Μετά από ένα θετικό ξεκίνημα του έτους, οι ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης αναζωπυρώθηκαν μετά από μια σειρά αδύναμων στοιχείων, που επιδεινώνονται από τους αυξανόμενους κινδύνους εμπορικής πολιτικής, τη στασιμότητα στη Γερμανία και τις δημοσιονομικές ευπάθειες.

Ωστόσο, παρά αυτές τις προκλήσεις, η UBS εξακολουθεί να αναμένει θετική δυναμική ανάπτυξης το επόμενο έτος, εν μέσω μιας σειράς θετικών στοιχείων, όπως η ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών και η μείωση των τιμών της ενέργειας. Γι’ αυτό και η ελβετική τράπεζα βλέπει περιθώρια η Ευρώπη να εκπλήξει ανοδικά τους επενδυτές.

Θολώνουν οι προοπτικές

Όπως διαπιστώνει η UBS οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης δίνουν μια αίσθηση απαισιοδοξίας. Μετά από μια πολλά υποσχόμενη έναρξη του έτους, όταν και η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο και κατά 0,2% το δεύτερο, μια σειρά αδύναμων στοιχείων αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η δυναμική διολισθαίνει.

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολυάριθμες διαρθρωτικές αδυναμίες που περιορίζουν το οικονομικό της δυναμικό σε σχέση με άλλες χώρες, ιδίως με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε μια θετική πορεία, με την ανάπτυξη να είναι πιθανό να φτάσει γύρω στο 1% το 2025, κατά την εκτίμηση της UBS.

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές δείχνουν πιο ισχυροί, εν μέσω αυξανόμενων μισθών, χαμηλότερων τιμών ενέργειας και πτώσης των επιτοκίων. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη UBS, οι ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική σύσφιξη, το εμπόριο και την αγορά κατοικίας είναι πιθανώς υπερβολικές.

Ως εκ τούτου, ενώ το βασικό σενάριο της UBS είναι για μια μέτρια βελτίωση της ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου, η οικονομία θα μπορούσε να έχει καλύτερες επιδόσεις λόγω των χαμηλών προσδοκιών. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα οδηγούσε, κατά την UBS, σε ένα ισχυρότερο ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και θα ενίσχυε τις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη.

Το τέλος της ενεργειακής κρίσης;

Αντιπροσωπεύοντας μόνο το 15% της οικονομίας της Ευρωζώνης, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα δεν είναι συνήθως ο κύριος μοχλός ανάπτυξης. Ωστόσο, η βιομηχανία έχει εξέχουσα θέση στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία και, ως εκ τούτου, είναι πιθανό να επηρεάσει το συναίσθημα μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ευρύτερα.

Το ενεργειακό σοκ άφησε το βάρος του στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, πλήττοντας ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες. Ωστόσο, κατά τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και μάλιστα βελτιώθηκε. Ενώ οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι πάνω από τα προ κρίσης επίπεδά τους, υποχωρούν και το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων έντασης ενέργειας αλλάζει.

Αν και η δυναμική της ανάκαμψης ήταν πιο αδύναμη τελευταία, ενδέχεται να δούμε περαιτέρω βελτίωση καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να πέφτουν, εκτιμά σε αυτό το πλαίσιο η UBS.  Με την πάροδο του χρόνου, το περιβάλλον πολιτικής θα μπορούσε επίσης να γίνει πιο υποστηρικτικό με τη μορφή χαμηλότερων ενεργειακών φόρων ή άμεσων επιδοτήσεων, δεδομένης της ανανεωμένης εστίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας. 

Ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών κανόνων πιθανό να είναι οριακός

Η δημοσιονομική πολιτική το 2025 πιθανότατα θα είναι λιγότερο υποστηρικτική από φέτος, καθώς όλες οι κυβερνήσεις πρόκειται να μειώσουν τις δαπάνες στήριξης. Ακόμη και στη Γερμανία, αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη χώρα στην ισχυρότερη θέση για να απελευθερώσει ένα ισχυρό κίνητρο για να στηρίξει την προβληματική οικονομία της, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι στην ημερήσια διάταξη για το επόμενο έτος.

Ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία το επόμενο έτος, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις:

Πρώτον, οι δημοσιονομικοί δείκτες, εκτός Γαλλίας, δεν φαίνονται υπερβολικά μεγάλοι.

Επιπλέον, μετά από καθυστερήσεις στην εκταμίευση κεφαλαίων της ΕΕ (NGEU), ιδιαίτερα στην Ιταλία (τον μεγαλύτερο αποδέκτη), οι δαπάνες θα αυξηθούν το 2025 και το 2026, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις μειώσεις αλλού.

Τρίτον, παρά τις ανησυχίες σε εθνικό επίπεδο, η ευρύτερη κατεύθυνση της ΕΕ πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε αυξημένες επενδύσεις σε τομείς όπως η άμυνα και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. 

Συμπερασματικά, ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πιθανό να επηρεάσει την οικονομία το επόμενο έτος, μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν. Επιπλέον, η πτώση των επιτοκίων και η συνακόλουθη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους θα μειώσουν περαιτέρω την πίεση στα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας την πιθανότητα ενός ακόμη πιο αυστηρού δημοσιονομικού περιβάλλοντος.

Εμπόριο και δασμοί

Οι φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο, μια περιοχή όπου η ζώνη του ευρώ απολαμβάνει πλεόνασμα με τον κόσμο και η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής, ενισχύονται. Δικαιολογημένα, κατά την UBS, οι ανησυχίες επικεντρώθηκαν στην προοπτική του εμπορίου αγαθών, καθώς εκεί είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός και η απειλή των δασμών είναι πιο επιδραστική.

Ωστόσο, ενώ το εμπόριο αγαθών είναι ζωτικής σημασίας, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη σημασία του εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την UBS. Στην πραγματικότητα, αυτή η περιοχή γνώρισε την ισχυρότερη ανάπτυξη μετά την πανδημία.

Ο ανταγωνισμός στο εμπόριο αγαθών αποτελεί απειλή για την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η δραστηριότητα να μετατοπίζεται σε φθηνότερες τοποθεσίες. Η ενεργειακή κρίση προκάλεσε μια άλλη αλλαγή καθώς τα ευρωπαϊκά αγαθά έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικά ως προς την τιμή, αλλά αυτό έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε βιομηχανίες χαμηλής «προστιθέμενης αξίας».

Είναι πιθανό ότι ο ανταγωνισμός στα εμπορεύσιμα αγαθά θα δυσκολέψει την Ευρώπη να αυξήσει το μερίδιό της και να διατηρήσει την κυριαρχία της σε ορισμένους τομείς, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι μέρος μιας παγκόσμιας τάσης που θα οδηγήσει τις υπηρεσίες να αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.

Έτσι, ενώ οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τις εξαγωγές και την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης, είναι απίθανο να κάνουν το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα του μπλοκ να γίνει αρνητικό, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη των υπηρεσιών. Επιπλέον, η απειλή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και το εμπόριο από το εξωτερικό δεν είναι μια νέα απειλή, αλλά είναι μια απειλή που η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. 

Επενδυτικές συστάσεις

Συνοπτικά, ενώ η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να έχει χαμηλότερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ τα επόμενα τρίμηνα, οι υπάρχοντες και οι πιθανοί θετικοί άνεμοι στην οικονομία υποδηλώνουν ότι οι αρνητικές εκτιμήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι υπερβολικές.

Κατά την άποψη της UBS, αυτό παρουσιάζει μια σειρά επενδυτικών ευκαιριών. Στις αγορές συναλλάγματος ο πληθωρισμός και η ισορροπία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ υποστηρίζουν την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια, διαβρώνοντας έτσι τον κύριο υποστηρικτικό παράγοντα της τρέχουσας υπερτίμησης του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, μια ανάκαμψη στην Ευρώπη θα συμβάλει περαιτέρω στην άνοδο του ευρώ. Έτσι, αναμένει την ισοτιμία έως το 1,16 το 2025.

Στην αγορά μετοχών, εν τω μεταξύ, η UBS συνεχίζει να εκτιμά ότι οι εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης φαίνονται ελκυστικές. Ένας συνδυασμός χαμηλών αποτιμήσεων, κερδοφορίας και ευνοϊκότερου επιτοκιακού περιβάλλοντος θα πρέπει, κατά την άποψή της, να βοηθήσει αυτό το τμήμα να έχει καλύτερη απόδοση.

Διαβάστε ακόμη: