Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πρωτοφανής επιτυχία της ΔΕΗ που από τα όρια της πτώχευσης , της κατάρρευσης και του κατακερματισμού ανέτρεψε το παιχνίδι και σήμερα έχει μετατραπεί σε κυρίαρχη στον χώρο της ενέργειας, με καινοτόμες δράσεις με την οποία όλοι οι ισχυροί του κλάδου θέλουν να συνεργαστούν, προκαλεί ζήλια και φθόνο σε ορισμένους του ανταγωνισμού που επιδίωκαν τον τεμαχισμό της και την πλιάτσικα των ασημικών!

Τώρα λοιπόν που λόγω Στάση τους χάλασε η δουλειά έχουν αρχίσει το πριόνισμα με διάφορους τρόπους. Και απέναντι στον Γ. Στάση προσωπικά αλλά και απέναντι στην εταιρία που την χαρακτηρίζουν ως φούσκα με αφορμή την πτώση της τιμής της μετοχής και τη διαπραγμάτευση της στο Χρηματιστήριο πολύ κάτω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στην αύξηση κεφαλαίου!

Πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται ξεκάθαρα πρώτον ο ανταγωνισμός που πριμοδοτεί ΜΜΕ για να αποδομούν σε μόνιμη βάση τη ΔΕΗ και δεύτερον πρώην ισχυρός της πρωθυπουργικής αυλής που έχει τεθεί στο περιθώριο αλλά κινείται στους διαδρόμους του Μαξίμου, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί με διαρροές και στοιχεία προσπαθεί να εμφανίσει τον επικεφαλής της επιχείρησης ως …ανίκανο, διαπλεκόμενο και ότι δήθεν κάνει δουλειές!!!

Ας προσέξουν στο Μαξίμου τα βαθιά λαρύγγια και τις υπόγειες διαδρομές!

Κουίζ: Ο Αδωνις και η «διάσωση» του θεσμικού με εκτροπή!

Ποιον θεσμικό παράγοντα που εμπίπτει στην υπουργική αρμοδιότητα του θέλει να «σώσει» ο Άδωνις Γεωργιάδης και για το λόγο αυτό επιδιώκει να παρατείνει κατά ένα χρόνο τη θητεία του, ώστε να μη γίνουν εκλογές, με πρόσχημα την πανδημία και την οικονομική συγκυρία;

Αληθεύει ότι η ενέργεια του αυτή έχει προκαλέσει εκνευρισμό τόσο στο κόμμα όσο και στο Μαξινου, με αποτέλεσμα όλοι να είναι έξαλλοι με την Αδωνι;

Το “αδελφάτο των τραπεζών”, οι παρενοχλήσεις και τα μυστήρια… Το τρίο της ακολασίας και το ψωνιστήρι του «κουμπάρου» στο Ζάππειο!

Επειδή στις μέρες μας κορυφαίο θέμα στην ειδησεογραφία έχει αναδειχθεί η σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους και ιδίως η κατάχρηση εξουσίας ομοφυλοφίλων που από τις θέσεις ισχύος που κατείχαν ασκούσαν ψυχολογική βία ή ακόμη και αποπλανούσαν υφιστάμενους τους είτε μέσω απειλών, είτε υποσχέσεων για εργασιακή ανέλιξη, διερωτώμαι αν τυχόν φαινόμενα τέτοια έχουν παρατηρηθεί στο τραπεζικό σύστημα!!!

Γιατί η αλήθεια είναι πως στην πιάτσα ακούστηκε με ένταση, πως σε συστημική τράπεζα, ένα δήθεν τεχνοκρατικό αδερφάτο που επί προηγούμενης κυβέρνησης είχε το απόλυτο κουμάντο, είχε μετατρέψει το πιστωτικό ίδρυμα σε «κλουβί με τις τρελές»!!!

Οποιος δεν ήταν μέλος του «θιάσου» και δεν ταυτιζόταν με τις διαθέσεις του πρωταγωνιστικού δίδυμου, τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι! Και εκτός από τα διαβόητα τρελά αγόρια της τραπεζικής εξουσίας, ισχυρός πόλος είχε αναδειχθεί και ο περίφημος «κουμπάρος» της παρέας, που έτρωγε με δέκα μασέλες, παριστάνοντας την εθνική «προξενήτρα», όταν φυσικά δεν περιδιάβαινε το Ζάππειο για να συγχρωτίζεται με νεαρούς Αλβανούς τις απογευματινές και βραδινές ώρες!

Αυτά προς το παρόν, αναμένοντας να ανοίξουν στόματα! Όχι αυτά που … μπενάβουν τα καλιαρντά!!! Τα άλλα…

Σε πόσα ταμπλό το παίζεις; Ο μάνατζερ, οι ελιγμοί και οι βασικοί μέτοχοι!

Μου λένε ότι, μάνατζερ εισηγμένης επιχείρησης το παίζει όχι απλά σε διπλό ταμπλό προκειμένου να διασφαλίζει τη θέση του, οικονομική και προσωπική, αλλά σε τριπλό και τετραπλό!!!

Και το χειρότερο για εκείνον είναι πως τον έχουν πάρει χαμπάρι όχι μόνο τα στελέχη της εταιρείας, αλλά και οι βασικοί μέτοχοι!!! Συνεχίζεται…

Ακης κερνάει, Ακης πίνει… Το Κτήμα Άλφα, ο οινοτουρισμός και οι επιδοτήσεις μαμούθ ύψους 25 εκατ. ευρώ!

Μου λένε ότι αγαπημένο κρασί του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσου είναι το Κτήμα Άλφα!

Ο αμπελώνας από το Αμύνταιο Φλώρινας διακρίνεται ως γνωστόν για τις εξαιρετικές ποικιλίες του αλλά και το περίφημο οινοποιείο που παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και εσχάτως μπαίνει και στην παραγωγή αφρώδους οίνου με αξιοσημείωτη επένδυση.

Ωστόσο, πέραν της παραγωγής εκλεκτού οίνου που όπως λέγεται αρέσει πολύ στον κ. Α. Σκέρτσο, το Κτήμα Άλφα των κ. Μάκη Μαυρίδη και Αγγέλου Ιατρίδη επεκτείνεται και στον τομέα του οινοτουρισμού με επενδυτικό σχέδιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ που εκτός των άλλων προβλέπει και την ανέγερση – κατασκευή καταλυμάτων στην έκταση του οινοποιείου.

Οι πληροφορίες λένε πως με αφορμή την απολιγνιτοποίηση της περιοχής το Κτήμα Άλφα εκμεταλλευόμενο τη συγκυρία, κατά την οποία ο κ. Μουσουρούλης έχει εγκατασταθεί από την ΕΕ στην Ελλάδα με αρμοδιότητα τον συντονισμό του Σχεδίου της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, κατάφερε να ενταχθεί στα αναπτυξιακά πλάνα και να εξασφαλίσει επιδότηση που φημολογείται ότι φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ, μολονότι ο τζίρος του οινοποιείου κινείται πέριξ των 7 εκατ. ευρώ!

Ορατότης μηδέν για τον νέο νόμο του ΤΧΣ, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διοικήσεις των τραπεζών!

*** Νεότερα σας έχω σήμερα για το ΤΧΣ και τον νέο νόμο που θα διέπει τη λειτουργία του. Νόμο που όλο έρχεται και ακόμα να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς χρειαζόταν και η σύμφωνη γνώμη του esm επί των διατάξεων του. Το Ο.Κ. δόθηκε και στη συνέχεια θα έπρεπε να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό πόνημα-νομοσχέδιο, αφού μάλιστα τελείωσε πριν δύο περίπου εβδομάδες και ο χρόνος της δημόσιας διαβούλευσης.

*** Περιέργως πως, καμία κινητικότητα δεν παρατηρείται, καθώς…αόρατες δυνάμεις το κρατούν στα συρτάρια όσων έχουν την ευθύνη, ειδικά μάλιστα στο ένα εξ αυτών, μάλλον από τότε που μπήκε και κλειδώθηκε, δεν ξανάνοιξε. Θυμίζω ότι από πέρυσι είναι στην επικαιρότητα το θέμα, επί ημερών Ζαβού!

Αν κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο για ψήφιση θα είναι μεγάλη έκπληξη!

*** Θέλησε, λοιπόν, λόγω αρμοδιότητας, στελεχος τράπεζας, ποσοστό της οποίας έχει το ΤΧΣ, να μάθει που βρίσκεται η όλη υπόθεση, γιατί δεν προχωράει σύμφωνα με τους αναθεωρημένους έστω σχεδιασμούς η κατάθεση του σχετικού ν/σ και τον χρονικό ορίζοντα της εφαρμογής των όσων προβλέπονται κλπ, για να ενημερώσει και τη διοίκηση της τράπεζάς του.

*** Τα συμπεράσματά του, όπως μου τα μετέφερε, είναι νομίζω διαφωτιστικά. Αν κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο στη Βουλή προς ψήφιση το τελικό κείμενο – που ακόμα (!) δεν έχει λάβει την οριστική του μορφή, όπως του είπαν αρμοδίως – θα πρόκειται για μεγάλη έκπληξη. Ο ίδιος δεν το βλέπει και καταλήγει στο ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση από το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα πάει κι άλλο πίσω!

Τα πρώτα 10 βήματα, που θα πάρουν μήνες να υλοποιηθούν!

*** Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή θα πάει στη Βουλή και θα περάσει, δεν γεννάται τέτοιο θέμα. Μετά; Μετά απαιτούνται “τα πρώτα 10 βήματα”, που “θα πάρουν μήνες να υλοποιηθούν”, οπότε “μέχρι τότε δεν θα έχει κανένα νόημα να συζητείται η πώληση πακέτων τραπεζικών μετοχών” που έχει το Ταμείο

*** Και μέχρι τότε, ούτε το Ταμείο ούτε οι εμπλεκόμενες τράπεζες, δεν θα έχουν κάνει καμία προεργασία, έρευνα αγοράς κλπ; “Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του Χρηματιστηρίου και κυρίως των τραπεζικών μετοχών ενδιαφέροντος. Από όσο ξέρω, το Ταμείο είχε επαφές που αναγκαστικά έχουν παγώσει, ενώ και οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αφήσει στην άκρη σχετικές συζητήσεις που άρχισαν στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, γιατί δεν είχε νόημα πλέον. και μη νομίζετε ότι εύκολα θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη, παρά την απαλλαγή του από το νόμο, να πωλήσει με ζημία, ιδίως μεγάλη για το Δημόσιο. Συνεπώς, είμαστε εν κενώ”.

*** Αυτά, για να έχουμε μία εικόνα των εν λόγω εξελίξεων. Αλλά, με τέτοια ζέστη, να έχουν παγώσει οι διαδικασίες, οξύμορο δεν είναι;…

Συζητήσεις με 2 ξένους συμβούλους η Εθνική!

*** Νεότερα και από την Εθνική τράπεζα. Παρά το κακό κλίμα για ομολογιακές εκδόσεις, λόγω της απότομης και μεγάλης ανόδου των επιτοκίων, η τράπεζα ήδη έχει κατ΄αρχήν συζητήσεις με δύο ξένους συμβούλους, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος και όταν κριθεί ότι είναι ευνοϊκό το κλίμα να επιχειρηθεί η άντληση συνολικά ενός συνολικού ποσού περί τα 600 εκατ. ευρώ. ίσως και σε δύο δόσεις.

Στα ραντάρ των μεγαλύτερων funds οι μετοχές Εθνικής – Μυτιληναίου λόγω MSCI

*** Από χθες, αλλά και σήμερα, οι μετοχές Εθνικής και Μυτιληναίου, συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω ένταξης στον MSCI, καθώς μπαίνουν στα…ραντάρ των μεγαλύτερων διεθνώς funds. Έχει σημασία η συμπεριφορά τους, ιδίως κατά τις πρώτες ημέρες, μέχρι να ισορροπήσει η σχέση ρευστοποιήσεων και αγορών, περίοδος που προσφέρεται για τολμηρούς με χοντρά πορτοφόλια, γιατί μπορεί να μην είναι εξ αρχής θετική η ανταπόκριση…

Ες σήμερον τα …σπουδαία για τον Ελλάκτωρα!

*** Έντονο το ενδιαφέρον σήμερα και για τον Ελλάκτωρα, καθώς θα υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις του ομίλου σε πολλά μέτωπα, ιδίως τώρα που επικρατεί νηνεμία και συνεργασία όλων των μετόχων, μετά τις τελευταίες ηχηρές αλλαγές στο μετοχολόγιο της εισηγμένης.