Άνοδο 28% σημειώνουν οι τιμές του χρυσού από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας έναντι του S&P 500, με τη UBS να προβλέπει ότι το ράλι θα συνεχιστεί και το 2025, φέρνοντας το πολύτιμο μέταλλο στα 2.900 δολάρια ανά ουγκιά. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος συστήνει την τοποθέτηση του 5% ενός τυπικού χαρτοφυλακίου στον χρυσό, για επενδυτική διαφοροποίηση.

Η UBS προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρυσό, καθώς συνεχίζεται η διαφοροποίηση των αποθεματικών τους. Τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι οι καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα του έτους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, ο επίσημος τομέας θα αγοράσει 982 μετρικούς τόνους χρυσού φέτος, με το ισχυρό αγοραστικό momentum να συνεχίζεται, εν μέσω των προσπαθειών αποδολαριοποίησης. Οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αγοράσουν άλλους 900 μετρικούς τόνους χρυσού το 2025.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για χρυσό στο πλαίσιο της αντιστάθμισης κινδύνου των επενδυτικών χαρτοφυλακίων αναμένεται να αυξηθεί. Άλλωστε, η αβεβαιότητα γύρω από το ποιες πολιτικές θα εφαρμόσει ο Donald Trump στο δημοσιονομικό, εμπορικό και γεωπολιτικό μέτωπο παραμένει, ειδικά καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος ακολουθεί μια συναλλακτική προσέγγιση στα θέματα αυτά.

Με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να συνεχίζεται και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να παραμένει πολύπλοκη, η ζήτηση για hedging θα αυξηθεί περαιτέρω, εκτιμά η UBS, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εισροές στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια του χρυσού.

Εξάλλου, οι μειώσεις επιτοκίων ενισχύουν την ελκυστικότητα των επενδύσεων στον χρυσό. Η UBS προβλέπει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα και θα συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση το 2025.  Το  ασθενέστερο δολάριο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και των ανησυχιών σε σχέση με την τροχιά του αμερικανικού χρέους, αναμένεται επίσης να στηρίξει τις τιμές του χρυσού.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι τιμές του χρυσού εκφράζονται σε δολάρια, η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος καθιστά το πολύτιμο μέταλλο φθηνότερο για τους μη δολαριακούς αγοραστές, ενισχύοντας τη ζήτηση.

Πάντως, πέραν του χρυσού, η UBS βλέπει επίσης μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στον χαλκό και άλλα μέταλλα της ενεργειακής μετάβασης, καθώς η ζήτηση αυξάνεται μαζί με τις επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, την αποθήκευση και την ηλεκτροκίνηση.