Χθες είπαμε “μην τσιμπάτε“, διότι το σπάνιο κι εντυπωσιακό 8% ράλι του Euro Stoxx δε θα ήταν τίποτα παραπάνω από ένα sucker rally.

Ένα ψεύτικο ράλι (από τα όσα ακόμη ακολουθήσουν) με σκοπό να ξεφορτωθούν οι καρχαρίες σταδιακά τα risk assets, όπως μετοχές και κρυπτονομίσματα.

Ένα ράλι που όσοι έχετε μετοχές/κρύπτο (και κότσια) θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε να πουλήσετε, αντί να γίνετε βορά στα θηρία.

Και σήμερα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ και σε αυτό. Δεν πρόλαβαν να χαρούν για τη δήθεν αποκλιμάκωση του πολέμου τα μίντια και τα απανταχού κορόιδα, και η αγορά τους προσγείωσε θεαματικά. Κάποιο σήμερα ξεφορτώθηκαν λίγες θέσεις ακόμη.

Η δουλειά αυτή θα συνεχιστεί όλο το Μάρτιο. Με μοχλοβραχίονα τα γεωπολιτικά, τα πάνω κάτω θα φορντίσουν να ετοιμάσουν το έδαφος για το Μεγάλο Σορτάρισμα. Διότι να είστε σίγουροι, η μακροπρόθεσμη τάση είναι καθοδική. Όχι λόγω πολέμου. Λόγω μιας καταστροφής που έχει συντελεστεί πολλά χρόνια πριν, και τον πληθωρισμό να πυροδοτεί ένα μη αναστρέψιμο ντόμινο.

"Τζούφιο" το ράλι στις μετοχές - Βορά για τους καρχαρίες

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,34%, στις 33.174 μονάδες.Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,43%, στις 4.259 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,95%, στις 13.129 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 30μονάδες

Στα μάκρο της ημέρας, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν ο ταχύτερος από τις αρχές του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης.

Σε μηνιαία βάση, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 0,8%.
Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 7,8% σε ετήσια βάση και σε 0,7% σε μηνιαία βάση.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο τύπου Brent, που χτες υποχώρησε 13%, υποχώρησε σήμερα -1,8%, στα 109,10 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI, που έχασε χτες 12%, κερδίζει σήμερα -2,6%, στα 105,91 δολ. το βαρέλι.

Ασήμι, παλλάδιο και σιτάρι, μεταξύ άλλων βασικών εμπορευμάτων, σημειώνουν πρωτοφανή ράλι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις υψηλές τιμές να ρίχνουν βαριά σκιά στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

Ασύλληπτο ανοδικό τίναγμα +8% ο Euro Stoxx! Μην τσιμπάτε όμως…