Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

*** Το 2023 μπήκε σε οικονομικό επίπεδο με ένα σχετικό μούδιασμα, λόγω της αβεβαιότητας που παράγει η κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών, αλλά και με ελπίδες ότι μπορεί η σημερινή κατάσταση να βελτιωθεί, παρά την αναμενόμενη από όλους πτώση του ρυθμού ανάπτυξης και με κρυφή ελπίδα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα. Βέβαια, το θετικό είναι ότι έχει προσδιοριστεί πλέον από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών κατά το δίμηνο Απριλίου-Μάϊου, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της αγορά ς να κινούνται με καθαρό ορίζοντα και να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρονικό διάστημα ανεπηρέαστης δραστηριότητας. Κάτι που αποτελεί πάντα ασφαλές και επιθυμητό πεδίο δράσης επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Στα μείον βέβαια πρέπει να ληφθούν υπόψη η πορεία του πληθωρισμού, που αν και μειούμενος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, ειδικά σε εμπόριο και βιομηχανία.

Οι αγορές προεξοφλούν γεγονότα! Θα λειτουργήσει σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης!

*** Όπως είναι γνωστό και πάντα επιβεβαιώνεται, όχι μόνο στη δική μας περίπτωση, αλλά διεθνώς, οι αγορές χρήματος, τα χρηματιστήρια, πάντα προεξοφλούν γεγονότα και καταστάσεις, τα οποία αναμένονται μεν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Αλλά η οσμή του επερχόμενου γεγονότος λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης για τις δυνάμεις της αγοράς και τους επενδυτές, που σπεύδουν έγκαιρα να πάρουν θέση, αναλαμβάνοντας φυσικά και το ανάλογο ρίσκο, ίδιον άλλωστε κάθε επενδυτικής επιλογής. Η εποχή των άλλοτε “ραντιέρηδων” κρατικών ομολόγων, έχει πλέον περάσει στην ιστορία και απολύτως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο δεν υπάρχει στις μέρες μας.

Η Ενέργεια, τα Πετρέλαια, οι Τράπεζες και τα «καλά χαρτιά» της μεσαίας κεφαλαιοποίησης! Μότορ Όιλ και Τρ. Πειραιώς προ των πυλών του MSCI στις 11 Φεβρουαρίου!

*** Το ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε την περασμένη χρονιά μεγάλα κέρδη σε συγκεκριμένους τίτλους, συγκεκριμένων κλάδων, αν και σε γενικές γραμμές λίγες μετοχές υστέρησαν, κυρίως αυτές της μικρής κεφαλαιοποίησης, που θα πρέπει εφεξής να προσεχθούν περισσότερο. Ο κλάδος της ενέργειας και των εταιρειών πετρελαίου αρχικά και μετά οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου έδωσαν ικανοποιητικά έως πολύ σημαντικά κέρδη, ακολουθούμενες και από αρκετές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Υπάρχουν, όμως και “βαριά” χαρτιά, όπως ο ΟΤΕ και η 3Ε, που έχουν μείνει πίσω και η άνοδός τους θα βοηθήσει και τον Δείκτη να εμφανίσει καλύτερη εικόνα. Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι στις 11 Φεβρουαρίου θα έχουμε μάλλον νέες εντάξεις στον MSCI, πιθανότατα αυτές των Μότορ Όιλ και Τράπεζας Πειραιώς.

*** Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης, που βρίσκεται στις 968 μονάδες τώρα, έστω και δύσκολα θα κάνει το άλμα και θα βρεθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες, ενισχυόμενος είτε από νεότερες εκτιμήσεις για την επενδυτική βαθμίδα είτε από τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, που σταδιακά θα ανακοινώνονται, πρωτίστως από τις μεγάλες εταιρείες και τις τράπεζες. Από μόνο του αυτό το γεγονός, θα αποτελέσει μεγάλη κατάκτηση για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς σε αυτά τα επίπεδα έχει να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης εδώ και χρόνια, έχοντας… ξεχάσει ότι υπάρχουν και τέτοια ύψη και προοπτικές.

Τράπεζες: Φορτσάρουν και γίνονται πάλι βαρόμετρο/ Οι αποδόσεις τους στο τελευταίο τρίμηνο

*** Οι τράπεζες αναμφίβολα προσελκύουν και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον, έχοντας απαλλαγεί από τα μεγάλα βάρη των κόκκινων δανείων και επιτυγχάνοντας ιδιαιτέρως υψηλά κέρδη μετά από πολλά χρόνια. Επιπλέον, ωφελούνται τα μέγιστα από τα υψηλά χορηγικά επιτόκια και τα ιδιαιτέρως χαμηλά καταθετικά, από τον διαμοιρασμό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά έχοντας ως οφειλόμενο τον αναβαλλόμενο φόρο. Στα υπέρ τους, ειδικά των τεσσάρων συστημικών, πρέπει να υπολογιστεί και η διαδικασία αποεπένδυσης των ποσοστών που αναγκαστικά θα ρίξει στην αγορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες δεύτερες αναγνώσεις ξένων οίκων, που θεωρούν ότι αυτό το γεγονός σε βάθος χρόνου ίσως δημιουργήσει πρόβλημα “πληθωρισμού χαρτιών”, με την έννοια ότι τα σημερινά πακέτα είναι κλειδωμένα από το ΤΧΣ.

Ποια ήταν η πορεία των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών στο τελευταίο τρίμηνο!

*** Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια ήταν η πορεία των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών στο τελευταίο τρίμηνο, με κλείσιμο περασμένης Παρασκευής. Ανεξάρτητα από τους λόγους που έφεραν τη μία ή την άλλη μετοχή στην α΄ ή στη β΄ θέση, τα νούμερα έχουν τη δική τους αλήθεια και προφανώς τη δική τους “μετάφραση”.

– Πρώτη σε απόδοση η μετοχή της Πειραιώς, με 44, 63%, έχοντας στο διάστημα αυτό κατώτερη τιμή 1,120 και ανώτερη 1,163, με κλείσιμο την περασμένη Παρασκευή στα 1,5880 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
– Δεύτερη σε απόδοση η μετοχή της Alpha Bank, με 30,31%, καταγράφοντας κατώτερη τιμή 0,888 και ανώτερη 1,161 και κλείσιμο Παρασκευής 1,1510, με την κεφαλαιοποίησή της στα 2,68 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι σημαντικό μέρος της διαφοράς της από τις άλλες.
– Ακολουθεί στην τρίτη θέση η μετοχή της Eurobank, με απόδοση 29,45%, με κατώτερη τιμή 0,901 και ανώτερη 1,160 και κλείσιμο Παρασκευής 1,15, με κεφαλαιοποίηση 4,26 δισ. ευρώ που την κατατάσσει στην πρώτη θέση.
– Τελευταία σε απόδοση η μετοχή της Εθνικής, με 24,21% και κατώτερη τιμή 3,14 και ανώτερη 4,028, όσο και το κλείσιμο της Παρασκευής και την κεφαλαιοποίησή της στα 3,68 δισ. ευρώ.

Δείτε τώρα τις τιμές που δίνουν οι ξένοι οίκοι

– Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο των ελληνικών μετοχών, επισημαίνει η HSBC σε έκθεσή στα τέλη του 2022, η οποία και έδωσε συστάσεις buy με τιμές-στόχους για την Πειραιώς στα 3,30 ευρώ , για τη Eurobank στο 1,60 ευρώ , για την Alpha Bank στο 1,40 ευρώ και για την Εθνική στα 5,20 ευρώ.
– Ψήφο εμπιστοσύνη στις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δίνει η Morgan Stanley. Για τη Eurobank η σύσταση είναι “overweight” με τιμή – στόχο στα 1,38 ευρώ και για την Πειραιώς η σύσταση είναι “overweight” και η τιμή – στόχος στα 1,96 ευρώ. Για την Alpha Bank δίνει τιμή- στόχο στα 1,34 ευρώ.
– Στις βασικές επιλογές της Wood για το 2023 είναι η Eurobank, με τιμή – στόχο το 1,50 ευρώ και η Πειραιώς με τιμή – στόχο τα 2,50 ευρώ.
– Η Eurobank Equities από τις τραπεζικές μετοχές προτιμά την Εθνική δίνοντας τιμή στόχο τα 4,58 ευρώ.
– Η Pantelakis Securities προτιμά την Alpha Bank και “βλέπει” άνοδο έως και 100% μακροπρόθεσμα.

Τρέλανε την αγορά η ΕΧΑΕ/Παίγνια θεσμικών ή κάτι άλλο;

*** Και ξαφνικά την Παρασκευή η μετοχή της ΕΧΑΕ, ξεσάλωσε! Εκεί που έκανε με το ζόρι, άντε κάποιες λίγες χιλιάδες συναλλαγές ημερησίως, απογειώθηκε ο όγκος συναλλαγών σε 2.328.689 μετοχές! Με δεδομένο ότι τέτοιο αριθμό χαρτιών έχουν μόνο οι θεσμικοί και οι μέτοχοί της, οι περισσότεροι απέδωσαν την έκρηξη συναλλαγών σε…φιλικά (;) παίγνια θεσμικών επενδυτών, που ενδεχομένως να παρέσυραν και κάποιους άλλους. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 3,54%, κλείνοντας στα 3,3650 ευρώ με ενδοσυνεδριακό υψηλό 3,405 ευρώ. Υπάρχει, όμως και μία άλλη “μετάφραση”, άκρως…τιμητική για τον κ. Κοντόπουλο, που σχετίζεται με ευρύτερες εξελίξεις, όπως η αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα, που δεν μπορεί να βρει τη μετοχή της ΕΧΑΕ, σε αυτά τα επίπεδα, των 203 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης. Τι από τα δύο ισχύει, θα φανεί σύντομα…

ΚΟΥΙΖ 1

Ποιες εταιρείες διαχειρίζονται τις πλατφόρμες My DATA και ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και κατά πόσο είναι διασφαλισμένο το Δημόσιο, αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις, ότι δεν θα έχουμε ένα ιδιότυπο ολιγοπώλιο εταιρειών-επιχειρηματιών, που θα ελέγχει ουσιαστικά τη σχέση χιλιάδων επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές και το υπουργείο Εργασίας;

ΚΟΥΙΖ 2

Κάποιοι ψίθυροι γίνονται ολοένα και εντονότεροι στην αγορά ποτών-αναψυκτικών για μία πρόσφατη εξαγορά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κάτι υπόψη της άραγε, ή, δεν την αφορά καν, ακόμα και αν το χρώμα του χρήματος δεν ήταν ακριβώς όλο…πολύχρωμο;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι. Καλή εβδομάδα να έχετε, την καλημέρα μου!