Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, μετά τις συμφωνίες με την Ινδονησία και το Βιετνάμ νωρίτερα αυτό το μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προχωρούν επίσης προς μια συμφωνία που θα ορίζει δασμό 15% για τις περισσότερες εισαγωγές από την ΕΕ.

Η συμφωνία με την Ιαπωνία φαίνεται να είναι καλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς. Αντί του 25% που είχε απειληθεί προηγουμένως, ο δασμός στις εισαγωγές από την Ιαπωνία θα καθοριστεί στο 15%, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των εξαγωγών της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με τη χώρα. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την επένδυση 550 δισ. δολαρίων από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ, καθώς και την πραγματοποίηση πρόσθετων αγορών γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενδέχεται να είναι έτοιμα να αποδεχθούν δασμούς 15%, ενώ αξιωματούχοι πιέζουν να καλύψουν τομείς όπως τα αυτοκίνητα. Μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραχωρήσεις για τομείς όπως τα αεροσκάφη και η ξυλεία, καθώς και ορισμένα φάρμακα και γεωργικά προϊόντα. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ρευστές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε πιθανά αντίμετρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Ο Τραμπ είχε απειλήσει την ΕΕ με δασμούς 30% από την 1η Αυγούστου.

Ξεχωριστά, η συμφωνία με τις Φιλιππίνες έθεσε συντελεστή 19%, το ίδιο επίπεδο με αυτό που συμφώνησε η Ινδονησία και λίγο κάτω από το βασικό επίπεδο του 20% του Βιετνάμ. Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Χε Λιφένγκ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ στη Στοκχόλμη την επόμενη εβδομάδα για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ «έχουν πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα».

Οι τελευταίες εξελίξεις συνάδουν με την άποψή των αναλυτών της UBS ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Θεωρούν ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επενδυτές καθώς κινούνται στις αγορές από εδώ και πέρα.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να επιδιώκει τη σύναψη συμφωνιών με τους εμπορικούς εταίρους της, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η ανάκαμψη των μετοχών μετά το χαμηλό που σημειώθηκε μετά την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» ενδέχεται να ενθάρρυνε τον Τραμπ να εντείνει τις πιεστικές τακτικές του προκειμένου να αυξήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη στις διμερείς διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα με την Ιαπωνία υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση που η μη επίτευξη συμφωνίας οδηγήσει σε αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Reuters, τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν σήμερα την επιβολή αντισταθμιστικών δασμών ύψους 93 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα. Οι αναλυτές της UBS διατηρούν την άποψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε θα θελήσει να επιβάλει δασμούς τόσο υψηλούς που θα στραγγίξουν το εμπόριο, θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό ή θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Η νομιμότητα των «αμοιβαίων» δασμών παραμένει αμφισβητήσιμη, ενώ δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί λεπτομέρειες σχετικά με τους τομεακούς δασμούς. Οι εμπορικές συμφωνίες που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής ο Τραμπ είναι περισσότερο μια προκαταρκτική συμφωνία παρά μια συνολική, δεσμευτική συμφωνία, η οποία συνήθως απαιτεί ένα έως τρία χρόνια για να επιτευχθεί.

Η άποψή των αναλυτών της UBS είναι ότι οι «αμοιβαίοι» δασμοί που βασίζονται στον Νόμο για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης (IEEPA) είναι πιθανό να κηρυχθούν παράνομοι από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, το δασμολογικό τείχος μπορεί να «ξαναχτιστεί» με άλλους τρόπους, όπως με τομεακούς δασμούς για λόγους εθνικής ασφάλειας βάσει του άρθρου 232 του Νόμου για την Επέκταση του Εμπορίου του 1962. Αν και οι τομεακοί δασμοί θα μπορούσαν να είναι πιο διαρκείς, η εφαρμογή τους απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Η μείωση των δασμών στα ιαπωνικά αυτοκίνητα και η παροχή περιόδου χάριτος για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων θα μπορούσαν επίσης να υποδηλώνουν ότι οι φόροι αυτοί δε θα είναι τόσο αυστηροί όσο είχε απειλήσει προηγουμένως ο Τραμπ. Το πιο πιθανό σενάριο, κατά την άποψη των αναλυτών του ελβετικού κολοσσού, παραμένει ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ θα κλείσει το έτος σε περίπου 15%. Αν και αυτό αντιπροσωπεύει εξαπλάσια αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα των δασμών το 2024, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που είχε απειληθεί αμέσως μετά την «Ημέρα της Απελευθέρωσης».

Οι δασμοί αυτοί θα έχουν πιθανώς αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, καθώς οι συνολικοί ισολογισμοί των νοικοκυριών παραμένουν ισχυροί. Ωστόσο, η αύξηση της μεταβλητότητας των αγορών παραμένει πιθανή. Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επίδραση στα οικονομικά στοιχεία θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει το επενδυτικό κλίμα, όπου μέχρι στιγμής επικρατεί αισιοδοξία. Επομένως, οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω κέρδη για τις μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, αλλά πιστεύουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους διαχείρισης της πιθανής μεταβλητότητας στο εγγύς μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των δομημένων επενδύσεων.

Οι επενδυτές μπορούν επίσης να αυξήσουν τη μακροπρόθεσμη έκθεσή τους στις ευκαιρίες μετασχηματιστικής καινοτομίας στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας και των πόρων, καθώς και της μακροζωίας.

Διαβάστε ακόμη: