τις ανατιμήσεις στα μη τρόφιμα, ενώ στα τρόφιμα οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν περάσει ακόμη το σύνολο της ανατίμησης του κόστους που έχουν δεχθεί». Αλλά αυτό αναφέρει «κάποια στιγμή θα τελειώσει». Μάλιστα! Είδατε πως έχουν τα πράγματα και πως μας προετοιμάζουν για να αποδεχτούμε την έκτακτη κατάσταση, ως κανονικότητα πλέον, γιατί, “τίποτα δεν θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν”;!

Ενδιαφέρουν

*** Σήμερα η μεγάλη μάχη μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και του εφοπλιστή Ηλιόπουλου, με επίδικο την MIG, όπου η τράπεζα φαίνεται ότι θα περάσει τους όρους απόκτησης της Attica Συμμετοχών, έναντι δανείων της. Βέβαια, ο Ηλιόπουλος, μαζί με άλλους επενδυτές κατέχουν πλέον ποσοστό άνω του 10% και αυτό, αν δεν βρεθεί λύση, θα αποτελέσει πρόβλημα και την επόμενη ημέρα για την εταιρεία και όσους κινούνται γύρω από αυτή. Για να δούμε, όμως, θα έχουμε “μάχη” σήμερα, ή, η… ναυμαχία θα λήξει με συμβιβασμούς, που επιδιώχθηκε να βρεθούν, μέσω τρίτων, το Σαββατοκύριακο.

*** Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, δεν φαίνεται να πτοούν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες συνεχίζουν τις αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη τους. Θέλετε παραδείγματα; Επισήμως, η Unilever και η Pepsico, αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν βλέπουν μειώσεις τιμών, ούτε καν σταθεροποίησή τους, αλλά ουσιαστικά ανακοινώνουν νέες αυξήσεις. Συνεπώς, από που θα προέλθει η πτώση του πληθωρισμού στο…2% που ευαγγελίζονται η Fed και κυρίως η “δική μας” ΕΚΤ; Από τις…υπηρεσίες ή από τα.. καύσιμα;

*** Πέρασε αθόρυβα η υπουργική απόφαση για απαλλοτρίωση της έκτασης όπου εδρεύει η ΠΥΡΚΑΛ, νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), με ένα τίμημα 31 εκατ. ευρώ, προκειμένου να γίνει… υπουργούπολη. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το ποσό (που είναι, γιατί με όρους αγοράς υπερβαίνει τα 145 εκατ. ευρώ), αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν προβλεφθεί καν οι προϋποθέσεις μεταφοράς των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων του μοναδικού στο είδος του ελληνικού εργοστασίου, που είναι υπέρ απαραίτητες για την εθνική άμυνα της χώρας και τα χρειάζονται όλα τα Γενικά Επιτελεία. Για απαντήσεις, στον Σκέρτσο πρωτίστως και μετά στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης…

*** Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι 140.000 ακίνητα θα μπορέσουν να ενταχθούν στον Φορέα Επαναμίσθωσης και Απόκτησης Ακινήτων, που βρίσκεται στο στάδιο (αργής, με τον αραμπά, παρά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου) δημοπράτησης. Μόλις προ ημερών οι ενδιαφερόμενοι ( Fortress, Bain, Davidson Kempner, CRC, Bracebridge) πήραν την πρόσκληση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία στοιχειώδης μέριμνα, για να λειτουργήσει ο Φορέας έγκαιρα, ή μήπως περίμενε και η κυβέρνηση της απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, σε κάνα χρόνο;…

*** Οι αποδόσεις που έχει ήδη αποφέρει το Χρηματιστήριο είναι εντυπωσιακές, ακόμα και σε “βαριά” χαρτιά, πολύ περισσότερο βεβαίως σε άλλα μικρότερα, που σκανδαλίζουν μεν κάποιους, αλλά καλώς ή κακώς υφίστανται. Το θέμα είναι αν η αγορά θα διατηρήσει τη δυναμική της, ή, σταδιακά κάποιοι ιδιώτες και θεσμικοί κυρίως θα επιλέξουν την τακτική του “πάρε τα λεφτά – των κερδών – και τρέχα”. Προς το παρόν αυτά τα φαινόμενα είναι ήπια. Ενώ, βεβαίως, κάποια ηχηρά deals που θα ακολουθήσουν, το πιθανότερο είναι να τροφοδοτήσουν νέο κύκλο ανόδου, μαζί με την αναζήτηση νέων στόχων ΚΑΙ από τη ΜΕΣΑΙΑ και ΜΙΚΡΗ κεφαλαιοποίηση.

*** Αυτά και σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μία δημιουργική εβδομάδα, το τσουχτερό κρύο υποχώρησε, οι κορυφές των βουνών είναι κατάλευκες και σας προσκαλούν. Την καλημέρα μου!