Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Την ώρα που το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών γίνεται σίριαλ, καθώς το παπαδαριό – ξέρετε αυτοί που ξεπούλησαν Αστέρα και Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης σε αλλόθρησκους, Μουσουλμάνους και Εβραίους – δεν θέλει προσφυγή στις κάλπες στις 9 Απριλίου Κυριακή των Βαίων (και αυτό το θέμα το αποκαλύψαμε εμείς 48 ώρες πριν το αναδείξουν τα υπόλοιπα ΜΜΕ), στο Μαξίμου μαθαίνω πέφτουν πισώπλατες μαχαιριές!

Ο αγαπητός Πασοκογενής Σκέρτσος, γνήσιο τέκνο της εποχής (και της συνωμοταξίας Σημίτη) με το μπλοκάκι του στο χέρι αλά Τροντ Σόλιντ (του Νορβηγού πρώην προπονητή του Ολυμπιακού επι Κόκκαλη που έφυγε νύχτα) και τα περίφημα «κουτάκια» που του φτιάχνει ο Μάριος Ψάλτης της προνομιακής Price, μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη την έχει δει …Αυτοκράτορας! Και δεν θέλει να βλέπει κανέναν άλλο πλην του εαυτού του, κοντά στον Μητσοτάκη!

Έτσι, έχει πάρει το φτυάρι και έχει αρχίσει το θάψιμο, στον πιο ικανό, έμπειρο και έντιμο που έχει περάσει την πόρτα του Μαξίμου τον τελευταίο καιρό, έναν εξαίρετο νομικό που μπορεί να διαχειρίζεται καταστάσεις και να δίνει τις κατάλληλες συμβουλές, χωρίς σκοπιμότητες ή ίδιον όφελος!

(Προσοχή, μην μπερδευτείτε, δεν εννοώ τον Μπουκαλάκια!!!)

Τρόμαξε ο Σκέρτσος! Ότι θα χάσει την πρωτοκαθεδρία! Και μαζί της τα κολιτιλίκια με Ανδριόπουλο, Μ. Ψάλτη και ότι θα πάνε πίσω τα μεγαλεπίβολα σχέδια για την ΠΥΡΚΑΛ και τις φθηνές κατοικίες των νέων στο κέντρο της Αθήνας, που θα αντικαταστήσουν τα γραφεία και τις υπηρεσίες Υπουργείων και Οργανισμών του Δημοσίου!

Βρε τι καλό παιδί είναι ο Σόλιντ – συγνώμη ο Σκέρτσος! Μεγάλη καρδιά! Τον έπιασε ο πόνος για τους νέους, τους φοιτητές και τα νεαρά ζευγάρια!!!

Πανικός στην Lamda μετά την αποχώρηση της Eurobank από χρηματοδοτικό (500 ή 800 εκατ. ευρώ) και από την ανέγερση του συγκροτήματος γραφείων ύψους 180 εκατ. ευρώ με τις νέες τιμές!

Πανικός μαθαίνω έχει πέσει στο επιτελείο της Lamda ιδίως μετά την αποχώρηση της Eurobank και το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει τόσο με το χρηματοδοτικό όσο και με το συγκρότημα γραφείων 40.000 τμ που η συστημική τράπεζα θα ανήγειρε σε οικόπεδο 18 στρεμμάτων, ο προϋπολογισμός του οποίου συνολικά θα έφτανε τα 140 εκατ. ευρώ σε παλιές τιμές, ενώ μετά την εκτίναξη πρώτων υλών και οικοδομικών υλικών το κόστος έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%!

Σε απλά λόγια η αποχώρηση της Eurobank κοστίζει στην Lamda σίγουρα 650 εκατ. ευρώ, ενώ κατά άλλους 950 εκατ. ευρώ, καθώς υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση προς την Lamda δεν θα ήταν της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, αλλά των 800 εκατ. ευρώ!!!

Μεγάλες αμφιβολίες στην αγορά για την ολοκλήρωση του project και τις ικανότητες του μάνατζμεντ! Αμφισβητούνται ευθέως Αθανασίου και ηγετική ομάδα!

Σε κάθε περίπτωση στην αγορά υπάρχει πλέον μια διάχυτη ανησυχία για την έκβαση του project η οποία αποδίδεται στην ανυπαρξία ικανού μάνατζμεντ που να έχει την εμπειρία και την ικανότητα να σηκώσει στους ώμους του ένα τόσο φιλόδοξο και εμβληματικό επενδυτικό σχέδιο!

Στην αγορά λένε πια φωναχτά και όχι ψιθυριστά όπως πριν ότι ο Οδ. Αθανασίου, ένας πρώην CFO της Barila και του συχωρεμένου Θωμά Λαναρά δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε την εμπειρία, ούτε την ικανότητα και το ειδικό βάρος να τρέξει ένα τέτοιο εμβληματικό project!

Στην πιάτσα πιστεύουν ότι το έργο του Ελληνικού δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ υπό την παρούσα συγκυρία και τα δεδομένα των καιρών! Και ότι αν κάτι ολοκληρωθεί, αυτό θα είναι η πρόσοψη!

Η μπροστινή εικόνα του Πύργου, της Μαρίνας και των προβεβλημένων αυτόνομων κατοικιών! Τίποτα άλλο!

Στο μεταξύ τα παζάρια με τους εργολάβους δίνουν και παίρνουν, καθώς ούτε τα αθλητικά έργα δεν προχωράνε και ο προϋπολογισμός πέφτει στο μισό!

Υπογράφτηκαν τα συμβόλαια με τους αγοραστές των διαμερισμάτων του Πύργου και έπεσαν οι προκαταβολές της τάξης του 20% cash!

Στο μεταξύ, ωστόσο, στην Lamda ο Αθανασίου και η παρέα του πήραν μια ανάσα ρευστότητας καθώς την Δευτέρα ξεκίνησαν οι υπογραφές συμβολαίων με τους αγοραστές των διαμερισμάτων στον Πύργο του Ελληνικού αλλά και των προβεβλημένων μονοκατοικιών!

Στην πράξη σημαίνει ότι ξεκίνησαν οι καταθέσεις των προκαταβολών της τάξης του 20% του συνολικού τιμήματος! Και οι πρώτες εκτιμήσεις φέρουν το συνολικό πόσο που μπήκε ή θα μπει εντός των ημερών στα ταμεία της Lamda να ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ! Βαθιά ανάσα!

Την επόμενη εβδομάδα η…εκλαΐκευση της στρατηγικής του ΤΧΣ

*** Νεότερες και έγκυρες πληροφορίες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρουν ότι η διοίκησή του υιοθετεί πλέον νέες, πιο απλές πολιτικές, προκειμένου να επικοινωνήσει τα επόμενα σχέδιά της – να τα εκλαϊκεύσει, όπως έλεγαν παλαιότερα τα αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα – σχετικά με την αποεπένδυση του από τα ποσοστά που κατέχει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, το ΤΧΣ θα δημοσιοποιήσει τη στρατηγική του, σε απλή και κατανοητή μορφή, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αδιευκρίνιστες πτυχές.

*** Η δημοσιοποίηση είναι επιβεβλημένη και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για λόγους που αντιλαμβάνεστε, αφού πρόκειται για ποσοστά εισηγμένων τραπεζών, αλλά θα αποτελέσει ταυτόχρονα και το πρώτο ουσιαστικό βήμα εκκίνησης της όλης μακράς διαδικασίας που θα ακολουθήσει. Μην περιμένετε βέβαια ακριβή χρονοδιαγράμματα, απλώς θα ορίζονται οι κανόνες που θα διέπουν εφεξής τις όποιες κινήσεις και αποφάσεις του ΤΧΣ, με κυριότερο αυτόν που σας λέγαμε εδώ και πολλούς μήνες, όταν άλλοι είχαν πουλήσει ήδη τα ποσοστά των Εθνικής και Πειραιώς. Δηλαδή, το ότι για κάθε πώληση ποσοστού τράπεζας, θα ακολουθείτε απαρέγκλιτα η διαδικασία της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ και καμία άλλη, τέλος τα υποβολιμιαία σενάρια. Θα διευκρινίζεται δε ότι θα υπάρχουν σύμβουλοι για κάθε τράπεζα και για κάθε εγχείρημα πώλησης ποσοστού μετοχών της.

Οι επεξηγήσεις της Attica Bank και οι δεσμεύσεις που έγιναν… “παραδοχές”

*** Η Attica Bank, στη χθεσινή διευκρινιστική της ανακοίνωση, σχετικά με τις αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης την 30η Δεκεμβρίου, αναφέρει ότι “ανέθεσε ήδη σε εξωτερικούς συμβούλους τη μελέτη και υποβολή Σχεδίου Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων”. Για το κόστος βέβαια δεν αναφέρεται κάτι, άλλωστε πάντα ήταν γαλαντόμα σε τέτοιες αναθέσεις. Και στη συνέχεια ενημερώνει ότι “στην Τράπεζα κοινοποιήθηκε η από Σεπτεμβρίου 2022 επιστολή των Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions A.Ε. (από κοινού με την Rinoa Ltd, ως επενδυτικό όχημα το οποίο συμβουλεύει η Ellington Sollutions Α.Ε., οι «Βασικοί Μέτοχοι») για την κατ’ αρχήν συμφωνία αναφορικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, στις βασικές αρχές της οποίας περιλαμβάνεται η λογιστικοποίηση ζημιών ποσού 300 εκατ. ευρώ συνολικά για τις τιτλοποιήσεις της Τράπεζας. Η παραδοχή αυτή λαμβάνεται υπόψη και στο επικαιροποιημένο Business Plan 2022 – 2025”. Από…παραδοχές, καλά πάμε, αλλά στα αποτελέσματα εννεαμήνου “ξεχάστηκαν” οι δεσμεύσεις ότι ένα τουλάχιστον μέρος τους θα περνούσε στη λογιστική κατάσταση…

*** Επιπλέον, ενημερώνει ότι, “με αφορμή μεμονωμένα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής της εταιρείας Rinoa LTD στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας που έλαβε χώρα το 2021, ότι η Τράπεζα δεν προέβη σε καμία χρηματοδότηση προς οιοδήποτε πρόσωπο, το προϊόν της οποίας να προοριζόταν και να χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη κεφαλαίων της προαναφερθείσας αύξησης”. Μάλιστα, απαραίτητη η διευκρίνηση, για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες και…παρεξηγήσεις.

Οξεία αντίδραση της Ιταλίας κατά της αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ/Τρομάζει μία νέα κρίση χρέους

*** Για την επιλογή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου κατά την εκτίμησή της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, πολλά έχουν ειπωθεί, υπέρ ή κατά, ανάλογα με την οπτική του καθενός ή και τα συμφέροντά του. Πάντως, υπάρχει μία γενική παραδοχή, ότι ο πληθωρισμός δεν έχει αιτία το κόστος, αλλά τη ζήτηση, την οποία δεν φαίνονται να ασπάζονται στην ΕΚΤ, ιδίως ο σκληρός πυρήνας των μελών της. Επισήμως μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε αντίδραση από κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αριθμεί πλέον 20 μέλη, με την προσθήκη της Κροατίας.

***Ήρθε όμως μόλις χθες η αντίδραση της Ιταλίας, και μάλιστα από την Ένωση Ιταλών Τραπεζιτών, που ζητά να μην γίνουν άλλες αυξήσεις στα επιτόκια, να σταματήσουν τώρα, γιατί θα έχει μεγάλο πρόβλημα η χώρα και θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Πολύ περισσότερο που η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να σταματήσει την αγορά χρέους των κρατών-μελών, θέτοντας σε δοκιμασία τα δημόσια οικονομικά τους, ειδικά των χωρών του Νότου. Και στην προκειμένη περίπτωση, είναι πραγματικά μεγάλο ευτύχημα και επίτευγμα μαζί το ότι η Ελλάδα έχει ρυθμισμένο το χρέος για πολλά ακόμα χρόνια. Το μεγάλο αγκάθι είναι η Ιταλία, γιατί αν ξεκινήσει από τη γειτονική χώρα μία νέα κρίση χρέους, είναι σαφές ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα δοκιμαστεί σε πρωτοφανή βαθμό και είναι ζητούμενο αν και πόσο θα αντέξει και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα…

Ενδιαφέρουν:

*** Μέσα στις πολλές και ποικίλες αντιδράσεις για τη φορολόγηση ή μη των “ουρανοκατέβατων” κερδών των εταιρειών παραγωγής-παροχής ενέργειας και των πετρελαϊκών εταιρειών και φυσικά για το ύψος της φορολόγησής τους, ακούστηκε και το ακόλουθο: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΑΣΥΛΛΗΠΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ, τουλάχιστον όσων έχουν ελληνική σημαία στα πλοία τους, που μεταφέρουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, LNG, και πετρελαίου στην Ευρώπη; Σύνθετο θέμα και δύσκολο στην εφαρμογή του, αλλά το μεταφέρω, αφού ρίχτηκε και αυτό στο τραπέζι. Απλώς για ενημέρωση, τα μεγαλύτερα φορτία LNG μεταφέρουν, κυρίως προς τη Γερμανία, τα πλοία των εφοπλιστών Τσάκου, Προκοπίου και Αγγελικούση.

*** Το συνολικό ποσό του 1,141 εκατ. ευρώ θα βγάλει από τα ταμεία της η εταιρεία Φίλιππος Νάκας, που προέρχεται από τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή (634.000) και την επιστροφή 507.000 ευρώ (0,08/μετοχή), μετά από ισόποση κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού της εταιρείας και αυξομείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της. Καθόλου άσχημα για τους μετόχους της και ειδικά τους βασικούς της ομώνυμης οικογένειας.

*** Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών. Ο Μυτιληναίος βρίσκεται ελάχιστα πριν από το 5% (4,9613%), η Μότορ Όιλ στο 1,78%, συνεχίζουν τις αγορές από τους μεγάλους Τιτάνας και φυσικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία μεταφέρεται το ενδιαφέρον από την ΤΕΝΕΡΓΑ.

*** Επιμένουν οι πληροφορίες για τον Άκτωρα. Άλλες λέξεις από…Άλφα;

ΚΟΥΙΖ 1

Ποιος ήταν ο τραπεζίτης που άρχισε τα περίφημα “μπινελίκια” στην τελευταία επεισοδιακή συνάντηση του Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, αναγκάζοντας τον υπουργό να του απαντήσει…σθεναρά ότι “εγώ είμαι εκλεγμένος από το λαό, εσύ είσαι απλά διορισμένος”; Ο πληροφοριοδότης μου επιμένει ότι ακούστηκαν “σκληρά γαλλικά” από τον εν λόγω τραπεζίτη, ο οποίος χαίρει άριστης σχέσης με το Μέγαρο Μαξίμου.

ΚΟΥΙΖ 2

Είναι ένα νέο κτίριο, τριώροφο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του σκελετού αυτή την περίοδο, το οποίο χτίστηκε στη θέση ενός παλιού αρχοντικού και μάλιστα πέτρινου, όπως με πληροφορούν. Το πρώτο νέο είναι ότι ανήκει πλέον στον μπασκετικό μας αστέρα, τον Γιάννη Αντετοκούμπο και την οικογένειά του. Το δεύτερο είναι αυτό που παρατηρούν οι γείτονες και όλοι οι διερχόμενοι, το γεγονός δηλαδή ότι είναι αναμμένα όλα τα φώτα του κτιρίου όλη τη νύχτα, σε όλους τους ορόφους και ας μην έχει μπει ακόμα ούτε ένα τούβλο! Και αναρωτιούνται γιατί μένουν αναμμένα, ειδικά σε μία τέτοια περίοδο που το ενεργειακό κόστος βρίσκεται στη στρατόσφαιρα. Προφανώς ο ίδιος, ή η Protergia, την οποία μάλιστα διαφημίζει, θα έχουν άγνοια του φαινομένου…

ΚΟΥΙΖ 3

Θα σας εκπλήξω τώρα και συγχρόνως θα σας προβληματίσω. Πότε έρχεται στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και τι σχέση έχει η έλευσή του με τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και με τα “ενεργειακά θαλάσσια μοιράσματα”. Απαντήσεις στην ώρα τους…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Το…χειμερινό καλοκαίρι, συνεχίζεται και βλέπω συνωστισμό στις βουτιές τα Θεοφάνια. Την καλημέρα μου!