***Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Χιόνια στη μισή βόρεια χώρα, πτώση θερμοκρασίας και παγωνιά στην υπόλοιπη χώρα. Από εδώ και στο εξής θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων, ενεργειακής επάρκειας και επάρκειας πληρωμών των αυξημένων αναγκαστικά λογαριασμών που έρχονται

Σας έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό για το ζήτημα 4 προβεβλημένων εφοπλιστών οι οποίοι τέθηκαν στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, φορολογικών και ξεπλύματος, επί τη βάσει ανοιχτών τους υποθέσεων από το παρελθόν, νέων καταγγελιών που έγιναν στο ΚΕΦΟΜΕΠ καθώς και συμπληρωματικών στοιχείων που προέκυψαν με την πάροδο του χρόνου και τα οποία φέρεται να προσκομίστηκαν ανωνύμως!

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν τεθεί υπόψιν του Radar από πηγές έγκυρες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, από τους 4 ελεγχόμενους εφοπλιστές οι 2 «καθάρισαν» με τη βοήθεια «δεξιών κέντρων» που έχουν τη δυνατότητα να «κάνουν παιχνίδι» στα υψηλά κλιμάκια!

1. Ο πρώτος που «καθάρισε» είναι μπον βιβέρ εφοπλιστής ο οποίος χαρακτηρίζεται για τη συλλογή πανάκριβων αυτοκινήτων και στο γραφείο και την οικεία του οποίου έγινε «ντου» από τις ελεγκτικές αρχές και κατασχέθηκαν κομπιούτερ, σημειώσεις και σκληροί δίσκοι!

Για τον εν λόγω εφοπλιστή έχουν γίνει καταγγελίες στις Αρχές για διακίνηση Ιρανικού πετρελαίου το οποίο «βαφτίζεται» Ιρακινό βάσει της γνωστής μεθοδολογίας! Βεβαίως, φημολογείται στην αγορά ότι οι υποθέσεις που «καθαρίστηκαν ήταν παλιές» και όχι οι νέες που έχουν καταγγελθεί με πλήθος στοιχείων…

2. Ο δεύτερος εφοπλιστής που «καθάρισε» πάλι μέσα από την παρέμβαση «δεξιών συστημάτων» ήταν επίσης μπον βιβέρ εφοπλιστής, με πολλά παιδιά, πολλούς γάμους, πολλές γυναίκες και πλήθος προβεβλημένων ακινήτων!

Ο συγκεκριμένος εφοπλιστής που τελεί υπό τον έλεγχο των Αρχών την τελευταία τριετία, προέβη πρόσφατα και πριν ακόμη κλείσουν οριστικά οι υποθέσεις του, σε αθρόες μεταβιβάσεις offshore εταιριών σε πρόσωπα του συγγενικού (εξ αγχιστείας η εξ αίματος) περιβάλλοντος του για να προλάβει τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Λέγεται μάλιστα ότι προχώρησε σε μεταβιβάσεις 56 περιουσιακών στοιχείων του!

3. Ο τρίτος εφοπλιστής, που φέρεται να παραμένει εγκλωβισμένος των φορολογικών αρχών είναι επώνυμος, προβεβλημένος και ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης με μεγάλη εμβέλεια.

Οι πληροφορίες λένε πως είναι έξαλλος με την κυβέρνηση και σκέφτεται ήδη να αρχίσει σκληρή αντιπολιτευτική τακτική από τον τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας που διαθέτει!

4. Ο τέταρτος εφοπλιστής του οποίου η κατάσταση χρονίζει, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρχές, είναι γνωστός από τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο που συγκλόνισε τη χώρα!

Η υπόθεση για την οποία βρίσκεται στο κάδρο των Αρχών αφορά ξέπλυμα 80 εκατ. ευρώ που φέρεται να έκανε σε γνωστό στοιχηματζή δια μέσω των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό συγγενικού του προσώπου, σπάζοντας τα capital controls και λαμβάνοντας αμοιβή 10%

Το ηχηρό μήνυμα της Δικαιοσύνης προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη! Το πατατράκ του παλαιοδεξιού συστήματος στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου οι επιρροές των …Παπαγγελόπουλων και οι Συριζαικές δυνάμεις σάρωσαν σε δικαστές και εισαγγελείς!

Πολύ σοβαρά μηνύματα προς την κυβέρνηση έρχονται από τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, όπου οι ανατροπές και οι αλλαγές ισορροπιών είναι ραγδαίες!

Στις εκλογές δικαστών και εισαγγελέων στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπήρξε το απόλυτο πατατράκ για τα κυβερνητικά παλαιοδεξιά «συστήματα» και όχι μόνο, με αποτέλεσμα οι Συριζαίοικοι συσχετισμοί δυνάμεων να κυριαρχήσουν, με ότι κάτι τέτοιο εφεξής συνεπάγεται!

Σε απλά λόγια υπήρξε συντριπτική ήττα για τις επιρροές στη Δικαιοσύνη των παρυφών του Μαξίμου που υποτίθεται ότι έκαναν κουμάντο παρασκηνιακά, ενώ αντιθέτως οι Συριζο- παλαιό καραμανλικές τάσεις, Παπαγγελόπουλοι και Σία, κυριάρχησαν απόλυτα, δίνοντας το στίγμα των νέων ημερών και των νέων καιρών!

Όποιος ξέρει τον χώρο και όποιος αντιλαμβάνεται τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης, συνειδητοποιεί λίγο έως πολύ ότι όσοι «κυβερνητικοί επιχειρηματίες- νταραβεριτζήδες» τυχόν κληθούν να απολογηθούν για πιθανά κακουργήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν Συριζαίους ανακριτές!

Ενώ επίσης σε όλο το πλαίσιο της πλημμεληματικής διαδικασίας, από απλές ποινικές υποθέσεις έως σοβαρές αγωγές εκατομμυρίων η πλάστιγγα έχει γείρει πλέον προς την άλλη πλευρά, καθώς οι «νταραβεριτζήδες» του Μαξίμου, το οποίο τελεί υπό την καθοδήγηση πλέον του «σοφού Γεραπετρίτη», έχασαν «τα αυγά και τα πασχάλια»! Όλο αυτό που πούλαγαν ότι ελέγχουν!

Το μήνυμα της Δικαιοσύνης προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σαφές και ηχηρό! Και προάγγελος κακών επών! Και αλίμονο εάν δεν το λάβει υπόψιν!

Απέτυχε παταγωδώς το πολιτικό «παιχνίδι» Σταϊκούρα – Πατέλη για τις τράπεζες! Διέρρευσαν, ενώ οι ίδιοι έφτιαξαν το νόμο για το ΤΧΣ, δύο προτάσεις των Ιταλών και των Αράβων, προσχηματικές και θνησιγενείς, σε μια προσπάθεια να φτιάξουν επενδυτικό κλίμα, ενόψει εκλογών!

Γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος το θνησιγενές εκ των προτέρων αφήγημα του δίδυμου Σταϊκούρα – Πατέλη σχετικά με το ενδιαφέρον από την ION (όχι την σοκολατοποιεία του μάνατζερ Σπύρου) για το 27% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, καθώς η πρόταση αυτή ήταν εξαρχής ανεφάρμοστη και θνησιγενής λόγω του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου, όπως αυτός διαμορφώθηκε νομοθετικά από το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου!

Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε ούτε το μέγεθος της ΙΟΝ, ούτε την πρόθεση της να αποκτήσει το συγκεκριμένο ποσοστό και μάλιστα με premium! Όμως με βάση τον νόμο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, η πρόταση αυτή είναι άνευ σημασίας, εν πολλοίς προσχηματική, που αποσκοπεί από πλευράς Ιταλών να υποδηλώσουν πρόθεση και να λάβουν θέση ενόψει μελλοντικών εξελίξεων και από πλευράς κυβέρνησης να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι δήθεν υφίσταται εν μέσω κρίσης ένα σοβαρό και κατατεθειμένο επενδυτικό κλίμα!

Το γεγονός είναι ότι η πρόταση αυτή που διέρρευσε επιλεκτικά στερείται βάσης υλοποίησης, όπως ακριβώς συνέβη και με την πρόταση των Αράβων του PIF (Private Investment Fund of Saudi Arabia) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής ζητώντας exclusivity 6 εβδομάδων!

Καλώς ή κακώς αυτού του είδους τα ντηλ δεν γίνονται έτσι, από τη στιγμή που υφίσταται σχετικός πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης που καθορίζει πλαίσιο δράσης και διαδικασία! Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο αρμόδιος υπουργός κ. Σταϊκούρας, όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης (με Λινάτσα ή χωρίς)!

Είναι επομένως προφανές πως η σκόπιμη αυτή διαρροή 2 προθέσεων που εκ των υστέρων της ψήφισης του νόμου για το ΤΧΣ εκδηλώθηκαν και ήταν εν τη γεννέσει τους θνησιγενείς, αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο να διαμορφώσει αίσθηση επενδυτικού κλίματος, προκειμένου να αποκομιστούν πολιτικά ωφέλη από την δήθεν έλευση ξένων επενδυτών που θα αγοράσουν τις τράπεζες!

Όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως η αλήθεια είναι ότι η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών για χίλιους λόγους πάει πίσω, στο β’ εξάμηνο του 2023, όπως και οι περίφημες αποκρατικοποιήσεις με κορυφαία την παραχώρηση της Αττικής οδού ο διαγωνισμός της οποίας έχει γίνει κάτι σαν σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας»!

Το «παιχνίδι» με τις τράπεζες από Σταικούρα – Πατέλη κατέρρευσε εν μία νυκτί καθώς η αγορά είναι σε θέση να διακρίνει τι είναι εφικτό και τι όχι, καθώς και σε τι αποσκοπούν οι φανφάρες για επικείμενα μεγάλα ντηλ πασπαλισμένα με πολιτική χρυσόσκονη για τους …ιθαγενείς!

Για την Τρ. Πειραιώς μόνο μία περίπτωση υπήρχε να αλλάξει ο έλεγχος και τα πακέτα των μετοχών: να αποκτηθούν από τους υφιστάμενους μετόχους! Αυτό πήγε να γίνει, αλλά δεν προχώρησε γιατί οι συμφωνίες χάλασαν! Τώρα μας εμφάνισαν την ΙΟΝ και το θέμα Τρ. Πειραιώς κατ’ επέκταση πάει στις καλένδες!

Και το δίδυμο των αστέρων του οικονομικού επιτελείου μας δουλεύει ψιλό γαζί για το δήθεν επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται!

Όταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει καταντήσει αγορά 5-10 μετοχών με το ζόρι!

Τι δουλειά κάνει άραγε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος; Πούλησε τα καράβια, έκλεισε το ναυπηγείο, τα τρυπάνια πήγαν άπατα, έφυγε από τα ΜΜΕ, τα έχασε όλα στις τράπεζες, απέτυχε στα ακίνητα! Από πού κερδίζει άραγε τα προς το ζειν ο άλλοτε αποκαλούμενος Grand maitre του εφοπλισμού; Πέραν των πλειστηριασμών που δείχνει ως η κύρια εμφανής δραστηριότητα του!

Διάβαζα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τον πλειστηριασμό ακινήτων στον οποίο προβαίνει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο γνωστός σύζυγος της Γιάννας, σε βάρος πλήθους ακινήτων των ανιψιών του Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελοπούλου, παιδιά του αποθανόντος αδερφού του Κωνσταντίνου, με τον οποίο βρισκόταν σε πολυετή δικαστική διαμάχη! Πλειστηριασμός που πραγματοποιείται στην ουσία αντεκδικητικά, όχι επειδή υπάρχει κάποια οφειλή από πλευράς των δύο ανιψιών, αλλά γιατί έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς, παρότι αυτή έχει πραγματοποιηθεί με το ευεργέτημα της απογραφής!

Με αφορμή λοιπόν τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό και αφού θυμήθηκα ότι προ ενός περίπου έτους το ζεύγος Θ. Αγγελοπούλου έχει αποκτήσει ακίνητο προβολής δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο, από πλειστηριασμό σε βάρος γνωστού εφοπλιστή που πτώχευσε, διερωτήθηκα: «Τι δουλειά άραγε κάνει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος»;

Γιατί τα καράβια τα πούλησε, το ναυπηγείο το χαιρέτισε, τα τρυπάνια πήγαν άπατα, τα ακίνητα πχ Πλατεία Κοραή έκανα φτερά, τις μετοχές της UBS ακόμη τις κλαίει, της Alpha bank μια φορά κι έναν καιρό απαξιώθηκαν, στην Παγκρήτια όπου έφαγε ζημιά περίπου 10 εκατ. ευρώ δεν μπήκε.

Ενώ στα Media όπου έτρεφε αγάπη λόγω των φιλοδοξιών της Γιάννας έφυγε κακείν κακώς από τον Ελεύθερο Τύπο!

Σας παρέθεσα λοιπόν τι δουλειές ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ο Θόδωρος Αγγελόπουλος! Που κάποτε αποκαλείτο από εξαπτέρυγα, γλείφτες και αυλοκόλακες, ως Grand Maitre του εφοπλισμού και των αγοραπωλησιών!!!

Οπότε ευλόγως διερωτώμαι : «Τι δουλειά κάνει τώρα;» εκτός της προφανούς ενασχόλησης του με τους πλειστηριασμούς! Από πού και πώς κερδίζει τα προς το ζειν;

Υπάλληλοι επωνύμου και προβεβλημένου υπουργού, τρέχουν να ξεμπλοκάρουν φυτά για την κάνναβη, μονάδας στην Κόρινθο πρώην προφυλακισμένου επιχειρηματία της ενέργειας!

Επειδή εμείς είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε επώνυμο και προβεβλημένο υπουργό, που πασχίζει για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας και την δημιουργία παραγωγικής βάσης από εκλεκτούς και αξιόπιστους επιχειρηματίες, όπως στην προκειμένη περίπτωση πρώην προφυλακισμένος της Ενέργειας που εσχάτως αναπτύσσει πολυσχιδή δράση παράλληλα με εβραϊκά συμφέροντα, από «χρυσές βίζες», real estate, ξενοδοχεία, διαγωνισμούς του Δημοσίου, έως και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Κόρινθο!

Ο άξιος και «καθόλα επιτυχημένος» υπουργός, που στο επίκεντρο του έχει την Ανάπτυξη, για το καλό του τόπου, ενεργοποίησε το υπαλληλικό του προσωπικό προκειμένου να απεγκλωβιστεί η εισαγωγή φυτών για την κάνναβη, που προορίζονταν κατά τις πληροφορίες για τη μονάδα στην Κόρινθο!

Και όλοι, έχουν να λένε, στις σχετικές υπηρεσίες και φορείς, πόσο γρήγορα έδρασε ο δημοφιλής υπουργός ο οποίος προφανώς το ίδιο θα κάνει με κάθε εισαγωγή που τυχόν μπλοκάρεται σε αεροδρόμια και υπηρεσίες!

Γι αυτό πάει καλά η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης δικαίως είναι ευχαριστημένος με τους υπουργούς του και δεν τους αλλάζει!

Γιατί προφανώς, ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και με το παραπάνω!

Με γνώμονα το καλό του τόπου, το κοινό συμφέρον και όχι την τσέπη τους! Μπράβο και πάλι μπράβο στον υπουργό!

Τα φυτά της κάνναβης ξεμπλοκαρίστηκαν! Και η δουλειά στην Κόρινθο προχωράει χωρίς προβλήματα. Η Ανάπτυξη ήρθε!

Δυσάρεστα νέα για χρηματοδοτήσεις και καταθέσεις ιδιωτικού τομέα, επιχειρήσεων και νοικοκυριών

*** Τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα από τον τομέα της οικονομίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ούτε οι χρηματοδοτήσεις ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεων πάνε καλά, ούτε οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ομαλές, τουναντίον οι μειώσεις και η υστέρηση που εμφανίζουν καταγράφουν την πραγματική εικόνα στην οικονομία, από την πλευρά της ροής χρήματος κατά τον μήνα Οκτώβριο.

*** Ιδού πως έχει η εικόνα: Τον περασμένο μήνα, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 5,3% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 898 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 752 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Προς τις επιχειρήσεις τώρα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης τον Οκτώβριο, ήταν αρνητική κατά 665 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 723 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 11,3% από 12,5% τον προηγούμενο μήνα.

*** Στον τομέα των καταθέσεων τώρα. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν μείωση κατά 550 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης κατά 2,255 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 5,9% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων τώρα, εμφάνισαν μείωση κατά 671 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης κατά 1,502 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 11,1% από 11,5% τον προηγούμενο μήνα.

*** Αναφορικά τώρα με τις καταθέσεις από νοικοκυριά, αν και αθροίζονται με τις αντίστοιχες από ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, εντούτοις δείχνουν ότι το εισόδημα προς αποταμίευση-κατάθεση των οικογενειών σημειώνει κατακόρυφη κάμψη, καθώς αυξήθηκαν μόνο κατά 121 εκατ. Ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης κατά 753 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο.

Ευρωπαϊκό Ταμείο ενεργειακής κρίσης προτείνει το Bruegel και όχι πλαφόν

*** Εν μέσω αδιεξόδου της Ε.Ε. για τα ενδεικνυόμενα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που απειλεί με ακόμα χειρότερες μέρες οικονομίες, επιχειρήσεις και οικογένειες, οι τρεις βασικοί οικονομολόγοι του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel (Ταλιαπιέτρα, Ζάχμαν και Ζετελμάγερ) προτείνουν την άμεση δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ενεργειακής κρίσης. Και τάσσονται κατά της επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα της Ευρώπης να αγοράζει φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.

*** Οι ίδιοι, πάντως, δήλωσαν ότι όσοι υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές έχουν δίκιο να φοβούνται πως ούτε οι εθνικές επιδοτήσεις αποτελούν βιώσιμη λύση, καθώς έτσι θα βρεθούν με ανταγωνιστικό μειονέκτημα οι δημοσιονομικά πιο αδύναμες χώρες. Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να ενοποιήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου σ’ ένα κοινό σύστημα αγορών για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της δύναμη όσον αφορά τις εξωτερικές προμήθειες. Κατά την άποψή τους, οι διαφωνίες σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών αναζωπυρώνει παλιές διαιρέσεις στην Ευρώπη, ενώ η δημιουργία ενός στενά περιορισμένου ευρωπαϊκού ταμείου ενεργειακής κρίσης και η έναρξη κοινής αγοράς φυσικού αερίου είναι λύσεις που θα μπορούσαν να ωφελήσουν όλες τις χώρες. Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, ακούν;

Τα επιτόκια της Fed οδεύουν στο 5%/Στόχος να διατηρηθούν μέχρι και το 2024!

***Ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, επιμένει ότι η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει πολύ περισσότερο τα επιτόκιά της και να τα διατηρήσει σε αυτά τα ύψη και το 2023 και το 2024 (!!!) για να ανακτήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού και να τον επαναφέρει στον στόχο του 2%. Κατά την άποψή του, το τελικό επιτόκιο – στόχος πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον σε ένα εύρος μεταξύ 5% και 5,25% από το τρέχον επίπεδο του 3,75%-4,00%, ώστε να είναι «επαρκώς περιοριστικό» για μείωση του πληθωρισμού. Οι επενδυτές, πάντως, αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίασή της στις 13-14 Δεκεμβρίου.

Θηλιά και το ιδιωτικό χρέος

*** Μπορεί ο πληθωρισμός να αποκλιμακώνει το δημόσιο χρέος και να δημιουργεί αισιόδοξη εικόνα, αλλά, πέραν αυτής καθαυτής της πραγματικής κατάστασης του “εθνικού” χρέους (των 353 δισ. κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις), υπάρχει και το ιδιωτικό, το “κόκκινο”, το οποίο πλέον προσεγγίζει τα 207 δισ. ευρώ. Μιλάμε για τεράστιο νούμερο, που ήδη δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα σε όλο το φάσμα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, μην αφήνοντας φυσικά ανεπηρέαστο και τον κοινωνικό ιστό.

Ευχάριστη έκπληξη από την Εβροφάρμα

*** Πολύ καλή εικόνα εμφάνισε η Εβροφάρμα στα στοιχεία ισολογισμού τρίτου τριμήνου και εννεάμηνου. Στο Γ τρίμηνο ανέστρεψε όλα της τα μεγέθη, από αρνητικά πέρυσι, σε θετικά φέτος, γεγονός που φυσικά επηρέασε και τα μεγέθη εννεαμήνου της γαλακτοβιομηχανίας. Στο 9μηνο, EBITDA 2,272 εκατ. ευρώ (+29%), κέρδη προ φόρων 719.000 (+132%), ταμειακά διαθέσιμα 1,4 εκατ. ευρώ, , ίδια κεφάλαια 13 εκατ. και συνολικός δανεισμός 21,3 εκατ. ευρώ.

*** Το θετικό αποτέλεσμα του Ομίλου είναι αποτέλεσμα του αποδοτικότερου μίγματος πώλησης των προϊόντων της εταιρίας σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των τιμών πώλησης, την σταθεροποίηση των δαπανών διοίκησης – διάθεσης και του κόστους παραγωγής. Η εταιρεία αναφέρει και τα εξής ενδιαφέροντα στην ανακοίνωσή της: “Ειδικότερα, όμως, η παραγωγή ελληνικού ανωτέρας ποιότητας γάλακτος της ομάδας κτηνοτρόφων της θυγατρικής Campus, συνέβαλε στην απρόσκοπτη παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, σε μια περίοδο μειωμένης παραγωγής γάλακτος τόσο σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας παράγει μόνο το 40% των αναγκών της σε αγελαδινό γάλα.

***Ωστόσο, η μεταβλητότητα, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα υλικά συσκευασίας, στις πρώτες ύλες αλλά και η αύξηση των επιτοκίων, που προκαλούν οι ιδιαίτερες διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες, δεν επιτρέπουν στον όμιλο υπερβολική αισιοδοξία για το υπόλοιπο της χρήσης του 2022”. Αυτά, για να έχουμε υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μοχθούν οι επαρχιακές μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο οι ισχυρές και πολυπροβαλλόμενες.

ΚΟΥΙΖ

Γνωστός και ιδιαίτερα προβεβλημένος επιχειρηματίας, επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αρμόδιο υψηλά εισαγγελικό λειτουργό, συνοδευόμενος από το νομικό του επιτελείο. Όχι για δική του υπόθεση, όπως μαθαίνω, αλλά για τα “αμαρτωλά τεκταινόμενα στο χώρο του”. Εικάζω ότι σχετικά σύντομα μπορεί να έχουμε εξελίξεις, με εμπλεκόμενη αναγκαστικά στην πορεία και την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κι άλλες εκπλήξεις από τον Σωκράτη;

*** Έκτακτη γενική συνέλευση ανήγγειλε η Intracom Holdings, με σκοπό την τροποποίηση του καταστατικού της ως προς τον σκοπό της και την έδρα της, με ταυτόχρονη εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Η οποία έχει να διαχειριστεί ένα τεράστιο ποσό από τις πωλήσεις συμμετοχών της. Αλλά, μήπως ο Σωκράτης Κόκκαλης ετοιμάζει και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις στην αγορά και στους μετόχους, όπως φημολογείται εντόνως στην αγορά; Στις 20 ή στις 27 Δεκέμβρη (επαναληπτική Γ.Σ., αν δεν υπάρξει απαρτία στην πρώτη), θα ξέρουμε.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Και από ότι βλέπετε, αυτά που σας λέγαμε έγκαιρα, ότι πάμε ολοταχώς για νέα γενιά κόκκινων δανείων, αρχίζουν και τα αναφέρουν – παρουσιάζουν – αναλύουν τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, παρά το…τραπεζικό εμπάργκο. Την καλημέρα μου!