Την κάλυψη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς ξεκινά εκ νέου η UBS, με αξιολόγηση αγοράς (buy) και τιμή στόχο τα 5,50 ευρώ.

«Ξεκινάμε την κάλυψη της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας βάσει καταθέσεων με αξιολόγηση Buy και €5,50 τιμή-στόχο (βάσει ενός μοντέλου ανάπτυξης Gordon με προσαρμογή κεφαλαίου σε δύο στάδια). Έχοντας επεκταθεί μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, έχει το υψηλότερο μερίδιο τόσο των επιχειρηματικών εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και καταθέσεων με συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης (υψηλό μερίδιο καταθέσεων όψεως), ισχυρό franchise που παράγει αμοιβές και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην κατηγορία της. Βλέπουμε άνοδο στα κέρδη του consensus, με τη διοίκηση να έχει ήδη δημοσιεύσει αναβαθμισμένη καθοδήγηση για τη φετινή χρονιά πριν από τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Είναι μία από τις φθηνότερες τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές και στην Ευρώπη σε σχέση με την αποτίμηση της σε όρους ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έναντι του δείκτη αποδοτικότητας RοTE. Βλέπουμε σημαντικές δυνατότητες re-rating», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

Η αποτίμησή της μετοχής της είναι μειωμένη, τόσο σε απόλυτους όρους, P/TNAV σε 0,6 φορές και δείκτη P/E 4,3 φορές για φέτος, αλλά και σε σχέση τόσο με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη την υποκείμενη κερδοφορία της και τη δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου. Η κεφαλαιακή της θέση είναι σχετικά αδύναμη σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες (CET1 13,6%), γεγονός που παρέχει λιγότερη ευελιξία για διανομές στους μετόχους αλλά παρόλα αυτά, υπάρχει ισχυρή αύξηση κεφαλαίου, καθώς το σωρευτικό διαθέσιμο κεφάλαιο για διανομή μέχρι το 2026 θα μπορούσε να ανέλθει στο 45% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της τράπεζας, τ ο οποίο είναι σημαντικό.

Σύμφωνα με την UBS, η Τράπεζα Πειραιώς καθάρισε σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (3,5%) και αποκατέστησε την κερδοφορία της, γεγονός που τη θέτει σε ισχυρή θέση για να συμμετάσχει στην ελληνική μακροοικονομική ανάκαμψη ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με βάση το ενεργητικό και τις καταθέσεις. Η υποκείμενη κερδοφορία είναι σταθερή, όπως φαίνεται από τον δείκτη RoA 1,30%, RoTE στο 16,6% και RoCET1 στο 25,3% (αξιοσημείωτα υψηλό) για πέρυσι. Ο οίκος διακρίνει επίσης κάποια εξομάλυνση, καθώς τα επιτόκια μειώνονται και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας συμπιέζεται, αλλά η ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες και τέλη συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμη