Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Μαθαίνω ότι στα χέρια των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν φθάσει ανώνυμες καταγγελίες συνοδευόμενες από πλήθος στοιχείων, για συναλλακτικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων των media και εν ενεργεία Υπουργών!

Οι πληροφορίες λένε ότι οι καταγγελίες (που συνοδεύονται από φάκελο με στοιχεία) αφορούν (ειδικά για έναν υπουργό) συνεταιρισμούς σε κοινές εταιρίες, με αντικείμενο που απέφερε και αποφέρει εκατομμύρια στους «μετόχους»!

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι ο προηγούμενος υπουργός απομακρύνθηκε από τη θέση του, κοινώς καρατομήθηκε (κατόπιν πιέσεων) επειδή δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στο επικερδές συνεταιριστικό σχήμα, σε αντίθεση με τον υπουργό που τον διαδέχθηκε!

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν…

Πιέζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη για εκλογικό αιφνιδιασμό Γενάρη- Φλεβάρη, όμως δεν έχει πεισθεί και επιμένει για άνοιξη, εκτός και αν συρθεί από τα γεγονότα!

Είναι γεγονός που δεν δύναται να αμφισβητηθεί ότι στενοί άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο από το στενό του επιτελείο, όσο και από το προσωπικό του περιβάλλον, επιμένουν ότι βάσει των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί και την υφιστάμενη πολιτικό – οικονομική συγκυρία, θα ευνοούσε την παράταξη η αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες Ιανουάριο – Φεβρουάριο, καθώς τα δημοσκοπικά είναι πολύ θετικά, ενώ τα πολιτικά κόμματα θα πιάνονταν απροετοίμαστα!

Ωστόσο, κατά τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πεισθεί για άμεσες εκλογές μέσα στον χειμώνα, παρά την επιχειρηματολογία που του αναπτύσσεται! Και επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη, εκτός και αν συρθεί σε άμεση εκλογική αναμέτρηση σε περίπτωση που προκύψει αστάθμητος παράγοντας!

Οι 3 άνθρωποι πίσω από το big deal Μυτιληναίου – Fairfax – Πρεμ Γουάτσα! Ο χρηματιστής, ο τραπεζίτης και ο «άχαστος»!

Πέραν πάσης αμφιβολίας το deal Μυτιληναίου – Γουάτσα των 100 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις και με την Fairfax να καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του εγχώριου ηγετικού ομίλου, είναι μείζονος σημασίας και σπουδαιότητας για την αγορά, την κυβέρνηση και την οικονομία! Και σίγουρα έχει τη δική της σημασία, η ανάδειξη των προσώπων που σε προσκήνιο και παρασκήνιο «δούλεψαν» την μεγάλη αυτή συμφωνία!

Μου λένε λοιπόν ότι στη διαμόρφωση της συμφωνίας με τον Γουάτσα τρεις άνθρωποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο:

1. Ένας γνωστός και επώνυμος χρηματιστής, ο αποκαλούμενος και «γκουρού» των Μεγάλων Deals, που ξέρει όσο κανείς τον τρόπο και τη μεθοδολογία να «κλείνει» συμφωνίες και να τις οδηγεί σε οριστική θετική κατάληξη – υλοποίηση!

2. Ένας πολύ γνωστός τραπεζίτης, fund manager και διαχειριστής στην Ελλάδα μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, ο οποίος ενώ στην αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έπαιρνε όλες τις δουλειές, εσχάτως για λόγους αγνώστους, είχε τεθεί στο περιθώριο!

3. Ένα μεγαλοστέλεχος του ομίλου Μυτιληναίου, πρόσωπο απόλυτης εμπιστοσύνης του Ευάγγελου Μυτιληναίου, στενός του άνθρωπος, συνεργάτης αλλά και φίλος, με βαθιά γνώση του επιχειρηματικού γίγνεσθαι και με ισχυρό χρηματιστηριακό ένστικτο! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα τον αποκαλούν ο «άχαστος»!!!

Για να ξέρετε…1) Ανεβασμένος ο Γεραπετρίτης στο Μαξίμου! Ισχυρίζεται ότι πλέον τον έχουν ανάγκη!

Έχει πάρει τα πάνω του το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Υπ. Επικράτειας κ. Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος όχι μόνο αισθάνεται πια ισχυρός στο Μαξίμου, αλλά υποστηρίζει δεξιά κι αριστερά ότι τον έχουν πια ανάγκη (εννοώντας προφανώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το προσωπικό του περιβάλλον) καθώς είναι ο μόνος ικανός τεχνοκράτης και βαθύς γνώστης του εξειδικευμένου νομικού αντικειμένου, ενώ όπως φέρεται να λέει, τυγχάνει αποδοχής και υποστήριξης από συγκεκριμένα ΜΜΕ! Άρα εμμέσως διαθέτει και μια επιπρόσθετη εξωθεσμική ισχύ!

Για να ξέρετε …2)

CVC και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, θα διεκδικήσουν από κοινού την Μαρίνα της Πύλου!

Καθοριστική εβδομάδα για ευρωπαϊκή, αμερικανική και διεθνή οικονομία

*** Με μπασκετικούς όρους, αυτή η εβδομάδα και ειδικά το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, θα έπρεπε να λέγεται “διαβολοβδομάδα” για την ευρωπαϊκή, την αμερικανική, αλλά και τη διεθνή οικονομία γενικότερα. Και αυτό γιατί επίκεινται σοβαρές αποφάσεις, που έχουν σχέση βασικά με το κόστος χρήματος, αλλά ακριβώς αυτές οι αποφάσεις θα επηρεάσουν όχι μόνο τον…επόμενο μήνα, αλλά το πιθανότερο όλο το τρέχον έτος. Και για να σας εξηγήσω τον όρο “διαβολοβδομάδα”, αρκεί να σας πω κατ΄αρχήν ότι σήμερα η Fed, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοινώνει την πολιτική της για τα επιτόκια και το αν θα τα αυξήσει και πόσο. Αν η Fed θεωρήσει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και η προσπάθεια ανάσχεσης του αποδίδει τα πρώτα αποτελέσματα, τότε ίσως να έχουμε διαφοροποιήσεις από την ως τώρα πολιτική της έστω και με δειλά βήματα.

*** Ας μην ξεχνάμε βέβαια το κάζο που έπαθαν όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό μας βομβάρδιζαν με δηλώσεις ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι ένα “προσωρινό φαινόμενο”, οπότε τώρα είναι εκ των πραγμάτων πολύ προσεκτικότεροι και για το λόγο αυτό και οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια θεαματική μεταστροφή, πλην ίσως ένα μικρό μήνυμα πως η κατάσταση τουλάχιστον ελέγχεται στα τρέχοντα επίπεδα. Ακολουθεί αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα λάβει τις δικές της αποφάσεις, έχοντας γνώση και της απόφασης της Fed, και έχοντας υπόψη ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Παραδοσιακά, θα ακολουθήσουν και όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

*** Ιδού, λοιπόν, το μέγα ερώτημα: Θα επιλέξουν οι τραπεζίτες να οδηγηθούμε σε βαθύτερη της παρούσης ύφεση και νομοτελειακά σε νέα κρίση, ή, θα ακολουθήσουν ένα ενδιάμεσο μονοπάτι, πιο ήπιο και επιδεχόμενο ανά πάσα στιγμή μετατροπές και αλλαγές, ανάλογα με τα μηνύματα των αγορών και βασικά των οικονομιών; Οι οποίες, έχουν ήδη προσαρμόσει τους προϋπολογισμούς τους σε πιο λελογισμένες βάσεις, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν παρελθόν για όλους, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμα τις συνέπειες μιας βαθύτερης και καταστροφικής ύφεσης. Ίδωμεν…

*** Να μην ξεχάσω, σήμερα έχουμε νέα παρτίδα πόκερ, μεταξύ Σταϊκούρα και τραπεζιτών. Το φιλοθεάμον κοινό με… κομμένη την ανάσα παρακολουθεί για να δει, θα είναι 20.000 οι ωφελούμενοι, θα είναι 25.000 ή 30.000, νούμερο που θα επιφέρει… καταστροφικά βάρη στις τράπεζες. Επι τη ευκαιρία, είδατε τι πανηγύρια σε πολλά ΜΜΕ, για το ταμείο που προτείνουν οι τράπεζες, με συμμετοχή 50% των ίδιων και άλλο τόσο του Δημοσίου; Σκληρός ο αγώνας σου, υπουργέ μου, συμπάσχω…

Ακόμα να συμφωνήσουν…

*** Με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα, σκεφτείτε πόσα λόμπι έχουν λόγο και στα ενεργειακά της Ε.Ε., για να μη μπορούν ακόμα, σχεδόν 10 μήνες τώρα, οι υπουργοί Ενέργειας να συμφωνήσουν για το πλαφόν, δηλαδή τον ορισμό της τιμής, πάνω από την οποία θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός που έχει ψηφιστεί και υποτίθεται ότι είναι έτοιμος προς εφαρμογή. Έδωσαν νέο ραντεβού τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, άλλο νέο και τον φάγαμε το μήνα – και τον χρόνο. Μιλάμε για υπεύθυνα όργανα, για υπεύθυνη πολιτική, που υπηρετεί τον ευρωπαίο πολίτη.

*** Ειδικά για τα λόμπι των Βρυξελλών, θα ασχοληθώ σε άλλο σημείωμα, γιατί πραγματικά για άλλους πρόκειται για…κατάκτηση, η αλήθεια είναι όμως ότι έχουν εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα. Υπερβαίνουν λέγεται τα 50.000 (!!!) άτομα, αυτά που είναι επίσημα διαπιστευμένα, από κράτη και εταιρείες. Σημειώστε, επίσης, το πολύ χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και περίπου 400 πρώην ευρωβουλευτές! Αυτά, προς το παρόν….

Ποια αγροτική πολιτική ακολουθεί η χώρα; Γεμίζουν φωτοβολταϊκά τα καλλιεργήσιμα χωράφια

*** Κατά διαστήματα από αυτή εδώ τη στήλη, καταπιάνομαι με ένα όχι και τόσο “πιασάρικο” και ελκυστικό για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων θέμα, αυτό της αγροτικής παραγωγής, της κατεύθυνσης που ακολουθεί η χώρα, τις μακροπρόθεσμες επιλογές της σε εθνικό επίπεδο, πέρα από τους γεγικότερους ευρωπαϊκούς κανόνες, που φυσικά δεν απαγορεύουν εθνικές πολιτικές. Χωρίς καμία διάθεση μηδενισμού και χωρίς να υποτιμώ κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, δυστυχώς, ούτε σταθερή αγροτική πολιτική υπάρχει, πολύ περισσότερο δε, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη στρατηγική στον αγροτικό και γεωργικό τομέα.

*** Κάποτε, η Μακεδονία και η Θεσσαλία καλλιεργούσαν μαλακό σιτάρι, που όχι μόνο έφτανε για την εγχώρια κατανάλωση, αλλά κάναμε και εξαγωγές. Έλα όμως που η χώρα, οι κυβερνήσεις της, φρόντισαν να επιδοτήσουν το σκληρό σιτάρι, που είχε και καλή τιμή εξαγωγής και το μαλακό σχεδόν εξαφανίστηκε από την εγχώρια παραγωγή και τώρα το εισάγουμε πανάκριβο και πολλές φορές δυσεύρετο. Περίπου τα ίδια έγιναν και με το καλαμπόκι και το ρύζι και σε μεγάλο βαθμό με τα όσπρια, πολλές αυθεντικές ποικιλίες των οποίων διασώθηκαν ευτυχώς, χάρις σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες ιδιωτών και κάποιων ομάδων παραγωγών που έβλεπαν μακρύτερα από τους πολιτικούς.

*** Αν ψάξετε τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, θα δείτε πολλές ωραίες καταγραφές, ευχολόγια και διαπιστώσεις, ελάχιστες προτάσεις, ανεφάρμοστες στην πράξη οι περισσότερες και κυρίως απουσία πανελλαδικής στρατηγικής και επιμέρους τοπικών πολιτικών, ανάλογα με τις ιδιομορφίες κάθε Περιφέρειας ή νομού ή δήμου. Έρχονται εκλογές και θα… μετρηθούν πάλι τα λόγια με τις πράξεις. Γιατί σήμερα, επιδοτούμαι ασύστολα και χωρίς κανένα μέτρο τα φωτοβολταϊκά, μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και όχι σε χιλιάδες στρέμματα εγκαταλελειμμένα,είτε από το δημόσιο, την Εκκλησία ή ιδιώτες. Και αυτό σημαίνει μειωμένη παραγωγή αγαθών και ακριβές εισαγωγές. Μόνο σε έναν μικρό επαρχιακό δήμο των 1.500 κατοίκων, οι αιτήσεις για άδειες φωτοβολταϊκών ανέρχονται σε πάνω από 400, σκεφτείτε τι γίνεται στην επαρχία, κατάσταση που οφείλεται και στην ενεργειακή κρίση εν μέρει…

Οργασμός εξελίξεων στον κατασκευαστικό κλάδο

*** Οι εξελίξεις στον κλάδο των κατασκευών και των τεχνικών-εργολαβικών εταιρειών έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως γνωρίζετε. Αλλά, τόσο για έργα που βρίσκονται στην α, ή, στη β φάση τους, πριν την τελική ανάδειξη αναδόχου, αλλά και για έργα που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη δημοπράτησή τους, οι συμμαχίες και οι συνεργασίες αλλάζουν με πρωτοφανή ευκολία, σπάζοντας στεγανά πολλών ετών. Αρκεί μια ματιά να ρίξει κάποιος στη σύνθεση των σχημάτων, για να το εμπεδώσει, καθώς παραδοσιακοί ανταγωνιστές βρίσκονται υπό το ίδιο σχήμα διεκδίκησης, κάτι που ακόμα και πριν ένα-δύο χρόνια φάνταζε αδύνατο.

*** Από καλά πληροφορημένες πηγές του κλάδου μαθαίνω ότι επίκεινται σημαντικά deals και νέες ηχηρές συνεργασίες, που θα αλλάξουν και πάλι το τοπίο στον κλάδο, στον οποίο η έλευση του Ολλανδού Χόλντερμαν σήμανε την απαρχή, αλλά όχι και το τέλος των ανατροπών, εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ως νέος παίκτης προαλείφεται ο κυπριακών και ισραηλινών συμφερόντων όμιλος Wade Adams, ο οποίος έχει χτίσει τις πρώτες συμμαχίες του, διαθέτει τεράστια ρευστότητα και έχει αποφασίσει να παίξει πολύ δυνατά στην ελληνική αγορά, με ό,τι κι αν αυτό θα σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα στον τομέα των κατασκευών. Αυτά, προς το παρόν, γιατί θέλει και το τσεκάρισμά του το χρόνο του και επίσης και τα deals δεν ολοκληρώνονται σε μιά μέρα ή σε μία εβδομάδα. Ταύτα και μένω…

ΚΟΥΙΖ 1

Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας ήταν αυτός που έκανε προ ετών το προξενιό του Πρεμ Γουάτσα με την Εurobank;

ΚΟΥΙΖ 2

Ποια μικρή τράπεζα παίρνει δάνεια από άλλη, μεγαλύτερη και τα αξιοποιεί, βοηθώντας έτσι και τη μεγάλη να ανακουφιστεί; Ακούγονται και διάφορα μακροπρόθεσμα σενάρια, αλλά πράγματι είναι πολύ νωρίς ακόμα.

ΚΟΥΙΖ 3

Καλά, χάθηκε ο κόσμος να βρουν ένα πιο αξιόπιστο Μέσο και έπεσαν με τα μούτρα στον πιο δακτυλοδεικτούμενο της πιάτσας; Οι ανάγκες δεδομένες, εκλογές έρχονται, αλλά όχι κι έτσι.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου! Ο ένας μικρός (η Κροατία) έχασε χθες από την πανίσχυρη Αργεντινή, σήμερα έχουμε πάλι Δαυίδ (Μαρόκο) εναντίον Γολιάθ (Γαλλία). Μπάλα είναι και γυρίζει, για να δούμε…