Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Εδώ ο κόσμος χάνεται, η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι στον αέρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «κυβερνήσεις συνεργασίας» και στο Μαξίμου κάποιοι, εκτός τόπου και χρόνου, σχεδιάζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά και από τις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική!

Δυστυχώς η εικόνα που επικρατεί έρχεται να επιβεβαιώσει ότι με εξαίρεση έναν εξαίρετο νομικό που σέβεται και εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εννοώ τον αποκαλούμενο και Μπουκαλάκια, μην μπερδευτείτε) υπάρχει ένα αλαλούμ όπου ο καθένας λειτουργεί με βάση την προσωπική του ατζέντα και τις κάθε λογής σκοπιμότητες!

Και τα χειρότερο είναι, πως υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που θα έπρεπε να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τον πρωθυπουργό προς τη σωστή κατεύθυνση είναι «στον κόσμο τους» και προετοιμάζουν «την επόμενη μέρα» νομίζοντας αφελώς, εν μέσω της αμετροέπειας τους, ότι όλα είναι εξασφαλισμένα!

Και αντί να κάνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν στην πρώτη θέση με διάφορα από τον δεύτερον, «κόβουν και ράβουν» στελέχη κομματικά και εξωκοινοβουλευτικά, σχεδιάζοντας από τώρα ποιοι θα μπουν στην επόμενη κυβέρνηση!!!

Δυστυχώς έτσι όπως πάνε στο τέλος θα τους μείνουν στο χέρι, το μπλοκάκι, τα «κουτάκια» και οι κατά παραγγελία της διαπλοκής και των προνομιακών συνομιλητών σχεδιασμοί για την ΠΥΡΚΑΛ…

Κουίζ : Το μεγαλοστέλεχος του κεντροδεξιού τύπου που μαζί με τα αφεντικά του απεχθάνονται τον Κυρ. Μητσοτάκη!

Ποιο διευθυντικό – μεγαλοστέλεχος εκδοτικού συγκροτήματος που παραδοσιακά στηρίζει την Κεντροδεξιά παράταξη, μέσα του (όπως εξομολογείται σε πολύ στενά φιλικά του πρόσωπα) απεχθάνεται τον πρωθυπουργό και θα ήθελε να τον δει να καταρρέει πολιτικά, μολονότι το κρύβει, δεν το δείχνει και αντιθέτως εσχάτως παριστάνει τον φίλο και τον συνομιλητή;

Αληθεύει ότι από τα ίδια ακριβώς συναισθήματα διακατέχονται και τα αφεντικά του τόσο στον έντυπο Τύπο όσο και στην τηλεόραση;

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώνονται καθημερινά/ Μεγάλη ανησυχία στις τράπεζες

*** Η δύσκολη οικονομική δυσπραγία της περιόδου των πρώτων ετών της πανδημίας, έδωσε τη θέση της στην ακόμα πιο δύσκολη, έως ασφυκτική οικονομική συγκυρία, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2021, που επιτάθηκε την περίοδο που ακολούθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και έφερε στην επιφάνεια με οξύτερο τρόπο την ενεργειακή κρίση και την κρίση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Οι κεντρικές τράπεζες, φυσικά και η “δική” μας ΕΚΤ, έσπευσαν να αυξήσουν τα επιτόκια τους για να αναχαιτίσουν την καλπάζουσα ακρίβεια, γεγονός που αναγκαστικά παρέσυρε προς τα πάνω το κόστος χρήματος, αλλά αύξησε σε σημαντικό βαθμό και το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

*** Η κατάσταση πολιορκίας, από πολλά μέτωπα, που όλα οδηγούν σε αυξημένα κόστη εξυπηρέτησης των κύριων αναγκών και του στοιχειώδους κόστους διαβίωσης, οδήγησε σε αυτό που μαθηματικά επιφέρουν παρόμοιες χρήσεις και το οποίο – για να ευλογήσουμε και τα γένια μας – αναφέραμε ότι θα συμβεί από το καλοκαίρι, όταν οι πολίτες δεν είχαν αντιληφθεί ακόμα αυτό που έρχεται ή σε κάθε περίπτωση την έντασή του. Δηλαδή, σε αυξημένες αναλήψεις, προκειμένου τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την καθολική ακρίβεια σε καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης και σε υπηρεσίες, με τους δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος, να “πνίγουν” τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

*** Μιλάμε πλέον, μετά από σχεδόν έναν χρόνο που διαρκεί αυτή η ζοφερή κατάσταση για την οικονομία και τους πολίτες, για έναν οικονομικό Αρμαγεδδών, που απειλεί κοινωνία και οικονομία, την ίδια ώρα που τα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών τομέων, που έχουν δραστηριότητες στο χώρο της ενέργειας εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή ύψη, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα. Αλλά, μην ξεχνάμε και τα πολύ μεγάλα τραπεζικά κέρδη, τα οποία – πέραν των μη επαναλαμβανόμενων κερδών – προήλθαν από την αύξηση των δανειακών δόσεων, τις υπέρογκες χρεώσεις και τα μηδαμινά επιτόκια καταθέσεων, που ακόμα και σήμερα παραμένουν σε προκλητικά επίπεδα, παρά τις…θεατρικού τύπου δηλώσεις για “μπινελίκια” τραπεζιτών-Σταϊκούρα.

*** Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, σχεδόν καθημερινά πλέον, εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες σημειώνεται μεγάλη μείωση ποσών σε καταθετικούς λογαριασμούς, γεγονός που φέρεται να έχει αρχίσει να ανησυχεί ιδιαίτερα τις διοικήσεις των τραπεζών. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα λογαριασμών με μικρά σχετικά ποσά, κάτω των 20.000 ευρώ, παρατηρείται το φαινόμενο ολικής σχεδόν ανάληψης και διατήρησης απλά του λογαριασμού με ελάχιστο ποσό. Τραπεζικός παράγων με τον οποίο συνομιλήσαμε, αναφέρει ότι “έχει χτυπήσει καμπανάκι στα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, καθώς φοβούνται περαιτέρω κλιμάκωση των αναλήψεων από καταθέτες”. Πολύ περισσότερο που τα επιτόκια παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και σήμερα, παρά τις προσπάθειες ωραιοποίησης, με πάρα πολύ μικρές αυξήσεις, οι οποίες ουσιαστικά πιο πολύ εξόργισαν τους καταθέτες, παρά τους ενθάρρυναν να αφήσουν τις όποιες αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες, που την ίδια ώρα δανείζουν με επιτόκια 4% και 5%.

*** Ακόμα και η ΕΚΤ στο τελευταίο δελτίο της αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά και εύγλωττα ότι οι πραγματικοί μισθοί είναι τώρα σημαντικά χαμηλότεροι απ’ ότι ήταν πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί ο πληθωρισμός παραμένει φυσικά σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε κάποιους επιμέρους τομείς (π.χ. τρόφιμα) συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι λογαριασμοί ενέργειας, που επιδοτούνται από τα κράτη-μέλη, αποτελούν μεγάλο αγκάθι, με δεδομένο ότι απομυζούν εθνικά κεφάλαια, πλουτίζοντας λίγους και συντελώντας στην φτωχοποίηση των πολλών. Οπότε, οι καταθέτες, όντας εγκλωβισμένοι στη μέγγενη χαμηλών μισθών και ανεξέλεγκτα υψηλών τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, δεν έχουν άλλη επιλογή από την χρησιμοποίηση των οικονομιών τους που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ξεκινούν οι δημοπρασίες ρεύματος για τη μείωση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής

*** Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, αρχίζουν σε οκτώ μέρες από σήμερα οι δημοπρασίες για τη μείωση κατά 5% από τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής. Οι πρώτοι δύο διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν κατά το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μία ακόμη δημοπρασία, μηναίου τύπου. Η μείωση αυτή κατά 5% αποτελεί δέσμευση για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και για όλη τη φετινή χειμερινή περίοδο, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κατά 300 MWh για κάθε ώρα αιχμής, που αποτελούν, μαζί με τις γενικότερες περικοπές της κατανάλωσης ρεύματος, τα μέσα επίτευξης όσων ετέθησαν ως στόχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

*** Με κυβερνητική απόφαση, καθορίστηκαν οι ώρες αιχμής στη χώρα μας, που θα είναι από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Για αυτές τις ώρες, δηλαδή, ο μηχανισμός θα κλειδώνει τη μείωση της κατανάλωσης από τις εταιρείες υψηλής και μέσης τάσης, μέσω δημοπρασιών, από τις οποίες θα προκρίνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές, που θα ζητήσουν τις μικρότερες αποζημιώσεις για να μειώσουν τη δική τους κατανάλωση ενέργειας. Απλώς για να έχετε ένα μέτρο της όλης προσπάθειας, αναφέρω ότι θα υπάρχουν δύο κατηγορίες δημοπρασιών, οι τριμηνιαίες (Τύπου 1) και οι μηνιαίες (Τύπου 2). Ορίζεται επίσης ότι η μικρότερη προσφερόμενη ποσότητα για θα είναι 1 MWh, ανά ώρα και ανά ημέρα. Τέλος, το ανώτατο όριο “προσφοράς” για τις δημοπρασίες από τις βιομηχανίες ορίζεται σε 400 ευρώ/MWh. Για να δούμε, τι… προσφορά θα υπάρξει και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας, γιατί το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

Archirodon: Άδεια για φωτοβολταϊκά 700 MW στη Θεσσαλία

*** Η Θεσσαλία φαίνεται ότι, λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας, ιδίως στις πεδινές εκτάσεις της, αποτελεί ελκυστικό πεδίο επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά από μεγάλους ομίλους. Μιλώντας χθες με φίλους από τη Λάρισα, έμαθα ότι μία θυγατρική του γνωστού ομίλου Archirodon, η Archirodon Enipeas, πήρε την άδεια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών, εγκατεστημένης ισχύος 700 MW. Τα φωτοβολταικά πάρκα του ομίλου, σύμφωνα με όσα με πληροφόρησαν, θα κατασκευαστούν στο Δήμο Φαρσάλων και ειδικότερα στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε πάνω από 350 εκατ. ευρώ και το ιδιαίτερα σημαντικό είναι η πρόβλεψη από την αρχική μελέτη μέχρι την έγκριση, ότι εκτός από τα πάρκα, θα δημιουργηθεί και εγκατάσταση με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

Ενδιαφέρουν:

*** Ομολογιακές εκδόσεις από τις τράπεζες; Καλά, με τέτοια επιτόκια, θα βγουν στις αγορές; Μόνο αν πιέζονται από ΕΚΤ-SSM για μαξιλάρι ασφαλείας ή αν πρόκειται για κίνηση διευκόλυνσης της επικείμενης αξιολόγησης. Κάποιοι πολύ προχωρημένοι συνδέουν την πιθανή (;) κίνηση και με την επενδυτική βαθμίδα…

*** Επιθετικές κινήσεις στα logistics, αλλά δεν καταλήγουν όλες σε γάμο. Ο χώρος και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται, παρουσιάζουν ευοίωνες προοπτικές, ενώ ήδη η κερδοφορία των περισσότερων επιχειρήσεων οδηγεί σε προσπάθειες περαιτέρω συγκέντρωσης του κλάδου. Ξένα funds, αλλά και εγχώριοι όμιλοι πρωταγωνιστούν στις μέχρι τώρα επαφές και συζητήσεις, αλλά μικρή μέχρι τώρα η συγκομιδή. Ίσως το 2023 να αλλάξει άρδην τον κλάδο από τη σημερινή του γεωγραφία.

*** Τους φακέλους της δημοπράτησης για την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους ετοιμάζουν δύο σύμβουλοι που έχουν προσληφθεί για το λόγο αυτό από τον περασμένο Οκτώβριο. Μεγάλο έργο και ο συνωστισμός των ενδιαφερομένων δεδομένος, από τους μεγάλους του κλαδου Πληροφορικής, μάλλον ανά κοινοπραξίες με μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Μέχρι τον Μάρτιο, μάλλον θα είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης.

*** “Ελληνικές ρίζες” θα έχει πιθανότατα το fund που ετοιμάζεται σχετικά σύντομα να μπει στο Πλαίσιο, που αποχωρεί από το Χρηματιστήριο.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Αν επιβεβαιωθούν οι μετεωρολόγοι, πάρτε ομπρέλα μαζί σας σήμερα. Την καλημέρα μου!