Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Καλή χρονιά, τις ευχές μου προς όλες και όλους σας, για υγεία και καλύτερες μέρες!

 

Οι πληγές του 2022, απειλούν και το 2023 την παγκόσμια οικονομία

*** Το 2022 αποδείχθηκε μία χρονιά που χάραξε με βαθιές πληγές την παγκόσμια οικονομία και δυσκόλεψε σε τρομακτικό βαθμό μεγάλα κοινωνικά στρώματα, αλλά και ολόκληρες κρατικές και εθνικές οντότητες. Το αλαλούμ στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, σε συνέχεια της ανώμαλης κατάστασης που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα και η εκτίναξη του πληθωρισμού σε πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες ύψη, μαζί με την ταχύτατη αύξηση των επιτοκίων που επέφερε βαριά πλήγματα στον τομέα της ανάπτυξης, ήταν συνοπτικά οι μεγάλες πληγές του χρόνου που αφήσαμε πίσω μας.

*** Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν φυσικά ο καταλύτης που έφερε σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις και σε εκατομμύρια καταναλωτές, ειδικά στην Ευρώπη. Η ηγεσία της οποίας αποδείχθηκε πολύ λίγη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και προς όφελός εταιρειών και πολιτών τους τα προβλήματα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή, υιοθετώντας σχεδόν τυφλά τις επιλογές των ΗΠΑ, οι οποίες όμως παρέμειναν μακριά από τα τεράστια προβλήματα της Ε.Ε., έχοντας άλλες και περισσότερες λύσεις στον ενεργειακό τομέα.

*** Οι προαναφερόμενες πληγές, δυστυχώς, αποτελούν τη χειρότερη κληρονομιά για το 2023 και απειλούν την παγκόσμια οικονομία με νέες μεγαλύτερες και βαθύτερες πληγές. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι οικονομολόγοι μιλούν ανοιχτά για νέα ύφεση, η οποία έρχεται μετά από την οδυνηρή περιπέτεια της πανδημίας, ενώ και οι πλέον επίσημοι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 2,7%, από 3,2% το 2022 και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ακόμα χαμηλότερη, στο 2,2%. Ακόμα κι αν αποφευχθεί η τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) το νέο έτος θα χαρακτηριστεί από ζοφερή κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους, λόγω του εκρηκτικού μίγματος που συναποτελούν ακριβό κόστος χρήματος, υψηλός πληθωρισμός και μειωμένη-μικρή ανάπτυξη.

*** Άλλωστε, πως μπορεί να υπάρξει διαφορετική εξέλιξη, όταν οι μεγαλύτερες οικονομίες, ΗΠΑ-Κίνα-Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα που τις οδηγούν αν όχι σε καθοδική πορεία, τουλάχιστον σε στασιμότητα, με τις παρενέργειες φυσικά να επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Υπάρχει βέβαια και ο πολύ σοβαρός παράγοντας της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των διεθνών εμπορικών σχέσεων, μέσω κυρώσεων και επιβολής δασμών και άλλων περιοριστικών μέτρων, γεγονός που οδηγεί σε ακριβότερες εισαγωγές, σε ακριβότερη ενέργεια και πρώτες ύλες, επηρεάζοντας κάθε τομέα παραγωγής, διακίνησης, μεταφορικού κόστους και φυσικά τελικού κόστους για τον καταναλωτή.

*** Ίσως μόνο η επιστροφή της Κίνας από την τριετή αυστηρή απομόνωση, λόγω πανδημίας και τα κλειστά σύνορα, θα μπορούσε να ανατρέψει εν μέρη την απαισιόδοξη εικόνα, αλλά οι φόβοι νέας ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού και των παραλλαγών του, μέσω των ταξιδιών υπηκόων της, μετριάζουν δυστυχώς τις όποιες ελπίδες προς στιγμήν γεννήθηκαν. Και ένας δεύτερος παράγοντας, που πιθανόν να αποδειχθεί πρωτεύουσας σημασίας είναι η ελπίδα που γεννά το τέλος – με οποιαδήποτε μορφή και τρόπο – του πολέμου στην Ουκρανία.

Νέο κύμα αυξήσεων σε δεκάδες είδη και φορολογικές αλλαγές για λίγους το 2023

*** Το 2023 ξεκινάει με αρκετές αλλαγές, οι οποίες κατά βάση αφορούν στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, αλλά και στον καταβαλλόμενο ΦΠΑ. Την ίδια ώρα βέβαια έρχεται νέο κύμα αυξήσεων σε δεκάδες και εκατοντάδες αγαθά, οι οποίες φτάνουν ή και υπερβαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 30%, εκκινώντας από το 10% ως τη μικρότερη βάση ανατιμήσεων. Το θέμα είναι όμως ότι οι όποιες και καλοδεχούμενες ελαφρύνσεις στη φορολογία, δεν έχουν δυστυχώς καθολικό χαρακτήρα, αλλά επιλεκτικό, ευνοώντας κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα. Οι ευνοημένοι, με απλά λόγια είναι οι επιχειρήσεις και οι μισθωτοί που έχουν μεγάλη φοροδοτική ικανότητα, ενώ τα μικρότερα εισοδήματα θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος, οι κάτοχοι των οποίων καλούνται και πάλι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

*** Χρειάζονται σελίδες για την ανάλυση των νέων μέτρων, αλλά ακόμα και από την καλοδεχούμενη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, οι ευνοημένοι είναι οι υψηλόμισθοι φορολογούμενοι. Θα επανέλθω, γιατί χρήζουν πράγματι μεγαλύτερης προσοχής και ανάλυσης. Το θέμα είναι ότι με επιδοτούμενη πολιτική ενέργειας, που επιδοτεί φυσικά και τους παρόχους με πρωτοφανή ποσά, με επιδοτούμενες αγορές τύπου market pass και με οποιαδήποτε επιδοματική κουλτούρα που αντιμετωπίζει το ίδιο φτωχούς και πλούσιους, ναι μεν έχουν γλιτώσει το κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις, μέσα στο 2022, αλλά ταυτόχρονα χιλιάδες επιτήδειοι επωφελήθηκαν και γέμισαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Και αν χαθεί και εφέτος η επενδυτική βαθμίδα, θα ψάχνουμε τις αιτίες, την ώρα μάλιστα που άρχισε η μείωση των καταθέσεων, παρά μάλιστα την (σχεδόν επιβεβλημένη, αλλά ανεπιθύμητη για τις ίδιες) αύξηση των καταθετικών επιτοκίων από τις τράπεζες. Δείγμα ουσιαστικά ότι καθαρά πλέον ο κόσμος άρχισε “να τρώει από τα έτοιμα”, ήτοι από ΄τις όποιες οικονομίες είχε κατορθώσει να διατηρήσει μέχρι τώρα.

Ανησυχητικά μηνύματα για την παραγωγή της ελληνικής οικονομίας και ειδικά της μεταποίησης

*** Το γεγονός ότι η οικονομία εν συνόλω και ειδικότερα συγκεκριμένοι τομείς βρίσκονται σε φάση συρρίκνωσης, δεν αποτελεί πλέον απλώς μία υπόθεση επί χάρτου, αλλά αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έρχονται στο φως. Ιδού τι μας έδειξε ο δείκτης PMI, δηλαδή ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα. Ο εν λόγω δείκτης, λοιπόν, έκλεισε στις 47,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις 48,4 μονάδες του Νοεμβρίου, πτώση είναι η ταχύτερη που έχει καταγραφεί στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφηκε σταθερή και ταχύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

*** Η χαμηλότερη παραγωγή αποδόθηκε γενικότερα στη μείωση των εισροών νέων παραγγελιών και στην εξασθενημένη ζήτηση από την πλευρά των πελατών, λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους. Η πτώση της παραγωγής προήλθε από την εντονότερη μείωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών. Οι επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων επιβάρυναν τις δαπάνες των πελατών και επηρέασαν αρνητικά τις συνθήκες ζήτησης.
Αλλά και οι νέες εξαγωγές μειώθηκαν απότομα. Η συρρίκνωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού ήταν μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Η Ελλάδα ξανά πρωταθλήτρια στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος/ Για πόσο θα συνεχιστεί αυτή η αιμορραγία;

*** Δυστυχώς, η γέννηση του Χριστού, δεν… γέννησε καλύτερες ημέρες και νύχτες για τους Έλληνες καταναλωτές ρεύματος και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η χώρα μας και πάλι είναι μακράν η πρώτη πιο ακριβή στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα, από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τιμές που σκανδαλωδώς βρίσκονται στα ύψη. Είναι προφανές ότι, από όποια σκοπιά και να το δει ο οποιοσδήποτε, ότι εδώ “κάτι τρέχει”, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η πρωτοφανής στρέβλωση και όποιοι έχουν την ευθύνη να σφυρίζουν αδιάφορα. Και, επιτέλους, αν δεν μας συμφέρει το διασυνδεδεμένο σύστημα με τις γειτονικές αγορές, που τους δίνουμε φθηνό ρεύμα ενώ εισάγουμε ακριβό, ας αναλάβει πρωτοβουλία η χώρα είτε να το διαφοροποιήσει είτε και να το αποποιηθεί, εφόσον κρίνεται εθνικά ασύμφορο. Σε κάθε περίπτωση, κάτι πρέπει να γίνει.

*** Το τίμημα είναι μεγάλο για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η κυβέρνηση σπεύδει με επιδοτήσεις να μετριάσει τις επιπτώσεις, αλλά ουσιαστικά απλώς παρατείνει μία από πολλών μηνών στρεβλή κατάσταση, για την εξέλιξη της οποίας υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πέρα και έξω από κάθε πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα, πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου αφαίμαξη δημόσιου χρήματος και χρήματος φορολογουμένων, επιχειρήσεων και απλών καταναλωτών, που συνιστά κοινωνικό έγκλημα. Δεν μπορεί η Γερμανία να έχει τιμή μείον 1 ευρώ (!!!) και την ίδια στιγμή η τιμή στην Ελλάδα να βρίσκεται στα 283 ευρώ ανά μεγαβατώρα!!! Μένω εδώ, γιατί αναζητώ ακριβή στοιχεία για το όλο θέμα, δεν φτάνουν πλέον μόνο οι προφανείς επισημάνσεις κανενός…

Χάος στην αγορά φαρμάκων/ Καθυστερημένα ημίμετρα

*** Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η στήλη έχει επισημάνει και ταυτόχρονα προειδοποιήσει για την ανώμαλη και λίαν προβληματική κατάσταση στην αγορά φαρμάκων, με τις ελλείψεις να χτυπάνε κόκκινο σε φαρμακεία και νοσοκομεία. Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να…συγκινηθεί το υπουργείο Υγείας και να πάρει κάποιες αποφάσεις, που ουσιαστικά αποτελούν ημίμετρα μπροστά στην εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Πλέον, δεν παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις μόνο σε ακριβά φάρμακα, αλλά ακόμα και στα πιο απλά και καθημερινά αναλγητικά, που χρησιμοποιούνται ευρέως από μικρά παιδιά, μέχρι και ηλικιωμένους

*** Ένα από τα μέτρα του υπουργείου, ήταν η…επίπληξη των οικογενειών, των γονιών εν προκειμένω, γιατί στοκάρουν τέτοια φάρμακα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις! Συγκρατούμαι ειλικρινά, γιατί κάπου χάνεται η λογική και το μέτρο. Για να αναγκάζονται οι γονείς σε τέτοια συμπεριφορά, όσοι δηλαδή το κάνουν, αναρωτήθηκε ο αξιότιμος κ. Πλεύρης γιατί οδηγήθηκαν σε αυτή τη λύση τώρα και όχι πριν κάποιους μήνες, για παράδειγμα; Και το σπουδαιότερο, γιατί αναγκάστηκαν οι φαρμακαποθήκες να διανέμουν με…Δελτίο προϊόντα στα φαρμακεία; Γνωρίζουν κάτι επ αυτού οι υπηρεσίες του υπουργείου, όπως και για το ακόμα πιό προκλητικό (αλλά, καθ΄ όλα νόμιμο κατά τα λοιπά) γεγονός της εισαγωγής φαρμάκων και της επανεξαγωγής τους σε άλλες χώρες και σε τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες των αντίστοιχων της ελληνικής αγοράς; Και ακόμα περισσότερο, τηρούνται από τις φαρμακοβιομηχανίες οι τριμηνιαίες υποχρεωτικές αποθηκεύσεις, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια πρώτα της εσωτερικής αγοράς και στη συνέχεια να γίνονται οι εξαγωγές;

Τα deals σε Ενέργεια και Κατασκευαστικές προχωρούν

*** Σε πρωταγωνιστικό ρόλο θα αναρριχηθούν οι εταιρείες του ενεργειακού τομέα και του κατασκευαστικού κλάδου κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, καθώς, παρά τις καθυστερήσεις και τη διάρκεια των συζητήσεων, έχω την αίσθηση (που δεν πηγάζει φυσικά από μόνη της, με εννοείται) ότι όλα, ναι όλα, τα συζητούμενα deals, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα προχωρήσουν. Από αυτό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, μέχρι αυτό του Άκτωρα. Οι εξελίξεις τρέχουν βέβαια με διαφορετικές ταχύτητες σε κάθε περίπτωση, η κάθε υπόθεση έχει τα δικά της προβλήματα διεκπεραίωσης, αλλά ο δρόμος έχει ανοίξει…

ΚΟΥΙΖ

Εκεί στον Ευαγγελισμό, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, όπου οι εργαζόμενοί του – γιατροί και νοσηλεύτριες και νοσηλευτές – πασχίζουν μόνοι τους να κρατήσουν όρθιο το ημιδιαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τι ακριβώς γίνεται με τις προμήθειες; Υπάρχουν πληροφορίες για “μεγάλο πάρτι” και με δύο ομάδες που διαγωνίζονται για το ποια θα κλείσει πρώτη την παραγγελία. Μήπως πρέπει να γίνει ένας καλός και αιφνιδιαστικός έλεγχος;

*** Ευχές: Αυτά για την πρώτη μας επικοινωνία για το 2023. Σας εύχομαι τα καλύτερα, σε όλες και όλους σας. Καλή χρονιά, αισιοδοξία και αντοχές. Την καλημέρα μου!