Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα γ’ 3μηνου του 2024 της Alpha Bank αναπροσαρμόζει η UBS, αν και δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις, με την τράπεζα να είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του έτους.

Σύμφωνα με τη UBS, η Alpha Bank παρείχε μια ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να προμηνύονται μεγάλες εκπλήξεις, με τις τάσεις να συμβαδίζουν σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες και την καθοδήγηση του 2024.

Ωστόσο, γίνεται αναφορά στις υποτονικές εκταμιεύσεις εταιρικής πίστης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνήθως χαμηλότερες εποχικά, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τον στόχο των επιτοκιακών εσόδων (NII) των ~400 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο που απαιτούνται για την επίτευξη της καθοδήγησης (εκτίμηση UBS 403 εκατ. το γ’ τρίμηνο, 401 εκατ. το δ’ τρίμηνο και 1,632 δισ. το 2024, -1,3% ετησίως).

Η δημιουργία εσόδων από προμήθειες παραμένει σταθερή (>400 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο) και το κόστος πίστωσης ευνοϊκό (~70 μ.β. το τρίτο τρίμηνο), ήτοι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της καθοδήγησης.

Με βάση τα παραπάνω, η UBS εκτιμά ελαφρώς χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2025 (-3,7%) και το 2026 (-3,6%), με την υψηλότερη έκδοση χρέους στην πρώτη και τη δεύτερη βαθμίδα (Tier I και ΙΙ) να επηρεάζει και να μειώνει τις προβλέψεις της για συναλλαγές και άλλα έσοδα. 

Alpha Bank: Η ευαισθησία στα επιτόκια

Σύμφωνα με την UBS, η Alpha Bank δεν είναι ευαίσθητη στα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά είναι σημαντικό για να δούμε την αύξηση των NII από το 2025.

Η ομάδα της UBS προσάρμοσε την πρόβλεψή της για τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 2% έως τον Σεπτέμβριο του 2025 από 2,25% έως το τέλος του 2025. Η ευαισθησία της Alpha Bank σε χαμηλότερα επιτόκια είναι σχετικά χαμηλή, ήτοι ~7 μ.β. για 1% χαμηλότερο επιτόκιο της ΕΚΤ (-12 εκατ. ευρώ σε NII για κάθε 25 μ.β. χαμηλότερα επιτόκια) με τις νέες προβλέψεις να μην επηρεάζουν πολύ τις εκτιμήσεις.

Μένει να δούμε αν η Alpha Bank θα μπορούσε να επιτύχει την αρχική της καθοδήγηση για 5% υψηλότερα NII έως το 2026.

Αποτίμηση

Τέλος, η UBS θεωρεί ότι η αποτίμηση της Alpha Bank είναι υπό πίεση. Διαπραγματεύεται με P/TNAV στο 0,5x και PE στο 4,7x.

Παρά τη σχετικά χαμηλή κερδοφορία, η UBS πιστεύει ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να αναπροσαρμοστούν σημαντικά, υποστηριζόμενες από τις σημαντικές δυνατότητες διανομών. Η τιμή στόχος είναι στα 2,32 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: