Δικαιολογημένες χαρακτηρίζει η UBS τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα καθυστέρησης της οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας εκτιμούν ότι γενικότερα η παγκόσμια ανάπτυξη δεν κινδυνεύει και θα διαμορφωθεί στο 8% φέτος.

Ο οίκος στέκεται σε ορισμένα αρνητικά στοιχεία οικονομικών δεικτών που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, όπως ο μη μεταποιητικός PMI στην Κίνα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, ο οποίος μετά βίας βρέθηκε σε ανάπτυξη τον Αύγουστο, αλλά και ο δείκτης οικονομικών εκπλήξεων της Citi, που πέρασε σε αρνητικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

H UBS προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή καθώς θα ανοίγουν οι οικονομίες και σημειώνει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι κορυφώνεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Τις τελευταίες 5 εβδομάδες, η παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων έχει επιβραδύνει από το 9,4% στο 7%, στο 3,5%, στο 1,1% και την περασμένη εβδομάδα μόλις στο 0,01%, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου John Hopkins. Επίσης, επιταχύνονται παγκοσμίως οι εμβολιασμοί, με πάνω από 39 εκατομμύρια δόσεις ημερησίως στις 29 Αυγούστου, έναντι 35 εκατομμυρίων δόσεων στις 23 Αυγούστου.

UBS: Οι προβλέψεις 

Η UBS κάνει λόγο για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 8% φέτος, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα, αλλά και ανάπτυξη 6,5% στις ΗΠΑ το 2021 και 6% το 2022. Υπογραμμίζει, επίσης, τις υποστηρικτικές πολιτικές από την Fed αλλά και από τις κινεζικές αρχές, με τον Jerome Powell να δηλώνει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2% σε βιώσιμη βάση.

Παράλληλα, η UBS εκτιμά ότι τα θεμελιώδη των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρά. Στις ΗΠΑ, τα κέρδη των εταιρειών που συνθέτουν τον S&P 500 ξεπερνούν τις προσδοκίες και σήμερα βρίσκονται σχεδόν 30% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η ελβετική τράπεζα προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 45% το 2021 και επιπλέον 10% το 2022, ενώ καλή θα είναι η εικόνα και εκτός ΗΠΑ.

Για όλους αυτούς τους λόγους η UBS διατηρεί θετική στάση απέναντι σε μετοχές που ωφελούνται από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το άνοιγμα της οικονομίας. Ο οίκος προτιμά τις ιαπωνικές μετοχές, τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου και τις ενεργειακές καθώς και αυτές με έκθεση στο άνοιγμα των οικονομικών των ΗΠΑ και της Ασίας.