Ο όρος «τιμωροί των ομολόγων» (bond vigilantes), καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1980, για να περιγράψει τους επενδυτές που πουλάνε τις θέσεις τους στα κρατικά ομόλογα των χωρών, όταν πιστεύουν ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους είναι υπερβολικά σπάταλες. Με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται από το 3,3% στις αρχές του Μαΐου έως το 4,8% στια αρχές του Οκτωβρίου, η UBS αναρωτιέται εάν οι τιμωροί των ομολόγων έχουν επιστρέψει.
Ο Mark Haefele, Chief Investment Officer Global Wealth Management της UBS, αναγνωρίζει ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο εντεινόμενων ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ. Όμως, εκτιμά ότι οι προοπτικές των κρατικών ομολόγων θα εξαρτηθούν περισσότερο από την τροχιά της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, παρά από τους φόβους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Μάλιστα, η UBS προβλέπει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα μειωθούν, καθώς η αμερικανική ανάπτυξη θα επιβραδύνει και η Federal Reserve θα τελειώσει τις αυξήσεις επιτοκίων και θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της, το 2024.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος σημειώνει ότι τα ομόλογα αποτελούν έναν καλό τρόπο αντιστάθμισης κινδύνου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Στο χειρότερο σενάριο της UBS, σε αυτό μιας αμερικανικής ύφεσης, το 10ετές των ΗΠΑ θα δώσει συνολική απόδοση 19% έως τον Ιούνιο του 2024.
Στο κεντρικό σενάριο, με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν μια ήπια προσγείωση, η απόδοση του 10ετούς αναμένεται να πέσει στο 3,5%, με τα ομόλογα να δίνουν στους επενδυτές συνολικό κέρδος 13%.
Η UBS περιμένει άνοδο και στα χρηματιστήρια, με το βασικό σενάριό της να θέλει τον S&P 500 να φτάνει στις 4.500 μονάδες έως τον Ιούνιο του 2024 (από τα σημερινά επίπεδα των 4.330 μονάδων). Ο οίκος θεωρεί, μάλιστα, ότι άλλα χρηματιστήρια προσφέρουν καλύτερη αξία.
«Συνολικά, διατηρούμε την άποψη ότι οι συνθήκες είναι ακόμα καλές για να αρχίσουν οι επενδυτές να αξιοποιούν περισσότερο τα χρήματά τους σε ισορροπημένα χαρτοφυλάκια, με ελκυστικές προοπτικές αποδόσεων σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες και οφέλη από τη διαφοροποίηση, μέσω ενός συνδυασμού μετοχών, ομολόγων και εναλλακτικών assets», σημειώνει ο Haefele.
Όσο για τους τιμωρούς των ομολόγων, δεν είναι παράξενο που επέστρεψαν στο προσκήνιο, εν μέσω αρνητικών εκπλήξεων γύρω από τον δανεισμό των ΗΠΑ, υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ της χώρας από τη Fitch και κινδύνου ενός shutdown.
Όμως ακόμα και οι vigilantes δεν πιστεύουν ότι μια χώρα που έχει δικό της νόμισμα και κεντρική τράπεζα θα χρεοκοπήσει. Τα CDS δίνουν πιθανότητα μόλις 0,04% για ένα αμερικανικό default τα επόμενα πέντε χρόνια, καταλήγει ο αναλυτής.