Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Η περίφημη λαϊκή φράση «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» (με λάθος γραμματική) σημαίνει ότι κάποιος το έχει δίπορτο, δεν λαμβάνει σαφή θέση αλλά θέλει να τους ικανοποιήσει όλους, να είναι αρεστός ή …καλυμμένος!

Στην προκειμένη περίπτωση, η γνωστή λαϊκή φράση αναδεικνύεται απερίφραστα μέσα από την πολιτική της ναυαρχίδας της Δεξιάς, της ιστορικής εφημερίδας του Φαλήρου όπου η Διεύθυνση της μολονότι διά μέσω της συνέντευξης Ράμμου της ΑΔΑΕ βάλει κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα των «παρακολουθήσεων» και δήθεν υπερασπίζεται την νομιμότητα, τις διαδικασίες και τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών, από την άλλη πλευρά ωστόσο επιδιώκει να διατηρήσει το ισοζύγιο!

Βάζει λοιπόν η αμερικανοτραφής διεύθυνση, το «Φως, Νερό, Τηλέφωνο» που είναι εξειδικευμένο στις λεπτών χειρισμών αποστολές και στις μέσα σελίδες, δίπλα ακριβώς στη συνέντευξη Ράμμου αρθρογραφεί υπέρ της Δικαιοσύνης και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρίου Ισιδώρου Ντογιάκου!!! Φαινόμενα των καιρών! Ή αλλιώς, κουτοπονηριές…

Τι τύχη!!! «Ο Θεός της γης» είναι με τη Δόμνα και την Κεραμέως!!! Ο πραγματικός Θεός όμως; Όταν Σεραφείμ (Πειραιώς) και Αρχιεπίσκοπος «βγάζουν» το φλουρί στις τυχερές κυρίες υπουργούς!!!!

Νομίζω πραγματικά φίλες και φίλοι αναγνώστες ότι υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες ενός θαύματος, όπου «ο Θεός της γης», για τον πραγματικό Θεό δεν μπορώ να ξέρω, έστειλε το μήνυμα του και την ευλογία του στην Δόμνα και την Κεραμέως (δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις για τις κυρίες) οι οποίες αποδείχτηκαν απίστευτα τυχερές!!!

Στην Δόμνα (που θα κατέβει εντελώς συμπτωματικά υποψήφια βουλευτής Πειραιά) όλως τυχαίως έπεσε το φλουρί της πίτας που έκοψε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ που της το έδωσε με τα χέρια του!

Ενώ στην άλλη εκπρόσωπο της κυβέρνησης και υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Κεραμέως έπεσε το φλουρί της πίτας του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου! Τι τύχη Θεέ μου! Το φλουρί έπεσε και στις δυο!!! Και μάλιστα από πίτες που έκοψαν οι απεσταλμένοι του Θεού επί της γης!

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Δεσπότης Πειραιά!!!

Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι δυο εκλεκτές κυρίες υπουργοί, απολαμβάνουν μεγάλης τύχης (!!!) και φυσικά της εύνοιας «του Θεού της γης», γιατί για τον πραγματικό Θεό, επιτρέψτε μου, έχω τις επιφυλάξεις μου!

Κουίζ:

Για ποιον «παράγοντα» (τρομάρα του!!!) της πιάτσας λέει η χρηματιστηριακή αγορά «το βλαχαδερό έμεινε με λεφτά, ενώ ο εφοπλιστής γόνος- μεθύστακας καταστράφηκε;

Προαναγγελία:

Η «εξομολόγηση» μιας βιζιτομοντέλας για τη συνεύρεση της με «ένα γίδι» πρώην «χρηματιστή», που παριστάνει τον «ωραίο» αλλά δεν του κάνει «κούκου»!!!

Καταστροφική χρονιά για τις αγορές το 2022/Αβεβαιότητα για το 2023

*** Μία από τις χειρότερες χρονιές για τις αγορές και τους επενδυτές αποτέλεσε το 2022, το οποίο ‘έκαψε’ τεράστια ποσά και τίναξε λογαριασμούς και σχέδια στον αέρα, καθώς οι αποδόσεις στα διεθνή χρηματιστήρια όχι μόνο δεν ήταν οι αναμενόμενες, αλλά η πτώση μετοχικών τίτλων παράσυρε και άλλες μορφές επενδύσεων σε αρνητική τροχιά. Οι σωρευτικές απώλειες μόνο στις χρηματιστηριακές αγορές ξεπέρασαν την περασμένη χρονιά τα 14 τρισ. ευρώ (!), χωρίς να υπολογιστούν πόσα ακόμα τρισεκατομμύρια χάθηκαν στις αγορές ομολόγων, στα εμπορεύματα και φυσικά στα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για “μαύρη” χρονιά στον κόσμο των αγορών, που σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εκλάμψεις και εκτινάξεις κατά διαστήματα μέσα στην περασμένη χρονιά, οι οποίες απέφεραν μεγάλα κέρδη σε όσους ακολούθησαν ορθή τακτική και ρευστοποίησαν έγκαιρα τις κερδοφόρες θέσεις τους.

*** Το ερώτημα που πλανάται είναι το τι θα συμβεί μέσα στη νέα χρονιά, καθώς τόσο η κληρονομιά του 2022, όσο και οι συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις κεντρικών τραπεζών και οι επιλογές των πολιτικών ηγεσιών, θα αποτελέσουν βασικές αιτίες των όποιων εξελίξεων και της πορείας των χρηματαγορών. Καταλυτικός φυσικά θα είναι ο ρόλος των επιτοκίων και οι νέες αυξήσεις τους από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και η έκταση και το βάθος της ύφεσης στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Η πορεία του πληθωρισμού ταυτόχρονα και η διατήρηση των επιχειρηματικών κερδών τουλάχιστον στα επίπεδα του 2022, θα έρθουν να προστεθούν στους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αποδόσεις των διεθνών αγορών χρήματος.

*** Όσο για την πορεία της δικής μας αγοράς, είναι σαφές ότι απλώς αυτή την περίοδο “συντηρείται” χρηματιστηριακά από τις κινήσεις σε περίπου μία δεκάδα ισχυρών επιχειρήσεων, που μονοπωλούν τις επόμενες εξελίξεις, είτε λόγω μεγέθυνσης είτε μέσω νέων δραστηριοτήτων, συνεργασιών και εξαγορών. Στο επίκεντρο η ενέργεια, οι τράπεζες, οι κατασκευές και η πληροφορική, που “πριμοδοτούνται” αντιστοίχως από την κρίση και επικείμενες εξαγορές, από αυξημένη κερδοφορία και πωλήσεις ποσοστών από το ΤΧΣ, από εξαγορές, συγχωνεύσεις και νέςες συμμαχίες και τέλος από τα κεφάλαια που θα δαπανήσου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Οι όποιες θετικές εκπλήξεις, βέβαια, πάντα είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να μην αποδειχθούν… έπεα πτερόεντα.

Το ΤΧΣ αποφασίζει για τις επόμενες κινήσεις

*** Μιας και αναφερθήκαμε στις τράπεζες, μαθαίνω ότι μέχρι τις 15 του μήνα το ΤΧΣ θα έχει αποφασίσει και θα δημοσιοποιήσει τη στρατηγική αποεπένδυσης που θα ακολουθήσει για τα ποσοστά που κατέχει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες – για την πέμπτη, την Attica Bank, είναι πολύ νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε σκέψη, όπως αντιλαμβάνεστε. Άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο που κατ΄αρχήν προετοίμασε και διαμόρφωσε τελικά, μετά από προσθαφαιρέσεις και αλλαγές που έκαναν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Το Ταμείο σταδιακά θα προχωρήσει στην επιλογή και των συμβούλων αποεπένδυσης, προφανώς ανά τράπεζα.

Αρχίζουν μεγάλα έργα Πληροφορικής

*** Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχουν πέσει οι υπογραφές για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Πληροφορικής, που θα αλλάξει πολλά στις υπηρεσίες διαδικτύου. Πρόκειται για το έργο ΣΔΙΤ, το Ultra Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, το οποίο θα φέρει στην αγορά, σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις γρηγορότερα δίκτυα, καθώς θα τα καλύψει με οπτικές ίνες. Οι υπογραφές με τους δύο αναδόχους ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, αναμένονται σχετικά σύντομα.

Το φλερτ Εurobank – Ελληνικής Τράπεζας πάει για γάμο

Το επίμονο φλερτ της Eurobank προς την Ελληνική Τράπεζα, φαίνεται ότι αρκετά σύντομα θα οδηγηθεί σε…γάμο, σύμφωνα με πληροφορίες που προέχονται από δικηγορικό γραφείο της Κύπρου, ένα εκ των μεγαλύτερών στο νησί της Αφροδίτης.
Η Εurobank απέχει ουσιαστικά μόνο μία ανάσα από τη διατύπωση δημόσιας προσφοράς προς όλους τους μετόχους της Ελληνικής, καθώς κατέχει έμμεσα ή άμεσα ποσοστό της που ανέρχεται σε 29,2% και υπολείπεται ακόμη ένα ποσοστό 0,8% για να συμπληρώσει ποσοστό 30%, για να διατυπώσει δημόσια πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής, σύμφωνα με τον περί δημοσίων προτάσεων εξαγοράς νόμο του 2007.

Χρυσοφόρες επεκτάσεις του Μετρό

Σιγά σιγά και παρά το προεκλογικό κλίμα, αρχίζουν να κινούνται κάποια μεγάλα έργα, πολλά εκ των οποίων αφορούν σε επεκτάσεις του Μετρό, όπως η επέκταση της γραμμής 2, η οποία βρίσκεται επί χρόνια στα αρχικά στάδια λειτουργίας της και η Αττικό Μετρό αποφάσισε πλέον να κινηθεί. Το έργο, έχει προϋπολογισμό στα 500 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η γραμμή 2 θα επεκταθεί με νέους σταθμούς, μετά από σχεδόν μία δεκαετία αφότου παραδόθηκαν οι τελευταίες επεκτάσεις προς Ανθούπολη και Ελληνικό. Σημειώστε ότι εκτός από την επέκταση και τη δημιουργία νέων σταθμών, στο έργο περιλαμβάνεται και η επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα κατά 20.000 τ.μ. αλλά και ένα υπόγειο πάρκινγκ. Η υπόγεια επέκταση της Γραμμής θα ξεκινά από την Ανθούπολη, θα έχει συνολικό μήκος 4 χιλιόμετρα και θα προσθέσει τρεις νέους σταθμούς, την «Παλατιανή», το «Ιλιον»και τον «Άγιο Νικόλαο».

Περίεργα φαινόμενα στις αγορές χρήματος

*** Μέχρι σήμερα και μετά από πολλές δεκαετίες, όταν καταργήθηκε ο περίφημος “κανόνας του χρυσού”, αγορές, αναλυτές και επενδυτές ήξεραν ότι όταν ανέβαινε το δολάριο, ο χρυσός έπεφτε και αντιστρόφως. Σήμερα, έχει ανατραπεί αυτή η δεδομένη…ισορροπία (ή ανισορροπία, αν θέλετε) και βλέπουμε ότι και ο χρυσός ανεβαίνει και το δολάριο επίσης. Αναζητώντας τις αιτίες του παράδοξου και ασυνήθιστου αυτού φαινομένου, οι αναλυτές έφτασαν στο συμπέρασμα, με στοιχεία φυσικά που άντλησαν από τις τράπεζες και από το σύνολο των πράξεων, ότι η ρίζα της παράλληλης ανόδου οφείλεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες, μετά από αρκετά χρόνια, έχουν αρχίσει από τα μέσα του 2022 να αγοράζουν χρυσό. Η ζήτηση, όπως ήταν φυσικό ανέβασε τις τιμές και εξακολουθεί να τις ανεβάζει και σήμερα. Τώρα, το γιατί αγοράζουν ξαφνικά χρυσό οι κεντρικές τράπεζες, δεν μπορεί να εξηγηθεί προφανώς από έναν και μόνο λόγο, αλλά η αναμενόμενη ύφεση μπορεί να αποτελεί έναν εκ των βασικών αιτιών.

Κάντε το, όπως η Ιαπωνία: Η αύξηση των μισθών πρώτη της προτεραιότητα!

*** Αποτελεί μόνιμο και επί δεκαετίες βασικό επιχείρημα των κεντρικών τραπεζών της Δύσης, ότι οι αυξήσεις των μισθών αποτελούν… απειλή για την ανάπτυξη, επικαλούμενες το υποτίθεται επικίνδυνο σπιράλ μισθών – τιμών, που προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις. Την ίδια λογική ασπάζονται ασμένως και οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου, ουσιαστικά ενοχοποιώντας τις δικαιολογημένες απαιτήσεις των εργαζομένων, προκειμένου να διατηρήσουν ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης. Έλα, όμως, που υπάρχουν και άλλες σχολές οικονομικής σκέψης και πρακτικής, σε άλλες χώρες, που έχουν λογικά και στέρεα επιχειρήματα περί υιοθέτησης της ακριβώς αντίθετης άποψης.

*** Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, λοιπόν, και η κεντρική τράπεζα της χώρας διαμηνύουν ανοιχτά ότι η αύξηση των εργασιακών αποδοχών, αποτελεί τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ της οικονομικής πολιτικής τους για το τρέχον έτος! Τι λένε οι Ιάπωνες, το εξής απλό και φυσικά απολύτως λειτουργικό για την οικονομία: ότι αν δεν αυξηθούν οι μισθοί, δεν θα αυξηθεί και η κατανάλωση και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους δεν θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας δηλώνει ότι οι υψηλότεροι μισθοί είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό! Ο Πάουελ (Fed), η Λαγκάρντ (ΕΚΤ), η Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, τα ακούνε και τι λένε;…

ΚΟΥΙΖ 2

Τον έχουν υποτιμήσει πολύ και πολλοί, αλλά φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στο στόχο του ο εν λόγω επιχειρηματίας

ΚΟΥΙΖ 3

Για την περίπτωση του Άβακα, μόλις προ ημερών σας είχα προϊδεάσει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Είμαστε μόλις στην αρχή τους…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!