Η ελβετική τράπεζα UBS επισημαίνει ότι οι αμερικανικές μετοχές κέρδισαν έδαφος την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα νέα οικονομικά στοιχεία χαλάρωσαν περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2023, προσθέτοντας στις ενδείξεις ότι οι καταναλωτές παραμένουν ανθεκτικοί.

Εν τω μεταξύ, η πτώση των αιτήσεων για πρώτη φορά των επιδομάτων ανεργίας, η δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία μείωση, φάνηκε να μειώνει την ανησυχία ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα μπορούσε να «ψυχρανθεί» πάρα πολύ απότομα.

«Ο S&P 500 κέρδισε 3,9% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και έχει πλέον σημειώσει ράλι σχεδόν 6,8% κατά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, η ισχυρότερη πορεία από τον Οκτώβριο του 2022. Από το κλείσιμο της Παρασκευής, ο δείκτης βρισκόταν μόλις 2% κάτω από το ιστορικό του υψηλό που σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου. Τα κέρδη οδηγήθηκαν από τους κλάδους των καταναλωτικών προϊόντων και τους τομείς της τεχνολογίας. Ο δείκτης FANG+, ο οποίος παρακολουθεί τους 10 πιο εμπορεύσιμους τεχνολογικούς κολοσσούς ενισχύθηκε κατά 6% την εβδομάδα, ανεβάζοντας τα κέρδη του σε πάνω από 10% από τις 7 Αυγούστου. Οι αγορές συνέχισαν να περιορίζουν τις πιθανότητες μιας επιθετικής έναρξης σε μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, υπονοώντας μια πιθανότητα περίπου 30% μιας μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο», εξηγεί η UBS.

«Ο κίνδυνος μιας πιο απότομης επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, που τροφοδοτείται από την αδυναμία των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου, δεν έχει εξαφανιστεί. Οι επενδυτές θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουν μέχρι την ανακοίνωση στις 6 Σεπτεμβρίου για την απασχόληση του Αυγούστου για να αποσαφηνίσουν του κατά πόσον η εξασθένηση της αγοράς εργασίας που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο οφειλόταν κυρίως σε διαταραχές που σχετίζονταν με τον τυφώνα Beryl, ή αν αντανακλούσε μια υποκείμενη επιδείνωση. Συνολικά, όμως, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ήταν «χλιαρά». Θα πρέπει ακόμη να περιοριστούν οι ανησυχίες για μια διαφαινόμενη ύφεση, όπως και ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα εμποδίσει τη Fed, να προχωρήσει, εαν κριθεί απαραίτητο,  σε ταχείες μειώσεις επιτοκίων προς «υπεράσπιση» της ανάπτυξης», συνεχίζει η τράπεζα.

«Το ερώτημα είναι αν η Εθνική Εκλογική Εκδήλωση των Δημοκρατικών στο συνέδριο θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αντιπρόεδρο Χάρις. Η πιθανολογούμενη υποψήφια των Δημοκρατικών έχει κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου της,  Τραμπ, τόσο στις εθνικές δημοσκοπήσεις όσο και στις πολιτείες που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες  θα καθορίζουν την έκβαση της κούρσας. Το συνέδριο του κόμματός της, το οποίο διεξάγεται ήδη από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη, έχει τη δυνατότητα να δώσει πρόσθετη ώθηση. Κατά την άποψή μας, είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό υπογραμμίζει την άποψή μας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να απέχουν από το να παίρνουν ισχυρή θέση για την «κούρσα». Αντ’ αυτού, προτιμούμε διάφορες στρατηγικές για τη μείωση των κινδύνων που προκύπτουν από τις εκλογές και δομημένες στρατηγικές για όσους έχουν μεγάλη έκθεση σε τομείς που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα», καταλήγει η UBS.

Διαβάστε ακόμη: