Συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία, σε μια αναμέτρηση η οποία, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, θα φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσα την ψήφο τους.

Η Τζόρτζια Μελόνι που θα ψήφιζε στις 10:00 το πρωί, μετέθεσε την εμφάνιση στο εκλογικό κέντρο για τις 22:00 το βράδυ, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Η ίδια ανέβασε βίντεο στο TikTok όπου κρατά… δύο πεπόνια («μελόνι» στα ιταλικά είναι τα πεπόνια και στην αργκό τα γυναικεία στήθη) λέγοντας «τα είπα όλα», ενώ κλείνει πονηρά το μάτι.

@giorgiameloni_ufficiale

25 settembre: ho detto tutto.

♬ suono originale – Giorgia Meloni

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η απόφαση της πολιτικού οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Στις κάλπες οι Ιταλοί

Στη Ρώμη σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται κυρίως στους αριθμούς προτεραιότητας που δίνονται στους πολίτες για να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και ο κίνδυνος νοθείας. Μικροπροβλήματα καταγράφηκαν σε εκλογικό τμήμα στη Ρώμη όπου ένα χαλασμένο ασανσέρ που εμπόδιζε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Για το σκοπό αυτό οι υπεύθυνοι του τμήματος έβγαλαν μια αυτοσχέδια κάλπη

Ουρές και καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν και σε εκλογικό κέντρο στο Μιλάνο, επειδή αρκετοί πολίτες είχαν χάσει τα εκλογικά τους δελτία και έπρεπε να τα αντικαταστήσουν. Διαφορετική η εικόνα στη Σαρδηνία, όπου το ποσοστό των εκλογέων σε δύο περιφέρειες ήταν εξαιρετικά χαμηλό, κάτω και από το 5%, πιθανόν σε διαμαρτυρία των πολιτών προς το κράτος για την έλλειψη γιατρών στην περιοχή τους.

Ως τις 12:00 (τοπική ώρα, στην Ελλάδα 13:00) η προσέλευση στις κάλπες είχε διαμορφωθεί στο 19,09%, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το 2018, όταν ήταν στο 19,49% των εχόντων δικαίωμα.

Εκλογικός νόμος και exit poll

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά 2/3 στην απλή αναλογική.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα κυριότερα Μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας πρόκειται να παρουσιάσουν σειρά Exit Poll. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το πρωί (26/09).

Τουλάχιστον στο 1/3 της γείτονος χώρας, σχεδόν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη: