H UBS αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5% στις 12 Σεπτεμβρίου. «Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο κατά 25 μ.β. στο 3,5% στην προσεχή συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου, μια προσδοκία που έχει τιμολογηθεί πλήρως στις αγορές επιτοκίων (-24,7 μ.β.). Η απόφαση της ΕΚΤ για το επιτόκιο θα βασιστεί σε επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβολές του προσωπικού της ΕΚΤ», εξηγεί η τράπεζα.
Από την πλευρά της ανάπτυξης, τα στοιχεία ήταν μάλλον διαφορετικά μεταξύ των χωρών, των τομέων και των διαφορετικών τύπων κατανάλωσης των νοικοκυριών (αγαθά έναντι υπηρεσιών). Από την πλευρά των μισθών και του πληθωρισμού, τα στοιχεία δεν ήταν επίσης ξεκάθαρα. Τον Αύγουστο, ο πυρήνας και ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκαν όπως αναμενόταν (στο 2,2% και 2,8% ετησίως), αλλά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών απογοήτευσε (4,2% ετησίως, από 4%). Η αύξηση των μισθών, αν και εξακολουθεί να είναι αυξημένη, παρουσίασε κάποια δειλά σημάδια συγκράτησης.
«Πιστεύουμε ότι όλα μαζί τα στοιχεία θα είναι αρκετά καλά ώστε μια ευρεία πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να υποστηρίξει μια μείωση των επιτοκίων, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι μάλλον περιοριστικές. Η προσδοκία μας για μείωση σημαίνει επίσης ότι τα στοιχεία για τους εθνικούς λογαριασμούς του β’ τριμήνου που θα δημοσιευθούν στις 6 Σεπτεμβρίου και τα οποία παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές ανά εργαζόμενο, τα περιθώρια κέρδους και την παραγωγικότητα, δεν θα απογοητεύσουν ουσιαστικά», συνεχίζει ο ελβετικός οίκος.
«Αναμένουμε ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου (οι οποίες θα καταρτιστούν από το προσωπικό της ΕΚΤ και όχι από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες συνέταξαν τις προβλέψεις του Ιουνίου) θα παρουσιάσουν μια μικρή υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, ενώ οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες. Σε σύγκριση με τις προβολές του Ιουνίου, οι παραδοχές για την πορεία των επιτοκίων πολιτικής που υποδηλώνει η αγορά και οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.
Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη την κάπως χαμηλότερη παρακολούθηση του γενικού πληθωρισμού το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ του Ιουνίου, αναμένουμε ότι η νέα πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό θα μειωθεί κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,3% για το 2024, αλλά θα παραμείνει αμετάβλητη για το 2025 και το 2026, στο 2,2% και στο 1,9% αντίστοιχα. Ενώ ο μέσος όρος του πυρήνα του πληθωρισμού το β΄ τρίμηνο, στο 2,8%, σε ετήσια βάση, ήταν κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την πρόβλεψη της ΕΚΤ του Ιουνίου, θεωρούμε ότι η πρόβλεψη για τον πυρήνα του πληθωρισμού για φέτος, καθώς και οι προβλέψεις για το 2025 και το 2026, θα παραμείνουν αμετάβλητες στο 2,8%, 2,2% και 2,0%, αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τις προβλέψεις της για το 2024 και το 2025 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες η καθεμία, στο 0,8% και στο 1,3% αντίστοιχα. Αυτό συμβαίνει λόγω της ελαφρώς ασθενέστερης ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο σε σχέση με τις προσδοκίες της Τράπεζας (0,3% τριμηνιαίως, έναντι 0,4% τριμηνιαίως της ΕΚΤ) και των ενδείξεων επιβράδυνσης της δραστηριότητας το γ΄ τρίμηνο από τους τελευταίους δείκτες PMI. Θεωρούμε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026 είναι πιθανό να παραμείνει αμετάβλητη στο 1,6%», συνεχίζει η τράπεζα.
«Προβλέπουμε άλλη μια μείωση τον Δεκέμβριο και 100 μ.β. μείωσης το 2025. Σύμφωνα με το κεντρικό μας σενάριο, η μείωση στις 12 Σεπτεμβρίου θα ακολουθηθεί από άλλη μια μείωση τον Δεκέμβριο και τέσσερις ακόμη μειώσεις των 25 μ.β. η καθεμία το 2025 (Μάρτιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος, δηλαδή οι μήνες κατά τους οποίους θα παρουσιαστούν οι νέες μακροοικονομικές προβολές), με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,25% έως το τέλος του 2024 και στο 2,25% έως το τέλος του 2025. Βασική παραδοχή είναι ότι οι αγορές εργασίας της Ευρωζώνης θα παραμείνουν σχετικά στενές και ότι η αύξηση των μισθών θα μετριαστεί μόνο με σταδιακό ρυθμό», καταλήγει η UBS.
Διαβάστε ακόμη:
- Δήμητρα Αλεξανδράκη στο Instagram: Ο Θεός με έκανε υπέροχη αλλά ξέχασε να με κάνει πλούσια
- Τι καιρό θα κάνει τον Σεπτέμβριο – Ένα «καλό νέο για όλους»
- Μαρία Κορινθίου: Μας λένε ότι ο χωρισμός με τον Γιάννη είναι διαφημιστικό κόλπο
- Ποιοι θα ωφεληθούν από το «καλάθι» με τις παροχές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ